» Liječenje pretilosti i barijatrijska kirurgija
Liječenje pretilosti i barijatrijska kirurgija

Liječenje pretilosti i barijatrijska kirurgija

U Centru za pretilost Acibadem, problem pretilosti uspješno se liječi prilagođenom prehranom, tjelovježbom, neinvazivnim metodama te barijatrijskom kirurgijom.

Što je pretilost?

Pretilost se može definirati kao prekomjerno nakupljanje masnog tkiva koje negativno utječe na opće zdravlje. Prema svjetskim podacima, učestalost pretilosti utrostručila se u posljednjih 50 godina. Nije to samo kozmetički problem, već i zdravstveni problem, jer prekomjerna težina utječe na povećavanje rizika od razvoja drugih ozbiljnih bolesti. Nakon što se masno tkivo nakupi u tijelu, ono izlučuje hormone i kemikalije koje povećavaju apetit, podižu granice osjećaja sitosti i uzrokuju daljnji napredak pretilosti. Stoga bi nakon određene točke moglo biti teško riješiti problem bez adekvatne pomoći. Dobra je vijest da se pretilost može spriječiti i izliječiti kada je pacijent motiviran i potraži pomoć kvalificiranih liječničkih timova.

Uzroci pretilosti

Ukratko, prekomjerna tjelesna težina i pretilost nastaju zbog prekomjernog unosa kalorija. To znači više je onih kalorija koje unosite od kalorija koje trošite. Višak kalorija pohranjuje se kao mast u tijelu. Drugim riječima, svatko tko previše jede i premalo se kreće izložen je riziku od prekomjerne težine i pretilosti. Međutim, neki genetski uzroci, zdravstvena stanja poput hipotireoze te uporaba lijekova protiv epileptičnih napadaja također mogu pridonijeti debljanju.

Pretilost i čimbenici rizika

Prekomjerna težina obično je rezultat utjecaja brojnih čimbenika ponašanja, okoliša i genetike. Neki od njih su:

 • Sjedilački način života. Kada tjelesna aktivnost nije dovoljna, energetska neravnoteža ne može se izbjeći.
 • Nezdrava prehrana. Konzumacija previše hrane ili hrane s visokim udjelom šećera, masti te soli dovodi do viška kilograma.
 • Genetika i obiteljske predispozicije. Neki naslijeđeni geni mogu pridonijeti povećanju osjećaja gladi, većeg unosa hrane te skladištenja masti.
 • Dob. Sa starenjem, promjene u hormonima, metabolizmu i razini aktivnosti pridonose lakšem debljanju.
 • Stres. Tjeskoba često tjera ljude da jedu više ili posežu za brzom hranom. Osim toga, kronični stres oslobađa hormone stresa zbog kojih tijelo zadržava višak kilograma.
 • Pojedina zdravstvena stanja. Bolesti poput Cushingovog sindroma, sindroma policističnih jajnika, hipotireoze, artritisa itd. mogu pridonijeti debljanju tako što usporavaju metabolizam, povećavaju apetit ili ograničavanju pokretljivost.

Kako se pretilost mjeri?

Indeks tjelesne mase (BMI) jednostavan je i često korišten alat kojim se procjenjuje pretilost. Uzima u obzir težinu i visinu osobe. Da biste izračunali svoj BMI, svoju težinu u kilogramima možete podijeliti s visinom u metrima, a zatim rezultat ponovno podijeliti s visinom. Konačni rezultat uspoređuje se s BMI klasifikacijskom tablicom kako slijedi:

Klasifikacija pretilosti prema indeksu tjelesne mase

Opseg vrijednostiRezultat
BMI niži od 18,5 kg/m²Pothranjenost
BMI između 18,5 – 24,9 kg/m²Normalno (zdrava težina)
BMI između 25 – 29,9 kg/m²Prekomjerna težina
BMI između 30 – 34,9 kg/m²Klasa I pretilosti
BMI između 35 – 39,9 kg/m²Klasa II pretilosti
BMI preko 40 kg/m²Klasa III pretilosti (morbidna pretilost)

Prekomjerna tjelesna težina i pretilost mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene posljedice. Uz potencijalne probleme s probavom, može uzrokovati visok kolesterol te krvni tlak, otvarajući put srčanim bolestima i moždanom udaru. Prekomjerna tjelesna težina stvara dodatni pritisak na zglobove, uzrokujući poremećaje mišićno-koštanog sustava, osobito osteoartritis. Povišeni BMI faktor rizik je za razne nezarazne bolesti, poput dijabetesa tipa 2, apneje tijekom spavanja i nekih vrsta raka. Štoviše, može utjecati na smanjenu kvalitetu života, depresiju, tjeskobu i društvenu izolaciju.

Kako spriječiti pretilost?

Prekomjerna tjelesna težina i pretilost mogu se spriječiti zdravim odlukama. Zdrava prehrana bogata povrćem, voćem, cjelovitim žitaricama, mahunarkama te izbjegavanjem brze i prerađene hrane može pomoći u održavanju zdrave težine. Možete redovito umjereno vježbati ili redovito šetati sa svojim ljubimcem. Obroke pripremajte sami i konzumirajte više namirnica biljnog podrijetla. Izbjegavajte kronični stres i spavajte najmanje 7-8 sati svake noći. Ne pomognu li svi ovi savjeti da održite zdravu tjelesnu težinu, obratite se kvalificiranom zdravstvenom centru za pretilost gdje tim stručnjaka može procijeniti vaš slučaj i pripremiti osobni program mršavljenja i pomoći ostvariti vaše ciljeve.

Godišnji pregled

Djeca i odrasli trebaju proći probir uz procjenu BMI-a najmanje jednom na godinu. U slučaju promjene i vrijednosti, liječnik može preporučiti dijetu i tjelovježbu kako bi se izbjeglo daljnje debljanje.

Dijagnoza pretilosti

BMI predstavlja dobru polaznu točku kada trebate procjeniti težinu. No, BMI ne uzima u obzir važne čimbenike kao što su dob, spol, mišićna masa ili raspodjela tjelesne masti. Za učinkovito dijagnosticiranje i liječenje pretilosti važno je znati gdje se u tijelu nakuplja mast. Pretilost se općenito može podijeliti u dvije kategorije – u obliku jabuke i kruške. Kod pretilosti tipa jabuke salo se nakuplja na trbuhu, dok se kod pretilosti oblika kruške salo nakuplja oko bokova. Salo nakupljeno oko struka, koje se naziva i trbušno salo, vjerojatnije je da će povećati rizik od razvoja opasnih zdravstvenih problema, posebno srčanih bolesti ili dijabetesa. Muškarci s opsegom struka većim od 94 cm klasificiraju se u grupu povećanog rizika, dok su oni sa strukom većim od 102 cm u gurpi visokog rizika. Kod žena, struk iznad 80 cm klasificira se u grupu povećanog rizika, a iznad 88 cm, visokog rizika.

Kod dijagnosticiranja pretilosti u obzir se uzima anamneza i trenutačno zdravstveno stanje pacijenta. Širok raspon čimbenika pomaže u određivanju učinkovitog plana liječenja. Zato preporučamo stručne konzultacije za bolje rezultate.

Liječenje pretilosti

Pretilost je zahtjevna i složena bolest koja zahtijeva sveobuhvatno liječenje posvećenog i iskusnog zdravstvenog tima. Tijek liječenja određuje se individualno za svakog pacijenta, a može uključivati:

 • Prilagođeni program prehrane i vježbanja. Kada su Vaši vlastiti napori za kontrolu tjelesne težine nedovoljni, stručnjak ili, u najboljem slučaju, tim stručnjaka može učiniti mnogo da Vam pomogne u ravnomjernom mršavljenju.
 • Lijekovi. Ako dijeta i tjelovježba nisu dovoljni, liječnik vam može preporučiti lijekove za mršavljenje koji smanjuju apetit ili povećavaju osjećaj sitosti. Imajte na umu da lijekovi za mršavljenje nisu bezopasni i da ih mora propisati stručnjak s obzirom na vaše cjelokupno stanje.
 • Nekirurško liječenje pretilosti. Neki neinvazivni, endoskopski ambulantni zahvati mogu biti učinkoviti kod pacijenata s prekomjernom tjelesnom težinom kada dijeta i tjelovježba ne daju željeni rezultat.
 • Operacija želuca. Postoje različite kirurške metode kojima se želi smanjiti volumen želuca ili smanjiti apsorpcija hrane, ili oboje.

Nekirurški postupci mršavljenja

Podrazumijevaju brze i reverzibilne tehnike mršavljenja koje se izvode bez rezova ili boravka u bolnici. Najučinkovitiji su kod pacijenata s BMI u opsegu 27-35 koji još uvijek nisu prikladni za operaciju pretilosti, ali ne mogu kontrolirati svoju težinu dijetom i sportom. U Centru za pretilost Acibadem provodimo sljedeće neinvazivne tehnike:

Botoks želuca. Aplikacija botulinum toksina (botox) izvodi se unutar 20-25 minuta. Djeluje tako da ograničava kontrakcije mišića. Tako se hrana dulje zadržava u želucu, pacijent se osjeća sitim i ne treba jesti onoliko koliko inače jede.

Želučani balon. Zahvat se izvodi unutar 20-30 minuta. Uključuje postavljanje rastezljivog balona ispunjenog slanom tekućinom u želudac. Uređaj ograničava volumen želuca što dovodi do smanjenog unosa hrane. Želučani balon se guta što ne zahtijeva opću anesteziju i hospitalizaciju – pacijent može otići kući istoga dana. S druge strane, neke vrste želučanih balona postavljaju se i uklanjaju endoskopski, pod anestezijom.

Botoks želuca i želučani balon daju slične rezultate. Šest mjeseci nakon zahvata prosječan gubitak težine je 7% – 15% ukupne tjelesne težine. Može biti više ili manje, ovisno o motivaciji pacijenta i toga koliko se pridržava preporučenih promjena načina života. Ove metode nisu prikladne za pacijente s BMI iznad 40 koji trebaju izgubiti veliki broj kilograma. Barijatrijska kirurgija može biti rješenje u tim slučajevima.

Što je barijatrijska kirurgija?

Barijatrijska kirurgija, znana i kao kirurgija pretilosti i kirurgija mršavljenja, podrazumijeva liječenje morbidne pretilosti. Kada se izvodi za liječenje kroničnog stanja poput dijabetesa, naziva se metabolička kirurgija. Operacija uzrokuje učinkovitim promjenama u probavnom sustavu kako bi se pacijentu pomoglo u mršavljenju. Barijatrijska kirurgija koristi različite tehnike za smanjenje volumena želuca ili ograničavanje apsorpcije hranjivih tvari iz crijeva ili kombinaciju oba.

Kandidati za barijatrijsku kirurgiju

Barijatrijska kirurgija može biti opcija za sve pacijente čiji je BMI iznad 40 i kada dijeta i tjelovježba nisu dali rezultate. Može se primijeniti na pacijente s BMI-jem iznad 35 koji imaju jedan ili više zdravstvenih problema vezanih uz tjelesnu težinu, kao što su hipertenzija, dijabetes tipa 2, apneja u snu, nealkoholna masna jetra, osteoartritis, itd. Metaboličku operaciju također treba razmotriti kao opciju za liječenje dijabetesa tipa 2 u bolesnika s pretilošću klase I (BMI 30,0–34,9 kg/m2) i neadekvatno kontroliranom hiperglikemijom unatoč optimalnom medicinskom liječenju svim vrstama lijekova (uključujući inzulin). Postoje i neke kontraindikacije za barijatrijsku kirurgiju, kao što su ozbiljni srčani poremećaji, trenutačna ovisnost o drogama ili alkoholu, liječenje raka, mentalni poremećaji i trudnoća. Kandidati za operaciju pretilosti moraju biti svjesni da će morati napraviti trajne promjene u svojem životu kako bi postigli i održali dobre rezultate.

Vrste barijatrijske kirurgije

Postoje različiti postupci, a odluka o tomu koji će se primijeniti određuje se prema stanju pacijenta i rezultatima koji se očekuju. U Centru za pretilost Acibadem kirurške mogućnosti uključuju:

Sleeve gastrektomija. Ova metoda obično je prvi izbor i najčešće korišteni postupak barijatrijske kirurgije. Sleeve gastrektomija pomaže pacijentima u mršavljenju na dva načina: prvo, smanjuje se volumen želuca i drugo, prestaje proizvoditi hormon grelin povezan s osjećajem gladi. Kirurg uklanja otprilike 80% želuca, ostavljajući dugačku i usku vrećicu. Operacija se zbog svog oblika naziva gastrični rukavac ili operacija smanjenja želuca. U Centru za pretilost Acibadem kirurg laparoskopski pravi 4 ili 5 malih rezova. Operacija obično traje 50-60 minuta. Pacijent može piti bistru tekućinu 4 sata nakon operacije i sljedećih tjedana mora slijediti stroge preporuke o prehrani. Boravak u bolnici je 3 dana; kontrolni pregledi su potrebni nakon prvog tjedna, na mjesec, 3 mjeseca, 6 mjeseci i 1 godinu nakon operacije.

Mini želučana premosnica. Ovaj postupak lakša je verzija tradicionalne želučane premosnice, ali je složeniji od želučane premosnice. Djeluje tako da ograničava želudac i uzrokuje malapsorpciju, budući da je područje apsorpcije u tankom crijevu smanjeno.

Želučana premosnica. Također nazvana Roux-en-Y želučana premosnica, ova metoda uključuje stvaranje male vrećice u gornjem dijelu želuca i pričvršćivanje dijela tankog crijeva na nju. Dakle, hrana mijenja svoj tok, ‘zaobilazeći’ veći dio želuca i dio tankog crijeva. Postupkom se smanjuje količina konzumirane hrane te apsorpcija kalorija. U Centru za pretilost Acibadem operacija želučane premosnice obično se izvodi laparoskopskim tehnikama, kroz male rezove u abdomenu.

Pacijenti koji se odluče na barijatrijski kirurški zahvat trebaju se pridržavati redovite prehrane i programa vježbanja. Stoga dugoročni uspjeh liječenja pretilosti uvelike ovisi o motivaciji pacijenta da napravi trajne životne promjene.

Prednosti barijatrijske kirurgije

Pacijenti koji se podvrgavaju operaciji pretilosti mogu očekivati da će izgubiti oko 60%-80% prekomjerne tjelesne težine unutar dvije godine nakon operacije. Ovi rezultati ostaju trajni pridržava li se pacijent preporučenog programa i zdravih životnih navika. U prosjeku 80-90% svih pacijenata koji se podvrgnu barijatrijskoj kirurgiji postižu svoje ciljeve vezane uz gubitak prekomjerne težine.

Uz gubitak tjelesne težine, operacija pretilosti značajno poboljšava mnoga medicinska stanja:

 • Regulira se visoki krvni tlak. 70% pacijenata prestane uzimati lijekove za hipertenziju.
 • Poboljšava se razina kolesterola u krvi. Više od 80% pacijenata navodi normalnu razinu 2-3 mjeseca nakon operacije.
 • Smanjuje se rizik od razvoja srčanih bolesti zbog manjeg opterećenja srca.
 • Dijabetes je usporen. Oko 70% -85% bolesnika s dijabetesom tipa 2 može održavati normalnu razinu šećera u krvi bez lijekova.
 • Astma i respiratorni problemi su znatno manji, a neki se pacijenti potpuno oporave.
 • Poremećaji spavanja povezani uz pretilost, poput apneje u snu, se liječe.
 • Ublažavaju se bolovi u zglobovima i leđima uzrokovani viškom kilograma.

Je li barijatrijska kirurgija sigurna?

Operacija pretilosti može biti spasonosno rješenje za izrazito pretile osobe. Međutim, to je velika operacija koja nosi određene rizike i nuspojave, kao što su krvni ugrušci, infekcije i krvarenje. Sve su to uvjeti kojima se može upravljati. Osim toga, dugoročne prednosti barijatrijske kirurgije nadilaze potencijalne rizike. U Centru za pretilost Acibadem, multidisciplinarni tim stručnjaka provodi opsežnu procjenu, kako bismo osigurali da svaki pacijent dobije najprikladniji zdravstveni postupak. Barijatrijska kirurgija općenito je sigurna ako se izvodi u iskusnom centru koji može riješiti moguće komplikacije.

Zašto odabrati Centar za pretilost Acibadem?

U posljednje vrijeme pacijenti iz cijelog svijeta putuju na barijatrijske operacije u Tursku. Privlači ih mogućnost da odmah dobiju liječenje i riješe problem pretilosti, po pristupačnoj cijeni, uz iznimno pozitivne rezultate. Centar za pretilost Acibadem ističe se među zdravstvenim ustanovama po sljedećem:

 • Iskusni multidisciplinarni tim. Liječenje pretilosti je timska igra. Sveobuhvatni proces može uključivati stručnjake iz gastroenterologije, endokrinologije, psihijatrije, nutricioniste, kirurgije, plastične kirurgije, i iz drugih područja medicine. U Centru za pretilost Acibadem, svi blisko surađuju za najbolji ishod za svakog pacijenta, i stopu uspješnosti od preko 90%.
 • Najsuvremenija oprema. Poznati smo po kontinuiranom ulaganju u najnovija sredstva i uređaje koji olakšavaju posao zdravstvenim stručnjacima. Našim kirurzima izvođenje barijatrijske kirurgije omogućeno je uz uporabu naprednih laparoskopskih tehnika i robotske kirurgije.
 • Usluga A klase za sve pacijente. Naš Međunarodni centar za pacijente osigurava potpunu uslugu tijekom cijelog postupka, od liječničkih pretraga, pojedinosti o putovanju, smještaja, prevoditelja i dodatnih posjeta.

TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search