Robotska kirurgija - Acıbadem
Robotski asistirana kirurgija

Robotski asistirana kirurgija

Robotski asistirana kirurgija koristi naprednu tehnologiju za minimalno invazivne operacije. ACIBADEM je opremljen najnovijim sustavom da Vinci Xi.

Što je robotski asistirana kirurgija?

Posljednjih godina robotski asistirane kirurške tehnike dovele su minimalno invazivnu kirurgiju na sljedeću razinu. ‘Minimalno invazivno’ znači manje rezove u usporedbi s tradicionalnom otvorenom operacijom. Obično se povezuje s laparoskopskim operacijama gdje kirurzi koriste sićušne instrumente i minijaturnu kameru koja se ubacuje u tijelo kroz manje rezove. Robotski asistirana kirurgija ide dalje: u ovom slučaju, mali alati su pričvršćeni na robotske ruke. Omogućava širi raspon pokreta i veću preciznost u usporedbi s rukom kirurga. Za razliku od uobičajenog uvjerenja, robotski asistiranu kirurgiju zapravo ne izvodi autonomni robot. Svim pokretima upravlja kirurg koji sjedi za konzolom i prati napredak na zaslonu visoke razlučivosti. Stoga su vještine i stručnost kirurga presudni za ishod.

Prednosti robotski asistirane kirurgije

Operacija uz robotsku asistenciju donosi značajne prednosti i za kirurga i za pacijenta:

 • Robotska preciznost uklanja prirodno podrhtavanje ruke
 • Vrhunska vizualizacija kirurškog mjesta kroz uvećane, jasne trodimenzionalne slike
 • Mogućnost rada na teško dostupnim, malenim i uskim područjima
 • Manji rezovi, manje boli i manji gubitak krvi koji skupa skraćuju oporavak

Međutim, ovakva metoda nije najbolji izbor za svakog pacijenta. U dogovoru sa svojim liječnikom provjerite je li robotski asistirana operacija pravi izbor za vas.

Vrste robotski asistirane kirurgije

Napredni robotski sustavi omogućavaju obučenim kirurzima izvođenje različitih minimalno invazivnih zahvata na cijelom tijelu. Podvrste robotske kirurgije uključuju:

 • Robotski asistirane operacije srca
 • Robotski asistirane ginekološke operacije
 • Robotski asistirane operacije bubrega
 • Robotski asistirane operacije debelog crijeva
 • Robotski asistirana kirurgija pretilosti
 • Robotski asistirane operacije prostate
 • Robotski asistirana kirurgija glave i vrata itd.

Također postoje i različite vrste tehnologija za robotski asistiranu kirurgiju. Trenutačno, Da Vinci kirurški sustav najčešće je korišten u cijelom svijetu. ACIBADEM također posjeduje sustav Vinci Xi – najnoviji i najkompletniji robotski sustav na svijetu.

Robotski asistirana kardiovaskularna kirurgija

Robotski asistirana kardiovaskularna kirurgija Robotska operacija srca eliminira potrebu za velikom otvorenom operacijom. Umjesto otvaranja prsnog koša, kirurg dobiva pristup kroz malene rezove. Metoda je ugodnija za pacijenta i skraćuje vrijeme oporavka. Gotovo svi zahvati u kardiovaskularnoj kirurgiji mogu se izvesti putem minimalno invazivne robotske kirurgije. To uključuje popravak i zamjenu zalistka, uključujući transkatetersku implantaciju aortnog zalistka (TAVI), kirurgiju premosnice, poremećaje srčanog ritma; operacije otvora na pregradi; probleme u desnom ili lijevom atriju.

Robotski asistirana kirurgija predstavlja rješenje za pacijente koji su prošli višestruke operacije na srcu. Otvoreni operativni zahvat kod problema sa srčanim zaliscima vrlo je rizičan jer može oštetiti srce pri otvaranju prsne kosti. U ACIBADEM-u se takvi pacijenti još uvijek mogu operirati robotskim sustavom da Vinci. Prethodno mjesto operacije ostaje netaknuto, a pristup tom području postiže se malim robotskim rezom od 3 do 4 centimetra ispod pazuha. Nadalje, robotska operacija srca može se izvesti na srcu koje kuca. To znači da se zaustavljanje srca može izbjeći kako ne bi došlo do poremećaja u srčanim funkcijama. Operacija traje kraće od konvencionalne i smanjuje rizik od infekcija, krvarenja i transfuzije krvi.

Robotska asistencija u općoj kirurgiji

Opća kirurgija pokriva stanja abdomena i probavnog trakta, uključujući želudac, jetru, gušteraču, žučni mjehur i crijeva. Većina ih se može liječiti minimalno invazivnim tehnikama. da Vinci robot se može koristiti za različite intervencije: hernija, pretilost, kolorektalni karcinom ili upalne crijevne bolesti.

 • Robotski asistirana kolorektalna kirurgija. Da Vinci robotski asistirana kirurgija koristi se u kirurškom liječenju mnogih kolorektalnih bolesti, uključujući kolorektalni karcinom (rak koji nastaje u debelom crijevu ili rektumu), divertikule i upalne bolesti crijeva. Osobito u rektalnoj kirurgiji, osigurava zaštitu živaca uz područje kojem se kirurški pristupa.
 • Robotska barijatrijska kirurgija. Asistencija robota olakšava kirurški zahvat koji se primjenjuje kod pretilih pacijenata i skraćuje vrijeme oporavka. Među operacijama pretilosti za koje se koristi sustav da Vinci, želučana premosnica zauzima prvo mjesto. Ova metoda također se smatra zlatnim standardom u kirurgiji pretilosti. Ne samo da omogućava redukciju želuca, već i deaktivira određeni dio crijeva i samim time smanjuje apsorpciju unesene hrane.

Robotski asistirana kirurgija u ginekologiji

Za neke žene robotski asistirana kirurgija može biti učinkovita alternativa otvorenoj ginekološkoj operaciji. Različita stanja koja utječu na reproduktivni sustav mogu zahtijevati operaciju, kao što su endometrioza, bol u trbuhu i zdjelici, fibroidi maternice, abnormalno krvarenje, prolaps zdjeličnih organa ili ginekološki rak. Robotski asistirana kirurgija obično se koristi za liječenje raka endometrija, vrata maternice i jajnika; robotska histerektomija (uklanjanje maternice), miomektomija (uklanjanje mioma), korekcija prolapsa vagine ili maternice i operacije jajovoda. Napredni zahvati, poput laparoskopske ili robotski asistirane kirurgije, koje rade iskusne ekipe kirurga u ACIBADEM-u, mogu očuvati živce u području genitalija, te zaštititi seksualni život pacijenta i mokraćnu funkciju.

Robotski asistirana kirurgija u urologiji

Među kirurškim područjima u kojima se najčešće koriste sustavi robotske asistencije, urologija je na prvom mjestu. Ova medicinska specijalnost liječi stanja mokraćnog sustava i reproduktivnog sustava kod muškaraca. Kirurzi biraju da Vinci kada pijeloplastikom trebaju otkloniti suženja PU vrata, kada liječe rak bubrega robotskom parcijalnom nefrektomijom (odstranjivanjem dijela bubrega) ili trebaju eliminirati rak prostate radikalnom prostatektomijom (uklanjanjem prostate). Dok konvencionalna kirurgija prostate uključuje dugi rez na trbuhu koji se širi od pupka do stidne kosti, robotska prostatektomija je minimalno invazivan postupak koji koristi male rezove. Omogućava kirurgu da sačuva osjetljive strukture oko prostate. Uz kraći boravak u bolnici i brži oporavak, sustav Da Vinci donosi bolje rezultate u pogledu kontrole mokrenja i erektilne funkcije u odnosu na tradicionalne operacije.

Robotski asistirana kirurgija i ACIBADEM

ACIBADEM zapošljava neke od vodećih stručnjaka za robotsku kirurgiju u Turskoj. Možemo vam ponuditi:

 • Najnoviji sustav za robotski asistiranu kirurgiju, da Vinci Xi;
 • Visoko obučene i iskusne liječnike;
 • Širok raspon zahvata robotski asistirane kirurgije;
 • Multidisciplinarni pristup za bolje rezultate;
 • Prvoklasnu uslugu svjetski poznatog zdravstvenog brenda.

TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search