ROBOTSKA NEUROREHABILITACIJA - Acıbadem Healthcare Services (HR)
ROBOTSKA NEUROREHABILITACIJA

ROBOTSKA NEUROREHABILITACIJA

Vrhunska robotska neurorehabilitacija u Acıbademu

Bolesti mišićnog, koštanog i živčanog sustava koje nastanu pri rođenju ili uslijed traume mogu uzrokovati bol i disfunkcijske nelagode koje ograničavaju kretanje. Iako se većina tih bolesti može liječiti lijekovima i tjelovježbom, tehnologija je ušla u igru kao nada pacijentima koji su postali nesposobni za obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Uz klasičnu fizikalnu terapiju i rehabilitacijska rješenja, robotski asistirani sustavi za rehabilitaciju tehnologije su koje se i dalje razvijaju i mogu donijeti rješenje svima onima koji su u teškoj situaciji.

Klasična fizikalna terapija i rehabilitacijski postupci primjenjuju skupinu programiranih vježbi koje trebaju ojačati snagu mišića i strukturu kostiju. Dok se mišićima pokušava vratiti stara snaga, istodobno se pokušava spriječiti regresija postojećeg živčanog podražaja. Međutim, neki pacijenti ne mogu pokretati svoje mišiće zbog traume ili bolesti, ili čak i ako to rade, ne mogu koristiti svoje organe kako bi trebali. Kako bi se pacijentima vratile stare funkcije, potrebno je aktivirati tihe živčane stanice koje još nisu izgubile funkciju. Robotski asistirani neurorehabilitacijski sustavi prilika su koju današnje tehnologije nude pacijentima koji se ne mogu kretati.

Sustavi za robotski asistiranu neurorehabilitaciju

Sustavi za robotski asistiranu neurorehabilitaciju su uređaji koji pomažu pacijentima u dijagnosticiranju i liječenju zdravstvenih problema u mišićno-koštanom i živčanom sustavu. Smanjenje nastalih smetnji i poboljšanje funkcija ostvaruje se prevencijom ili liječenjem nastalih komplikacija.

Robotski asistirani sustavi omogućuju intenzivnu i sveobuhvatnu neurorehabilitaciju bolesnika tijekom fizikalne terapije. Pozitivno utječu na reorganizaciju živčanog sustava, i na najbolji mogući način pomažu pacijentu da povrati funkcionalnost.

Robotska neurorehabilitacija obuhvaća rehabilitaciju i liječenje mnogih različitih neuroloških i ortopedskih bolesti. Neke od bolesti s kojima se najčešće susrećemo i za koje pružamo usluge u području rehabilitacije su sljedeće:

Nedavna znanstvena istraživanja sugeriraju da u mozgu postoje rezervne stanice i da se novi zadaci mogu naučiti njihovim preoblikovanjem uz dobar rehabilitacijski program. Neposredno nakon bolesti/traume potrebno je započeti sveobuhvatan program fizikalne terapije i rehabilitacije kako bi se bolesnici vratili normalnom, zdravom načinu života i kako bi oštećeni organ što bolje funkcionirao. Uključivanje robotski asistirane neurorehabilitacije u ovaj proces fizikalne terapije važan je element koji će povećati učinkovitost liječenja, jer se unutar procesa robotske neurorehabilitacije na pacijentima primjenjuje program liječenja koji uključuje najnovije metode liječenja i suvremenu tehnologiju. Zahvaljujući postavkama koje se mogu programirati, robotski asistirani sustavi mogu osigurati posebno osmišljene tretmane, specifične za pacijenta. Na primjer, ojačane ortoze s motorima koje kontrolira računalo za podršku pokretljivosti zglobova u robotski asistiranom neurorehabilitacijskom sustavu poboljšavaju raspon pokreta zglobova i smanjuju otpor zglobova. Činjenica da pacijent vidi pokrete tijela prema vizualnoj meti stvorenoj u virtualnom okruženju, osigurava osjetljiviju povratnu informaciju pacijentu, čime mozak ubrzava učenje pokreta. Primjena novih grafičkih sučelja i ekoloških scenarija, kao i kognitivno zahtjevnijih zadataka, omogućuju aktivno fizičko i kognitivno uključivanje pacijenata tijekom robotski asistirane terapije, i održava visok stupanj motivacije i želje za sudjelovanjem u procesu liječenja.

Robotska neurorehabilitacija i ACIBADEM

Robotska neurorehabilitacija i opseg primjene:

  • Robotski asistirano vježbanje hoda
  • Robotski asistirane vježbe za ruke
  • Robotski asistirane vježbe za ravnotežu
  • Radna terapija
  • Govorne vježbe i vježbe gutanja
  • Analiza hoda
  • Procjena i liječenje spastičnosti
  • Injekcije za sprječavanje prekomjernih kontrakcija

Naš Centar za robotski asistiranu neurorehabilitaciju posjeduje Lokomat Pro s pedijatrijskim ortozama koji služi kao robot za hodanje (Walking robot), Armeo Spring je robot za asistenciju rada šake-ruke, C-Mill VR+ s potporom za tjelesnu težinu i odijelo za ravnotežu.

Robotski asistirane vježbe hodanja

U pedijatrijskih i odraslih pacijenata s ozbiljnim poremećajem hoda ili u slučaju potpune paralize, fiziološki (normalni) trening hoda može se osigurati pomoću sustava za potporu tjelesne težine i nosivih ortoza koje se mogu prilagoditi posebno za svakog pacijenta.

Robotski sustav za asistirano hodanje kombinira tehnologiju i virtualnu stvarnost kako bi pacijentima omogućio da ponovno hodaju i povrate funkciju nogu mnogo brže i točnije od konvencionalnih vrsta fizikalne terapije.

Robotski asistirani sustav podiže pacijenta, a potom robotska stopala motorom pokreću pacijenta. U hodu pacijent radi onoliko koliko može, a robot dovršava ono što pacijent ne može. Precizna mjerenja senzorima na ortozama za koljena i kukove vrednuju pacijentov napor i na zaslonu prikazuju svaki pojedinačni odgovor tijela na pojedini pokret.

Sukladno pokretima, promjenom postavki, dio koji pacijent ne može raditi razvija se zahvaljujući robotu u vrlo intenzivan i ponavljajući tretman. Osim toga, načelo gamifikacije koristi se za aktivno sudjelovanje i motivaciju pacijenta tijekom liječenja. Računalne igrice u kojima se rade određeni pokreti pomažu boljem fokusiranju i komandama ili drugim riječima stimuliraju mozak. Ponovnim aktiviranjem mozga stvara se temelj za oporavak moždanih stanica.

Robotski asistirane vježbe za ruke

Sustav pomaže u obnovi funkcija zahvaćene ruke, podlaktice i zapešća kod pacijenata koji su imali moždani udar ili imaju oslabljenu funkciju ruke. Sustav je egzoskeletni (nosivi vanjski kostur) i podupire pacijentovu ruku, smanjuje težinu i povećava aktivno kretanje ruke u 3D okružju. S podesivim sustavom ovjesa za gornji ekstremitet, omogućuje pacijentu aktivirati postojeće funkcije snage, opsega pokreta i koordinacije kako bi se pacijentova ruka opustila i završila vježbe na zabavan način uz aplikacije virtualne stvarnosti.

Napredna vježbe hoda i ravnoteže

Riječ je o rehabilitacijskim vježbama hoda i ravnoteže na pokretnoj traci uz sustav podrške tjelesnoj težini i audio-vizualnim povratnim mehanizmima, kojim se kroz virtualnu stvarnost simuliraju svakodnevni životni izazovi. Neurološkim i ortopedskim pacijentima pomaže da brže povrate pokretljivost ponavljajućim intenzivnim tretmanom. Koristi se za procjenu i liječenje ravnoteže i usklađenosti hoda. Formiranje simetričnog obrasca hoda podržavaju mehanizmi vizualne povratne sprege kao što su izbočine na površini trake za hodanje/trčanje.

Najbolji trenutak za robotski asistiranu neruorehabilitaciju

Robotski asistirana rehabilitacija može se započeti u bilo kojoj fazi bolesti. Međutim, utvrđeno je da je oporavak znatno bolji u pacijenata koji su u ranom razdoblju započeli liječenje, takvi pacijenti bili su samostalniji u svakodnevnim aktivnostima, dok je razina disfunkcionalnosti nakon bolesti bila niža. Preporučano razdoblje za početak robotski asistirane rehabilitaciju je unutar 2-3 tjedna, osobito nakon krvarenja u mozgu. Kod ozljeda leđne moždine liječenje se može započeti nakon stabilizacije operiranog područja. Kod multiple skleroze, Parkinsonove bolesti te mišićnih bolesti, liječenje treba započeti čim se dnevne funkcije bolesnika počnu pogoršavati.

Najvažniji cilj liječenja je vratiti sposobnost hodanja pacijentima koji ne mogu hodati ili poboljšati sposobnost hodanja kod onih pacijenata koji mogu hodati. Kako bi se tretman mogao primijeniti, barem jedna glavna mišićna skupina u pacijentovim nogama trebala bi imati neki, makar malen senzorni ili motorički pokret.

Zahvaljujući sustavu za robotski asistirano hodanje s pedijatrijskim ortoticima, najmlađi pacijenti s oštećenom funkcijom hoda uzrokovanom cerebralnom paralizom, traumatskim ozljedama mozga ili drugim neurološkim poremećajima mogu se osposobiti za robotski asistirano hodanje. Posebni uređaji razvijeni za djecu osiguravaju udobnost i optimalnu kompatibilnost, i omogućuju postizanje istih funkcionalnih prednosti kao i verzija za odrasle pacijente.

Centar za robotski asistiranu neurorehabilitaciju u bolnici Acıbadem Taksim opremljen je posebno dizajniranim sustavima za podršku tjelesne težine, robotske asistirane uređaje i uređaje koji omogućuju virtualnu stvarnost za pomoć u razvoju različitih funkcija tijela. Centar Zdravstvene grupacije Acıbadem, opremljen je najnovijom tehnološkom infrastrukturom i iskusnim liječničkim osobljem, ima cilj da vrati izgubljene funkcije korištenjem suvremenih tehnologija tako što neprestano ponavlja određene pokrete i/ili funkcionalne zadatke. Svjetski poznati Centar za fizikalnu terapiju i rehabilitaciju bolnice Acıbadem Taksim nastavlja pružati zdravstvene usluge vrhunske kvalitete svim svojim pacijentima koji pristižu ne samo iz Turske, već i iz cijelog svijeta.

TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search