Reprodukcijska medicina i neplodnost - Acıbadem
Reprodukcijska Medicina i IVF

Reprodukcijska Medicina i IVF

Formula za sreću može biti jednostavna poput prvog plača vaše bebe.

ACIBADEM klinike za reprodukcijsku medicinu i liječenje neplodnosti od 1998. godine pomaže parovima postati roditeljima. Svake godine više od 15.000 obitelji iz cijeloga svijeta odabere ACIBADEM kako bi ostvarile svoje najdragocjenije snove. Njihovo povjerenje i naše akumulirano iskustvo skupa predstavljaju veliku prednost. Želite li razmisliti o umjetnoj oplodnji (IVF) u Turskoj, ACIBADEM osigurava rješenje na jednom mjestu!

Za razliku od konvencionalnih IVF klinika, naše klinike za reprodukcijsku medicinu i neplodnost mogu pružiti cjelovitu uslugu parovima koji se suočavaju s problemima neplodnosti, uz holistički pristup renomiranih specijalista u svim medicinskim područjima koje moderna bolnica može organizirati, pod globalno priznatim imenom ACIBADEM. Najnoviji medicinski i kirurški tretmani koriste se u našim klinikama s prilagođenim pristupom svakom pacijentu posebice. Napredne laboratorijske usluge iznimne kvalitete pridonose postizanju visokih stopa uspješnosti kojima se ponosimo, a koje su iznad svjetskog prosjeka.

Zašto birati ACIBADEM?

Formula uspjeha u umjetnoj oplodnji oslanja se na tri glavna stupa:

 • Par je voljan ostvariti se u roditeljstvu, sa svim svojim fizičkim i emocionalnim značajkama;
 • Liječnici koji vode reprodukcijski tretman sa svojim specifičnim vještinama, znanjem i iskustvom;
 • Vrhunski IVF laboratorij u kojem se svakodnevno podržava i njeguje čudo života, uz pomoć vrhunskih embriologa, biologa te drugog predanog osoblja.

U ACIBADEM klinikama za reprodukcijsku medicinu i neplodnost kontinuirano ulažemo u najnovije tehnologije i opremu dostupnu diljem svijeta kako bismo dodatno poboljšali učinkovitost tretmana.  Gotovo da nema novosti u polju reprodukcijske medicine koje se ne primjenjuju u našim laboratorijima za embriologiju i genetiku. Imamo niz liječnika s „pet zvjezdica“, svaki sa svojim specifičnim područjem stručnosti, doprinosom u istraživanju a svi su predani izvrsnosti. Naši pacijenti imaju priliku odabrati svog stručnjaka od povjerenja, u skladu sa specifičnostima slučaja i osobnim željama.

Ima još?

 • Stopa učinkovitosti i uspješnosti iznad su svjetskog prosjeka za sve dobne skupine;
 • Pristupačne cijene za usluge iznimne kvalitete;
 • Usluga na vašem maternjem jeziku i prijateljsko okružje u kojem se snovi ostvaruju.

Tko treba liječenje neplodnosti: Simptomi i uzroci

Liječnici obično navode da je glavni simptom neplodnosti ako tijekom redovitog spolnog odnosa nakon 12 mjeseci ne zatrudnite. U najvećem broju slučajeva ne bi bilo drugih vidljivih simptoma. Predlaže se posjeta liječniku ako par redovito pokušava začeti dijete barem godinu dana, u slučaju da je partnerica mlađa od 35 godina; nakon 6 mjeseci ako je partnerica starija od 35 godina te odmah ako je starija od 40 godina.

Statistika pokazuje da se gotovo 40% svih uzroka neplodnosti odnosi na žene, 40% na muškarce, a 20% je takozvana ‘neobjašnjiva neplodnost’. Ono što ostaje iza tih brojki od vitalne je važnosti, jer primarni uzrok definira liječenje te određuje uspješne ishode. Unutar ACIBADEM-a primjenjuje se opsežni postupak ispitivanja te evaluacije kako bi se točno identificirali reprodukcijski problemi i pronašla odgovarajuća rješenja. Blokirani jajovod, problem ovulacije, endometrioza, poodmakla dob majke, nizak broj spermatozoida ili njihova pokretljivost, te imunološki čimbenici, mogu uzrokovati probleme s plodnošću, a svaki od njih zahtijeva drugačiji način liječenja.

Procjena je da gotovo 15% svih parova ima problema s plodnošću. Srećom, danas imamo mnogo načina za pomoć pri začeću, a oni se s vremenom razvijaju, kako bi nam pomogli u postizanju boljih rezultata.

Liječenje neplodnosti: IUI ili IVF

Intrauterina inseminacija (IUI) te in vitro oplodnja (IVF) dva su glavna načina za liječenje neplodnosti i postizanje trudnoće. IUI je bliži prirodnom začeću: spermatozoidi partnera obrađuju se u našem laboratoriju i ubacuju izravno u maternicu tijekom ovulacije. Ova vrsta pomognute oplodnje (ART) osigurava visoke koncentracije sperme dobre kvalitete koja se taloži u blizini jajašca. Postupak bi trebao povećati šansu za začećem kod mlađih parova, s blagim muškim faktorom te u nekim slučajevima neobjašnjive neplodnosti.

IVF je, s druge strane, postupak vantjelesne oplodnje, u embriološkom laboratoriju. Ovisno o primarnom uzroku neplodnosti, neke dodatne tehnike mogu se koristiti u postupku IVF. One mogu uključiti ali nisu ograničene na:

 • Mikroinjekcija (ICSI) – spermatozoid se ubrizgava izravno u jajnu stanicu pomoću posebnog mikroskopa;
 • Piezo ICSI – nova metoda za oplodnju krhkih jajnih stanica;
 • Mikročip – omogućava odabir spermatozoida s najvećim potencijalom za oplodnju;
 • PESA/MESA/TESE/ Micro-TESE – kirurško vađenje sperme iz testisa;
 • ROSI injekcija (Round Spermatid) – aktivira stanice sperme električnom stimulacijom, koristi se za pacijente s azoospermijom;
 • Mikromanipulativne metode (pomognuta oplodnja i stvaranje embrija);
 • Endometrijska kokultura – koristi se za poboljšanje kvalitete i implantacije embrija;
 • Endometrijska receptivnost (ERA) – dijagnostikovanje statusa endometrijske receptivnosti unutar implantacijskog okvira;
 • Genetska dijagnoza prije implantacije (PGD) – omogućava provjeru kromosoma (genetskog materijala) zametka na eventualne abnormalnosti;
 • Krioprezervacija (zamrzavanje) sperme, jajnih stanica i embrija – omogućava sigurno skladištenje za buduću uporabu;

Pomlađivanje jajnika PRP metodom – primjenjuje se za povećanje kapaciteta i rezervi kao pomoć u IVF tretmanu, itd.

Inovacije: Naš doprinos istraživanju i znanosti

Uz sve tretmane koji su se diljem svijeta pokazali učinkovitima, ACIBADEM klinike za reprodukcijsku medicinu i liječenje neplodnosti primjenjuju i neke pionirske metode s rezultatima koji obećavaju. Navesti ćemo tek nekolike:

 • Terapija matičnim stanicama i PRP (plazma obogaćena trombocitima): Kako se dob u kojoj sve više žena postaje majkom pomiče, potencijal plodnosti žena počinje se vrlo brzo smanjivati nakon navršene 35-e godine.  Iako taj sat majčinstva nije moguće vratiti unatrag, terapije matičnim stanicama i PRP tretmani mogu se koristiti za regeneraciju i reaktiviranje tjelesnih funkcija. PRP se može koristiti i primijeniti u IVF terapiji u dvije svrhe: za poboljšanje endometrija (unutarnja površina maternice) te povećanja izgleda za uspješnu implantaciju ili za povećanje kapaciteta jajnika u žena s niskom rezervom stanica ili čak u ranoj menopauzi. U ACIBADEM-u, PRP terapija primjenjuje se prema posebno dizajniranim protokolima, osiguravajući rezultate koji obećavaju o kojima se već izvještava u kategoriji znanstvenih istraživanja. Sve veći uspjeh u prirodnom začeću i bolja kvaliteta jajnih stanica registrirani su kod većine pacijenata.
 • Imunološki tretmani neplodnosti: Neuspješni pokušaji implantacije ili pobačaji kod parova s kvalitetnim embrijima ponekad mogu uputiti na imunološku reakciju tijela pacijentice. Ljudsko je tijelo po prirodi stvoreno da djeluje protiv stranih antigena, a u rijetkim slučajevima moglo bi pogrešno prepoznati embrij kao neprijatelja i odbaciti ga. U ACIBADEM-u se provode ispitivanja na suzbijanju imune reakcije tijela s pozitivnim ishodima.

Kirurška intervencija: Tko je kandidat?

Nekim pacijenticama koje imaju probleme vezane uz neplodnost, operacija može pomoći u ispravljanju svega što ometa začeće. Blokirani jajovodi, endometrioza, adhezije, miomi te abnormalnosti maternice tek su neki od primjera koji mogu zahtijevati kirurško liječenje. Danas su laparoskopske tehnike i operacije uz pomoć robota sigurnije no ikad. Uz pravilno liječenje, pacijentice mogu čak i prirodno ostati trudne, bez pomognute oplodnje te IVF postupaka. Sve operacije u ACIBADEM-u izvode se minimalno invazivnim tehnikama kako bi se osigurao brz oporavak.

P: Koje pretrage trebam napraviti prije IVF postupka?

O: Prije prvog savjetovanja s našim IVF stručnjakom od vas možemo zatražiti rezultate nekih općih krvnih pretraga. Detaljan popis i objašnjenje dobit ćete prije prvih konzultacija. Liječnik će možda trebati određene pretrage nakon uvida u vaš zdravstveni karton, ovisno o slučaju.

P: Što mogu očekivati na prvim konzultacijama?

O: Svako iskustvo jedinstveno je. Međutim, vaš prvi sastanak u ACIBADEM-u mogao bi izgledati otprilike ovako: Prvo će vas dočekati na prijamu, a zatim vas otpratiti do liječničke ordinacije gdje ćete razgovarati s liječnikom, nepunih sat vremena. Zatim ćete upoznati medicinsku sestru koja će vam pomoći u provođenju liječničkih naredbi. Međunarodni centar za pacijente ACIBADEM detaljno će isplanirati svaki korak. Tu će biti puno informacija. Slobodno možete sve bilježiti i postavljati pitanja tijekom savjetovanja. Slobodno nas nazovite ili pošaljite email ako imate bilo kakvih pitanja ili nedoumica.

P: Koliko dugo IVF proces može trajati?

O: Prosječno, jedan IVF ciklus obično traje 15-25 dana:

Stage 1. Početak ciklusa: 1 dan;

Stage 2. Stimulacija jajnika ili folikula: 8-12 dana;

Stage 3. Pronalaženje/prikupljanje jajašaca: 1 dan;

Stage 4. Razvoj embrija: 3-5 dana;

Stage 5. Transfer embrija.

P: Kako se provodi IVF?

O: IVF postupak uključuje pet glavnih faza. Prvo, pojačavamo opskrbu jajašaca. Pacijentice dobivaju injekcije koje stimuliraju jajnike da proizvode više jajnih stanica nego što je to uobičajeno prirodnim ciklusom. Druga faza obuhvaća nadzor napretka uz sazrijevanje jajnih stanica. Ultrazvučnim pregledom provjerava se stupanj razvoja jajnih stanica, a lijekovi im pomažu da sazriju. Kada folikuli dosegnu zrelu veličinu od 17 ili 18 mm, daje se injekcija HCG koja pospješuje daljnji razvoj i sazrijevanje jajašaca. Treća faza je sakupljanje jajašaca iz jajnika. Ovaj se postupak obavlja ultrazvučnim navođenjem, gdje liječnik tankom iglom vadi jajašca iz jajnika kroz stijenku rodnice. Postupak je bezbolan, izvodi se pod blagom anestezijom. Četvrti je korak oplodnja jajašaca u laboratoriju. Za oplodnju sperma se može miješati s jajnim stanicama (konvencionalna oplodnja – standardni IVF postupak) ili se jedna odabrana stanica sperme može ubrizgati izravno u svako zrelo jajašce (intratoplazmatska injekcija sperme ili ICSI). Oplođena jajašca, koja se sada nazivaju embriji, smiju rasti i razvijati se u kulturi, obično 3 do 5 dana. Kad dosegnu 5. dan, nazivaju se embrijom faze blastociste. Zatim se obično 1 ili 2 embrija, koji su pokazali najbolju kvalitetu i razvoj, pažljivo prebace u maternicu. U tu svrhu koristi se mali, sterilni, fleksibilni kateter za prijenos embrija. To je najvažnija faza IVF postupka. Nakon što se embriji prenesu u maternicu, pacijentica treba pričekati 2 tjedna prije no što napravi test na trudnoću da vidi je li tretman uspio ili ne.

P: Nakon faze prijenosa embrija, mogu li odmah hodati, vježbati, putovati ili se vratiti na posao?

O: Umjerene aktivnosti nisu zabranjene nakon prijenosa embrija, no ipak bi bilo bolje odmoriti se i opustiti na nekoliko dana. Sljedećih tjedana radije hodajte nego trčite i trebali biste izbjegavati sve što je vezano uz dizanje teških tereta ili skakanje. Putovanje i posao su dozvoljeni, sve dok ne riješite popeti se na Mount Everest.

P: Mogu li išta učiniti te povećati svoje šanse za uspjeh?

O: Vaše fizičko i emocionalno zdravlje presudno je tijekom postupka vantjelesne oplodnje. Zdrav i miran način života sigurno će pridonijeti uspješnom ishodu. Pušenje je strogo zabranjeno. Uz to se preporuča uravnotežena prehrana s smanjenim unosom ugljikohidrata. Preporučamo hranu bogatu antioksidansima. Antioksidanti se nalaze u većini prehrambenih proizvoda biljnog podrijetla, a neki od najbogatijih izvora su kupine, borovnice, jagode, šipak, zeleni čaj, crveni kupus, špinat, mahunarke (grašak, grah, itd.), orašasti plodovi, sjemenke i začini.

P: Hoće li IVF značajno povećati moje izglede za blizancima ili trojkama?

O: Općenito, svaki puta kada se prenese više embrija, izgledi za za višeplodnu trudnoću rastu. U ACIBADEM-u preferiramo prijenos jednog embrija kako bismo izbjegli rizike od komplikacija te osigurali zdravu trudnoću. Prijenos dva embrija može se raditi i ovisi o mnogim prognostičkim čimbenicima, uključujući dob pacijentice, kvalitetu embrija, itd. Također je moguće imati blizance nakon IVF-a čak i s jednim embrijem, jer jedno jajašce može se podijeliti u dvije oplođene jajne stanice. Vaš će liječnik razgovarati s vama o svim vašim željama prije IVF postupka.

P: Postoje li nuspojave povezane s IVF-om?

O: Svi različito reagiramo i jako je teško predvidjeti sve reakcije vašeg tijela. Umor, emocionalni stres i promjene raspoloženja među najčešćim su prigovorima tijekom IVF postupka. Kod manjeg broja pacijentica zapažen je sindrom hiperstimulacije jajnika (OHSS). Obično je praćen blagim simptomima, poput gubitka apetita, mučnine, proljeva te osjećaja nadutosti. Ako osjetite takve simptome, trebali biste odmah obavijestiti svog liječnika. S OHSS-om treba pravilno postupati, jer u rijetkim slučajevima može uzrokovati ozbiljnije komplikacije. Međutim, suvremene metode liječenja smanjuju rizik na manje od 1%.

P: Koliko dugo traje boravak i liječenje u Turskoj?

O: Iako čitav postupak vantjelesne oplodnje traje do četiri tjedna, trebamo vas vidjeti na prvom sastanku, a nakon toga morat ćete redovito posjećivati svog liječnika u prosjeku od jednog tjedna do 16 dana prije prijenosa embrija. Naš Međunarodni tim za pacijente osigurava potporu i organizira sve što je potrebno kako bi vam osigurali ugodan boravak.

P: Treba li moj partner boraviti sa mnom u Turskoj?

O: S vašim se partnerom moramo vidjeti tijekom prvog savjetovanja, kada će vam liječnik zakazati pretrage i režim, u skladu s konkretnim slučajem, kako bi se osigurala sveobuhvatna procjena plodnosti. Njegova nazočnost može biti potrebna kasnije, ovisno o planiranim pretragama te postupcima. Izvan ovih okolnosti, vaš je partner uvijek dobrodošao, ali vi možete slobodno odlučiti o njegovoj prisutnosti, ovisno o tome što preferirate u smislu udobnosti i dostupnosti.

P: Kakvi su moji izgledi za uspješnu trudnoću vantjelesnom oplodnjom?

O: Uspješnost IVF postupka ovisi o različitim čimbenicima, što uključuje vašu zdravstvenu povijest, rezultate pretraga, dob te uzrok neplodnosti. Uspješnost IVF tretmana iznosi oko 60% kod pacijentica dobi do 35 godina. Postotak pada na 20-25% kod pacijentica dobi od 40-42 godine. O svojim izgledima možete detaljno razgovarati sa svojim liječnikom

P: Zašto moj IVF ciklus nije uspio?

O: Nažalost, katkad IVF tretmani ne uspiju. Razlog može biti kvaliteta embrija, problem s implantacijom, problem s imunitetom, itd. Analiza temeljnog razloga neuspjeha pomoći će vam u planiranju sljedećih koraka. Slobodno razgovarajte s našim liječnicima o plodnosti i svojim prethodnim pokušajima vantjelesne oplodnje i što se sve može poboljšati za konačni uspjeh.

P: Nisam trudna, kada možemo ponovno pokušati?

O: Naša je preporuka da sačekate barem dva mjeseca između dva ciklusa IVF tretmana. Konzultirajte svog liječnika za specifične preporuke u vezi s vašim slučajem.

P: Što se događa ako nakon IVF-a dobijem pozitivan test na trudnoću?

O: Nakon tretmana, dva tjedna nakon prijenosa embrija možete provesti HCG test. Sljedeći trebate provesti 48 sati kasnije. Otkucaji srca obično se mogu otkriti 6 tjedana nakon toga. Ako ste stigli toliko daleko, opustite se i prepustite prirodi da sve krene svojim tijekom. Morat ćete obavijestiti svog ginekologa da je riječ o začeću izvantjelesne oplodnje, jer je nadzor intenzivniji nego kod pacijentica koje začnu prirodnim načinom. Želimo vam sretnu i zdravu trudnoću!


TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search