Rak prostate - Acıbadem
Rak Prostate

Rak Prostate

Simptomi i liječenje raka prostate

U svijetu je rak prostate drugi najčešći tip raka kod muškaraca. Zahvaljujući suvremenim metodama dijagnosticiranja, uspješnim tehnikama liječenja te odgovarajućom njegom, procjena i prognoza u bolesnika s rakom prostate općenito je pozitivna. Acibadem u svojim bolnicama u Turskoj posjeduje čitav niz dijagnostičkih i terapijskih mogućnosti koje svojim multidisciplinarnim pristupom provodi ekipa međunarodno priznatih stručnjaka.

Najčešća oboljenja prostate

Prostata je žlijezda koju svaki muškarac ima od rođenja, i nalazi se tik ispod mokraćnoga mjehura. Funkcije žlijezde povezane su s reprodukcijom i sazrijevanjem spermija. Obično je prostata veličine oraha kod mladića, ali se s godinama počinje povećavati. Budući da mokraćni trakt prolazi kroz prostatu, povećanje ovoga organa uzrokuje kompresiju te probleme s mokrenjem.

Bolesti prostate mogu biti zloćudne ili dobroćudne, dok su dobroćudna stanja mnogo češća. Najčešća su BPH (benigna hiperplazija prostate), prostatitis (infekcija prostate) te rak prostate. Sve mogu uzrokovati urinarne tegobe, poput učestalog mokrenja tijekom noći i dana, peckanja tijekom mokrenja te nemogućnosti potpunog pražnjenja mokraćnoga mjehura. Iako rijetko, mogu uzrokovati probleme s ejakulacijom te krvarenje. Dok se BPH i rak prostate obično javljaju kod muškaraca starijih od 40 godina, prostatitis je čest slučaj kod mlađih muškaraca.

Što je rak prostate? 

Rak prostate započinje abnormalnim rastom stanica u prostati. Stanice raka rastu i brzo se dijele te tvore tumor. S vremenom se stanice raka mogu proširiti (metastazirati) na okolna i dalja tkiva te druge organe.

Dok benigna hiperplazija prostate (BPH) uzrokuje poteškoće prilikom mokrenja i neke druge tegobe, rak prostate podmukla je bolest jer se najčešće razvija u perifernom području prostate. Vrlo često simptomi će izostati prije no što rak dosegne naprednu fazu. Stoga su redoviti sistematski pregledi ključni za rano dijagnosticiranje i uspješno liječenje.

Što uzrokuje rak prostate? 

Točni uzročnici raka prostate još uvijek nisu potpuno poznati. Broj jedan čimbenik rizika je dob, jer se većina slučajeva otkriva nakon 50. godine života. Genetika te pretilost također su povezani s većim rizikom. Prema nekim istraživanjima, muškarci koji konzumiraju velike količine masti, osobito iz crvenoga mesa pripravljenog na većim temperaturama, mogu imati veće izglede za dobivanje raka prostate. Hormoni se smatraju osnovnim čimbenikom: masti potiču povećanu proizvodnju testosterona i drugih hormona, a testosteron ubrzava rast stanica raka.

Genetska, obiteljska povijest bolesti također je važna. Rizik od razvoja raka prostate povećava se za 7 puta u pacijenata koji imaju članove obitelji s malignitetima. Osim toga, ako je majka pacijenta imala rak dojke, tada je i pacijent izloženiji riziku od raka prostate. Unatoč i nekim drugim čimbenicima rizika, najčešće oboljeva nositelj BRCA mutacija. Svi oni koji imaju člana obitelji kojemu je dijagnosticiran rak prostate ili rak dojke putom BRCA, moraju otpočeti s redovitim pretragama i PSA testovima u dobi od 40 godina, dok oni bez obiteljske anamneze mogu početi s 45 godina.

Znakovi i simptomi raka prostate

Bolest se, uslijed činjenice da se uobičajeni simptomi možda neće očitovati u ranoj fazi, lako može zamijeniti s nekim benignim stanjem. Simptomi raka prostate mogu se očitovati učestalim noćnim mokrenjem ili otežanim mokrenjem, podijeljenim mlazom te osjećajem nepotpunog pražnjenja mjehura, peckanjem ili boli tijekom mokrenja ili ejakulacije, pojavom krvi u urinu ili spermi, te erektilnom disfunkcijom. Ustajanje noću radi mokrenja nakon 40. godine također je jedan od simptoma. Treba imati na umu da rak prostate možda uopće ne pokaže rane znakove. Zbog toga su redoviti godišnji zdravstveni pregledi osobito važni.

Dijagnosticiranje raka prostate

Obrati li se pacijent liječniku i potuži na nelagode koje mogu biti uzrokovane rakom prostate, dijagnostički proces obično obuhvaća neke od sljedećih pretraga:

 • Prostata specifični antigenski (PSA) test za mjerenje razine PSA tumorskog biljega prostate;
 • Urofluometrijski testovi za procjenu protoka urina;
 • Ultrazvučna provjera veličine i anatomije prostate;
 • Rektalni/proktološki (DRE) pregled prostate koji se izvodi ručno kako bi se ispitala tekstura, oblik te veličina prostate;
 • Laboratorijska biopsija prostate odnosno uzorka tkiva prostate, pojavi li se sumnja na malignitet nakon gore navedenih pretraga.

Acibadem osigurava najtočniju dijagnozu te pored svih poznatih koristi i neke inovativne metode i tehnike. Sustav Esomed za rano dijagnosticiranje raka prostate omogućuje pregled pacijenta u odjeći, što u mnogim slučajevima eliminira potrebu za proktološkim pregledom.

Ciljana MR/UZV fuzijska biopsija u velikoj mjeri pridonosi točnosti i pouzdanosti kod prikupljanja uzoraka tkiva prostate, budući da se sumnjiva područja detektiraju s velikom preciznošću pomoću multiparametarske MR. U prošlosti, dijagnosticiranje kod pacijenata je moglo kasniti jer se iglom za biopsiju nije moglo precizno pristupiti željenome području. Tijekom postupka ciljane MR/UZV fuzijske biopsije, trodimenzionalne preslike ultrazvučne rektalne snimke kombiniraju se (povezuju) s onima dobivenim nakon MR skeniranja, čime se osigurava uzorak s prave točke uz milimetarsku preciznost.

Potvrde li patološki rezultati prisutnost raka prostate, uslijedit će preporuke za daljnje testove i pretrage kako bi se utvrdila proširenost raka na druge dijelove tijela. Druge pretrage mogu uključiti skeniranje MR, CT, PET skeniranje ili skeniranje kostiju. Brz i točan dijagnostički proces u potpunosti je osiguran jer se u Acibademu ne čeka ni na jedan od najsuvremenijih dijagnostičkih uređaja potrebnih za rano otkrivanje raka prostate. 

Vrste raka prostate

Najzastupljeniji tip (više od 95%) karcinoma prostate naziva se adenokarcinom i potječe iz stanica prostate. Adenokarcinomi obično sporo rastu i nisu agresivni karcinomi, iako imaju neke varijacije. Duktalni adenokarcinom općenito je agresivniji i širi se brže od slučajeva acinarnog adenokarcinoma.

Također postoje i neke rijetke vrste raka prostate koje potječu iz različitih stanica žlijezde, poput karcinoma malih stanica, karcinoma pločastih stanica, prijelaznog staničnog ili urotelijskog karcinoma, neuroendokrinih tumora, sarkoma mekih tkiva. Vrsta, oznaka i stadij raka prostate, određuju strategiju liječenja

Faze raka prostate 

Nakon potvrde dijagnoze, opseg bolesti se utvrđuje prema fazama, što dalje određuje koliko je bolest uznapredovala. Utvrđivanje faze raka prostate ključno je za planiranje liječenja pacijenta i daljnje prognoze. Općenito, u fazama 1 i 2, širenje tumora ograničeno je na prostatu. U fazi 3 tumor je narastao izvan prostate, obično do sjemenskih mjehurića, te se i naziva lokalno uznapredovalim rakom prostate. Četvrta faza raka prostate znači da se bolest proširila na okolne limfne čvorove ili organe. U nekim slučajevima može metastazirati i u kostima. Metoda za dijagnosticiranje raka prostate koju rutinski koristimo u Acibademu naziva se Gallium-68 PSMA PET. Ova metoda osigurava iznimnu točnost u identificiranju metastaza ili recidiva u usporedbi sa standardnim snimkama dobivenim putom računalne tomografije (CT) i scintigrafije. Radiofarmak Gallium-68 PSMA veže se direktno na membranu tumorskih stanica u prostati. Omogućuje procjenu tumora, kao i procjenu proširenosti na limfne čvorove ili kosti.

Liječenje raka prostate

Liječenje raka prostate planira se individualno, ovisno o vrsti, veličini i agresivnosti tumora, kao i o dobi pacijenta, sklonostima i općem zdravstvenom stanju. Proces liječenja može uključiti jednu ili više sljedećih opcija:

 • Aktivni nadzor. Za veliki broj pacijenata s rakom prostate liječenje neće biti potrebno. To su muškarci s tumorom koji sporo napreduje ili ‘klinički beznačajnom bolešću’, što znači da rak koji nikada nije izazvao simptome najvjerojatnije nikada i neće nauditi pacijentu ili mu ugroziti život. Stanje pacijenta pomno se prati i postane li bolest stvarna prijetnja, s liječenjem se pravodobno započinje. Gotovo 2/3 pacijenata na aktivnom nadzoru nikada ne zatreba aktivno liječenje, te se tako izbjegnu sve nuspojave nepotrebnog liječenja.
 • NanoKnife terapija. Ovo je sigurna metoda za žarišno liječenje raka prostate, koja se primjenjuje kao alternativa kirurgiji kod odabranih pacijenata. NanoKnife postupak koristi kratke, niskoenergetske električne impulse za uništavanje stanica raka. Budući da ova metoda ne uzrokuje zagrijavanje i promjene temperature u tkivima, može se uzeti u obzir za tumore koji se nalaze blizu živaca i mokraćnog kanala.
 • Kirurgija. Najučinkovitija je opcija liječenja raka prostate; također se može koristiti u kombinaciji s drugim metodama kod pacijenata u uznapredovalim fazama raka prostate. Operacija raka prostate obično podrazumijeva uklanjanje prostate, te otud naziv radikalna prostatektomija. Može biti otvorena ili laparoskopska operacija. U Acibademu se provodi radikalna prostatektomija kod pacijenata kojima ta metoda odgovara. Kod specifičnih slučajeva ova metoda osigurava učinkovito liječenje, očuvanje živaca i pacijentima daje bolje izglede za očuvanje mokraćnih i spolnih funkcija.
 • Robotska operacija prostate. Robotska operacija predstavlja sljedeću razinu laparoskopije. U ovom slučaju, robotskim uređajem zvanim Da Vinci upravlja kirurg koji sjedi za kontrolnim sučeljem. Sustav osigurava jasnu trodimenzionalnu vizualizaciju kirurške pozicije, uvećane na zaslonu i do 12 puta. Nadalje, robotski instrumenti na krakovima sustava mogu se okretati pod kutom od 540 stupnjeva te mogu doseći područja kojima kirurg ne može pristupiti ručno. Pogodnosti za pacijente su manji kirurški rezovi, minimalna bol, minimalni gubitak krvi i brži oporavak. Štoviše, iznimna preciznost robotskog sustava često omogućuje uklanjanje oboljelog tkiva i očuvanje kritičnih struktura i živaca odgovornih za urinarnu kontinenciju i spolne funkcije. U Acibademu rade neki od najiskusnijih kirurga i ekipa koje provode robotske operacije u Turskoj i svijetu.
 • Radioterapija. Koristi se za liječenje lokaliziranog raka prostate, za uklanjanje (smanjenje opterećenja izazvanog tumorom) ili kao palijativna terapija za pacijente s lokalno uznapredovalim ili metastatskim rakom. U Acibademu se rabe najsuvremeniji radioterapijski uređaji za slanje radioaktivnih zraka putem snopa kao i brahiterapija (lokalno uvedeni radioaktivni izvor).
 • Žarišne terapije (HIFU, krioterapija). Ovo su neinvazivne tehnike koje se rabe za uništavanje stanica raka zagrijavanjem ili smrzavanjem. Mogu se primijeniti za liječenje vrlo malih tumora lokaliziranih na prostati, dok okolna tkiva prostate ostaju netaknuta.
 • Liječenje lijekovima. Za razliku od drugih opcija liječenja koje se primjenjuju lokalno, lijekovi koji se koriste za liječenje uznapredovalog raka prostate imaju za cilj dosegnuti sve stanice raka u cijelom tijelu. Stoga se takvo liječenje naziva sustavnim liječenjem. Dostupne su različite mogućnosti, uključujući hormonsku terapiju s ciljem smanjenja proizvodnje muškog hormona testosterona, koji potiče rast stanica raka prostate; kemoterapija koja se daje oralno ili injekcijom; imunoterapija ili ciljana terapija koja se može primijeniti kod određenih pacijenata. Iskusni i stručni medicinski onkolozi u Acibademu izabrat će najbolju opciju liječenja za svakog pacijenta na temelju njegove povijesti bolesti.
 • Terapija Lutetium-177 PSMA. Ovo je inovativna opcija liječenja u području nuklearne medicine. Prikladna je za bolesnike s uznapredovalim rakom prostate, poznatim i kao metastatski rak prostate, u situacijama kada su ostale mogućnosti iscrpljene. Specifični membranski antigen prostate (PSMA) osebujan je marker koji se nalazi na površini stanica raka prostate, uključujući i metastaze u cijelom tijelu. Radioaktivni izotop Lutecij-177 administrira se injekcijom u krvotok pacijenta. Kombinira se s molekulom sposobnom lokalizirati i vezati se za PSMA receptore na stanicama raka, gdje god se one nalazile u tijelu. Stoga se stanice raka selektivno ciljaju te uništavaju zračenjem. Terapija Lu-177 PSMA pridonosi duljem životnom vijeku pacijenta te kvalitetnijem životu čak i u bolesnika s metastatskim rakom prostate otpornim na kastraciju, stanju u kojem bolest više ne reagira na hormonsku terapiju.

Za visoku razinu uspješnosti u liječenja raka prostate, Acibadem primjenjuje timski pristup. Iznimno kvalificirani stručnjaci u različitim medicinskim disciplinama, koje uključuju ali se ne ograničavaju na urologiju, laboratorijsku patologiju, radiologiju, nuklearnu medicinu, kirurgiju, medicinsku onkologiju i radioterapiju, udružuju svoje snage kako bi osigurali najbolji ishod za svakog pacijenta. Integrirana skrb bitna je za liječenje raka prostate i zadovoljstvo pacijenata jer se sve mogućnosti liječenja procjenjuju i provode na jednom mjestu.

TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search