Pedijatrijska neurologija i neurokirurgija - Acıbadem Healthcare Services (HR)
Pedijatrijska neurologija i neurokirurgija

Pedijatrijska neurologija i neurokirurgija

Kada je riječ o pedijatrijskim neurokirurškim poremećajima, stručnost specijalista od ključne je važnosti. Još od 1991. Acibademov Centar za pedijatrijsku neurokirurgiju predstavlja primjer u ovom području medicine i postaje referentni centar za najsloženije slučajeve iz Turske i inozemstva. Osnovan je kao sveobuhvatni centar u kojem surađuju stručnjaci različitih medicinskih specijalnosti i u kojem se liječe sve neurološke patologije u djece, koje obuhvaćaju i kongenitalne anomalije, epilepsiju, spastičnost i tumore mozga. Danas je to međunarodno priznati centar koji osigurava njegu iznimne kvalitete pedijatrijskim slučajevima s neurološkim oboljenjima od kojih više od 25% pristiže iz inozemstva.

Dijete nije tek malena inačica odrasle osobe. Razlike između novorođene bebe i odrasle osobe sliče na razlike između miša i žirafe. I ne radi se samo o veličini, već obliku, anatomiji i funkciji. Funkcijski centri mozga odraslog čovjeka dobro su uspostavljeni, ali za razliku od mozga odrasle osobe, mozak djece u procesu je razvoja. To znači da su neke od zona koje se lako mogu operirati kod odraslih, zabranjene zone kod djece.”

Prof. Dr. Memet Özek, dječji neurokirurg, ACIBADEM Zdravstvena grupacija

Ekipu na Odjelu za dječju neurokirurgiju Acıbadem čine iskusni i predani liječnici, medicinske sestre i tehničari. Svim našim pacijentima pristupa se multidisciplinarno, zahvaljujući Odjelima za fizikalnu terapiju i rehabilitaciju, dječju neurokirurgiju, ortopediju, dječju neurologiju, dječju kirurgiju, onkologiju, radiologiju te odjelu dentalne medicine. Multidisciplinarni pristup osigurava da medicinski stručnjaci svih srodnih specijalnosti zajedno pregledaju pacijenta kako bi odredili plan i faze liječenja, uzimajući u obzir sve dostupne mogućnosti.

Prof. dr. Memet Özek uspoređuje dobar kirurški tim s gudačkim kvartetom. “Sva četiri glazbenika mogu biti virtuozi kao pojedinci, ali zajedničko sviranje u harmoniji je ono što ih čini gudačkim kvartetom. A da bi to postigli, moraju danonoćno vježbati mjesecima, pa i godinama. Radimo s istim kirurškim medicinskim sestrama i tehničarima već 10 godina i 27 godina s istim pedijatrijskim anesteziologom. To unosi sklad u naš rad, što posljedično donosi bolje rezultate za naše najmlađe pacijente.”

Dijagnosticiranje neuroloških poremećaja

Točna dijagnoza prvi je preduvjet za uspješno liječenje. Centar za pedijatrijsku neurokirurgiju Acıbadem opremljen je svim najnovijim tehnologijama za precizno dijagnosticiranje neurokirurških stanja u djece. Za preciznu i točnu dijagnozu koriste se tehnologije PET, SPECT, EEG, CT, USG.

Acıbadem posjeduje neke od najnaprednijih 3 Tesla MRI uređaja dostupnih na svijetu: Siemens Vida i GE Premier. Obujam cijevi od 70 cm omogućuje udobno skeniranje najmlađih pacijenata s klaustrofobijom. Uređaji pružaju veću učinkovitost i poboljšani radni proces uz poboljšanu kvalitetu snimaka i to do osam puta. Aktualna MRI tehnologija toliko je napredna da može prikazati sve moždane poremećaje na MRI snimci. Sve žile jasno su vidljive kao i njihove pozicije u tumoru. Štoviše, može pokazati u kojoj mjeri krvne žile hrane centre odgovorne za određenu funkciju. Dobro opremljena radiološka jedinica koja koristi MRI visoke rezolucije od 3 Tesla može u većini slučajeva postaviti preciznu dijagnozu samo MRI pregledom, a to je u Acıbademu rutinski postupak.

Uređaj pomognut računalom za trodimenzionalnu analizu hoda koristi se za otkrivanje i utvrđivanje poremećaja hoda, posebno onih povezanih s neurološkim, ortopedskim i reumatološkim problemima.

Stanja koja liječimo

Multidisciplinarni tim Centra za pedijatrijsku neurokirurgiju Acıbadem liječi sve neurokirurške patologije u djece, i posebno je specijaliziran za:

 • Tumore koji su smješteni duboko u mozgu (tumori smješteni u talamusu i moždanom deblu)
 • Operacije epilepsije
 • Operacije spastičnosti
 • Endoskopsko liječenje hidrocefalusa (kao alternativa operaciji šanta)

Prirođene anomalije mozga

Prirođene anomalije mozga znače da se dijete rodilo s malformacijama mozga ili kralježnice. U pedijatrijskoj neurokirurgiji postoji pet vrsta prirođenih/kongenitalnih anomalija: hidrocefalus, ciste na mozgu, encefalokela, kraniosinostoza i cerebralne vaskularne malformacije.

 • Hidrocefalus je izraz koji je izveden iz riječi “hydro = voda” i “cephalus = glava”. Definira se kao “nakupljanje vode u ljudskom mozgu i povećani tlak”. Kolokvijalno se naziva i “pretjerano nakupljanje vode u mozgu”. Ovdje se riječ “voda” koristi za cerebrospinalnu tekućinu (likvor). U našem mozgu postoje komore koje su međusobno povezane kanalima i razlikuju se po veličini. Te se komore nazivaju “ventrikuli”. Ukupno ima četiri klijetke (dvije lateralne klijetke, 3. klijetka i 4. klijetka). Hidrocefalus se može razviti zbog prekomjernog nakupljanja likvora u jednoj ili više komora, i posljedičnim povećanjem tlaka. Jasno, ovo stanje šteti moždanom tkivu.
 • Kongenitalne ciste mogu se razviti po cijelom mozgu. U slučaju da uzrokuju pritisak na moždano tkivo, ciste treba operirati nakon rođenja. Najčešći tip su arahnoidne ciste koje nastaju kao posljedica puknuća arahnoidne membrane. Ciste nisu tumori; to su vrećice ispunjene tekućinom, koje se pojavljuju u jednom od tri sloja tkiva koji prekrivaju središnji živčani sustav.
 • Encefalocela je vrsta prirođene anomalije neuralne cijevi koja zahvaća mozak. Nastaje kada dio lubanje nije dobro formiran, a dio moždanog tkiva i povezanih struktura strši izvan lubanje.
 • Kraniosinostoza podrazumijeva prerano zatvaranje sutura lubanje. Posljedica procesa su deformacije nastale u lubanji djeteta. Ako kosti lubanje ne mogu držati korak s brzim rastom mozga u preliminarnim fazama života dojenčeta, razvija se kliničko stanje koje se naziva povećani intrakranijalni tlak. Ovo stanje podrazumijeva da se mozak ne može povećati i da se može zaglaviti u lubanji. Ako se stanje ne dijagnosticira i ne liječi u ranoj fazi, može uzrokovati nepovratna neurološka, kognitivna i bihevioralna oštećenja.
 • Cerebralne vaskularne malformacije su lokalizirani spletovi abnormalnih krvnih žila koje uzrokuju promjene u protoku krvi. Ove vaskularne mase nisu tumori, ali ponekad mogu narasti i uzrokovati razne simptome. Za razliku od drugih abnormalnosti, ne zahtijevaju hitno liječenje. Međutim, cerebralne vaskularne malformacije moraju se dijagnosticirati i pratiti zbog povećanog rizika od krvarenja u mozgu.

Simptomi prirođenih/kongenitalnih anomalija

Hidrocefalus

Novorođenčad (do mjesec dana): pretjerani rast glave, ispupčena fontanela, tanko vlasište, proširenje krvnih žila u glavi, povraćanje, nemir, devijacija očiju prema dolje i/ili gore (zalazak) neki su od mogućih simptoma.

Djeca (1 mjesec ili starija): pretjerani rast glave, glavobolja, mučnina, povraćanje, vrućica, diplopija, nemir, kašnjenje u hodanju ili govoru, komunikacijski poremećaji, gubitak senzornih i motoričkih funkcija, napadaji. Kod starije djece poteškoće s budnošću ili buđenjem.

Kongenitalne/prirođene ciste

 • Glavobolja
 • Mučnina i povraćanje
 • Zaostajanje u razvoju
 • Pretjerani umor ili niska energija
 • Napadaji
 • Hidrocefalus kao posljedica opstrukcije normalne cirkulacije cerebrospinalne tekućine
 • Problemi s vidom

Encefalocele

 • Hidrocefalus: nakupljanje cerebrospinalne tekućine u mozgu
 • Problemi s vidom
 • Mikrocefalija: abnormalno malena glava
 • Spastična kvadriplegija: paraliza udova
 • Zastoj u rastu i mentalnom razvoju (retardacija)
 • Ataksija: nekoordinirano kretanje mišića
 • Zastoj u razvoju
 • Napadaji

Kraniosinostoza

Promjene oblika glave i lica obično su vidljive i najčešće su prvi i jedini simptom. Još jedan znak je izostanak ili premalena fontanela. U rijetkim slučajevima sinostoza može dovesti do povećanog pritiska unutar lubanje. Ovo je najčešće slučaj kada se višestruke kranijalne suture prerano spoje.

Kako se prirođene anomalije mogu dijagnosticirati?

Tijekom trudnoće specijalist perinatologije prati pacijenticu tijekom ultrazvučnih pretraga, i pazi na eventualne anomalije u moždanom tkivu. Ovisno o nalazima ultrazvuka, može biti potrebna magnetska rezonanca fetusa. Tijekom magnetske rezonance fetusa trudnica se podvrgava magnetskoj rezonanci kako bi se pregledao fetus. Jedan je to od načina da se otkrije kongenitalna anomalija i postavi točna prenatalna dijagnoza. Nakon poroda na Odjelu dječje neurokirurgije izvodi se operativni zahvat.

Kirurško liječenje prirođenih anomalija

Kod prirođenih anomalija mozga, kirurgija predstavlja glavnu opciju liječenja. Osobito kod pojedinih vrsta malformacija gdje se operacija mora izvesti unutar prvih 36 sati od poroda.

Hidrocefalus

 • Neuroendoskopske procedure (Endoskopska ventrikulostomija treće komore): Ako su anatomski putovi iz bilo kojeg razloga začepljeni, endoskopom se stvara novi kanal i na taj način uspostavlja cirkulacija cerebrospinalne tekućine. Endoskopi su visokotehnološki sustavi kamera promjera od 2 do 4 mm. Ukoliko anatomija dopušta i nema kontraindikacija, naša klinika preferira prvenstveno ovu kiruršku tehniku i djeca mogu nastaviti živjeti bez stranog tijela.
 • Ventrikuloperitonealna (VP) kirurgija šanta: Operacija šanta rješenje je za pacijente koji ne ispunjavaju uvjete za endoskopske postupke. Šantom se tekućina odvodi iz mozga u drugu tjelesnu šupljinu (obično trbušnu). Za drenažu se koristi tanka i dugačka elastična silikonska cijev koja se naziva “šant”. Sustav ima “pumpu (ventil)” ispod vlasišta kako bi se osigurao jednosmjerni protok kontrolirane brzine. Time se eliminira i povišeni tlak u mozgu. Međutim, ovaj sustav bi trebao funkcionirati kontinuirano, jer se cerebrospinalna tekućina neprestano proizvodi u mozgu. Budući da se šant nalazi u potkožnom tkivu, može se vidjeti samo kod beba. U djece i odraslih cijev se palpacijom može napipati u potkožnom tkivu.

Kongenitalne/prirođene ciste u mozgu

 • Kraniotomija: tijekom ovog postupka uklanja se dio lubanje kako bi se neurokirurgu omogućio pristup cisti. Ovo je invazivnija metoda liječenja, ali omogućuje neurokirurzima da precizno provjere i odstrane ciste.
 • Šant: Specijalist neurokirurgije umetne cjevčicu u cistu, koja zatim ostaje na mjestu i omogućuje tekućini otjecati i apsorbirati se u trbušnoj šupljini.

Encefalocele

Jedini, neizbježni način liječenja encefalocele je kirurgija. Štoviše, operaciju treba provesti u prva 3 mjeseca nakon rođenja. Ako postoji sloj kože koji prekriva tkivo, kirurška intervencija se može odgoditi za nekoliko mjeseci. Ako ne postoji sloj kože koja bi štitila encefalocele, operaciju treba izvesti ubrzo nakon rođenja.

Kraniosinostoza

Neurokirurzi iz Acıbadema općenito primjenjuju minimalno invazivne endoskopske kirurške metode za liječenje kraniosinostoze, ali u nekim slučajevima endoskopska kirurgija nije i najbolje rješenje. Na primjer, kod starijih beba ili beba s više od jedne zatvorene suture moguće je primijeniti različite kirurške metode. U endoskopskoj operaciji kraniosinostoze, kirurg radi mali rez, dovoljan da se umetne kirurški instrument, uz koji se koristi minijaturna kamera za praćenje operacije.

Prije operacije dijete se stavlja u opću anesteziju. Neurokirurzi rade jedan ili dva mala reza na tjemenu. Zatim se tanka cijev s dodanom video kamerom i drugim alatima umetne kroz rez. Kamera omogućuje kirurzima da vide unutrašnjost djetetove glave dok izvode operaciju. Tijekom operacije neurokirurzi uklanjaju usku traku kosti duž zatvorene suture. Nakon operacije, pacijenti se uglavnom zadržavaju u bolnici između dva i tri dana. Nakon operacije, bebe će možda trebati nositi posebnu kacigu koja za cilj ima oblikovati glavu. Ova kaciga može se nositi od nekoliko mjeseci do godinu dana.

Cerebralne vaskularne malformacije

Kirurgija cerebralnih vaskularnih malformacija obično se izvodi uz računalno pomognutu navigaciju i mikroskop. Neurokirurzi nastoje u potpunosti ukloniti vaskularnu malformaciju i izbjeći rizik od rupture. Optimalna kirurška metoda određuje se na temelju veličine, oblika, položaja malformacije i općeg zdravstvenog stanja pacijenta.

 

Pedijatrijski tumori mozga

Tumori mozga u djece po mnogo čemu se razlikuju od tumora mozga u odraslih. Neki od tumora koji se vide kod djece gotovo se nikada ne vide kod odraslih. Acibademov tim dječjih neurokirurga uglavnom se fokusira na tumore moždanog debla i talamusa ili tumore smještene duboko u mozgu. Vitalna područja su veličine palca i lokalizirana su u samom središtu mozga. Bez njih čovjek ne bi mogao samostalno disati, pokretati ekstremitete, koristiti mimiku lica, pa čak ni gutati hranu. Zbog svojeg utjecaja na ova vitalna područja, ovakvi tumori zahtijevaju ozbiljno vještačenje. Stavimo li po strani stručnost kirurga, preoperativna priprema slučaja od presudne je važnosti.

Stručnjaci u ACIBADEM-u, zahvaljujući najsuvremenijem uređaju za magnetsku rezonancu visoke razlučivosti snage 3 Tesle, precizno mogu uočiti položaj tumora, kao i strukture odgovorne za vitalne funkcije, te pristupiti operaciji bez straha od neželjenih oštećenja. Tehnike mapiranja i praćenja mozga također se koriste u ovako preciznim operacijama. 

Svi tumori mozga, bilo da su maligni ili benigni, imaju veliki utjecaj na život pacijenta. Postoji niz malignih bolesti kod pedijatrijskih tumora mozga. No, bez obzira na vrstu tumora, potreban je iskusan multidisciplinarni tim koji se sastoji od radiologa, specijaliste radijacijske onkologije, medicinskih onkologa i dječjih neurokirurga. Na redovitom tjednom konziliju, tim specijalista dijeli informacije o svim novim pacijentima i planira preoperativne, intraoperativne i postoperativne faze, kao i sve dodatne mogućnosti liječenja. Tumori mozga, čak i ako su benigni, mogu se ponovno pojaviti, a maligni metastazirati i proširiti se na druge organe. Acibademovi liječnici surađuju i dijele informacije o svim scenarijima te planiraju kako bolest držati pod kontrolom.

Simptomi tumora mozga

Prvi i najčešći znak tumora mozga u djece je stalna glavobolja. Osim glavobolje, kod ovih pacijenata mogu se primijetiti i sljedeći simptomi;

 • Povraćanje (projektilno povraćanje, osobito nakon ustajanja iz kreveta ujutro)
 • Usporeni pokreti, gubitak snage i plegije u rukama i stopalima
 • Paraliza lica
 • Napadaj (epileptički napadaj, izlučivanje pjene iz usta, gubitak svijesti)
 • Devijacija očiju, ograničenost pogleda u desnu ili lijevu stranu
 • Nemogućnost gledanja prema gore
 • Vid smanjene oštrine
 • Poteškoće s gutanjem
 • Poremećaj govora
 • Nemir, nedostatak apetita, kontinuirani plač (kod beba)
 • Izbočena fontanela
 • Kontinuirana pospanost
 • Ukočenost vrata

Kirurško liječenje tumora mozga

Najčešće rješenje za tumore mozga kod djece vrlo će vjerojatno biti kirurško liječenje. Međutim, za određene tumore sa sporom stopom rasta umjesto operacije može se preporučiti praćenje ili biopsija.

U Acibademovom Centru za pedijatrijsku neurokirurgiju liječnici za operacije koriste najtanje endoskope koji omogućuju otupst pacijenata već sljedeći dan.

Tijekom operacije također se koristi ultrazvučni aspirator. Pomaže u liječenju tumora u komorama zatvorenom endoskopskom metodom. Štoviše, kao jedna od najnaprednijih tehnologija, laser se može koristiti kroz endoskop. U Acıbademu, umjesto da otvorenom metodom operiraju tumore u onim prazninama koje se nazivaju ventrikuli, kirurzi koriste ovaj specijalizirani endoskop da izrežu tumor. Ovom naprednom tehnologijom aspirator se uvodi kroz endoskop. Stvara malene komadiće, poput brašna, u tkivu mozga i upija ga. Stoga je bolje mljevenje u prah i sisanje nego povlačenje i guranje moždanog tkiva. Dakle, operacija se izvodi čisto i bez ozljede pacijenta.

Gama-nož

Terapija gama nožem može se uzeti u obzir za pedijatrijske tumore mozga koji su manji od 3 cm. Za maligne tumore mozga koji zahtijevaju radioterapiju, strategija liječenja uključuje kirurško odstranjivanje tumorskog tkiva u maksimalnom opsegu nakon čega slijedi konvencionalna radioterapija. Međutim, gama-nož se može koristiti u odabranim slučajevima za male tumore koji se vraćaju nakon rutinske operacije i radioterapije.

Spastičnost

Spastičnost je abnormalna napetost mišića uzrokovana neravnotežom signala iz mozga i leđne moždine prema mišićima. Obično uzrokuje probleme s kretanjem. Glavni razlog spastičnosti kod djece je cerebralna paraliza. Cerebralna paraliza (CP) je skupina trajnih poremećaja kretanja koji se javljaju tijekom ranog djetinjstva. Znakovi i simptomi razlikuju se među pacijentima i nisu uvijek isti. Česti simptomi koji se mogu primijetiti su loša koordinacija, ukočeni i slabi mišići i drhtanje. Također, tu su i problemi s osjetom, vidom, sluhom, gutanjem i govorom. Ukratko, CP znači oštećenje mozga. Ovo oštećenje obično se događa tijekom rođenja ili mjesec dana nakon poroda i to zbog nedostatka dotoka krvi u mozak. Ako nedostatak protoka krvi potraje 3 minute ili dulje, dolazi do neizbježnog i nepopravljivog oštećenja mozga.

Ipak, Acıbademovi liječnici imaju priliku intervenirati i liječiti poremećaje kretanja uzrokovane cerebralnom paralizom. Oko 60% pacijenata sa cerebralnom paralizom ima spasticitet. Nekoć je jedini način liječenja spastičnosti bila fizikalna terapija, no danas postoji nekoliko različitih opcija. Mogućnosti liječenja za svakog pacijenta ponaosob procjenjuju se u našim multidisciplinarnim savjetovalištima, gdje liječnici detaljno razgovaraju o svakom pacijentu sa specijalistima fizikalne terapije i rehabilitacije, pedijatrijske neurokirurgije, ortopedije, pedijatrijske neurologije i mnogim drugim stručnjacima. Acibademov Centar za dječju neurokirurgiju izveo je preko 1500 operacija i pomogao pacijentima iz cijelog svijeta.

Simptomi spastičnosti

 • Novorođenče, odnosno dojenče staro do 2 mjeseca: klinička slika napadaja, poteškoće sa sisanjem, izrazito nepravilan ritam spavanja, dugotrajno plakanje
 • Dojenče do 3 mjeseca starosti: nepokretnost ili nemogućnost koordinacije pokreta ruku i nogu
 • Dojenče staro do 4 mjeseca: skupljanje ruku u šaku – nemogućnost dorzalne fleksije u prstima; nemogućnost držanja, podizanja glave
 • Dojenče staro do 8 mjeseci: prekrižene/makazaste noge kada se beba podigne, gazi na prstima, nemogućnost hvatanja igračaka
 • Dojenčad stara 10 i više mjeseci: kašnjenje u samostalnom puzanju i stajanju, nedostatak odgovora na neki vizualni ili zvučni podražaj

Liječenje spastičnosti

Pedijatrijaska rehabilitacija: Jedna od opcija liječenja spasticiteta koju liječnici često odabiru je pedijatrijska fizioterapija i rehabilitacija. Ova opcija pacijentima može koristiti za:

 • Prevenciju fizičkih poremećaja koji su posljedica spasticiteta;
 • Ublažavanje posljedica spasticiteta uporabom različitih tehnika;
 • Povećanje funkcionalne sposobnosti i jačanje samostalnosti djeteta u svakodnevnom životu;
 • Odabir medicinskih pomagala koja su djetetu potrebna i edukacija o njihovom korištenju.

Acıbadem posjeduje i jedinicu za analizu kretanja sa zasebnim timom stručnjaka. Laboratorij za analizu pokreta koristi se za razumijevanje točne situacije svakog mišića kod svakog pacijenta. Analiza hoda jedan je od važnih stadija u kojem se provodi evaluacija i procjena mišića, zglobova i koštanog sustava. Računalno pomognuta 3D analiza hoda pomaže u objektivnoj identifikaciji poremećaja hoda, pokazuje vrijeme djelovanja i kontrakcije mišića, pokazuje raspon pokreta zglobova i pomaže liječnicima u planiranju faza liječenja. U ovoj se jedinici dokumentiraju motoričke sposobnosti djeteta i planira daljnje liječenje. Iz dana u dan, stručnjak precizno mjeri promjene i sva poboljšanja u motoričkim sposobnostima, odnosno kretanju djeteta.

Operacija spasticiteta: Kirurško liječenje spasticiteta treba se razmotriti ako rehabilitacija ne daje željene rezultate, ako je njega djeteta zbog spasticiteta i dalje jako otežana, a dijete trpi bolove uzrokovane abnormalnim kontrakcijama mišića. Relevantne operacije mogu uključivati i:

 • Injekciju botulinum toksina
 • Selektivnu dorzalnu rizotomiju (SDR)
 • Selektivnu neurotomiju (selektivna fascikulotomija)
 • Duboku stimulaciju mozga (DBS)
 • Implantaciju baklofenske pumpe
 • Palidotomiju

Epilepsija

Epilepsija je poremećaj središnjeg živčanog sustava, praćen abnormalnom moždanom aktivnošću koja uzrokuje epileptične napadaje koji se ponavljaju. Epileptični napadaji su epizode koje mogu varirati od kratkih i gotovo neprimjetnih praznih razdoblja do dugih razdoblja snažnog drhtanja. Te epizode mogu rezultirati fizičkim ozljedama, ali i nepovratnim oštećenjima mozga, osobito kod djece, čiji je mozak još u razvoju. U većini slučajeva, pedijatar neurolog uspješno liječi epilepsiju lijekovima. Ipak, u 25% slučajeva lijekovi nisu dovoljni i pacijenti i dalje pate od napadaja. Kod ovih pacijenata neurokirurzi mogu intervenirati različitim tehnikama.

Simptomi epilepsije

 • Ukrućenje tijela
 • Problem sa sviješću
 • Gubitak kontrole mjehura
 • Zaustavljanje disanja
 • Ne reagira na riječi ili buku
 • Zurenje
 • Trzajni pokreti nogu i ruku
 • Ritmično micanje glavom
 • Iznenadni, bezrazložni pad (povezan s gubitkom svijesti))

Kirurško liječenje epilepsije

Pacijenti s epilepsijom nemaju tumor ili cistu u mozgu, ali im se određena regija abnormalno razvija te iako je MRI snimka potpuno normalna, drugim se pretragama može otkriti da napadaji potječu iz određenog dijela mozga. Rendgenska slika također može biti normalna, ali dio mozga neće ispravno funkcionirati. U takvim slučajevima pacijent postaje kandidat za kirurško liječenje epilepsije.

Za razliku od drugih neuroloških poremećaja, lijekovi su prva opcija za liječenja epilepsije. Ali ako je pacijent otporan na lijekove (epilepsija otporna na lijekove), neurokirurgija može pomoći, budući da je ljudski mozak izvor epilepsije. Kod takvih pacijenata kirurške tehnike uključuju žarišnu resekciju (uklanjanje oboljelog područja mozga), kalozotomiju korpusa (odspajanje obje hemisfere mozga), hemisferotomiju (odspajanje oboljele hemisfere od zdrave hemisfere, ako je oštećenje ograničeno na jednu hemisferu) i stimulatore (stimulacija vagus živca). Podobnost za kirurški zahvat i vrstu kirurškog zahvata epilepsije koji će se primijeniti treba odrediti specijalizirani tim, sposoban ostvariti učinkovite rezultate uz maksimalnu zaštitu delikatnih funkcija mozga.

TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search