» Pedijatrijska kardiologija i kardiovaskularna kirurgija
Pedijatrijska kardiologija i kardiovaskularna kirurgija

Pedijatrijska kardiologija i kardiovaskularna kirurgija

Sačuvajmo srca skupa!

U ACIBADEM Centrima za pedijatrijske bolesti srca, posvećeni smo stvaranju razlike kada govorimo o njezi najmlađih srčanih bolesnika. Više od 30 godina liječimo kongenitalne malformacije i stečene srčane smetnje u djece, uz najbolju moguću njegu i medicinsku izvrsnost. ACIBADEM je vodeća medicinska ustanova u Turskoj i regiji, i kao takva osigurava najsuvremenije dijagnostičke i terapijske mogućnosti za cijeli spektar pedijatrijskih srčanih oboljenja, čak i najtežih i najsloženijih slučajeva, uz iznimne rezultate i stopu uspješnosti. ACIBADEM pokriva svaki aspekt pedijatrijskih srčanih bolesti, uključujući neonatalne operacije srca, složene zahvate i reoperacije. Naša iznimna skrb za pacijente temelji se na znanju, iskustvu te najnovijim dostupnim tehnologijama. Napredna medicinska oprema omogućava našim stručnjacima da brzo i točno dijagnosticiraju složena medicinska stanja i liječe ih s uspješnošću koja prelazi 95%. Djeca i njihove obitelji ovdje stižu iz cijelog svijeta.

Znano je da sveobuhvatne usluge koje pružaju multidisciplinarni timovi u dobro opremljenim specijaliziranim ustanovama daju najbolje rezultate. Isto vrijedi i za djecu sa srčanim oboljenjima. Pedijatrijske timove za njegu srca u našim bolnicama ACIBADEM Bakirkoy i ACIBADEM Atakent čine iskusni pedijatrijski kardiolozi, kardiovaskularni kirurzi, anestetičari i specijalisti intenzivne njege, radiolozi i tehničari, specijalisti neonatologije i rehabilitacije, socijalnog rada i psihologije. Specijalizirani timovi stalno su u kontaktu s drugim odjelima diljem naših bolnica, osiguravajući brz pristup svakom specijalistu koji bi mogao biti potreban, pod istim krovom. Posebno educirane medicinske sestre rade u našim operacijskim dvoranama, na intenzivnoj skrbi i s najmlađim pacijentima. Svaki član naših pedijatrijskih timova uložio je godine rada i napora kako bi bolje razumio specifične fizičke i emocionalne potrebe naših malih srčanih bolesnika, kako im osigurati najbolju skrb i najbolju šansu za život: skupa spašavamo srca!

Pedijatrijske bolesti srca koje liječimo

Bolesti srca u djece razlikuju se od onih u odraslih. Postoje dvije glavne vrste srčanih poremećaja u djece: kongenitalne (prirođene srčane mane) ili stečene kasnije u životu. Navodimo neke od njih:

Zašto Acibadem Centri za pedijatrijske bolesti srca?

Ukratko o našim centrima i timu:

 • Kumulativno iskustvo našeg tima: 15 000 pacijenata u 30 godina;
 • Više od 600 pacijenata svake godine, uključujući i najsloženije kongenitalne bolesti srca;
 • Stopa uspješnosti od preko 95%;
 • ACIBADEM je referentni centar za složene kongenitalne bolesti srca i druge pedijatrijske bolesti srca;
 • Liječnici svjetske klase, sofisticirana tehnologija i pristup usmjeren na pacijenta.

Za pacijente iz inozemstva

U ACIBADEM Centrima za pedijatrijske bolesti srca znamo da putovanje u inozemstvo zbog liječenja može biti stresno i naporno iskustvo za vas i vaše dijete. Zato smo dizajnirali Međunarodni centar za pacijente kao “one-stop” rješenje koje pomaže od prvog zahtjeva do konačnog povratka u domovinu. Liječnički pregledi, putovanje i smještaj, transferi zračna luka-hotel-bolnica organizirani su sukladno potrebama i željama pacijenata. Usluga prevoditelja dostupna je 24 sata. Odaberu li ACIBADEM Turkey i naše sveobuhvatne usluge, međunarodni pacijenti mogu biti sigurni da će njihovo zdravstveno putovanje biti savršeno organizirano i udobno.

Simptomi srčanih problema u djece

Kod kongenitalnih srčanih bolesti, oko 30% sve oboljele djece zahtijeva liječenje unutar prvog mjeseca života. Stoga je neophodna rana dijagnoza i pravodobno liječenje. Osobito je važno da roditelji prepoznaju simptome srčanih bolesti i obrate se liječniku što je prije moguće. Dobro je znati da je rizik od razvoja kongenitalnih srčanih bolesti 2 do 3 puta veći kod beba s majkom ili ocem koji imaju isti poremećaj. Rani znakovi srčanih problema u djece razlikuju se ovisno o stanju, ali najčešći simptomi su:

 • Plavičasta (cijanotična) boja na usnicama, u ustima i ispod noktiju beba,
 • Ubrzano ili otežano disanje,
 • Česti razvoj respiratornih bolesti,
 • Nespremnost za dojenjem ili brzo umaranje tijekom dojenja,
 • Nedostatak apetita i slabo hranjenje,
 • Brzo zamaranje.

U nekim slučajevima, kongenitalne srčane bolesti koje su manje ozbiljne možda neće imati karakteristične simptome tijekom prvih godina života. Kod starije djece, znakovi i simptomi kao što su lupanje srca, otežano disanje, brzi umor, bol u prsima, vrtoglavica ili nesvjestica tijekom vježbanja mogu biti alarmantni pokazatelji srčanih problema.

Dijagnosticiranje pedijatrijskih srčanih bolesti

Kongenitalne bolesti srca često se mogu dijagnosticirati prije rođenja, već u 16. gestacijskom tjednu trudnoće. Fetalna ehokardiografija je neinvazivna dijagnostička metoda slična ultrazvuku. Omogućava detaljne pretrage djetetova srca dok je još u maternici. Otkrije li se ikakav problem, dijete se pomno prati i u međuvremenu se planiraju tretmani koji će se primijeniti nakon rođenja. Dijagnosticiranje kongenitalnih srčanih mana tijekom trudnoće pomaže u smanjenju komplikacija u dojenčadi.

Srčani problemi mogu se dijagnosticirati i kasnije u djetinjstvu. Ako sumnjate na srčanu bolest kod svojeg djeteta, dječji kardiolog obavlja fizikalni pregled i razne pretrage koristeći napredne dijagnostičke alate. Sveobuhvatni dijagnostički proces može uključivati:

Elektrokardiogram (EKG): neinvazivni test koji ispituje funkciju srca. Koristi uređaj za mjerenje električne aktivnosti koja prolazi kroz srce i bilježi otkucaje srca na EKG papir. Postupak pomaže u procjeni otkucaja srca i otkrivanju poremećaja ritma.

Rendgen prsnog koša: pokazuje je li srce povećano i ima li u plućima viška tekućine. Razina zračenja koja se koristi u rendgenskim snimkama prsnog koša vrlo je niska i nema nuspojava.

Ultrazvuk srca (ehokardiografija): Ultrazvuk se koristi za praćenje živih slika srca i za procjenu funkcije srčanog mišića. Koliko krvi teče kroz arterije i vene može se izmjeriti pomoću zvučnih valova s ​​Doppler ultrazvukom aorte. Ove dvije tehnike daju korisne informacije o strukturi i funkciji srca. 

Transezofagealna ehokardiografija (TEE): Kod nekih pacijenata možda ćemo morati dobiti bolje slike pomoću posebne ultrazvučne sonde kroz usta i niz jednjak.

Ergometrijski test: Kardio test se radi dok dijete hoda po traci za trčanje brzim tempom. Otkriva probleme u radu srca izazvane vježbanjem.

CT srca (kompjutorizirana tomografija): Koristi se u određenim slučajevima za detaljnu vizualizaciju srca i krvnih žila djeteta. U složenim slučajevima potrebno je CT skeniranje za preciznije anatomske detalje.

MRI srca: Osigurava jasne slike srca i krvnih žila u prsima pomoću magnetske tehnologije, bez zračenja.

Kateterizacija srca i angiografija: Napredna metoda pregleda koja koristi tanku cijev (kateter) umetnutu u krvnu žilu i rendgenske snimke (fluoroskopija) za usmjeravanje do srca. Omogućava izravnu vizualizaciju anatomskih detalja.Elektrofiziološko ispitivanje srca (EP studija):  test koji se koristi za dijagnosticiranje nepravilnih otkucaja srca ili aritmije. Slično metodi kateterizacije srca, posebni kateteri se koriste za pregled srca i pomoć pri identificiranju područja abnormalne električne aktivnosti unutar srčanog tkiva.

Intervencijska dječja kardiologija

Umjesto tradicionalne kirurgije, neke se srčane bolesti u djece mogu liječiti kateterizacijom srca. Ovo je inovativni, nekirurški tretman koji uključuje umetanje tanke, fleksibilne cijevi (kateter) kroz krvnu žilu do srca, pod nadzorom X-zraka. Može se koristiti i za dijagnozu i za liječenje. Kada se postupak primjenjuje za otklanjanje srčane mane, naziva se intervencijska kateterizacija. Omogućava iskusnim liječnicima da liječe određene srčane poremećaje i korištenjem posebnih katetera izbjegnu operaciju. Nakon što kateter dođe do srčane mane, kroz njega se mogu isporučiti sićušni alati za popravak defekta. Na primjer, postoje balonski kateteri koji mogu otvoriti sužene zalistke ili žile, a postoje i kateteri koji mogu zatvoriti rupe između srčanih klijetki. Terapijski intervencijski postupci mogu uključivati:

 • Balonska angioplastika i valvuloplastika: kateter s balonom na vrhu se umeće kako bi se otvorio suženi srčani zalistak ili žila;
 • Transkateterska zamjena aortnog zalistka (TAVR/TAVI): nova umjetna valvula se ugrađuje pomoću katetera umjesto operacije na otvorenom srcu;
 • Zatvaranje ASD i VSD „inlet“ kateterom: defekti septuma mogu se popraviti tehnikama kateterizacije;
 • Endovaskularni stent: može se koristiti za proširenje uskih žila;
 • Elektrofiziologija i ablacija transkateterske aritmije: Koristi se za liječenje problema srčanog ritma kroz kauterizaciju radiofrekventnom ablacijom malog tkiva koje uzrokuje problem;
 • Hibridni zahvati i MAPCAs okluzija: Hibridni zahvati srca obično se koriste za složena srčana stanja. Mogu kombinirati operaciju i kateterizaciju srca.

Kateterizacija srca izvodi se u anesteziji, ali ne zahtijeva kirurške rezove te omogućava brz oporavak i kraći boravak u bolnici. Nema dobnih ograničenja; može se koristiti za malu djecu, pa čak i bebe odmah nakon rođenja. U ACIBADEM Centrima za pedijatrijske bolesti srca, napredne intervencijske zahvate provode iskusni dječji kardiolozi s visokim postotkom uspješnosti. Kad god je to moguće, biraju minimalno invazivne pristupe da smanje bol, skrate boravak u bolnici i oporavak.

Kirurgija i minimalno invazivna kardiokirurgija

Pedijatrijska kardiokirurgija razlikuje se od kardiokirurgije u odraslih. Zahtijeva iskusne dječje kardiokirurge i tim stručnjaka posebno osposobljenih za rad s djecom. U  ACIBADEM Centrima za pedijatrijske bolesti srca uspješno se izvode sve vrste pedijatrijskih kardiooperacija, uključujući složene zahvate i reoperacije. Navodimo 3 glavne vrste operacija srca: 

Operacija na otvorenom srcu: Kirurg otvara prsni koš kroz prsnu kost kako bi dobio pristup srcu. Ove vrste operacija obično zahtijevaju posebni uređaj koji preuzima funkciju srca i pluća tijekom operacije.

Zatvorena operacija na srcu: I u ovom slučaju treba otvoriti prsnu šupljinu, ali se srce ne zaustavlja. Stoga se operacija može izvesti bez posebnog uređaja koji preuzima funkciju srca i pluća.

Minimalno invazivna kirurgija srca: Ovo je najmanje invazivni kirurški pristup. Kirurg radi male rezove za umetanje posebnih alata i video kamere. Minimalno invazivne tehnike imaju mnoge prednosti u odnosu na konvencionalne metode; manje bole, ožiljci su manji i kraće je razdoblje oporavka. Kod djece s dobro razvijenim rebrnim lukom određene se srčane anomalije mogu ukloniti i robotskom kirurgijom.

Liječenje rijetkih i čestih kongenitalnih bolesti srca (CHD)

Otvoreni Ductus Arteriosus (PDA):

Na porodu, sve bebe rođene su s PDA. Ovo je rupa koja omogućava prolaz krvi između plućne arterije i aorte. Postoji jer prije rođenja krv ne mora prolaziti kroz pluća da bi primila kisik. Ova rupa obično se zatvara nekoliko sati nakon rođenja. Ostane li otvorena, onda je to PDA. Najčešće se javlja kod prijevremeno rođene djece.

LIJEČENJE: Zatvaranje prolaza pomoću posebne naprave koja se zove Rashkindov kišobran ili kateterskim zatvaranjem. Dodatno, zatvorena operacija na srcu za ponovno podvezivanje može se izvesti ovisno o dobi pacijenta i opsegu PDA.

Atrijski septalni defekt (ASD):

Defekt atrijskog septuma ili rupa na pregradi između dvije gornje klijetke (atrija). Mali ASD često se zatvara tijekom dojenačke dobi. Veći defekti mogu uzrokovati ozbiljne probleme, uključujući zatajenje srca na desnoj strani, abnormalnosti srčanog ritma, povećani rizik od moždanog udara i skraćeni životni vijek.

LIJEČENJE: Kod nekih bolesnika defekt se može zatvoriti kateterizacijom. Međutim, stanje obično zahtijeva operaciju na otvorenom srcu. Na kraju tretmana cirkulacija se vraća u normalu, a dijete odrasta u zdravu odraslu osobu.

Ventrikularni septalni defekt (VSD):

Defekt ventrikularnog septuma je rupa u pregradi između dva ventrikula srca. U tom slučaju, krv bogata kisikom se pumpa natrag u pluća umjesto u tijelo. Posljedica toga je da srce treba jače raditi kako bi osiguralo dovoljno kisika. Bez liječenja, komplikacije mogu dovesti do ​​plućne hipertenzije, zatajenja srca, endokarditisa i drugih srčanih problema.

LIJEČENJE: Neki se defekti mogu sami zatvoriti. Stoga liječnik može neko vrijeme promatrati napredak. No, pacijent će najvjerojatnije trebati operaciju kojom će se defekt između ventrikula popraviti.

Atrioventrikularni septalni defekt (AVSD):

Ovo urođeno srčano stanje kombinira nekoliko anomalija. U sredini srca nalazi se veliki otvor. Zalistci koji odvajaju atrije i ventrikule ne razvijaju se u potpunosti. Oba su u obliku jednog velikog ventila. Krv obogaćena kisikom u lijevoj strani srca prelazi na desnu i zbog otvora se ponovno pumpa u pluća.

LIJEČENJE: Djeca s plućnom hipertenzijom imaju ozbiljne simptome i moraju se operirati u dojenačkoj dobi. Nakon operacije, protok krvi vraća se u normalu. U nekim slučajevima, može zatrebati i druga operacija zbog neadekvatnosti zalistaka (propuštajući mitralni zalistak). Stopa uspješnosti je 97%.

Aortna stenoza (AS):

Ovo je poremećaj srčanog zaliska koji zbog suženja opstruira otvaranje aortnog zalistka. Stoga srce otežano pumpa krv u tijelo. Stenoza ograničava protok krvi iz lijeve klijetke. Rana dijagnoza je vrlo važna za prevenciju nepovratnih oštećenja srca.

LIJEČENJE: Djecu s aortnom stenozom koja imaju blage simptome ili ih uopće nemaju, treba pažljivo pratiti u duljem vremenskom razdoblju. Kod umjerenih do teških simptoma rješenje je kirurška intervencija: valvuloplastika (manje invazivna, balon se stavlja u arteriju); valvotomija (za ‘oslobađanje’ kvržica zalistka bez zamjene ventila); zamjena aortne valvule (AVR).

Koarktacija aorte (AoCoA)

Koarktacija aorte je lokalizirano suženje lumena aorte. Područje i stupanj suženja mogu se razlikovati. Stoga lijeva klijetka mora jače raditi kako bi pomaknula krv kroz suženi dio aorte. Na kraju, lijeva klijetka više nije u stanju podnijeti dodatno opterećenje i ne uspijeva učinkovito pumpati krv. U nekim slučajevima može dovesti do zatajenja bubrega ili uvećanja srca.

LIJEČENJE: Suženi dio aorte sanira se balonskom angioplastikom ili ugradnjom stenta kateterizacijom srca.

Fallotova tetralogija (TOF)

Fallotovu tetralogiju čine 4 prirođene greške: VSD (veliki defekt ventrikularnog septuma); Plućna stenoza (suženje plućne valvule); Jašuća aorta (kada aortni zalistak povezuje i desnu klijetku); Hipertrofija desne klijetke (desna klijetka je mišićavija od normalne). Fallotova tetralogija najčešća je srčana mana koja uzrokuje cijanozu kod male djece. Bebe tijekom plakanja ili hranjenja pokazuju plavkastu kožu.

LIJEČENJE: Može se primijeniti u dvije faze, ovisno o stanju djeteta. Faza 1 uključuje privremeni popravak uporabom šanta, stenta ili uklanjanja mišića. Druga faza je potpuni popravak. Može se izvesti nakon operacije šanta ili, u nekim slučajevima, kao prva operacija. Nakon operacije, cirkulacija se vraća u normalu i cijanoza je potpuno eliminirana.

Stenoza pulmonalne valvule (PS)

Ovo je vrlo rijetko stanje koje se može dijagnosticirati u maternici ili ubrzo nakon rođenja. Predstavlja suženje (stenozu) ušća pulmonalne valvule koje povećava otpor protoku krvi iz desne klijetke. S vremenom uzrokuje oštećenja srčanog mišića.

LIJEČENJE: Balonska valvoplastika primijenjena kateterom. Stopa preživljavanja je 99%. U teškim slučajevima može biti potrebna operacija na otvorenom srcu.

Transposition of Great Arteries (TGA)

TGA je jedna od najčešćih cijanotičnih srčanih bolesti u djece. Kod ove prirođene srčane mane, položaji plućne arterije i aorte obrnuti su i povezani s pogrešnim ventrikulima. Deoksigenirana krv pumpa se natrag u tijelo. Bebe s transpozicijom velikih arterija rađaju se plavkaste zbog niske razine kisika u krvi.

LIJEČENJE: Operacija je potrebna odmah nakon rođenja ili u prvim mjesecima života. Terapija lijekovima može se propisati dok beba nije spremna za operaciju. Dvije su glavne vrste operacija za TGA. Arterije se prebacuju u svoje uobičajene položaje a druga je operacija preokreta atrija. Druga se rjeđe izvodi jer dugoročno može uzrokovati nepravilnosti ritma zbog fizioloških promjena.

Trikuspidna atrezija (TA)

Kod ovog prirođenog srčanog poremećaja, trikuspidalni zalistak nije razvijen. Stoga, krv ne protiče iz desnog atrija u desnu klijetku. Kao rezultat toga, desna klijetka ostaje mala i nije u potpunosti razvijena. Krv je pomiješana i ne može pravilno teći.

LIJEČENJE: Ovisno o stanju djeteta, može biti potrebna jedna ili više operacija za obnavljanje srčane funkcije, uključujući Atrijalnu septostomiju (stvara ili povećava otvor između gornjih klijetki kako bi se omogućilo da više krvi teče iz desnog atrija u lijevu); Shunting (stvara premosnicu od glavne krvne žile koja vodi iz srca do krvne žile koja vodi do pluća); Povezivanje plućne arterije trakom (za smanjenje protoka krvi iz srca u pluća); Glennova operacija (kada bebe prerastu prvi šant, između 3-6 mjeseci starosti); Postupak Fontan (izvodi se kada dijete ima 2-3 godine).

Plućna atrezija (PA)

Izuzetno rijedak oblik prirođene srčane mane. Normalno, kada se srce stisne, desna klijetka potiskuje krv u pluća. Pacijentu s plućnom atrezijom plućni zalistak nije pravilno formiran. To uzrokuje poremećaj protoka krvi u plućima. Obično je nerazvijen i trikuspidalni zalistak.

LIJEČENJE: Plan liječenja ovisi o težini slučaja. Kateterizacijskim tehnikama može se postaviti šant između plućne arterije i aorte. Često se koristi i Fontan postupak.

Truncus Arteriosus

U tom stanju, jedna krvna žila (truncus arteriosus) izlazi iz srca umjesto normalne dvije žile (plućna arterija i aorta). Osim toga, prisutan je defekt ventrikularnog septuma (VSD). Kao rezultat, krv se miješa.

LIJEČENJE: Većina dojenčadi s ovim defektom operira se unutar prvih tjedana života.

Potpuni anomalni utok pulmonalnih vena (TAPVD)

Rijetka abnormalnost protoka krvi, gdje sve plućne vene nisu pravilno povezane s lijevim atrijem. Stoga se krv koja se vraća iz pluća miješa s plavom krvlju koja se vraća iz tijela. Beba postaje plava zbog nedostatka kisika.

LIJEČENJE: Nužan je kirurški zahvat. Bebe s TAPVD-om trebaju operaciju u prvim tjednima života.

Hipoplastični sindrom lijevog srca (HLHS)

Kod ovog srčanog defekta lijevi dio srca nije dovoljno razvijen, uključujući aortu, aortni zalistak, lijevu klijetku, mitralnu valvulu.

LIJEČENJE: Kirurško liječenje je nužno. Plan liječenja obično uključuje 3 faze i postupka: Norwoodov zahvat (što je prije moguće nakon poroda), Glennov postupak (6 mjeseci kasnije) i Fontanov postupak (18 mjeseci – 3 godine starosti).

Pripreme za boravak vašeg djeteta

Ako imate dijete s dijagnozom prirođene srčane mane ili nekog drugog srčanog defekta, ne trebate paničariti. Danas djeca sa srčanim poremećajima imaju vrlo dobre šanse za sretan i produktivan život. Imajte na umu da iskusni liječnički timovi postižu sve bolje ishode, osobito u složenim slučajevima.

Ako Vaše dijete treba operaciju srca, važno je da prije operacije bude što zdravije. Temperaturu, kašalj, prehladu, gripu i druge zdravstvene probleme u svakom slučaju morate prijaviti svom liječniku.

Nakon operacije ne zaboravite da je kućna njega nakon operacije najvažniji dio oporavka. U većini slučajeva pacijent je na strogoj dijeti i strogom režimu lijekova. Roditelji moraju pažljivo slijediti upute liječnika. Bolesnike s prirođenom srčanom bolešću često je potrebno pratiti tijekom cijelog života.

TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search