Transplantacija organa

Transplantacija organa

Prošlo je više od sto godina od prvih eksperimenata u transplantaciji organa. U ranim studijama, eksperimenti s transplantacijom rađeni su samo na životinjama. Prvi postupak transplantacije organa na ljudima obavljen je prije pedesetak godina. Zahvaljujući velikim dostignućima u medicini i zdravstvenoj njezi, transplantacija organa konačno je dosegnula stupanj koji može spasiti ljudske živote.

Kao referentni centar za mnoge kompleksne tretmane, ACIBADEM Healthcare Group prva je obavila mnoge zahvate u Turskoj, koje uključuju i prvu transplantaciju organa i tkiva. Među tim zahvatima  prva je transplantacija bubrega izvedena na novorođenčetu s najmanjom težinom, prva donorska nefrektomija 84-godišnjeg donora, prva jednoportna donorska nefrektomija, prva donorska neprektomija kroz vaginu NOTES metodom, prva transplantacija bubrega od 85-godišnjeg donora s moždanom smrću i prva transplantacija komada jetara koju je majka donirala svom 8-godišnjem djetetu; to su tek neki od primjera postignuća.

Napredak u transplantaciji organa vidljiv je svakog dana. Primatelji i donori, kao i znanstvenici i liječnici, nastavljaju težiti zdravijem i duljem životu.

Disfunkcionalnost organa/tkiva može voditi k sporom, katkad i brzom propadanju cijelog tijela. Iako postoje mnoge terapijske opcije za pacijente sa zatajenjem organa, transplantacija je prihvaćena kao najbolja alternativa s obzirom na terapeutske olakšice, kvalitetu života i isplativost.

Transplantacija organa/tkiva predstavlja transfer organa/tkiva iz jednog tijela  u pacijentovo tijelo. Razlog transplantacije organa/tkiva jest da transplantat zamijeni oštećeni ili organ/tkivo koji više nije u tijelu. Zatajenje bubrega, zatajenje jetara, bolesti pluća ili srca, dijabetes tipa I i neki tipovi karcinoma poput leukemija, stanja su koja mogu biti tretirana transplantacijom organa/tkiva. Transplantacija tkiva/organa može biti unutar tijela iste osobe i tada se naziva autograft, ili iz jednog tijela u drugo, i tada se naziva alograft.

Postoje dvije vrste transplantacije organa/tkiva kad je posrijedi tip donora: od živih donora i od preminulih donora (pacijenti u jedinicama intenzivne njege s moždanom smrću). S obzirom na to da se ljudi rađaju s dva bubrega, a jedan bubreg dovoljan je za život; jetra su regenerativni organ, bubrezi i jetra mogu biti presađeni iz živog donora.

ACIBADEM-ovi centri za transplantaciju organa u središtu su pozornosti zbog svojih ekipa iskusnih specijalista, vrhunske tehnologije i uspješnih transplantacija jetara.

Jedini organ koji se regenerira

Jetra se smatraju najkompliciranijim i metabolički najaktivnijim organom u našemu tijelu. Međutim, jetra također mogu nastaviti funkcionirati čak i kad 70% jetrenog tkiva treba ukloniti. Kada donor jetara donira više od polovine svojih jetara za transplantaciju, ostatak jetara može nastaviti obavljati svoje funkcije bez gubitaka ili ozbiljnih komplikacija. Ovu sposobnost dugujemo regeneracijskom kapacitetu jetara jer jetra su jedini organ koji se može regenerirati nakon uklanjanja više od polovine vlastita tkiva.

Kada je transplantacija jetara potrebna?

Čak i kada su otkrivene upale izazvane konzumiranjem alkohola, bolest masnih jetara, infekcije hepatitisa, dugoročna zagušenja ili kamenci u žučnim kanalima, određene metaboličke bolesti, tumori ili urođene deficijencije enzima, pacijent može nastaviti s normalnim životom dugo nakon toga, dok bolest sporo napreduje. Ipak, jednom manifestirana insuficijencija jetre može dovesti do svrbeža, edema u plućima i nakupljanja tekućine u abdomenu, hepatitisa, krvarenja i anemije.

Kod uznapredovale bolesti jetara, mogu biti primijećene promjene u ponašanju i crtama ličnosti. Gubljenje težine, smanjena količina urina i zamor mogu dovesti do kome.

Takvi simptomi ukazuju da pacijentova jetra ne može ispuniti potrebe tijela. Ovo stanje, poznato kao “otkazivanje jetara”, ostavlja jedinu opciju – transplantaciju jetara.

Uspješni rezultati zlatnog standarda „Ortotopske transplantacije jetara“

U ACIBADEM-ovim centrima za transplantaciju organa, presađivanje jetara izvodi se i od živih i od preminulih donora. Metoda koja se primjenjuje tijekom ovih operacija, ortotopska je transplantacija jetara, metoda poznata diljem svijeta kao “zlatni standard”. S pomoću ove suvremene tehnike, velika žila koja se nalazi iza jetara ostaje očuvana, zahvaljujući kirurškim kopčama prije nego što se operacija obavi. Kako bi operacija bila uspješna, potrebni su kirurški tim i oprema visokih tehničkih karakteristika. Poput svake transplantacija, i transplantacija jetara trebala bi se obavljati u bolnicama i operacijskim dvoranama uz najsuvremenije tehnologije. Ako se transplantacija radi iz živog donora, pola jetara presađuje se u primatelja organa. Stoga je ovaj kirurški proces vrlo zahtjevan. Nakon transplantacije donor organa može biti otpušten iz bolnice nakon 6 do 7 dana, dok primatelj organa mora ostati u bolnici 15 do 20 dana. U tom vremenu presađena jetra regeneriraju se i ubrzano rastu dok ne dostignu veličinu dovoljnu da izdrže potrebe primatelja.

Internacionalna kvaliteta u infrastrukturi

ACIBADEM-ovi centri za transplantaciju organa svojom tehnološkom infrastrukturom osiguravaju uslugu sukladno internacionalnim standardima. Primatelji i donori organa u operacijskim dvoranama i jedinicama za intenzivnu njegu, zbrinuti su u potpuno sterilnim uvjetima s laminarnim tijekom i vrhunskom opremom. Laboratorijske pretrage rade se u ACIBADEM-ovu Labmedu, laboratoriju internacionalnog standarda, koji je također dio ACIBADEM Healthcare Groupe.

Iskusna ekipa

Centri za transplantaciju organa posjeduju svu potrebnu opremu za transplantaciju jetara. Ravnatelj Centra za transplantaciju jetara je prof. dr. Remzi Emiroğlu, koji je uveo novitete u transplantaciju bubrega i jetara u Turskoj. Od 1998. godine, prof. Emiroğlu je izveo oko 700 transplantacija jetara i bubrega.

Prof. Emiroğlu i njegov tim imaju iskustvo i u auksilijarnoj (u prijevodu, bez uklanjanja cijeluh jetara), i u standardnoj ortotopskoj transplantaciji jetara. Spomenuta ekipa također ima iskustva i u “shunt” kirurgiji i “Sugiura” zahvatima kod pacijenata s krvarenjem koje izaziva ciroza jetara. Prof. Emiroğlu, koji je izveo prve transplantacije i na odraslim pacijentima i na djeci, od živih i preminulih donora, napisao je stotinjak znanstvenih članaka o transplantaciji organa, od kojih je 85 objavljeno u inozemstvu.

ACIBADEM Healthcare Groupa svoj prvi centar za transplantaciju organa otvorila je u listopadu 2010. godine. Danas pruža usluge u 3 centra locirana u Internacionalnoj bolnici u Istanbulu, zatim bolnici ACIBADEM u Bursi i ACIBADEM-ovoj Sveučilišnoj bolnici. U centrima za transplantaciju organa, pacijente dočekuju specijalisti obučeni na svjetski priznatim institutima s iskustvom u više od 2.000 transplantacija bubrega, 250 transplantacija jetara i 60 transplantacija gušterače. Centri su opremljeni najboljom kliničkim laboratorijem i jedinicom za intenzivnu njegu za obavljanje transplantacija bubrega i jetara.

PREDNOSTI ACIBADEM-A U TRANSPLANTACIJI BUBREGA

Najsuvremenije tehnologije i usluge najviše razine kvalitete

Operacijske dvorane i jedinice intenzivne njege u centrima za transplantaciju organa, opremljene su najnovijom tehnološkom infrastrukturom. Potpuna laparoskopska tehnika umanjuje potrebu za intenzivnom njegom donora. Međutim, kada je riječ o primateljima jetara i bubrega, operativne jedinice za intenzivnu njegu od presudnog su značenja.

Program zaštite donora (praćenje i njega donora nakon transplantacije) jedna je od jedinstvenih usluga koje nudi Internacionalni bolnički centar za transplantaciju.

Centri za transplantaciju organa u potpunosti su posvećeni poštovanju najviših moralnih i etičkih standarda kad su posrijedi donacije i transplantacije organa. Tijesno su povezani s načelima Istanbulske deklaracije o trgovini organima i transplantacijskom turizmu koju su izdale Udruga za transplantaciju i Internacionalna udruge nefrologa, kao i s Izjavom o saglasnosti foruma Amsterdama koju je usvojila Udruga za transplantaciju, a odnosi se na njegu živih donora bubrega. Rad Centra također usuglašen  sa standardima Turskog sustava koordinacije za transplantate organa i tkiva.

Infrastruktura utemeljena na internacionalnim standardima

Operacijske dvorane, laboratoriji i jedinice za intenzivnu njegu najvažnija su mjesta kad je posrijedi transplantacija organa. Suvremene tehnologije i internacionalno prepoznati standardi visoke kvalitete omogućili su pacijentima i donorima organa za transplantaciju najvišu medicinsku uslugu i njegu u laboratorijima, jedinicama intenzivne njege i operacijskim dvoranama ACIBADEM-a.

Specijalisti s međunarodnim iskustvom tijekom operacija koriste najsuvremenije tehnološke metode. Primjerice, uklanjanje bubrega s rezom na preponi od tek 5 cm, koje je u potpunosti izvedeno laparoskopskom operacijom. Uvježbane napredne medicinske metode omogućuju otpust donora iz bolnice unutar 24 sata nakon operacije i nastavak poslovnih obveza unutar jednoga tjedna. Primatelji organa mogu napustiti bolnicu unutar 7 dana nakon operacije.

Prvo u ACIBADEM-u :

– prva single port (od pupka) donorska nefrektomija u Turskoj u 2011.

– prva donorska nefrektomija s NOTES metodom (od vagine) u Turskoj u 2011.

–prva single port + NOTES donorska nefrektomija (od vagine) u Turskoj u 2013.

Laparaskopske tehnike

Laparaskopske tehnike korištene u kirurgiji omogućuju minimalno zadržavanje donora. Ove tehnike koriste se isključivo u centrima s izuzetno iskusnim i stručnim osobljem i imaju mnoge pogodnosti u usporedbi s otvorenim operacijama: Primjerice, dok su kod otvorenih operacija rezovi dužine od 15 do 20 cm, laparaskopski rezovi su dugački tek 5 cm. Operacija je moguća zahvaljujući kameri umetnutoj u abdomen; kamera omogućava punu vizualnu kontrolu. Manje operativno područje podrazumijeva manji postoperativni bol i manji rizik koji nose kirurške rane. Odsutnost velikih kirurških ožiljaka umanjuje kozmetičke brige, ali i rizik od hernijacije, utrnulosti, infekcija kirurškog mjesta i plućne embolije. S laparaskopskom tehnikom donorima je omogućeno kretanje i uzimanje tekućine iste večeri nakon obavljene operacije. Uzimanje krute hrane i otpust iz bolnice mogući su sljedećeg dana, a odlazak na posao sljedećeg tjedna. Primatelj dobiva otpust iz bolnice tijekom istog tjedna.


Vezane vijesti i clanci

TRANSPLANTACIJOM BUBREGA KROZ VAGINU ČUVA SE ESTETIKA
TRANSPLANTACIJOM BUBREGA KROZ VAGINU ČUVA SE ESTETIKA

U posljednjih nekoliko godina kod nas je prilično podignuta letvica kada je u pitanju transplantacija bubrega. Primjerice, jeste li znali da je bubreg moguće donirati voljenoj osobi tako da ga se ukloni kroz vaginu pomoću instrumenta koji se umeće kroz rez na abdomenu dugačak tek dva centimetra? Taj rez potpuno zaraste unutar otprilike šest mjeseci […] Saznajte više
Transplantacija bubrega bez ožiljaka
Transplantacija bubrega bez ožiljaka

U zemlji, gdje se transplantacija organa ne izvodi onoliko često koliko je potrebno, živi donori su izvor nade za bolesnike koji boluju od  zatajenja bubrega. Stručnjaci se brinu da postupci kirurškog zahvata na tim ljudima,koji idu pod nož samo da bi spasili svoje voljene, budu minimalno invazivni. Jedna od najvažnijih tehnika je vaginalna ekstrakcija bubrega, […] Saznajte više

TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search