Transplantacija jetre - Acıbadem
Transplantacija Jetre

Transplantacija Jetre

Transplantacija jetara spasonosna je opcija kod zatajenja jetre. Acibadem-ov Centar za transplantaciju jetara referentno je središte za sve komplicirane slučajeve u Turskoj i inozemstvu.

Transplantacija jetara

Transplantacija jetara jedini je trajni lijek pacijentima s završnom bolešću jetre. Zdrava jetra odgovorna je za važne funkcije, uključujući metabolizam, detoksikaciju, imunološku funkciju, koagulaciju. Osoba ne može živjeti bez jetara, a njezine funkcije stroj ne može zamijeniti. Stoga je bolesnicima s kroničnim zatajenjem jetara i nekim akutnim bolestima jetara potrebna transplantacija zdravoga organa. Tijekom operacije transplantacije jetara, bolesna jetra uklanja se iz tijela i zamjenjuje zdravim organom davatelja. Operacija obuhvaća ponovno spajanje krvnih žila i žučnih kanala s ciljem da se omogući ispravan rad novog organa. Metoda koju u Acibademu rabe je ortotopska transplantacija jetara, a koja se u svijetu smatra ‘zlatnim standardom’.

Transplantacija jetara jedna je od najkompliciranijih kirurških intervencija. Zahtijeva vrhunsku stručnost tijekom cijelog procesa. Kompetentna procjena pacijenta, operacija, intenzivna njega te postoperativno praćenje jednako su važni za uspješan ishod liječenja. 

Koliko je vremena potrebno za transplantaciju jetara?

Diljem svijeta broj ljudi koji čeka na transplantaciju jetara premašuje broj organa doniranih od preminulih davatelja. Stoga se ti pacijenti nalaze na listi čekanja na nacionalnoj ili regionalnoj razini. Svaka država određuje stroge kriterije odabira, poklapanja te dodjele dostupnih organa. Većina zemalja dopušta samo svojim građanima registrirati se na liste čekanja. Vrijeme čekanja ne mora biti isto u svim zemljama. Međutim, većina pacijenata čeka godinama, a neki od njih možda nikada neće niti dobiti jetra od preminulog davatelja. U Turskoj se na listu čekanja mogu prijaviti samo turski državljani. Pacijenti iz inozemstva mogu se prijaviti za transplantaciju od živoga davatelja ako imaju davatelja koji je spreman donirati.

Živa donacija jetara

Jetra je jedini organ koji se može regenerirati. Može nastaviti funkcionirati čak i ako se ukloni 70% ukupnoga tkiva. To omogućuje transplantaciju jetra od živog donora. Za neke pacijente to može biti alternativa dugim listama čekanja. Nakon operacije, dva dijela jetara kod davatelja i primatelja ponovno će izrasti i osigurati normalnu funkciju jetara za oboje.

Glavna prednost transplantacije jetara od živog donora jeste kratko vrijeme čekanja. Primatelji ne moraju čekati odgovarajućeg umrlog davatelja te tako izbjeći da im se zdravlje dodatno pogorša. Osim toga, davatelj se može detaljno pregledati i pripremiti za operaciju. Donacija od živoga davatelja daje bolje rezultate budući da su davatelj i vrijeme operacije pažljivo odabrani.

Transplantacija jetara živog davatelja složena je i tehnički zahtjevna operacija koja predstavlja rizik za davatelja i primatelja. Stoga su opsežna predoperativna procjena i iskustvo medicinskog tima presudni za ishod operacije. 

Transplantacija jetara u djece

Transplantacija jetara u djece sasvim je drugačija nego kod odraslih. Razlike, prije svega, treba tražiti u razlozima za transplantaciju. U odraslih pacijenata zatajenje jetara često je uzrokovano hepatitisom, alkoholnim steatohepatitisom ili masnim jetrima. Djeca obično trebaju transplantaciju jetara zbog kongenitalnih anomalija, a najčešći uzrok je bilijarna atrezija. Osim toga, uske žile i žučni kanali te uzak prostor za jetru predstavljaju dodatni izazov kirurzima.

U Acibademu se transplantacija jetara za pedijatrijske bolesnike i dojenčad obavlja rutinski, uz izvrsne rezultate. Neki od naših pacijenata komplicirani su slučajevi koje drugi centri odbijaju kao ‘neprikladne za transplantaciju jetara’. Kod djece s metaboličkim bolestima uspješno provodimo kombiniranu transplantaciju jetra-bubreg. 

Kriteriji za transplantaciju jetara

Kako bi se razmotrila transplantacija od živog davatelja, i davatelj i primatelj trebaju ispunjavati određene kriterije. U Acibadem Centru za transplantaciju jetara kriteriji odabira davatelja uključuju dob od 18 do 55 godina, dobro opće zdravstveno stanje, normalnu funkciju jetara te odgovarajuću krvnu grupu. Davatelj bi trebao biti bliski srodnik ili ga mora odobriti Etičko povjerenstvo, koje se slaže s donacijom bez naknade. Mogući primatelji su pacijenti s ireverzibilnom završnom fazom bolesti jetara čije opće zdravstveno stanje omogućuje operaciju. I davatelj i primatelj proći će kroz opsežan proces provjere. Mogu se očekivati razne konzultacije i pretrage krvi, radiološke slikovne pretrage, biopsija jetara, slikovne pretrage žučnih kanala, genetske pretrage itd.

Procedura za transplantaciju jetara

Za pacijente koji u Acibadem stižu iz inozemstva, proces transplantacije jetara obično počinje s detaljnim informacijama o transplantaciji organa, zakonskim odredbama u Turskoj, očekivanjima od zdravstvenog postupka, ukupnom učinku na kvalitetu života, procesu nakon transplantacije te mogućim komplikacijama. Pacijenti su pozvani dostaviti svoju zdravstvenu dokumentaciju, kirurška izvješća te rezultate pretraga. Proces se nastavlja detaljnim pregledima i pretragama za davatelja i primatelja kako bi se procijenila ukupna prihvatljivost. Kad su svi zdravstveni i ostali zahtjevi ispunjeni, u najkraćem roku određuje se termin operacije.

Operacija se provodi istovremeno za dva pacijenta, a dio jetara davatelja transplantira se u primatelja. Nakon operacije, oba pacijenta moraju ostati u jedinici intenzivne njege još jedan dan. Ako sve ide glatko, davatelj obično dobiva otpust 4 ili 5 dana nakon operacije. Standardno razdoblje hospitalizacije za primatelje je 12 do 15 dana, ali može varirati ovisno o njihovome stanju. Pacijenti nakon transplantacije obično trebaju ostati u Turskoj 2 do 4 tjedna nakon otpusta radi kontrolnih pretraga.

Stopa uspješnosti transplantacije jetara

Stopa uspješnosti transplantacije jetara neprestano se poboljšava. Razvoj kirurških tehnika, očuvanje organa i imunosupresija pridonose boljim rezultatima. Međutim, stopa uspješnosti jako ovisi o indikacijama za transplantaciju jetara te iskustvu liječničkih timova. U Acibadem Centru za transplantaciju jetara, godišnja stopa uspješnosti je 92%, a 5-godišnje 89%. Ovi brojevi uključuju komplicirane slučajeve, transplantacije jetara u djece i kombinirane transplantacijske operacije, uključujući djecu dobi do jedne godine.

Nakon transplantacije jetara

Nakon transplantacije jetara i davatelj i primatelj trebaju se pridržavati nekih pravila. Mogu nastaviti s normalnim životom nakon razdoblja oporavka, prema uputama njihovih liječnika. Jetra živog davatelja obično se oporavlja cijela 3 mjeseca. S druge strane, primatelji se moraju pomno pratiti tijekom prve godine oporavka. Moraju se strogo pridržavati propisanog režima uzimanja imunosupresivnih lijekova kako bi izbjegli odbacivanje novog organa. Primatelji također trebaju paziti na prehranu i redovito vježbati. 

Zašto Acibadem za transplantaciju jetara?

U Acibadem Centru za transplantaciju jetara rade neki od najboljih liječnika za transplantaciju u Turskoj i svijetu. Naši pacijenti mogu imati koristi i od:

• Referentnoga centra za složene i izazovne slučajeve za pacijente iz Turske i inozemstva;

• Iskustvo u dječjoj transplantaciji jetara i kombiniranoj transplantaciji bubrega i jetara;

• Izvedeno je preko 1000 transplantacija jetara uz stopu uspješnosti iznad svjetskog prosjeka;

• Tehnička infrastruktura i oprema su po najvišim svjetskim standardima;

• Međunarodno priznati i iskusni tim za transplantacije.

TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search