Transplantacija kose - Acıbadem
Centar za transplantaciju kose

Centar za transplantaciju kose

Centar za transplantaciju kose Acibadem savršeno je rješenje za transplantaciju kose. Naše iskusno medicinsko osoblje specijalizirano je za to područje i radi u uslovima koji osiguravaju najveću brigu i dobrobit za Vaše zdravlje.

Što je to transplantacija kose?

Gubitak kose može biti stresno iskustvo za svakoga bez obzira na dob i spol, no gubitak kose posebno je čest kod muškaraca. Za sve one koji gube ili su izgubili kosu iz bilo kojeg razloga, transplantacija kose smatra se jednim od tretmana u estetskoj kirurgiji koji može promijeniti život. 

Transplantacija kose oduvijek je bila popularna među poznatim, slavnim osobama, a priče o  transplantaciji kose Elona Muska ili Wayna Rooneya danas su vijesti koje se mogu pročitati bilo gdje. Zahvaljujući razvoju mnogih medicinskih tehnologija korištenih u praksi posljednjih godina, transplantacija kose brzo je postala popularno rješenje za mnoge jer je sada pristupačnija nego prije, dok je oporavak brži a sam proces manje bolan.

Transplantacija kose je područje estetske kirurgije koje se i dalje razvija i u kojem se izdvajaju tri različita postupka transplantacije. U osnovi, postupak se može definirati kao prenošenje zdravih folikula dlake s određenih dijelova glave na dijelove koji imaju tanku dlaku ili je uopće nemaju. Budući da je transplantacija trajno rješenje, tretman je relativno brz a oporavak lak, dok vrijeme oporavka može varirati ovisno o metodi koja je korištena. Ako osjećate psihičku nelagodnost uslijed gubitka kose, to ne bi trebao biti razlog koji vas može spriječiti da posjetite Centar za transplantaciju kose Acıbadem, jer se uz vrhunske tehnologije koje koristimo, negativni učinak gubitka kose može lagano riješiti.

Transplantacija kose u Turskoj

Zbog svojeg lako dostupnog položaja, prekrasnih povijesnih mjesta i krajolika, te kako povoljnih tako i luksuznih smještajnih jedinica, u zavisnosti od Vaše želje i izbora, Turska se dokazala kao lider u turizmu i zdravstvenom turizmu. U kombinaciji s činjenicom da je Turska domaćin suvremenih zdravstvenih centara i stručnjaka za transplantaciju kose, zasigurno postaje jedan od najpopularnijih izbora za operacije transplantacije kose u posljednje vrijeme. S obzirom na to da su troškovi transplantacije u Turskoj znatno niži u usporedbi s cijenama u Velikoj Britaniji, SAD-u i Europi, opcija za transplantaciju kose u Turskoj najčešće je prvi izbor. 

Koliko košta transplantacija kose? Naravno, nigdje u svijetu nema utvrđene cijene za transplantaciju kose. Međutim, procjena je da takva operacija u Velikoj Britaniji može iznositi od 5000 do 15000 funti, dok u SAD-u trebate izdvojiti između 4000 i 20000 američkih dolara. Ista operacija u Turskoj košta puno manje, uz sav trošak smještaja u luksuznim hotelima, trošak prijevoza, troškove prijevoda i postoperativne njege. Osim toga, u Turskoj možete ostati i nakon operacije te uživati u čudesnim gradovima i krajolicima po nevjerojatno povoljnim cijenama.

Zašto Centar za transplantaciju kose Acıbadem?

Popularnost Turske među pacijentima iz cijeloga svijeta koji trebaju provesti transplantaciju kose također je dovela do stanovitih negativnih posljedica. Posljednjih godina u cijeloj zemlji osnovane su brojne klinike za transplantaciju kose. Zbog velikih razlika te nedosljednosti u opsegu cijena, takozvani „stručnjaci“ uz nedostatak informacija koje pacijenti trebaju dobiti na uvid, otežavaju pronalaženje pouzdanog profesionalnog mjesta za transplantaciju kose u kojem rade iskusni kirurzi u higijenskom okružju kojim se jamči dobrobit pacijenta. Zahvaljujući svojem profesionalnom zdravstvenom osoblju te kirurzima koji su specijalizirali u području estetske kirurgije i transplantacije kose, Centar za transplantaciju kose Acibadem nudi medicinski dokazane metode transplantacije kose. Trideset godina iskustva te mreža povezanih zdravstvenih usluga diljem države, koja se sastoji od 21 bolnice i 13 zdravstvenih centara s preko 3500 liječnika i 4500 medicinskih sestara, čine Acıbadem prestižnim, utemeljenim imenom u području transplantacije kose, ne samo u Turskoj, već i u Bugarskoj, Makedoniji te Nizozemskoj uz bolnice koje osiguravaju različite zdravstvene usluge.

Odluči li se pacijent za bilo koju vrstu liječenja ili, u ovom slučaju transplantaciju kose, on mora biti siguran da će liječenje rezultirati najboljim mogućim ishodom. Imajući ovaj princip na umu, Centar za transplantaciju kose Acibadem osigurava najbolje opcije za transplantaciju kose zahvaljujući najsuvremenijim zdravstvenim tehnologijama i iskusnim kirurzima, uz posebnu želju da vaše putovanje radi zdravstvenog tretmana u Tursku ostane u lijepom sjećanju. 

Metode i tehnike za transplantaciju kose

Tehnologija kojom se provodi transplantacija kose u relativno kratkom vremenskom razdoblju brzo je napredovala. U prošlosti, za operacije presađivanja kose, osobito prije 1940-ih, korištene su izuzetno ograničene kirurške tehnike za transplantaciju kose, a stručnost na tom području nije postojala u obliku ili mjeri s kojom se može usporediti s današnjim standardima. 1939. godine japanski dermatolog, Shoji Okuda, opisao je prve oglede s transplantacijom kose u svijetu suvremene medicine. Iako se o tom postupku ne zna puno, koristio je tehniku za presađivanje kose koja se danas naziva FUE metoda transplantacije kose. Sve u svemu, Okuda je malim, kružnim rezovima vadio folikule dlake te ih presađivao na ćelavo područje glave svog pacijenta. Prema njegovim izjavama, operacija je bila uspješna.

Sljedeći događaj vrijedan pomena vezano uz transplantaciju kose, dogodio se početkom 1950-ih. Drugi vješti dermatolog Norman Orentreich, kojeg smatraju ocem moderne transplantacije kose, počeo je provoditi eksperimente na terenu. Pokušao je u svojoj tehnici premjestiti skupine folikula dlake. Također je otkrio da premješteni folikuli mogu rasti na nezdravim ili ćelavim dijelovima. Kako je njegova metoda uključivala skupine iščupanih folikula i velike ožiljke, rezultati nisu bili toliko prirodnog izgleda da bi to bilo tko poželio. U sljedećim desetljećima stručnjaci diljem svijeta osmislili su nove metode kako bi postigli bolje rezultate čineći da ožiljci na tjemenu budu manji. U današnjoj tehnologiji transplantacije kose tri su metode postale popularne među kirurzima. Te metode su FUE, FUT i DHI.

FUE (Ekstrakcija pojedinačnih folikula)

Ekstrakcija pojedinačnih folikula, skraćeno FUE tehnika transplantacije kose, jedno je od najnovijih postignuća u razvoju tehnika za transplantaciju kose. Nadovezujući se na prve nalaze Shoji Okude, ova tehnika uklanjanja pojedinačnih folikula putem igala i dermalne ekstrakcije po prvi puta je izvedena 1989. godine. Međutim, bilo je potrebno vrijeme da se čitav proces usmjeri tako da postigne popularnost kakvu ima danas. U desetljećima koja su uslijedila, ekstrakcije i incizije na koži korištene u ovoj tehnici postajale su sve sitnije. Činjenica da je FUE metoda osiguravala preciznost bila je dovoljna da ju specijalizirani kirurzi izaberu jer je krajnji rezultat i prirodni izgled učinio ovu metodu najpopularnijom među tri najistaknutije metode za transplantaciju kose. 

Postoje tri različite vrste FUE metode za transplantaciju kose. To su:

Sapphire FUE (Safirna FUE)

Kod ove tehnike, umjesto željeznih igala, za ekstrakciju folikula koristi se alat od dragog kamenja. Safirne oštrice na alatu omogućuju još precizniju ekstrakciju, smanjeno ljuštenje te kraće vrijeme oporavka, koje traje otprilike tjedan dana.

MicroFUE

MicroFUE metoda najpreciznija je među svim FUE metodama. U MicroFUE metodi koriste se tanke igle promjera 0,6-0,8 mm, pričvršćene na mikro motor. Trajanje operacije kraće je u usporedbi s drugim metodama zahvaljujući mikro motoru koji se koristi.

Long Hair FUE

Metoda Long Hair FUE poželjna je za pacijente koji ne žele potpuno obrijati glavu prije kirurške operacije. Nakon puštanja dlake da raste na odostrag i sa strana, obrije se pravokutni dio kose sa stražnje strane vlasišta, uklone se folikuli dlake s ovog dijela i prebace na željene dijelove vlasišta. Ovaj pravokutni dio kose može se skriti češljanjem duže kose koja se nalazi na vrhu i sa strane glave dok koža potpuno ne sraste.

FUT (Transplantacija pojedinačnih folikula)

FUT tehnika za transplantaciju kose starija je metoda u usporedbi s FUE i DHI metodama. Zbog toga se FUE i DHI danas češće koriste u transplantaciji kose, a FUT više nije poželjna i ne koristi se u suvremenim i tehnološki naprednim centrima za transplantaciju kose. Razlika između metoda FUE i FUT za transplantaciju kose je u tome što se folikuli u FUT metodi uklanjaju i presađuju u skupinama umjesto pojedinačnog prijenosa. To ovu tehniku čini najprikladnijom za slučajeve kada je potrebno presaditi veći dio kose te daje bolje rezultate u usporedbi s pojedinačnim prijenosom folikula. Međutim, neki nedostaci postoje a oporavak je dulji i bolniji. Štoviše, kirurški zahvat ostavlja ožiljak u obliku vodoravne trake na stražnjem dijelu vlasišta, iako se ožiljak može prikriti s rastućom kosom.

DHI (Direktna implantacija kose)

DHI metoda najnovija je metoda u svijetu transplantacije kose. Zahvat se izvodi slično kao u FUE metodi u kojoj se folikuli dlake ekstrahuju i presađuju jedan po jedan. Ono što ih razlikuje jest alat koji se koristi u DHI metodi. Dok provodi operaciju presađivanja, kirurg mora otvoriti male rupe kako bi podmetnuo folikule na ćelavi dio vlasišta pomoću drugog alata. Međutim, DHI metoda kombinira ekstrakciju i implantaciju folikula dlake u jedan postupak pomoću specijaliziranog alata, olovke; time se znatno skraćuje trajanje operacije.

Faze u procesu transplantacije kose

Nakon što ste stigli u Tursku i smjestili se u hotel, možete posjetiti Centar za transplantaciju kose Acibadem te započeti s potrebnim pretragama – preliminarnim pregledom te detaljnom analizom. Tako se možete odlučili za najbolju metodu koja će se koristiti tijekom operacije. Ovaj postupak također uključuje određivanje koliko će se graftova (graft je dio tkiva koji se transplantira) koristiti. U ovoj fazi možete postaviti bilo koje pitanje i konzultirati se s medicinskim stručnjacima iz Acıbadema kako biste dobili najbolje iskustvo i rezultat nakon operacije.

Nakon završnih pretraga krvi te pripreme za operativni zahvat, kad budete spremni, odvest će vas u operacijsku dvoranu. Nakon nanošenja lokalnog anestetika na vaše vlasište, kirurg će provesti operaciju uz primjenu metode za transplantaciju kose za koju je ekipa stručnjaka tijekom preoperativne faze utvrdila da je za vas najprikladnija. Nakon operacije, već istoga dana možete dobiti otpust iz bolnice. Iskusno medicinsko osoblje u Centru za transplantaciju kose Acıbadem pružit će svu potrebnu postoperativnu njegu i posvetiti najveću pažnju vašoj dobrobiti. Ako je potrebno, u sljedećih nekoliko dana možete dogovoriti dodatne konzultacije kako biste provjerili napredak. Bez obzira na metodu koja se koristi u vašem slučaju, moći ćete se vratiti svojem svakodnevnom životu za manje od tjedan dana za gotovo potpuni oporavak trebate sačekati nekih mjesec dana.

Najčešća pitanja

•    Je li transplantacija kose trajna?

Područje sa kojeg se vrši transplantacija kose sadrži najjače folikule dlake. Iz tog razloga nećete gubiti kosu na dijelu glave na kojem je provedena operacija transplantacije kose. Transplantirana kosa bit će trajna.

•    Koja metoda transplantacije kose je prikladna za mene?

Odluka o metodi transplantacije kose bez provođenja potrebnih testova i prethodnog pregleda nije moguća. Tijekom vašeg preoperativnog sastanka, vodeći medicinski stručnjaci u području transplantacije kose u Centru za transplantaciju kose Acibadem, odredit će najprikladniju metodu za vas.

•    Treba li vam anestezija za transplantaciju kose?

Da, prije operacije anesteziolog na vaše vlasište nanosi anesteziju. Nadalje ćete biti potpuno budni. Međutim, tijekom operacije nećete osjetiti ništa na tjemenu te određeno vrijeme nakon operacije.

•    Treba li obrijati glavu prije transplantacije kose?

U većini slučajeva odgovor je da. Međutim, ne morate ništa poduzeti prije dolaska u bolnicu jer će vam glava, ako je to potrebno, biti obrijana u bolnici prije operacije.

• Raste li kosa na području sa kojeg je transplantirana?

Tehnički, kako se folikuli dlake uklanjaju s tog područja, oni više neće rasti. Međutim, zahvaljujući naprednim metodama odabira pojedinačnih graftova u FUE i DHI tehnikama, nakon potpunog oporavka neće biti moguće uočiti odsutnost dlake sa područja sa kojeg je transplantirana. Trebate imati na umu da se ista stvar ne odnosi na FUT metodu transplantacije kose.

TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search