Presađivanje kose

Presađivanje kose

Što je presađivanje kose?

Presađivanje kose odgovarajući je kirurški zahvat presađivanja folikula vlasi uzetih sa stražnjeg dijela glave gdje je kosa gušća, na dijelove glave gdje je kosa rjeđa.

Metode presađivanja

FUE metoda razvijena je nakon što je FUT metoda izgubila na popularnosti. Uz metodu ekstrakcije vlasi (FUE), folikule vlasi donora uzimaju se iz područja između ušiju, uz pomoć zasebno razvijenog mikro motora ili igle za ekstrakciju dimenzija od 0,5 – 0,9 mm.

Metoda presađivanja brzo se razvila, te iako je novija od FUT metode, za kratko vrijeme postaje znatno popularnija. Najvažniji faktor koji je presudio u korist FUE metode nalazi se u činjenici da su kirurški alati veoma napredni i da omogućavaju brze i neinvazivne metode ekstrakcije folikula vlasi.

Danas se, umjesto igala kojima se ručno vršila ekstrakcija, koriste manuelni ili elektronski mikro motori. Uređaji omogućavaju ekstrakciju folikula vlasi bez ikakvih problema. Vrijeme potrebno za rad smanjeno je s dva dana na samo 3-4 sata te je zahvat i praktičan. FUE (Follicular Unit Extraction) metoda je za presađivanje vlasi koja se, zbog svojih prednosti, naširoko upotrebljava. FUE je prva metoda koje se sjetite kad se govori o presađivanju vlasi.

Ovakva tvrdnja je opravdana: FUE označava bezbolnu metodu za presađivanje vlasi nakon čega se pacijent vrlo brzo vraća svom uobičajenom rasporedu, bez ikakvih šavova ili posjekotina. Ni u području ekstrakcije folikula vlasi donora nema trajnih ožiljaka. Ova metoda omogućava i presađivanje folikula vlasi sa tijela.

PRP (plazma bogata trombocitima) u presađivanju vlasi

Što je PRP regenerativna metoda?

PRP je odličan za brzu regeneraciju ožiljaka i ubrzava rast vlasi. PRP tretman pomaže slabim folikulama tijekom revitalizacije. Kod svih pacijenata kod kojih je primijenjena PRP terapija, primijećen je relativno manji gubitak vlasi u području operacije i znatno snažniji rast vlasi. Kod operacija presađivanja, ožiljci pacijenata kod kojih je prethodno primjenjen PRP, brže su zarastali. Nakon operacije, crvene točkice i ogoljena područja brže su nestajala a kapacitet rasta vlasi u području presađivanja je povećan.

PRP je je plazma obogaćena trombocitima iz krvi pacijenta. Pacijent prije zahvata daje krv i dobiva se PRP. Kad se koristi krv pacijenta, nema potrebe za mjerenjima stupnja odbacivanja. Osim toga, PRP ne izaziva alergijske reakcije.

Kako se dobiva PRP tekućina?

  1. U svim laboratorijima, pacijent podvrgnut PRP zahvatu, daje 10 cc krvi.
  2. Specijalnim uređajem, izvađena krv prebacuje se u sterilnu cijev koja služi za obogaćivanje plazme trombocitima.
  3. Krv se vrti u centrifugi a stanice obogaćene trombocitima se zgušnjavaju.

S ovom procedurom, stopa trombocita PRP-a može se uvećati i do osam puta. Studije su pokazale da faktor rasta folikula vlasi ovisi o broju trombocita.

Kako se PRP aplicira?

Počinje se s anestezijom. Zatim se PRP tekućina injekcijom ubrizgava u korijen vlasi. Proces ubrizgavanja bezbolan je i kratak (2-3 minute). Pacijenti se vraćaju svojim uobičajenim aktivnostima i normalnom životu bez oticanja ili modrica.

Kome može koristiti PRP tekućina?

Svi koji pate od sezonskog ili genetskog gubitka vlasi ili svi oni s tankom i slabom kosom, mogu koristiti tretman PRP-om.

PRP u presađivanju vlasi

PRP ima trostruku ulogu u presađivanju vlasi:

  1. Revitalizacija folikula vlasi nakon zahvata presađivanja (FUE s PRP potporom).
  2. Ubrzava rast vlasi nakon zahvata presađivanja u području presađivanja.
  3. Ubrzava i stimulira rast folikula presađene vlasi.

Potrebno je stanovito vrijeme prije presađivanja iz područja odakle se folikule vlasi uzimaju do područja primatelja. Ovaj proces važan je za preživljavanje folikula vlasi.

Izvađene folikule vlasi čuvaju se u posebno pripremljenim prostorijama za ovu namjenu.

Po novoj metodi, PRP se dodaje u posudu ili se folikule multipliciraju direktno PRP-rastvorom koji brzo daje pozitivne efekte. Injekcija PRP tekućine potpomaže život folikule, pomaže u bržem zarastanju tkiva i stimulira rast folikula vlasi.

Ima li PRP neželjene efekte?

PRP tekućina sadrži krv pacijenta. Rizik od infekcije ili alergije ne postoji. U biti, to je poput dobrovoljnog davanja krvi. Efekt PRP tretmana može se razlikovati. PRP tretman ima efekt suplementacije. Za vidljive rezultate tretmana potrebno je kraće vrijeme. Ovaj tretman potpomaže i fizički oporavak.

TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search