Rak debelog crijeva - Acıbadem
Simptomi raka debelog crijeva i liječenje

Simptomi raka debelog crijeva i liječenje

Rak debelog crijeva treći je najčešći tip raka na svijetu. Prepoznavanje čimbenika rizika, simptoma i mogućnosti probira ključni su za uspješno liječenje.

Što je rak debelog crijeva?

Kolorektalni karcinom (CRC), znan također i kao rak crijeva, započinje abnormalnim rastom stanica u debelom crijevu ili rektumu, uzrokujući Rak debelog crijeva ili rak rektuma. Liječnici obično stavljaju Rak debelog crijeva i rektuma u istu kategoriju jer imaju mnogo zajedničkih značajki. U većini slučajeva, Rak debelog crijeva potječe od benignih izraslina, polipa, na unutarnjoj sluznici debelog crijeva. S vremenom, neki polipi mogu mutirati i transformirati se u kancerogena tkiva.

Koji su uzroci raka debelog crijeva?

Točni uzročnici kolorektalnog karcinoma još uvijek nisu poznati, no pojedini čimbenici rizika povezuju se s ovom bolešću. Obiteljska povijest raka debelog crijeva ili raka jajnika, dojke i maternice u žena, kao i nasljedni genski sindromi, prethodno otkriveni polipi ili upalna bolest crijeva, mogu povećati rizik od razvoja raka debelog crijeva. Ulcerozni kolitis ili Crohnova bolest predstavljaju čimbenike rizika za razvoj kolorektalnog karcinoma, osobito kod pacijenata koji boluju više od 10 godina. Međutim, brojni čimbenici rizika koji uključuju pušenje, nezdravu prehranu, prekomjeran unos alkohola uz nedostatak tjelesne aktivnosti čine velik udio slučajeva. Prekomjerno konzumiranje crvenog ili prerađenog mesa i pretilost, također predstavljaju čimbenike rizika. Što se tiče dobi, nastanak raka crijeva vjerojatniji je nakon 60-e godine, iako se može pojaviti u bilo kojoj dobi. Prema studijama, jedna trećina pacijenata s dijagnozom kolorektalnog karcinoma mlađa je od 55 godina.

Rak debelog crijeva u muškaraca

I muškarci i žene mogu gotovo podjednako dobiti rak crijeva. Ipak, rizici su nešto veći kod muškaraca (4,3% naspram 4%). Prema nekim studijama, kod muškaraca rak crijeva dijagnosticira se u ranijoj dobi u odnosu na žene.

Rak debelog crijeva u žena

Pacijentice ponekad mogu zanemariti znakove i simptome raka debelog crijeva jer su neki od njih slični nelagodi vezanoj uz menstruaciju ili druga ginekološka stanja. Rizik od razvoja raka kod žena povećava se nakon menopauze.

Rane naznake raka debelog crijeva

Specifičnih ranih simptoma kolorektalnog karcinoma najčešće nema sve dok bolest ne uznapreduje. Iz tog razloga redoviti pregledi pomažu u otkrivanju bolesti prije nego se razviju simptomi, dok se Rak debelog crijeva najčešće može izliječiti.

Simptomi raka debelog crijeva

Kako bolest napreduje, tako i simptomi raka debelog crijeva postaju uočljiviji. Ovisno o mjestu i rastu mogu se razlikovati od osobe do osobe:

 • Promjena uobičajenog rada crijeva, pojava zatvora ili proljeva
 • Rektalno krvarenje, pojava krvi u stolici, tamna ili uska stolica
 • Promjena konzistencije ili mirisa stolice
 • Osjećaj kao da crijeva nisu potpuno prazna
 • Trajna nelagoda u trbuhu, nadutost ili bol 
 • Slabost, umor, bljedilo i anemija uzrokovana nedostatkom željeza
 • Gubitak apetita, nevoljni i neobjašnjivi gubitak težine

Ovi simptomi ne ukazuju nužno na rak. Mnogi drugi poremećaji probavnog trakta mogu uzrokovati slične probleme, uključujući hemoroide, fisure, sindrom iritabilnog crijeva, itd. Za sve tegobe koje traju dulje od nekoliko dana trebate posjetiti liječnika.

Probir (screening) i dijagnosticiranje raka debelog crijeva

Općenito, sve osobe starije od 50 godina koje nemaju obiteljsku povijest bolesti niti pritužbe, trebaju započeti s redovitim pregledima debelog crijeva. U slučaju da prepoznajete neke of čimbenika rizika, probir trebate započeti s 40 godina ili čak prije. U osoba s genetski naslijeđenim sindromom polipoze, probir bi trebao započeti u dobi od 15-18 godina.

Postoji nekoliko opcija probira za rano otkrivanje raka debelog crijeva. To su su krvne FOBT pretrage, fekalne DNK pretrage, kolonoskopija, fleksibilna sigmoidoskopija i kompjuterizirana tomografska kolonografija. Najbolja metoda probira je kolonoskopija. Koristi tanku, fleksibilnu cijev s kamerom na kraju za pregled debelog crijeva iznutra. Postupak omogućava liječnicima da otkriju i uklone polipe prije nego se pretvore u rak, ili da uzmu uzorke (biopsiju) iz sumnjivih područja. Polipi uklonjeni tijekom kolonoskopije pregledavaju se kako bi se utvrdilo imaju li kancerogene ili prekancerozne stanice.

Potvrdi li se dijagnoza raka debelog crijeva, provode se daljnje krvne i slikovne pretrage kako bi se procijenio točan tip, stadij i širenje bolesti. ACIBADEM u svojim Centrima za liječenje raka osigurava brz pristup svim najsuvremenijim slikovnim (imageing) alatima za detaljno dijagnosticiranje kolorektalnog karcinoma uključujući RTG prsnog koša, abdominalnu kompjuteriziranu tomografiju (CT), ultrazvuk (US), magnetsku rezonancu (MRI), endorektalnu ultrasonografiju (ERUS), pozitronsku emisijsku tomografiju (PET).

Stopa preživljavanja raka crijeva

Prognoze i izlječenje raka debelog crijeva uvelike ovise o stadiju u kojem je otkriven. Faze su razvrstane na ljestvici od 0 (karcinom in situ) do D. U nižim stadijima rak je ograničen na stijenku debelog crijeva. U D stadiju rak debelog crijeva proširio se na udaljene organe (metastazirao). Kada se bolest otkrije u ranoj fazi, prije no što se proširi, petogodišnja stopa preživljavanja prelazi 90%. Rak se smatra izliječenim ako se ne ponovi unutar 5 godina. U uznapredovaloj fazi, stopa preživljavanja je niža, ali stalno raste.

U posljednjim desetljećima bilježi se sve niža stopa smrtnosti od raka debelog crijeva. Razlog su tehnike probira kojima se rak sve ranije otkriva. Zato se rak lakše liječi otkrije li se ranije. Istodobno, uznapredovale su i metode liječenja. Sveobuhvatni, multidisciplinarni pristup i specifično iskustvo kakvo ACIBADEM osigurava u svojim Centrima za liječenje raka, pridonose sve boljim rezultatima liječenja.

Liječenje raka debelog crijeva

Kako se liječi rak debelog crijeva ovisi o njegovoj lokaciji, stadiju i drugim čimbenicima. Ono što trebate znati je da je kolorektalni karcinom bolest koja se može liječiti, osobito ako se dijagnosticira rano. Ovisno o slučaju, operacija, kemoterapija, ciljana terapija, imunoterapija ili zračenje mogu se koristiti samostalno ili u kombinaciji.

 • Operacija raka debelog crijeva. Najbolji način za uklanjanje kancerogenih lezija je operacija. Vrsta kirurške intervencije ovisi o poziciji raka u debelom crijevu i stadiju. U stadiju A i ranom B stadiju, kancerogeni polipi mogu se ukloniti tijekom kolonoskopije s polipektomijom ili lokalnom ekscizijom. Terapijska endoskopija omogućava liječenje odmah nakon dijagnoze, bez ikakvih rezova, a to je često dovoljno da se bolest otkloni. Uznapredovali slučajevi zahtijevaju opsežniju operaciju koja se naziva resekcija debelog crijeva (kolektomija). Uključuje uklanjanje dijela crijeva koji sadrži rak, zajedno s okolnim tkivima i susjednim limfnim čvorovima. Preostali dijelovi debelog crijeva se ponovno spajaju (anastomoza). Ovisno o slučaju, nekad je potrebna djelomična ili potpuna kolektomija. U nekim slučajevima, pacijenti trebaju kolostomiju ili ileostomiju nakon resekcije. To znači da kirurg stvara stomu – umjetni otvor u trbušnoj stijenki, kako bi omogućio izlaz za probavni otpad. Može se koristiti kao privremeno ili trajno rješenje. Palijativna kirurgija se također koristi za ublažavanje simptoma i bolju kvalitetu života u uznapredovaloj fazi. U ACIBADEM-u operacije raka debelog crijeva u većini slučajeva se mogu izvesti minimalno invazivnim tehnikama umjesto otvorenog kirurškog zahvata. Laparoskopija i robotska kirurgija skraćuju vrijeme oporavka i osiguravaju veću udobnost za pacijenata.
 • Kemoterapija. Naziva se još i sustavno liječenje tijekom kojeg se koriste lijekovi za ubijanje stanica raka u cijelom tijelu. I kada se tumor dijagnosticira u ranom stadiju te potpuno ukloni kirurškim zahvatom, neke stanice raka mogu putovati u različite dijelove tijela putem limfnih i krvnih žila. Ne unište li se te stanice, s vremenom se množe i rastu, uzrokujući ponovnu pojavu bolesti u nekom drugom dijelu tijela. Iz tog razloga, preventivna kemoterapija može se primijeniti nakon operacije kako bi se uništile preostale stanice raka. Kemoterapija se može koristiti i prije operacije kako bi se smanjio veliki tumor i olakšala operacija (neoadjuvantna terapija).
 • Ciljana terapijia. Za razliku od kemoterapije, koja utječe i na zdrave stanice zajedno s kancerogenim tkivima, ciljani lijekovi napadaju samo maligne stanice i ne izazivaju značajne nuspojave. Široko se koriste u liječenju raka debelog crijeva, naročito u D stadiju. Prema nekim studijama, kada se koriste s konvencionalnom kemoterapijom, ovi lijekovi mogu povećati učinkovitost terapije za 25-30%.
 • Zračenje. Radioterapija koristi velike doze zračenja za uništavanje ili smanjenje tumora. Katkad se preporučuje pacijentima kao dio liječenja za uklanjanje rezidualnih stanica raka ili metastaza. ACIBADEM je opremljen najsuvremenijim radioterapijskim uređajima, uključujući MRIdian by ViewRay koji omogućava ultra-precizno liječenje zračenjem teško dostupnih i pokretnih tumora u abdomenu.

TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search