Liječenje raka u Turskoj (Onkologija) - Acıbadem
Liječenje Raka (Onkologija)

Liječenje Raka (Onkologija)

SKUPA PROTIV RAKA!

Znamo da borba s rakom može biti nešto najteže s čime se netko može susresti. Posao je to koji traje 24 sata na dan te koji može iscrpjeti i mozak i tijelo.

Tijekom ovoga teškoga putovanja, za uspješne rezultate biti će potrebno jako puno truda te posvećenosti. Mi u ACIBADEM Healthcare Group, osiguravamo sve potrebne tretmane zahvaljujući našemu multidisciplinarnome pristupu, iskusnome timu te naprednim tehnologijama.

Multidisciplinarni pristup temeljen na posvećenosti i timskome radu, predstavlja bit u liječenju raka!

Najučinkovitija rješenja u liječenju raka dobivena su zahvaljujući multidisciplinarnome pristupu. Konzultacije liječnika iz različitih područja osobito su važne pri dijagnosticiranju i liječenju raka te zahtijevaju blizak timski rad.

U multidisciplinarnim strukturama, liječnici specijalisti iz različitih struka se sastanu, donesu zajedničku odluku i dijele odgovornost. Kao rezultat, onkološki centri koji rade unutar multidisciplinarne strukture postižu uspješnije rezultate u liječenju i praćenju raka.

ACIBADEM bolnice – vrhunske tehnologije za liječenje oboljelih od raka

ACIBADEM Healthcare Group u Tursku  je donijela najnovije tehnologije. Koristeći vrhunske tehnologije, tehnološke sprave, ogromno znanje te bogato iskustvo, našim pacijentima osiguravamo najnovije tehnologije koje se koriste diljem svijeta u svrhe dijagnosticiranja i liječenja raka.

Što su rak i onkologija?

Rak je sveobuhvatni naziv za više od stotinu različitih bolesti koje se javljaju u slučaju nekontroliranog rasta stanica nastalog uslijed nedostataka u radu mehanizma našega tijela. Grana medicine koja se naziva onkologijom, koristi se imenom koje predstavlja kombinaciju grčkih riječi “oncos” (teret, volumen, masa) i “logos” (studija), i proučava mase ili tumore uzrokovane tim abnormalnim stanicama s ciljem boljeg razumijevanja, identificiranja i liječenja raka.

Vrste raka

Kako je već navedeno, ima mnogo vrsta raka koje se razlikuju prema tome kako i u kojem dijelu tijela dolazi do abnormalnog rasta stanica. Postoje i glavne kategorije koje obuhvaćaju stanovite vrste raka.

  • Karcinomi: Poznati su kao najčešća kategorija raka; karcinomi tvore stanice koje prekrivaju unutarnje i vanjske površine našeg tijela. Većina zabilježenih slučajeva raka dojke ubrajaju se u ovu kategoriju, ali također mogu biti označeni i kao sarkomi. Bolnice Acibadem primjenjuju različite načine dijagnosticiranja karcinoma dojke te na taj način omogućuju točniju identifikaciju bolesti te olakšavaju iskustvo kroz koje pacijentice trebaju proći.
  • Sarkomi: Slučajevi označeni ovom kategorijom nastaju u koštanome, mišićnome i hrskavičnome tkivu, kao i u krvnim žilama. Acıbadem Centri za liječenje raka posjeduju tehnološke resurse za liječenje raka prostate i bubrega u ovoj kategoriji uz pomoć robotske kirurgije.
  • Leukemija: Ovim općim nazivom označeni su slučajevi raka koji nastaju u krvotvornom tkivu koštane srži. Jedna od najčešćih vrsta karcinoma kod djece jest leukemija, uz tumore središnjeg živčanog sustava i limfome. Naši medicinski stručnjaci specijalizirani za slučajeve raka kod djece mogu pomoći u identificiranju i liječenju ovih bolesti, te tako olakšati cijeli proces.
  • Limfomi i mijelomi: Ove vrste raka javljaju se u stanicama imunološkoga sustava. Dok limfomi obično nastaju u limfnim čvorovima ili drugim dijelovima limfnog sustava, slučajevi mijeloma javljaju se u plazmi u našim bijelim krvnim zrncima, te sprječavaju  imunološki sustav pacijenta u borbi protiv infekcija.

Simptomi raka kod muškaraca i žena

Rak se uglavnom manifestira na slične načine, i kod muškaraca i kod žena. Neki uobičajeni simptomi mogu se očitovati u brzom mršavljenju bez pokušaja da se smršavi, upornoj boli, iscrpljenosti, kontinuiranom kašlju, anemiji, krvarenju, sitnim površinskim ozljedama koje ne srastaju, groznici, stalnome zamoru te nepredviđenim promjenama na koži.

Postoje i određene vrste raka koje se samo ili uglavnom mogu javiti kod muškaraca ili kod žena. Rak testisa i prostate, na primjer, inherentno se javlja kod pacijenata muškoga spola. Simptomi u slučajevima raka prostate mogu se prepoznati po pojavi krvi u mokraći ili boli tijekom uriniranja, odnosno, ako pacijent ima kvržice ili bolove u području skrotuma u slučajevima raka testisa. Žene pak češće oboljevanju od raka dojke nego što je to slučaj kod muškaraca, te češće oboljevaju od karcinoma pluća i kolorektalnog karcinoma. Iako neobično vaginalno krvarenje može biti znak raka maternice, rodnice ili vulve; promjene apetita i bol u trbuhu ili nadutost također mogu biti simptomi brojnih različitih vrsta raka te provjeru treba obaviti stručnjak.

Liječenje raka

Liječenje raka može se prilagoditi sukladno brojnim različitim promjenama, ovisno o slučaju. Vrsta raka, stadij u koji je rak prešao, drugi čimbenici u tijelu pacijenta i dostupnost medicinskih sredstava u ustanovi za liječenje mogu pomoći kod donošenja odluke kako pristupiti liječenju. Od terapija za liječenje raka najčešće se koristi kemoterapija. Kemoterapija obuhvaća lijekove koji se bore protiv stanica raka, ali uz velike nuspojave. Kirurgija, imunoterapija, terapije zračenjem te hormonske terapije predstavljaju održive opcije u stanovitim slučajevima.

Liječenje raka u Turskoj

Acıbadem predstavlja značajno ime, ne samo u Turskoj već i diljem svijeta, i sa svim svojim stručnim medicinskim osobljem svojim pacijentima nudi brojne opcije u borbi protiv različitih vrsta raka. Zahvaljujući svojim resursima, Acibadem jamči za svaki dio procesa koji se odnosi na aspekte identificiranja, liječenja i njege i u svojim najsuvremenijim zdravstvenim centrima osigurava pristupačno liječenje za sve, zahvaljujući centraliziranim i lako dostupnim lokacijama te konkurentnim cijenama usluga u ovom području djelatnosti.

Medicinska onkologija je područje znanosti koje obuhvaća ne samo liječenje oboljelih od raka, već i zaštitu od raka, screening-e te postavljanje rane dijagnostike.

Pored toga, u dijagnosticiranju i liječenju raka, suradnja različitih područja poput kirurgije i radiologije neizostavna je. Pristup pacijentima planira se multidisciplinarno, sukladno znanstvenim podacima.

U medicinskoj onkologiji, planiranje liječenja mijenja se ovisno o:

  • vrsti stanica raka,
  • organa na kojemu se prvi put pojavio
  • područja na koja se proširio.

Vrste liječenja u medicinskoj onkologiji

Kemoterapija (terapija lijekovima): Kemoterapija za cilj ima uništiti kancerogene stanice koje rastu na nekontroliran način uslijed stanovitih promjena unutar strukture same stanice. Unutar ACIBADEM onkoloških centara za liječenje pacijenata primjenjujemo najnovija dostignuća u ovom području.

Hormonska terapija: Hormonski lijekovi koriste se u liječenju tumora osjetljivih na hormone, poput raka prostate te raka dojke.

Imunoterapija (liječenje pomoću imunološkog sustava): Supstancije koje naš imunološki sustav prirodno proizvodi koriste se radi identificiranja i uništavanja kancerogenih stanica, aktivirajući imunološki sustav.

Ciljana biološka terapija: Jedno od najvažnijih dostignuća u posljednjem desetljeću u liječenju raka ostvareno je u području bioloških terapija visoke učinkovitosti. Ovakvo liječenje ima relativno nizak stupanj nuspojava i može identificirati ciljeve prisutne u kancerogenim stanicama, bez posljedica po zdrave stanice.

Radijacijska onkologija disciplina je koja se bavi ispitivanjem te uporabom jonizirajuće radijacije, učinka radijacije na tumore, ponašanja tumora, uz sva istraživanja u ovom području. Podjela u primjeni radijacijske onkologije izvršena je na: Radioterapija i Radiokirurgija.

Radioterapija (terapija zračenjem)

Radioterapija se definira kao tretiranje kancerogenog tkiva ili nekog nemalignog tumora zračenjem. Ponegdje se još naziva i „terapija zračenjem“ ili „X-ray terapija“. Cilj zraka koji se koriste u radioterapiji je zaustaviti rast kancerogenih stanica ili ih eliminirati.

Područja primjene radioterapije

Kurativna radioterapija: Na temelju dostupnih informacija, primjenjuje se u slučajevima kada se bolest može u potpunosti izliječiti. Može se primijeniti neovisno ili uz operaciju i/ili kemoterapiju.

Palijativna radioterapija: Primjenjuje se u slučajevima kada nije moguće u potpunosti uništiti bolest. Cilj je sprječavanje te ublažavanje patnje i unaprjeđenje kvalitete života kod pacijenata suočenih s ozbiljnom, složenom bolešću.

Kirurška terapija utemeljena na zračenju, bez skalpela i krvi: radiokirurgija

Temeljni cilj radiokirurgije, jednog od područja primjene radijacijske onkologije, jeste usmjeravanje velike količine niskoenergetskih zraka na oboljelo područje. Cilj ovih intenzivnih zraka jeste smanjiti ili uništiti kancerogene stanice. Istodobno, okolna zdrava tkiva zaštićena su od štetnih efekata zračenja.

 

Tehnike koje se koriste u primjeni radijacijske onkologije

IGRT: Slikovno navođena radioterapija

IMRT: Radioterapija promjenjivog intenziteta

Konformalna radioterapija: 3D konformalna radioterapija

SRT/SRS: Stereotaktična radiokirurgija (SRS) podrazumijeva kompletno uništenje tumora unutar jedne sesiji pomoću visokih doza zračenja. Kad se ova terapija primijeni u više navrata (obično 3-5 sesija), onda je to stereotaktična radioterapija (SRT).

Rapidarc®: Rapidarc je visoko razvijena tehnologija koja osigurava veći komfor i olakšanje pacijentima tako što skraćuje vrijeme radioterapijskih sesija sa 15-30 minuta na samo dvije minute.

Brahiterapija: Brahiterapija je metoda koja se koristi za veću lokalnu kontrolu poremećaja uvećanjem doze zračenja tumora prije i nakon eksterne radioterapije.

Terapija zračenja jednom dozom: Poželjno je početi s radioterapijom ubrzo nakon kemoterapije kod pacijenata kojima je to neophodno, ili bar 3 sedmice nakon operacije kod pacijenata liječenih isključivo hormonskom terapijom.

Uređaji koji se koriste u primjeni radijacijske onkologije:

Trilogy: Trilogy uređaj liječnicima specijalistima omogućava brzu te preciznu intervenciju, primijenjenu u idealnoj proporciji. To znači da pacijent u najkraćem mogućem vremenu dobiva najpreciznije moguće liječenje.

MRIdian®: Ovo je prvi radioterapijski uređaj na svijetu s integriranim sustavom magnetne rezonancije za navođenje snimanja. Ovaj uređaj osigurava kontinuirano snimanje u realnom vremenu, prije i tijekom samog liječenja.

Truebeam®: Ovaj sustav za brzo i precizno liječenje raka, istodobno čuva zdrava tkiva i organe. Najvažnija odlika TrueBeam® uređaja je to što osigurava brže, sigurnije te učinkovitije liječenje.

CyberKnife®: Ovaj robotski radiokirurški sustav dizajniran je za liječenje tumora uz milimetarsku preciznost. Pomoću ovoga sustava, kancerogena područja u mozgu ili tijelu tretiraju se jakim dozama zračenja. Ovakvim procesom zdrava tkiva maksimalno su zaštićena od neželjenih učinaka zračenja.

Gamma Knife Icon: Gamma knife još je jedna od stereotaktičnih intrakranijalnih tehnika u radiokirurgiji koja se koristi za liječenje moždanih tumora te drugih moždanih abnormalnosti u dijelu terapije zračenjem. U radiokirurgiji s Gamma knife-om, ciljana tkiva tijekom sesije izložena su veoma jakoj dozi zračenja. Cilj ovog postupka jeste spriječiti daljnji rast tumora.

Područja primjene kirurškog liječenja

U opsegu kirurške onkologije, kurativna kirurgija također se primjenjuje. Međutim, preliminarni uvjet za primjenu kurativne kirurgije je to da je poremećaj ograničen na organ ili limfne čvorove na kojima se prvobitno pojavio. Tumori mogu biti u potpunosti uklonjeni, pod uvjetom da su granice tumora precizno utvrđene. Međutim, postoje i slučajevi gdje tumor ne može u potpunosti biti uklonjen. U takvim slučajevima, radi se takozvana debulking operacija, s ciljem smanjenja kancerogenog tkiva. Dodatno, smanjivanjem broja metastaza uvećavaju se prilike pacijenta za potpuni oporavak.

da Vinci” robotska kirurgija

Laparaskopske operacije koje se izvode pomoću „da Vinci“ kirurškog robota, definiraju se kao Robotska kirurgija. Ovakve operacije pacijentima osiguravaju brojne prednosti. Osim prednosti koje su zajedničke svim laparaskopskim operacijama, poput manje bola, manjih ožiljaka na koži, skraćenog boravka u bolnici; ovdje ima manje krvarenja, dok je razina uspješnosti ovih operacija sve veća. „da Vinci“ robotska kirurgija nalazi primjenu osobito u značajnijim oblastima poput ginekologije, ginekološke onkologije, urologije, kardio i vaskularne kirurgije, opće kirurgije te ORL kirurgije.

Prvi korak do ispravnog liječenja: radiološke dijagnostičke metode

Ispravna radiološka dijagnoza temeljni je dio u donošenju odluke kako treba sprovesti liječenje. Moderne tehnike te napredne tehnologije od primarne su važnosti tijekom radiološkog dijagnosticiranja, uz obavezno bogato iskustvo radiološkog osoblja.

Uz kvalificirano radiološko osoblje, osobito je važno da se tehnike primijenjene s naprednom tehnologijom koriste za što točnije dijagnosticiranje. ACIBADEM Healthcare Group vodi se tim principom te pažljivo prati razvoj medicinske znanosti, neprestano mijenjajući svoju dijagnostičku opremu novom, visokotehnološkom opremom u svim ACIBADEM bolnicama te ambulantnim centrima.

PET/CT

Za brzu i pouzdanu dijagnozu: PET/CT uređaj koristi se u identificiranju tumora u ranom stadiju, osobito za liječenje tumora, te kada treba utvrditi da li su tumori maligni ili benigni. Uređaj se također koristi u dijagnosticiranju i liječenju neuroloških i kardioloških poremećaja.

PET/CT u ranoj dijagnozi: PET/CT donosi mnoge značajne prednosti pri uspostavljanju rane dijagnoze. Osigurava mogućnost da se mnogi poremećaji identificiraju u početnoj fazi. U vremenu prije PET/CT-a, to je bilo moguće učiniti isključivo biopsijom, bile izrasline u tijelu kancerogene ili ne. Za isti postupak sada se koristi izuzetno precizni PET/CT uređaj.

PET/CT u metastazama: PET/CT također nudi važnu prednost kad treba utvrditi raširenost bolesti na okolna tkiva ili limfne čvorove kod mnogih tipova raka, drugim riječima, postoje li metastaze ili ne. S obzirom da je cijelo tijelo istodobno vizualno prikazano, zahvaljujući snimcima dobivenim putem PET/CT-a, moguće je izvršiti procjenu da li se rak proširio na još neki organ. Dakle, PET/CT je izrazito koristan za potvrditi, na primjer, da li se tumor na plućima proširio na druge unutarnje organe, adrenalne žlijezde ili limfne čvorove (bilo da metastaze ima ili ne). Drugim riječima, koristi se za definiranje raširenosti stagingporemećaja.

INTRAOPERATIVNI 3 TESLA MRI

Intraoperativna MR olakšava kompletno uklanjanje tumora osiguravajući snimke tijekom operacije mozga. Tako se eliminira rizik druge operacije koja može biti potrebna ako bi bilo ostataka tumora.

DIGITALNA MAMOGRAFIJA S TOMOSINTEZOM

Mamografski uređaj koji osigurava 2D i 3D snimke iznimne kvalitete uz najmanju potrebnu dozu zračenja.  Uređaj može osigurati multi-slice 2D i 3D tomosintetičke snimke te predstavlja revoluciju u području ranog dijagnosticiranja tumora.


Vezane price o pacijentima

Petya Vasileva Ignatova / Oncology / Bulgaria
Petya Vasileva Ignatova / Oncology / Bulgaria

Dear Sir/ Madam, My name is Petya Vasileva Ignatova – Tzenova and have been patient of Agibadem since June. I have metastatic cancer and am on hormone therapy. I have visited Maslak twice already. In a previous letter I praised the good organization of your Health Organization, the competent doctors and state-of- the- art equipment. […] Saznajte više

Vezane vijesti i clanci

Topovska hrana protiv raka
Topovska hrana protiv raka

Jeste li ikada pomislili koliko je hrana koju jedemo korisna ili štetna za naše zdravlje? Vaša prehrana zapravo je investicija u vaše zdravlje. Spriječite rak s prehranom od 5 esencijalnih komponenti Način prehrane ima svoju jako značajnu ulogu u nastanku raka, jednog od najvećih zdravstvenih problema. Znači, ono što jedete jednako je važno kao i […] Saznajte više
10 načina kako spriječiti rak
10 načina kako spriječiti rak

Čovječanstvo se nastavlja boriti protivu raka zahvaljujući napretku tehnologije i medicine. No, iako broj oboljelih od raka raste, raste i stopa preživljavanja. Prestanite pušiti ili konzumirati alkohol i spriječite rak U Turskoj svake godine od raka oboli dvjesto tisuća ljudi. Procjenjuje se da će jedna od svake 2 osobe dobiti rak u sljedeća dva do […] Saznajte više
Ne treba odgađati liječenje raka zbog straha od Covid-19 virusa
Ne treba odgađati liječenje raka zbog straha od Covid-19 virusa

Pacijenti oboljeli od raka među najugroženijim su skupinama u Covid-19 pandemiji koja je uzrokovala temeljite promjene na globalnoj razini. S druge strane, suzdržavanje od posjeta bolnici zbog rizika koje Covid-19 donosi utire put drugim rizicima, navodi onkolog Dr. Med. Rıza Umar Gürsu, iz bolnice Acıbadem Bakırköy u Turskoj. Pretrage i liječenje se provode u nepravilnim […] Saznajte više

TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search