ZDRAVLJE DOJKI

ZDRAVLJE DOJKI

Koja je uloga dojki?

Dojke se sastoje od mliječnih žlijezda i kanalića koji prenose mlijeko (koje žlijezde proizvode) do bradavica te masnog i vezivnog tkiva koja pune međuprostor. Svaka dojka se nalazi ispred prsnih mišića preko rebara. Bradavica je središte tamnijeg dijela kože koji se zove areola. Također, dojka sadrži limfne žile koje prenose bezbojnu tekućinu zvanu limfa. Limfne žile otvaraju se na malim okruglim limfnim čvorovima. Skupine limfnih čvorova koji pripadaju dojki nalaze se blizu dojke u dijelu pazuha, ključne i prsne kosti. Limfni čvorovi zadržavaju bakterije, stanice kancera i druge štetne komponente koje se mogu naći u limfnom sustavu.

Zašto izabrati ACIBADEM?

Multidisciplinarni pristup

Kirurgija tumora dojki, plastična kirurgija, radioterapija, kemioterapija, medicinske su grane koje omogućuju multidisciplinarno dijagnosticiranje i terapije svim našim pacijenticama za koje su zaduženi naši iskusni liječnici, specijalizirani u svojim područjima, uz najnovije tehnologije i medicinske uređaje.

Osim navedenog, u okviru mulitidisciplinarne njege, dostupne su i usluge sveobuhvatne potpore pacijenticama tijekom liječenja tumora dojki, nutricionističke i genetičke konzultacije, psihosocijalna potpora, fizikalna terapija.

Potpora suvremenih tehnologija

U našim centrima za zdravlje dojki, za rano dijagnosticiranje, terapiju i programe nadzora stanja, koriste se najsuvremenije tehnologije i uređaji (3D mamografija s tomosintezom, 4D ultrasonografija, vakuum-asistirana biopsija i biopsija vođena tehnikom snimanja).

Rana detekcija, točna dijagnoza

U ACIBADEM-ovim centrima za zdravlje dojki pri uspostavljanju rane detekcije i točne dijagnoze koristi se sveobuhvatan zdravstveni pristup.

Razliku čine uređaji poput mamografije s tomosintezom, 4D ultrasonografija, kliničko ispitivanje dojki i edukacija o samostalnom pregledu i drugim uslugama koje se koriste za  screening tumora dojke. Zahvaljujući redovitim pretragama i posebnim savjetovanjima, sve pacijentice s predispozicijom za tumor dojke imaju priliku smanjiti rizike na minimum.

Iskusni specijalisti u svojem području

Naša višečlana ekipa sastoji se od specijalista kirurgije dojke, onkologa, specijalista plastične kirurgije, radiologa onkologa, radiologa, patologa i medicinskih genetičara, vrlo iskusnih u svojim područjima, zaduženih za sveobuhvatnu njegu pacijenata u ACIBADEM-ovu Centru za zdravlje dojki. Programi nutricionističkog savjetovanja, fizioterapije i kompletna psihološka terapija, također su osigurani pacijenticama oboljelima od tumora dojke.

Zaštitna kirurgija dojki

Za onkoplastičnu kirurgiju i druge inovativne rekonstruktivne tehnike, zaduženi su  specijalisti za kirurgiju dojke.

Bolesti dojki

Izrasline (čvorići) u dojkama.

Najčešće izrasline u dojkama:

 • ciste (tekući sadržaj)
 • fibroadenomske
 • filodne.

Ostale čvrste (čvrst sadržaj) benigne lezije:

zvjezdasti ožiljak i kompleksne sklerozne lezije, papilom, lipom, hamartom, masna nekroza, leiomiom, granularni stanični tumori itd.

 • ciste u dojkama
 • fibroadenom
 • filodni tumor
 • intraduktalni papilom
 • upalna oboljenja dojki (mastitis)

Rano otkrivanje tumora dojke

Najvažniji čimbenik u smanjenju smrtnosti kao posljedice tumora dojke kod žena aktivna je uloga u ranom dijagnosticiranju tumora dojke. Koriste se tri tehnike pregleda:

 • samopregled dojke
 • mamogrfija
 • klinički pregled dojke.

Tehnike snimanja

Tehnika za rano otkrivanje tumora dojke: MAMOGRAFIJA

Najjednostavniji način da se dobije snimka jest snimanje slabim ionizirajućim zračenjem. Snimanje se povezuje s rendgenom koji snima dojke. Svrha je mamografije otkriti tumor dojke u ranoj fazi; što se prije tumor otkrije, više uspješnih terapija se može primijeniti. Od svih tehnika i dijagnostičkih metoda za otkrivanje tumora dojke, mamografija najranije otkriva tumor dojke. Danas se koriste različite tehnike klasične i digitalne mamografije.

Digitalna mamografija

Digitalna mamografija je, u vrlo kratkom vremenu, postala iznimno važna i nezamjenjiva tehnika snimanja dojke. Razlikuje se od klasične mamografije, poput digitalne i obične kamere, prema digitalnoj snimci koji se dobiva preko detektora. Tehniku su razvili radiolozi, a snimka se može pregledati na zaslonu računala, u obliku snimke ili videozapisa, ovisno o potrebi.

Najnovija tehnologija 3D snimaka: TOMOSINTEZA

Tomosinteza se definira poput 3D mamografije i predstavlja najnovije i najvažnije postignuće u digitalnom snimanju. Tomosinteza je u biti također digitalni mamograf. Sam uređaj i koncept izrade snimaka veoma sliči mamografiji.

Ultrasonografija

Ultrasonografija (US) je tehnika koja s pomoću ultrazvučnih valova stvara snimku.

4D ultrasonografija

ABVS (automatski zapreminski skener dojke) predstavlja najnovije tehnološko rješenje u  ultrasonografiji i još se zove automatski ultrazvuk dojke, zapreminski ultrazvuk dojke i 4D ultrasonografija.

Magnetska rezonancija

Magnetska rezonancija (MR) može se jednostavno opisati kao “tehničko snimanje radiovalovima okruženo jakim magnetskim poljem”. MR tehnika iznimno je uspješna jer nema zračenja te je pogodna za snimanje mekih tkiva.

Biopsija

Biopsija iglom

Ako je pretragom potvrđena sumnja, za daljnju dijagnostiku potrebna je biopsija iglom ili kirurška resekcija dijela za biopsiju. Ako se u sumnjivim situacijama pregledom na dodir ne može utvrditi problem, radi se biopsija iglom koju prati radiološko kliničko snimanje. Trajanje procesa ovisi o tehnici koja se koristi, a obično traje u opsegu od 20 do 40 minuta.

Nakon postupka, uzorci se pregledavaju i priprema se izvješće jesu li benigni, sumnjivi (atipični) ili maligni.

Tehnike biopsije iglom

 • Fina biopsija iglom (FNAB)
  Fina biopsija iglom postupak je kojim se uzima mali dio tkiva kako bi se pregledao pod mikroskopom i postavila konačna dijagnoza bolesti ili promjene: Koristi se za čišćenje cista u dojci te pri biopsiji limfnih čvorova. Omogućava i biopsiju veoma sitnih čvorića ili čvorića koji su duboko u dojci.
 • Tru-cut biopsija
  Tehnika biopsije koja se izvodi debljom iglom (3 do 4 mm) i pištoljem za biopsiju.
 • Biopsija vakumom
  Vakuumska biopsija najnaprednija je od svih tehnika biopsije iglom. Ova tehnika obično se koristi za dijagnozu pretraga koje se mogu vidjeti samo s pomoću mamografije.
 • Biopsija magnetskom rezonancijom
  MR testiranje i snimanje dojke često se koriste kod pacijentica kod kojih je tumor dojke identificiran kako bi se prije operacije utvrdilo postoji li još neko inficirano područje.

Multidisciplinarno planiranje liječenja

Specijalisti opće kirurgije, radiologije, patologije, medicinske onkologije i radijacijske onkologije surađuju koristeći multidisciplinarne tehnike te tako planiraju liječenje oboljelih od karcinoma dojki. Obično specijalist kirurgije prvi procjenjuje stanje. Također je važno da psiholozi i psihijatri procijene pacijenticu prije tretmana i nakon njega.

U kojim se prilikama izvodi operacija?

Operacija je prvi izbor kod raka dojki koji se dijagnosticira u ranom stadiju. Kod kirurške metode kancerogeni tumor izrezan je ili iz tkiva dojke ili iz područja oko nje ili se uklanja cijela dojka. Također, da bi se razumjelo je li se tumor proširio na pazuh ili ne, odstranjuju se i neki limfni čvorovi. Pri kirurškoj intervenciji najprije se uočava stadij bolesti i utvrđuju se dodatne terapijske potrebe (zračenje, hormoni, kemioterapija).

Razvojem kirurških tretmana i poboljšanja kod dodatnih tretmana, danas se postižu odlični rezultati.

Zaštitna kirurgija dojke

Pacijentice s karcinomom dojki gube se zbog sistemskog recidiva, drugim riječima, proširenja (metastaze), ne recidiva u dojkama. U ovom kontekstu, uklanjanje tkiva s tumorom način je kirurške zaštite dojke u svim slučajevima gdje se pozornost usmjerava na jedan tumor nego na cijelu dojku. U zaštitnoj kirurgiji dojke, tkivo s tumorom reže se s oko 1 do 2 cm zdravog tkiva dojke oko tumora (veliko rezanje, tumorektomija, lumpektomija).

Druge tehnike, utemeljene na većim rezanjima te regije dojke, nazivaju se “kvadrantektomija” ili “parcijalna mastektomija”.

Kvržice koje se smatraju neopipljivim, i malignim, označene žicom s pomoću mamografije ili ultrazvuka, nakon rezanja snimaju se tehnikama usmjeravanja žice ili ROLL (radionuklidno navođena lokalizacija okultne lezije) tehnikom i nadziru se, bilo da su izrezane ili ne.

Operacije uklanjanja cijele dojke (mastektomija)

Mastektomija je tehnika koja se primjenjuje u situacijama kad zaštitna kirurgija dojki nije pogodna tehnika. Iako je bila uobičajena tehnika u prošlosti, danas se mastektomija preferira za pacijentice s tumorom koji ne odgovara principu zaštitne kirurgije dojke zbog velikog promjera i/ili vidljive, raširene distribucije na dojci (multifokalni tumori). Međutim, s obzirom na situaciju kod pacijentice, modificirana radikalna mastektomija ili drugim riječima rezanje čitave dojke i velikog dijela aksilarnog limfnog čvora, može se razmatrati u ovom slučaju. Zbog rezanja velikog dijela aksilarnog limfnog čvora, katkad se mogu pojaviti tegobe poput oticanja ruku, utrnulosti, peckanja.

Kirurške intervencije za procjenu aksilarnih limfnih čvorova

Rak dojke širi se uglavnom na aksilarne limfne čvorove. U prošlosti, obično se pristupalo rezanju aksilarnog limfnog čvora kako bi se utvrdio stadij bolesti, uključenost u aksilarne limfne čvorove i osigurala lokalna kontrola (aksilarna disekcija). Međutim, istraživači su se usredotočili na još jednu tehniku zbog žalbi na nuspojave poput oticanja ruku (limfedem), ograničenja ili deformacije ramena, slabosti ili utrnulosti ruku. Posljednjih godina, “tehnika biopsije sentinelnih limfnih čvorova”, tehnika rezanja najvjerojatnijeg limfnog čvora, unaprijeđena je jer je moguće pronaći pojedinačne tumorne stanice.

Kako radi tehnika biopsije sentinelnih limfnih čvorova?

Kod ove tehnike, radioaktivna supstancija, 99mTc, ubrizgava se u oboljelu dojku prije operacije. Limfni čvor ili čvorovi (sentinelni limfni čvor) režu se detektorom radioaktivne supstancije ili uređajem gama sonda prema limfoscintigrafiji te snimaju u podne dan prije operacije ili ujutro na dan operacije, i šalju patologu radi pretraga tijekom operacije. Injekcija plave mrlje također se može ubrizgati u dojku tijekom operacije. U ovom slučaju, limfni čvorovi plave boje mogu biti izrezani poput sentinelnih limfnih čvorova, tako što se pronalazi limfna žila plave boje. Zatim se žila šalje patologu tijekom operacije. Ako su zahvaćeni sentinelni limfni čvorovi, svi aksilarni limfni čvorovi bit će izrezani. Ako su pretrage negativne, sve se ostavlja u istom stanju. Stoga, nuspojave poput limfnog edema, ograničenja u ramenu ili utrnulost ruke, viđaju se kod manjeg broja pacijentica nego u usporedbi s biopsijom sentinelnih limfnih čvorova. Ovi sentinelni limfni čvorovi tretiraju se posebnim procesima, a sekcije kod pacijenatica s negativnim nalazima tretiraju se posebnim mrljama. Stoga, ako se utvrdi i najmanja zahvaćenost limfnih čvorova, potrebna je još jedna operacija. Izvodi se zamjenska aksilarna disekcija, drugim riječima, režu se čitavi limfni čvorovi.

Rekonstrukcija dojki

Rekonstrukcija dojki nakon karcinoma izvodi se radi obnove prirodnog oblika dojke. U ovom kontekstu, obnova dojke nije kozmetička operacija, nego rekonstrukcijska, odnosno, drugim riječima, promatra se kao zamjena izgubljenog ekstremiteta zbog bolesti. Zahvaljujući napretku medicine, kirurzi sada mogu učiniti da dojka izgleda potpuno prirodno. Specijalisti plastične i rekonstrukcijske kirurgije dio su tima za liječenje raka dojke. Ovi specijalisti, ako je potrebno, izvode operacije za transformaciju dojki.

Koje su prednosti rekonstrukcije dojke?

Psihološki gledano, gubitak dojki negativno utječe na mnogo žena. Rezultat rekonstrukcije dojki može biti nešto poput novog života za većinu pacijentica. Seksualni i obiteljski život pacijentice postaje bolji. Također, jače duhovno stanje može pomoći u borbi s bolešću.

Koji su stadiji rekonstrukcije dojke?

Rekonstrukcija dojke ima 3 osnovna stadija. To su: stvaranje tkiva dojke, rekonstrukcija bradavice i areole, stvaranje simetrije između grudi.

 1. Stvaranje tkiva dojke

Obnavljanje odstranjene dojke može se izvesti na dva načina:

 1. proteza dojke
 2. tkivo pacijentice (autogeno tkivo).

Mnogo čimbenika, poput općeg zdravlja pacijentice, dobi, stanja organizma, odlika mastektomije, bilo da je radioterapija primijenjena ili ne, statusa druge dojke, prioriteta, kirurškog iskustva i vještine plastičnog kirurga, igra važnu ulogu kada treba birati između operativne metode i rekonstrukcije.

 1. Proteza za dojku

Postoje dva tipa proteza za dojke: ispunjene gelom ili ispunjene fiziološkim rastvorom (slani rastvor). Kod obaju tipova, vanjska površina je od silikona. S obzirom na status pacijentice, rekonstrukcija se može izvršiti ugradnjom proteze izravno ili uz pomoć balona (proširivač tkiva), koji se postavi tako da proširi meko tkivo u zidu dojki, a potom se ukloni da bi se proteza mogla namjestiti na poziciju. Tehnika se bira za kasne rekonstrukcije.

 1. Rekonstrukcija dojki tkivom pacijentice (autogena tkiva)

Rekonstrukcije dojki autogenim tkivom kompleksnije su i zahtijevaju angažiranje vrlo iskusnih kirurga.

Mikrokirurgija

Koža i potkožno masno tkivo u potpunosti su odvojeni od abdomena, dorsuma ili regije kuka, gdje su povezani žilama. Plastični kirurg mora biti iskusan u mikrokirurgiji za ovu operaciju zato što je šivanje tankih vena moguće samo pod mikroskopom.

 1. Rekonstrukcija bradavice i areole

Katkad će biti potrebno nekoliko operacija da se postigne prirodan izgled dojke. Prva operacija obnavljanja tkiva je najteža. Sekundarne operacije poput regeneracija bradavice i areole (područje oko bradavice) jednostavnije su i rade se pod lokalnom anestezijom. Bradavica se pravi od tkiva uzetog s tog područja. Koža uzeta s druge bradavice ili prepone može se uzeti za pokrivanje areole.


×
Search