Rak Dojke

Rak Dojke

Već 30 godina Acıbadem centar za liječenje raka dojke osigurava usluge pacijenticama sa ovim oboljenjem. Prvi je to i jedini certificirani visokoškolski institut za liječenje raka dojke u Turskoj. Puni naziv instituta glasi Institut za senološka istraživanja Acıbadem. Multidisciplinarnom pristupu usvojenom za sve pacijente pridonosi više od 30 liječnika i specijalista s drugih odjela poput opće kirurgije, radiologije, patologije i genetike, medicinske onkologije, radijacijske onkologije te estetske i plastične kirurgije.

Simptomi

Rak dojke može prouzročiti nekoliko promjena na koži oko dojke poput otjecanja, crvenila, povlačenja ili inverzija bradavica, boli u dojkama ili bradavicama, promjene na limfnim čvorovima, iscjedka iz bradavice te promjene teksture kože. Prof. Cihan Urasa, ravnatelj Instituta za senologiju Acıbadem dodaje; “Žene trebaju biti svjesne statusa svojih grudi. Ako jednom na mjesec pregledava dojke, žena može biti svjesna promjena koje se mogu dogoditi na početku raka. Svatko tko primijeti bilo koju od ovih promjena, odmah treba posjetiti liječnika.

Uzroci

Rizik da žena dobije rak tijekom svog života je oko 12%. Glavni rizici su dob, te da li je u obitelji bilo oboljelih od raka dojke. Čak do 10% uzroka za dobijanje raka dojke otpada na nasljedne mutacije gena.  U današnje vrijeme rizik od razvoja raka dojke kod pacijentica s obiteljskom predispozicijom može se analizirati tamo gdje se mogu poduzeti preventivne mjere. Pretilost povećava rizik od raka dojke, posebno žena u menopauzi. Konzumacija alkohola također povećava rizik, dok je štetni učinak pušenja i dalje pod upitnikom. U međuvremenu, redovitim vježbanjem i uz tjelesne aktivnosti smanjuje se rizik od raka dojke. Precizni uzroci raka dojke još uvijek nisu jasni. Jedna od misija Instituta za senologiju Acibadem jest istraživanje uzroka za pojavu raka dojke.

Kako se dijagnosticira rak dojke?

Među uslugama dostupnim za dijagnozu raka dojke u Acibademu su na raspolaganju klinički pregledi dojke, 3D tomosinteza sa digitalnom mamografijom i 4D ultrazvuk te biopsija. Programi screening-a raka dojke razvijaju se educiranjem pacijenata o samopregledu dojke.

Štoviše, žene s visokim rizikom od dobijanja raka dojke redovito se prate uz osigurano personalizirano savjetovanje. Ovdje je cilj osigurati ranu dijagnozu ženama koje su u rizičnim skupinama te tako minimalizirati buduće rizike.

Liječenje raka dojke

Liječnici mogu primijeniti različite opcije za liječenje ovisno o stadiju te tipu raka dojke. U liječenju raka dojke, operacija je neizbježna no nije uvijek i prvi korak. U nekim slučajevima, pacijentica će trebati radioterapiju prije operacije dok u nekim drugim slučajevima, kemoterapija se može primijeniti prije operacije.

Ukratko, svaka pacijentica i svaki tumor imaju drukčiji okvir, te zahtijevaju individualizirani pristup i liječenje.

Poštedni kirurški zahvati

Rak dojke je iznimno opasan za pacijentice zbog sistemskog recidiva, odnosno, drugim riječima, širenja (metastaze). U tom kontekstu poželjno je uklanjanje tkiva tumora poštednim kirurškim zahvatom umjesto uklanjanja cijele dojke. Tkivo tumora se, poštednom operacijom dojke, izreže s oko 1-2 cm zdravog tkiva dojke (velika ekscizija, tumorektomija, lumpektomija).

Ostale tehnike koje se temelje na većim ekscizijama regije u dojci nazivaju se “kvadrantektomija” ili “parcijalna mastektomija”. Što se tiče kvržica koje se smatraju zloćudnim, označenih mamografskom žicom ili ultrazvukom, snimanje se provodi nakon ekscizije vođenom žicom ili ROLL tehnikama (peritumorske aplikacije radiofarmaka).

U Acıbadem centru za liječenje raka dojke, uvijek pokušavamo odabrati poštedni kirurški zahvat.

Totalna mastektomija

Mastektomija je metoda koja se primjenjuje u situacijama kada poštedni kirurški zahvat dojke nije prikladan. U nekim slučajevima liječenja raka dojke, kirurškim zahvatom potrebno je ukloniti cijelu dojku. Kada je tumor u dojci multicentričan, što znači da je prisutan u više točaka na različitim mjestima, potrebno je ukloniti tkivo dojke. U takvim slučajevima neophodno je odstraniti kompletno tkivo dojke čak i ako rak nije u poodmakloj fazi. Također je potrebno ukloniti cijelo tkivo dojke kod tipova karcinoma dojke koji se očituju u opsežnoj kalcifikaciji unutar dojke, koja se naziva mikrokalcifikacija i koja se otkriva tijekom mamografije.

Kirurški zahvat uz robotiziranu asistenciju

Operacija se provodi znatno preciznije, zahvaljujući robotu koji uvećava mjesto hirurškog zahvata i do 12 puta. Time je rizik od nastanka tumora također znatno smanjen a kirurški zahvat kojem asistira robot provodi se s jednom „cijevi“ (port), poput onih koje se koriste u laparoskopskoj kirurgiji. S druge strane, dvije kamere s optičkim vlaknima visoke razlučivosti povećavaju (min. 12x) trodimenzionalnu sliku kirurškog mjesta na konzolu. Dakle, mjesto kirurškog zahvata može se jasno vizualizirati u detaljima. Nadalje, robotski instrumenti koji se mogu okretati za 540 stupnjeva mogu dosegnuti sve teško pristupačne pozicije s kojim se teško manipulira. Rezultat je da je liječnicima osigurana veća fleksibilnost u usporedbi s otvorenom kirurgijom.

Radioterapija

Tijekom kirurškog zahvata karcinoma dojke, kod nekih pacijentica liječnici mogu primijeniti jednu dozu radioterapije, dok rez još uvijek nije zatvoren. Za takvo što pacijentica mora ispuniti stanovite kriterije. Pacijentica mora imati više od 50 godina i njen tumor mora imati biološku strukturu koja ne zahtijeva kemoterapiju. Pacijentica koja ispunjava ove kriterije mora primati radioterapiju u postoperativnom razdoblju. Primjenom jedne doze radioterapije na otvorenom tkivu, spašava ih se duljeg razdoblja radioterapije

U Acıbadem centru za liječenje raka dojke koristi se i posebni robotski uređaj koji koristi olovnu pločicu koja se tijekom radioterapije postavlja preko ciljanog područja na zid prsnog koša.  Uređaj se usmjerava i „zaključava“ na obilježeno mjesto, osiguravajući da samo ciljano tkivo prima zračenje. Tako se od utjecaja radioterapije štiti ostatak tijela i organa. Postupak istodobno štiti zdrave dijelove tijela pacijenta, skraćujući ukupno vrijeme liječenja.

Kemoterapija

U Acıbadem centru za liječenje raka dojke, posebno pokušavamo izbjeći započinjanje liječenja kirurškim zahvatom kod tumora stadija 2 i višeg. U tako odmaklim slučajevima, pristupamo uzorkovanju tumora, analizi njegove biološke strukture, razgovaramo o slučaju te prilažemo plan liječenja.

Kemoterapija, kao jedna od prednosti u početku medicinskog liječenja, predstavlja mogućnost da se priroda kirurškog postupka može promijeniti nabolje. Na primjer, kod kirurškog zahvata na pacijentici s lokalno uznapredovalim karcinomom dojke, koji također zahvaća i područje aksile (axilla), moraju se odstraniti sve limfne žlijezde. Međutim, kemoterapijom se može eliminirati tumor iz pomenutih žlijezda te ih vratiti u stanje u kojem su bile u ranoj fazi bolesti. Liječnicima se tako omogućuje da isprobaju metodu ranog uzimanja uzorka žlijezde na analizu.

Ispostavi li se da su stanice raka u potpunosti eliminirane iz uzorka, tada se ne uklanjaju sve žlijezde. Ovako se u potpunosti eliminira rizik od razvoja limfedema u kasnijem životnom razdoblju pacijentice. Ovo je tek jedna od najvažnijih inovacija posljednjih godina.

Dodatna korist od započinjanja medicinskog liječenja jest mogućnost uočavanja učinkovitosti lijeka koji je primijenjen. Kada se tumori odstrane na samom početku, kod pacijenata koji u svakom slučaju trebaju primati kemoterapiju, postaje nemoguće razumjeti učinkovitost kemoterapije. Inače, lako je i korisno prosuditi ima li kemoterapija ikakav učinak jer će, nakon operacije, možda ipak biti potrebno nastaviti s kemoterapijom, ovisno o rezultatima postoperativne patološke analize.

Ukratko, započinjanje medicinskog liječenja povlači za sobom brojne prednosti, osobito u slučajevima uznapredovalih karcinoma. Stoga, prvi izbor u nekim slučajevima može biti medicinsko liječenje umjesto kirurškog zahvata.

Rekonstrukcija dojke

Rekonstrukcija dojki nakon karcinoma izvodi se radi obnove prirodnog oblika dojke. U ovom kontekstu, obnova dojke nije kozmetička operacija, već rekonstrukcijska, odnosno, drugim riječima, promatra se kao zamjena izgubljenog ekstremiteta zbog bolesti. Zahvaljujući napretku medicine, kirurzi sada mogu učiniti da dojka izgleda potpuno prirodno. Specijalisti plastične i rekonstrukcijske kirurgije dio su ekipe za liječenje raka dojke. Ovi specijalisti, po potrebi, izvode operacije za transformaciju dojki.

“U stanju smo rekonstruirati tkivo dojke u slučajevima kada odstranimo cijelu dojku. U svakom slučaju, to nam i jest draže. Umjesto odgođene rekonstrukcije dojke, radiji smo raditi postupak istodobno s uklanjanjem dojke,” navodi Prof. Cihan Uras.

Medicinske tehnologije

Institut za senologiju Acıbadem posjeduje najsuvremenije medicinske tehnologije. Senološki institut jedan je od rijetkih centara na cijelom svijetu koji posjeduje sve medicinske tehnologije koje se bave dijagnosticiranjem i liječenjem raka dojke.

Život nakon liječenja raka dojke

U prve tri godine nakon liječenja raka dojke, pacijentice se trebaju detaljno pratititi na redovitim zdravstvenim procjenama. Rak dojke lokalno recidivira – na kirurškom mjestu- do 30 posto a u udaljenim organima do 70 posto. Recidiv se uglavnom događa u prve tri godine. Stoga je osobito važno u prve tri godine pažljivo pratiti stanje pacijentice. Daljnji posjeti obično su naručeni kako slijedi: u tromjesečnim intervalima u prve tri godine, nakon toga polugodišnje u sljedeće dvije godine te godišnje nakon perioda od pet godina.


TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search