Rak dojke - Acıbadem
Rak Dojke

Rak Dojke

Rak dojke, simptomi, stadiji i liječenje

Rak dojke najčešći je tip raka u žena. Acıbadem osigurava medicinsku skrb iznimne kvalitete, usluge dijagnosticiranja i terapije s izvrsnim rezultatima.

Udružujemo se u partnerstvo u borbi protiv raka dojke i to partnerstvo započinjemo od stadija rane dijagnoze do kraja vašeg liječenja. S više od 20 godina iskustva, ekipom od 50 specijaliziranih zdravstvenih djelatnika, tehnološkim unaprjeđenjima svjetske razine i multidisciplinarnim pristupom, tu smo da pobijedimo rak dojke.

Što je rak dojke? 

Rak dojke nastaje kada stanice počnu abnormalno rasti i razmnožavati se izvan kontrole. Te stanice tvore tumorsku masu koja može biti benigna (nekancerozna) ili maligna. Benigni tumori abnormalne su izrasline koje se ne šire izvan dojke i nisu opasni po zdravlje. Rak dojke odnosi se na maligni tumor koji nastaje u kanalima ili režnjevima dojke i ima potencijal proširiti se na druge dijelove tijela (metastazirati).

Kako izgleda rak dojke? 

Zapravo, rane znakove raka dojke lakše je osjetiti nego vidjeti. Redoviti samopregledi pomažu ženama upoznati se s normalnim izgledom i osjećajem svojih grudi i brzim uočavanjem promjena. Rak dojke često se može osjetiti kao kvržica u dojci. Iako mnoge vrste raka dojke mogu uzrokovati kvržicu, to nije slučaj kod svih. Osim toga, kvržice na dojkama vrlo su česte, no većina njih nije rak. Ciste, fibroadenomi ili adenoza, na primjer, benigna su stanja koja mogu uzrokovati nastanak kvržice. Osjećaj koji rak dojke daje na dodir, je krut. Otkrijete li kvržicu koja vam je nova, čvrsta i nepomična, trebate se obratiti liječniku.

Uzroci nastanka raka dojke

Točni uzroci zbog koji rak dojke nastaje još uvijek su nejasni. Glavni rizici kojih smo svjesni jesu spol te dob, odnosno starenje. Dvije trećine oboljelih od raka dojke su žene starije od 50 godina, a većina ostalih je u dobi od 39 do 49 godina. Nasljedne genske mutacije uzrokuju do 10% slučajeva raka dojke. Nasljedna mutacija gena supresora tumora BRCA1 ili BRCA2 značajno povećava rizik od razvoja bolesti. Osim toga, mogućnost da žena, čija je majka, sestra ili kći imala rak dojke, takođerr oboli od raka dojke, dva do tri puta je veća. Danas se svi koji imaju obiteljsku anamnezu mogu genetski testirati i procjeniti rizike te donijeti odluku o svom zdravlju temeljenu na pravim informacijama. 

Uz čimbenike rizika koje ne možemo kontrolirati, postoje neke životne navike koje možemo promijeniti te tako poboljšali svoje izglede. Pretilost, na primjer, povećava rizik od raka dojke, osobito kod žena u menopauzi. Žene koje rabe kontracepcijske pilule, hormonsku nadomjesnu terapiju, nemaju djece ili su dobile prvo dijete nakon 30. godine takođerr mogu biti dio rizične skupine. Nedovoljna fizička aktivnost i konzumacija alkohola takođerr povećavaju rizik. Istodobno, redovita tjelovježba i fizičke aktivnosti smanjuju rizik od dobivanja raka dojke.

Mogu li muškarci dobiti rak dojke? 

Bolest se najčešće javlja kod žena, ali i muškarci mogu dobiti rak dojke. Muškarci čine manje od jedan posto svih otkrivenih slučajeva. Rak dojke kod muškaraca nastaje u tkivu dojke, baš kao i kod žena. Obiteljska anamneza, neki genetski poremećaji, izloženost estrogenu ili zračenju, uz pretilost i konzumacija alkohola, mogu pridonijeti većem riziku od raka dojke kod muškarca. Važno je znati da i muškarci mogu dobiti rak dojke. Zbog nedostatka svijesti muškarci često zanemaruju rane znakove bolesti te se tek u kasnijim stadijma savjetuju s liječnikom. Otkrije li se rano, rak dojke kod muškarca ima sličnu prognozu i stopu preživljenja kao i kod žena.

Rani znakovi raka dojke

Najveći postotak žena ne osjeća nikakve fizičke znakove raka dojke tijekom postavljanja dijagnoze. Tumor, dok je još mali, najčešće ne pokazuje alarmantne znakove. Stoga je redovitost samopregleda ključna za rano otkrivanje.

Simptomi raka dojke

Rak dojke najčešće se povezuje s pojavom kvržice bilo na dojci ili ispod pazuha. Međutim, postoje i drugi znakovi upozorenja, koji mogu uključiti:

 • Svaka promjena u veličini, obliku ili teksturi dojke;
 • Deformacije bradavica, poput povlačenja bradavice (okretanje prema unutra) ili inverzija;
 • Promjene na koži, poput udubljenja na površini, narančine kore, iritacije, osipa;
 • Mramorasto područje ispod kože;
 • Iscjedak iz bradavica koji može biti bistar ili žut, krvav, itd.
 • Bol u dojkama koja ne nestaje sa sljedećom menstruacijom;
 • Svaki drugačiji, neobični osjećaj, naznaka je da se trebate javiti liječniku.

Simptomi raka dojke nisu isti kod svih i mogu ovisiti o specifičnom tipu. 

Tipovi raka dojke 

Nisu svi karcinomi dojke isti. Tumor može krenuti iz različitih dijelova dojke. U gotovo 85% svih slučajeva, tumor nastaje u epitelu kanala koji prenose mlijeko do bradavice (duktalni karcinom), a preostalih 15% slučajeva nastaje u režnjevima dojke (lobularni karcinom). U rijetkim slučajevima nastaju u drugim tkivima dojke, ali to su obično vrste sarkoma i limfoma i ne smatraju se rakom dojke. 

U početku je kancerozni rast ograničen na kanal ili lobulu, koji se naziva ‘in situ’ ili neinvazivni rak dojke. S vremenom, in situ karcinomi mogu napredovati i infiltrirati se u okolna tkiva, tvoreći invazivni rak dojke. Invazivni duktalni karcinom (IDC) najčešći je oblik s udjelom u oko 80% svih slučajeva, a slijedi ga invazivni lobularni karcinom (ILC) s udjelom od 10-15%. Postoje i neke rijetke vrste raka dojke, poput Pagetove bolesti koja zahvaća bradavicu; Phyllodes tumori koji se razvijaju u vezivnom tkivu dojke; upalni karcinom dojke, kao jako agresivni oblik itd. 

Osim navedenoga, tumori dojke mogu se odrediti prema statusu njihovih hormonskih receptora. Otprilike dvije trećine njih trebaju ženske hormone estrogen ili progesteron kako bi rasle i razmnožavale se. Te stanice raka imaju receptore koji im omogućavaju hvatanje i korištenje hormona. Klasificirani su kao ER-pozitivni ili PR-pozitivni. U tim slučajevima, hormonska blokada može zaustaviti rast tumora. Na tumor koji je negativan na hormonske receptore (HR-negativan) hormonska terapija nema utjecaja. Rak dojke takođerr može biti HER2-pozitivan ili negativan. Odnosi se na razine proteina koji se naziva ljudski receptor epidermalnog faktora rasta 2. Visoke razine potiču rast raka, koji se naziva HER2-pozitivni rak dojke. Kada nijedan od tri receptora nije otkriven, onda se to smatra trostruko negativnim karcinomom dojke. Budući da svaka vrsta zahtijeva drugačiji tretman, precizno testiranje ključno je za učinkovito liječenje. Točna dijagnoza vrste raka dojke te stupanj proširenosti u tijelu određuju strategiju liječenja i pomažu liječnicima osigurati najbolju moguću njegu.

Dijagnosticiranje raka dojke

Postojeća znanja i suvremena oprema omogućavaju rano otkrivanje raka dojke, ponekad i godinama prije no što se pojave vidljivi simptomi. Proces dijagnosticiranja obično započinje slikovnim testovima. Mamograf koji daje rendgensku sliku dojke i ultrazvuk koji koristi visokofrekventne zvučne valove odavno su prepoznati kao glavni alati za dijagnosticiranje raka dojke. Danas specijalizirani centri na raspolaganju imaju različite tehnike mamografije. Digitalna mamografija omogućava dobijanje slika dojke u digitalnom formatu na ekranima računala. 3D mamografija s tomosintezom daje trodimenzionalne digitalne slike s niskim dozama zračenja. 4D ultrazvuk dojke ili automatizirani ultrazvuk osigurava jasni uvid čak i u gusto tkivo dojke.

Otkriju li se snimanjem sumnjivi nalazi, dio sumnjivoga tkiva treba pregledati patolog i to pod mikroskopom. Taj se postupak zove biopsija. Biopsije se mogu provoditi na različite načine, obično pomoću uređaja s iglom i slikovnim navođenjem.

U ambulanti na jednom mjestu, tijekom iste posjete, pacijenti imaju priliku obaviti sve potrebne pretrage. Naši iskusni liječnici u Acibademu na raspolaganju imaju najsuvremeniju opremu za dijagnosticiranje raka dojke, rijetko dostupnu i to u ograničenom broju ustanova u svijetu.

Stadiji raka dojke 

Stadiji raka dojke opisuju veličinu i širenje raka po cijelome tijelu. Uobičajena je klasifikacija na skali od 0 do IV, gdje veći brojevi označavaju invazivniji karcinom. Stadij 0 se također naziva neinvazivnim rakom dojke ili prekancerom. To znači da postoje abnormalne stanice, ali one su ograničene na mliječne kanale ili žlijezde i nisu zahvatile okolna tkiva (karcinom in situ). S druge strane, rak dojke IV stadij označava uznapredovalo stanje u kojem se tumor proširio na udaljene dijelove tijela, čak organe ili kosti.

Uz određivanje stadija, ocjenjivanjem raka dojke dobivaju se dodatne informacije o tomu koliko se stanice raka razlikuju od normalnih i koliko se polako ili brzo očekuje da tumor raste. Rak niskog stadija znači da se abnormalne stanice čine normalnim i najvjerojatnije će rasti sporo, dok rak visokog stadija označava suprotnu tendenciju.

Za pacijentice s novom dijagnozom, određivanje stadija i ocjenjivanje raka dojke, zajedno s hormonskim receptorom i statusom HER2, od ključne su važnosti i pomoći zdravstvenoj ekipi koja treba odlučiti o najboljim opcijama za daljnje liječenje.

Liječenje raka dojke 

U današnje vrijeme liječenje raka dojke vrlo je učinkovito i postaje sve bolje. Liječenje može uključivati operaciju, radioterapiju, kemoterapiju, hormonsku terapiju, ciljanu biološku terapiju ili imunoterapiju.

 • Kemoterapija. Upotreba lijekova za uništavanje stanica koje brzo rastu, uključujući stanice raka, u cijelome tijelu. Većina pacijenata dobiva ga nakon operacije, ali se može dati i prije operacije s ciljem da se tumor smanji.
 • Hormonska terapija. To su lijekovi koji se koriste za sprječavanje rasta stanica raka blokiranjem hormona ili zaustavljanjem proizvodnje hormona. Samo karcinomi dojke pozitivni na hormonske receptore reagiraju na hormonsku terapiju. Obično je to dugotrajno liječenje koje traje 5 do 10 godina kako bi se spriječilo ponovno pojavljivanje raka.
 • Ciljana terapija. Biološke terapije, rezultat napretka u genetici te molekularnoj biologiji, među najvažnijim su postignućima u liječenju raka u posljednje vrijeme. Primjenom pametnih lijekova identificiraju se mete prisutne u stanicama raka, ali se ne utiče na zdrave stanice u tkivima. Zdrave stanice se ne napadaju, dok su popratne pojave smanjene u usporedbi sa standardnom kemoterapijom. Ovisno o specifičnoj vrsti raka dojke, dostupne su različite mogućnosti ciljanoga liječenja. Stanice raka testiraju se kako bi se provjerila učinkovitost lijeka.
 • Imunoterapija. Ova vrsta liječenja potpuno je nova. Imunoterapijom se aktivira imunološki sistem pacijentice za borbu protiv stanica raka. Može se primijeniti u pacijentica s trostruko negativnim karcinomom dojke u naprednim stadijima.
 • Radioterapija. Zračenje je terapija za lokalno uništavanje kancerogenih stanica visokoenergetskim rendgenskim zrakama, elektronskim zrakama i radioaktivnim izotopima. Radioterapija sprječava rast stanica raka i uništava ih. Pacijenti podvrgnuti terapiji zračenjem u Acibademu imaju pristup linearnim akceleratorskim uređajima s najnovijim tehnološkim značajkama koji osiguravaju maksimalnu sigurnost i učinkovitost.

Centar za liječenje raka dojke Acibadem sa svojom ekipom stručnjaka pruža cijeli niz terapija za liječenje raka dojke pod istim krovom, uključujući neke od najsuvremenijih opcija dostupnih u nekolicini klinika u svijetu:

 • Kirurgija. Ovo je obično prvi korak u liječenju, osobito u ranom stadiju raka dojke. Cilj je potpuno ili što je više moguće ukloniti kancerogeno tkivo. Mastektomija je kada se ukloni cijelo tkivo dojke i u prošlosti je bila česta operacija. Danas se primjenjuje u uznapredovalim slučajevima raka dojke ili kada postoji više tumora unutar dojke. U Acibademu je uvijek prvi izbor operacija očuvanja dojke koja se zove lumpektomija. Uključuje isjecanje (eksciziju) tumora s oko 1-2 cm zdravoga okolnoga tkiva. Nakon toga se dojka obnavlja onkoplastičnim tehnikama kojima se osiguravaju dobri kozmetički rezultati. U slučajevima kada je mastektomija neophodna, naši kirurzi sposobni su rabiti nove metode, poput mastektomije bez bradavica ili mastektomije bez kože. Poput standardne mastektomije, tkivo dojke se isjeca, dok se kompleks koža/bradavica-areola čuva za rekonstrukciju dojke. 
 • Kirurgija uz pomoć robota. Robotski kirurški sustav Da Vinci može se koristiti za mastektomiju bez ikakvih rezova na dojci, i osigurati visoku razinu točnosti. Cijelo tkivo dojke uklanja se kroz mali rez iz pazuha. Nakon toga slijedi postavljanje protetike kroz isti rez. Robotska operacija raka dojke osigurava bolje estetske rezultate jer na dojci nema traga od rane, a rez ispod ruke lako se može prikriti.
 • Radioterapija jednom dozom. Kod određenih pacijentica s rakom dojke, radioterapija se može završiti u samo jednoj sesiji tijekom operacije, prije zatvaranja reza. Visokom dozom zračenja u samo ovoj regiji, unutar tumorske lezije, uz zaštitu zdravoga okolnoga tkiva. Intraoperativna terapija zračenjem (IORT) pomoću robotskog uređaja može se primijeniti na tri načina: u postmenopauzalnih pacijentica s malim tumorima i tumorima osjetljivim na hormone u jednoj dozi nakon operacije koja treba očuvati dojku; u pacijentica u predmenopauzi s malim tumorima osjetljivim na hormone kao pojačano zračenje; i kod pacijentica s preventivnom mastektomijom, kako bi se smanjio rizik od recidiva.
 • Neposredna rekonstrukcija dojke. Umjesto odgođene rekonstrukcije dojke, mnogim pacijenticama uklonjeno tkivo može se obnoviti tijekom iste operacije, korištenjem protetike ili tkiva pacijentice. U Acibademu se provode najnovije rekonstruktivne tehnike za vraćanje prirodnog izgleda dojki.

Stopa preživljenja raka dojke 

Stopa preživljenja predstavlja postotak oboljelih od raka dojke koji prežive određeno razdoblje nakon postavljene dijagnoze. U obzir se najčešće uzima preživljenje u razdoblju od 5 godina, s obzirom da mogućnost recidiva nakon toga opada. 

Inovacije u svijetu medicine, dijagnostici i liječenju raka, uzrokovale su povećanja stope preživljenja. Danas su terapije za liječenje raka dojke jako učinkovite, i prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) postižu postotak preživljenja od preko 90% . Međutim, stopa preživljenja ovisi o vrsti raka, stadiju, specifičnim karakteristikama te stručnosti medicinskog tima zaduženog za liječenje.

Statistika raka dojke 

Statistika kaže da će nekih 12% žena tijekom svojega života oboljeti od raka dojke. Prema podacima  WHO-a, polovica slučajeva razvija se u žena koje nemaju prepoznatljive čimbenike rizika, osim spola i dobi (preko 40 godina). Liječenje raka dojke danas može biti vrlo učinkovito, uz stope preživljenja od preko 90%.

Zašto birati Acibadem u Turskoj za liječenje raka dojke?

Sve veće mogućnosti liječenja zahtijevaju integrirani pristup, koji će provesti ekipe iskusnih stručnjaka u različitim područjima medicine, uzimajući u obzir specifične potrebe svakog pacijenta. 

Acibadem Centar za liječenje raka dojke već 30 godina osigurava usluge pacijenticama iz cijeloga svijeta. Ovdje je usvojen multidisciplinarni pristup za sve pacijente, uz stručnjake iz područja opće kirurgije, medicinske onkologije, radijacijske onkologije, estetske i plastične kirurgije, radiologije, patologije i genetike, specijaliziranih za liječenje raka dojke. Zahvaljujući našemu multidisciplinarnom pristupu, infrastrukturi, suvremenim tehnologijama te vrhunskim stručnjacima, izuzetno smo uspješni u dijagnosticiranju i liječenju raka dojke. 

Jako smo ponosni kao domaćini prvoga i jedinoga visokoobrazovnog akreditovanog instituta za rak dojke u Turskoj – Acıbadem Senology Research Institute. Ovaj centar znanosti svojim istraživanjima i akumuliranim znanjem pridonosi globalnom znanju o raku dojke. 

TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search