PET-CT, PSMA - Acıbadem
Nuklearna Medicina

Nuklearna Medicina

Acıbadem Healthcare Group posjeduje svoj Odjel za nuklearnu medicinu u kojem se uporabom malih količina radioaktivnih tvari i praćenjem raspodjele tih tvari u tijelu pacijenta uspostavlja dijagnoza te pristupa liječenju. 

Dok se u radiologiji koriste sustavi za snimanje koji prikazuju anatomske detalje, u nuklearnoj medicini se za potrebe dijagnosticiranja prikazuje način na koji organi funkcioniraju.

Usluge dijagnostike i liječenja na Odjelu za nuklearnu medicinu

Na Odjelu za nuklearnu medicinu Acıbadem Healthcare Group s uspjehom se dijagnosticiraju različite infekcije i upale, bolesti kardiovaskularnog sustava, koštanog sustava, štitnjače, paratireoidne žlijezde, genito-urinarnog sustava, plućne bolesti i bolesti središnjeg živčanog sustava i tumori te provode intraoperativni postupci biopsije sentinel limfnog čvora.

Usto, na Odjelu za nuklearnu medicinu može se izvesti i scintigrafija cijelog tijela markiranim leukocitima.

Što je PET-CT Scan?

Pozitronska emisijska tomografija (PET) je slikovna metoda nuklearne medicine koja služi u otkrivanju ranih naznaka malignih oboljenja, bolesti srca i neuroloških poremećaja.

U izradi PET snimke koriste se posebna kamera, računalo i nuklearna medicina. Tijekom slikovnih pretraga nuklearna medicina koristi “radiofarmake” koji sadrže malene količine radioaktivnog materijala. Radiofarmaci se akumuliraju u tumorima i upalnim područjima. Ovisno o vrsti korištenih radiofarmaka dolazi do vezivanja ciljnih proteina u tijelu. U usporedbi s drugim slikovnim metodama, PET metoda omogućuje vašem liječniku da uoči eventualnu bolest u najranijem stupnju.

Iako se radiofarmak većinom ubrizgava intravenozno, ovisno o stanju bolesti koje se ispituje, radiofarmak se može progutati ili inhalirati. Akumulira se u obilježenom području. Posebna kamera detektira emisije gama zraka iz radiofarmaka. Kamera osigurava sliku područja dok računalo osigurava molekularne informacije.

Zahvaljujući korištenju napredne tehnologije, PET može otkriti promjene na staničnoj razini i otkriti rani početak bolesti prije bilo koje druge slikovne metode.

PET-CT snimke osiguravaju detaljni 3-D prikaz organa i struktura u tijelu. Slike jasno prikazuju cijeli ispitani dio tijela, netaknuta i područja pod promjenom, te označavaju koliko dobro funkcioniraju organi ili tkiva u snimljenom području.

PET se često kombinira s CT skeniranjem kako bi se rezultat snimanja poboljšao. Otud i naziv PET-CT skeniranje.

Kada se sve koristi PET-CT?

PET-CT ne samo da osigurava detaljni prikaz strukture unutar tijela, već pokazuje i koliko dobro funkcioniraju određeni dijelovi vašeg tijela.

PET-CT skeniranje pomaže identificirati različita maligna, kardiovaskularna te neurološka oboljenja. Liječnik koristi dobivene podatke za dijagnosticiranje bolesti, praćenje njezina tijeka ili liječenje.

PET-CT se najviše koristi u dijagnosticiranju karcinoma. PET-CT snimkom stanice raka obilježavaju se kao svjetlije točke od zdravih, jer je njihov metabolizam veći od zdravih stanica. Stoga je PET-CT jako koristan u otkrivanju raka. Također, PET-CT skeniranje se koristi za određivanje je li rak metastazirao u tijelu i kakva je reakcija na liječenje. Pomaže u procjeni koliko je dobar preporučani plan liječenja, te ako je potrebno, daje naznake kako dalje terapijski intervenirati. Također PET-CT skeniranjem može se ustanoviti je li se rak nakon završetka liječenja vratio, i još se može koristiti za procjenu i prognozu stanja.

PET-CT može se koristiti i u planiranju operacije premosnice koronarne arterije ili u funkcionalnoj neurokirurgiji (kirurško liječenje epilepsije).

PET-CT pomaže u procjeni stanja metabolizma i vitalnosti tkiva. Također se može koristiti za otkrivanje određenih stanja koja utječu na normalno funkcioniranje mozga, poput demencije.

Koje su sve razlike između CT i PET slikovne metode?

Kompjuterizirana tomografija (CT) koristi X-zrake a PET koristi radiofarmak da pokaže kako organ funkcionira na staničnoj razini. Opće je poznato da bolest najčešće započinje na staničnoj razini. Tako je moguće otkriti bolest u najranijem mogućem stadiju. CT i MRI slikovne metode ne mogu prikazati stanje na staničnoj razini.

CT metoda prikazuje detaljne slike organa i tkiva u vašem tijelu, dok PET-CT otkriva abnormalne aktivnosti u organima i tkivima preciznije od svih ostalih slikovnih metoda. U stanju je otkriti abnormalne aktivnosti ranije nego druge slikovne metode. Kombiniranjem PET i CT slikovnih metoda (PET-CT) omogućuje se najtačnija dijagnoza te prikaz stanja u 3D formatu. Zbog te prednosti PET-CT slikovna metoda pruža više informacija o stanju tkiva ili organa i mogućnosti pojave raka.

Zahvaljujući PET-CT slikovnoj metodi, kancerogeno tkivo se otkriva i dobiva se predodžba o njegovom stadiju. Osim toga, tijekom dijagnosticiranja i liječenja, liječnik pronalazi pravo mjesto za biopsiju, kako bi pratio djeluje li liječenje tijekom cijelog procesa, pomaže ispitati postoji li zaostalo kancerogeno tkivo nakon liječenja ili se nadzire razvojni status te donosi odluka o uključivanju radioterapije.

Kako se pripremiti za PET-CT?

PET-CT snimanje je ambulantni postupak, što znači da se pacijent može vratiti kući nakon obavljenih pretraga. Prilikom naručivanja PET-CT snimanja, dobit ćete sve upute i znati što trebate učiniti. Za najbolje rezultate snimanja trebate slijediti dobivene upute.

Dogovoreno vrijeme

Dolazak na vrijeme iznimno je važan jer radiofarmak koji se koristi za snimanje funkcionira u kratkom vremenskom razdoblju. Stignete li prekasno, snimanje se najvjerojatnije treba otkazati.

Što jesti i piti

Obično se prije snimanja ništa ne smije jesti barem 6 sati, ali pacijent može piti vodu.

Vaši ljekovi i zdravstveni podaci

Sve propisane lijekove ili lijekove bez recepta (OTC) ili komplementarne lijekove trebate prijaviti liječniku. Liječnika trebate pitati smiju li se koristiti lijekovi ili stalne terapije i na sam dan pretrage. Osim toga, obvezno trebate prijaviti kronične bolesti poput dijabetesa. Konkretno, dijabetes može promijeniti rezultate pretraga, a radiofarmak može utjecati na razinu šećera u krvi. Pacijentice koje doje ili sumnjaju na trudnoću trebaju to prijaviti liječniku. 24 sata nakon snimanja dojenje se ne preporuča jer se smatra rizičnim za bebu.

Alergije

Sve informacije o mogućim alergijama na lijekove ili hranu, uključujući alergijske reakcije na jod trebate priopćiti liječniku.

Što trebate izbjegavati

Fizičke vježbe koje iziskuju znatne napore poput trčanja i dizanja utega ne smiju se raditi 24 sata prije snimanja.

Pacijenti koji imaju problema s klaustrofobijom trebaju konzultirati liječnika.

Odgovarajuća odjeća

Pacijenti trebaju nositi široku, udobnu odjeću bez metalnih patentnih zatvarača ili gumba. Odjeća i nakit koji mogu sadržavati metal, poput remena, naušnica, košulja s kopčama ili patentnim zatvaračima, grudnjaka i naočala, utječu na snimanje. Preporuka je da se tijekom snimanja nosi bolnički ogrtač. Pacijenti koji imaju ugrađene premosnice i umjetne kukove trebaju obavijestiti liječnika.

Koje se vrste raka mogu otkriti PET skeniranjem?

Budući da PET-CT skeniranje, koje omogućuje informacija o stanju na staničnoj razini, može otkriti stanice raka koje imaju jači metabolizam od normalnih, zdravih stanica, uglavnom se preferira za željenu metodu probira.

PET skeniranje je korisno u otkrivanju raka, otkrivanju metataza, provjeri djelotvornosti onkološke terapije, te detaljnijeg uvida u metodu koju bi liječnik trebao koristiti tijekom liječenja i pronalaženju recidiva raka.

Dobiveni rezultati PET-CT skeniranja trebaju se pažljivo tumačiti. Rezultati PET-CT skeniranja ponekad se mogu zamijeniti, pogrešno protumačiti ili se mogu propustiti kancerogena žarišta. Točnost rezultata mogu osigurati iskusni timovi obučenih stručnjaka.

PET-CT skeniranjem mogu se otkriti tumori mozga, dojke, vrata maternice, debelog crijeva, jednjaka, glave i vrata, pluća, limfnog sustava, gušterače, prostate, kože i štitnjače.

Galij 68 PET-CT (Ga-68)

Galij-68 je radiofarmak (medicinsko sredstvo) u nuklearnoj medicini, koje se koristi za snimanje karcinoma prostate i endokrinih tumora (Galij-PET) na Odjelu za nuklearnu medicinu. Nakon što pacijent intravenski primi izotop Galij-68 te sačeka nekih 60 minuta da radiofarmak djeluje, pristupa se PET-CT snimanju koje traje 20 minuta.

Metoda Ga-68 PSMA PET-CT znatno je uspješnija od PSA metode, ultrazvuka, kompjutorizirane tomografije i MRI kod ispitivanja relapsa i metastaza u pacijenata s karciomom prostate. Metoda Ga-68 Dotadate PET-CT učinkovitija je u usporedbi s klasičnim metodama snimanja u pacijenata s uvećanom ekspresijom somatostatinskih receptora poput neuroendokrinih tumora, menengioma, feokromacitoma itd.

Galij 68 PET-CT metoda je velikog potencijala i koristi su vidljive osobito u pacijenata s umjerenim i visokim rizikom od patoloških stanja te pri određivanju stadija bolesti.

Relaps i metastaze koji se identificiraju pomoću metode Ga-68 PET-CT mogu se uspješno liječiti drugim radiofarmaceutikom Lu-177 (lutecij): Ta terapija također osigurava dulji i kvalitetniji život pacijenta.

Liječenje lutecijem 177 (Lu-177)

Terapija lutecijem 177 razvijena je za pacijente s neuroendokrinim tumorom i karcinomom prostate otpornim na hormonsku terapiju.

Terapija Lu-177 usmjerena je isključivo na kancerogeno područje. Specifična literatura navodi da terapija peptidom Lu-77 osigurava dulji život i bolju kvalitetu života, ublažava simptome i poboljšava biokemijske markere pacijenta s neuroendokrinim tumorom pozitivnim na receptor somatostatina. Nakon što je iskorišten najveći broj opcija liječenja, terapija Lu-177 PSMA osigurava učinkovit odgovor čak i kod pacijenata s metastatskim karcinomom otpornim na kastraciju. Terapija se dobro podnosi zahvaljujući svom niskom profilu toksičnosti.

Budući da Lu-177 prodire u tkivo tek 2 mm, nefrotoksičnost je niža. Ova značajka omogućuje ograničenu izloženost zračenju koštane srži pacijenta s difuznim metastazama u kostima.

Dokazano je da terapija Lu-177 PSMA ublažava bol zbog metastaza kod većine pacijenata s uznapredovalim stadijom karcinoma prostate. 

Nakon terapije, očitavanja PSA koja se koriste za praćenje raka prostate su niža. U literaturi su navedena mnoga istraživanja koja pokazuju da je život pacijenta s uznapredovalim karcinomom prostate dulji i bolje kvalitete.

Terapija lutecijem provodi se u 4 do 6 ciklusa u vremenskom razdoblju od 2 do 4 mjeseca. Varijacije ciklusa te ukupni broj ciklusa s intervalima između ciklusa ovise o zdravstvenom stanju pacijenta.

Liječenje radioaktivnim jodom

U jedinici za liječenje karcinoma štitnjače na Odjelu za nuklearnu medicinu Acibadem Healthcare Group, koristi se terapija radioaktivnim jodom.

Prostorije se putom kamere nadziru tijekom cijelog tretmana. Kad god to požele, pacijenti mogu nazvati medicinsku sestru i potražiti informacije. Medicinske sestre u određenim intervalima posjećuju bolesničku sobu kako bi obavile potrebne provjere. Nitko ne smije ući u sobu za pacijente izuzev liječnika i medicinske sestre.

TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search