PET-CT, PSMA - Acıbadem
Nuklearna Medicina

Nuklearna Medicina

Acıbadem Healthcare Group ima svoj Odjel za nuklearnu medicinu u kojem se uporabom malih količina radioaktivnih tvari (traceri) i praćenjem raspodjele tih tvari u tijelu uspostavlja dijagnoza te pristupa liječenje bolesti. 

Suprotno radiološkim studijima u kojima su prikazani anatomski detalji, u nuklearnoj medicini se za potrebe dijagnosticiranja prikazuje funkcioniranje organa.

Usluge dijagnostike i liječenja na Odjelu za nuklearnu medicinu

Na Odjelu za nuklearnu medicinu Acıbadem Healthcare Group uspješno se dijagnosticiraju infekcije i upale, bolesti kardiovaskularnog sustava, koštanog sustava, štitnjače, paratireoidne žlijezde, genito-urinarnog sustava, plućne bolesti i bolesti središnjeg živčanog sustava te tumori i provode intraoperativni postupci biopsije sentinel limfnog čvora.

Usto, na Odjelu za nuklearnu medicinu može se izvesti i scintigrafija cijelog tijela obilježenim leukocitima. 

PET CT

Učinkoviti pregled za otkrivanje i liječenje tumora

PET / CT jedna je od najučinkovitijih neinvazivnih dijagnostičkih metoda danas. Primjenjuje se u dijagnostici malignih oboljenja, procjeni proširenosti bolesti, planiranju radioterapije, procjeni učinka liječenja, i u slučajevima kada treba utvrditi je li masa dobroćudna ili zloćudna.

Budući da PET / CT snimanje omogućuje istodobni pregled cijeloga tijela, moguće je procijeniti i proširenost bolesti na druge organe. PET / CT također daje odgovore na pitanja je li aktivna bolest još uvijek prisutna nakon liječenja ili ne, te koliko je liječenje bilo učinkovito.

PET / CT se također koristi za identificiranje epileptogenog fokusa, u neurološkim slučajevima poput Alzheimerove bolesti i za procjenu vijabilnosti srčanoga mišića nakon srčanog udara.

Galij 68 (Ga-68) PET CT

Galij-68 je radiofarmak (medicinsko sredstvo) u nuklearnoj medicini, koje se koristi za snimanje karcinoma prostate i endokrinih tumora (Galij-PET) na Odjelu za nuklearnu medicinu. Nakon što pacijent intravenski primi izotop Galij-68 te sačeka nekih 60 minuta da radiofarmak djeluje, pristupa se PET-CT snimanju koje traje 20 minuta.

Metoda Ga-68 PSMA PET / CT uspješnija je od PSA metode, ultrazvuka, kompjutorizirane tomografije i MRI kod ispitivanja relapsa i metastaza u bolesnika s karciomom prostate. Metoda Ga-68 DOTATATE PET / CT učinkovitija je u usporedbi s klasičnim metodama snimanja u bolesnika s uvećanom ekspresijom somatostatinskih receptora poput neuroendokrinih tumora, menengioma, feokromacitoma itd.

Visoki potencijal metode i koristi vidljivi su osobito u pacijenata s umjerenim i visokim rizikom od patoloških stanja te pri određivanju stadija bolesti.

Relaps i metastaze identificirani pomoću metode Ga-68 PET / CT mogu se uspješno liječiti drugim radiofarmaceutikom Lu-177 (lutecij), terapijom koja osigurava dulji i kvalitetniji život.

Terapija lutecijem 177 

Terapija lutecijem 177 razvijena je za pacijente s neuroendokrinim tumorom i karcinomom prostate otpornim na hormonsku terapiju.

Specifična terapija Lu-177 usmjerena je isključivo na kancerogeno područje. Specifična literatura navodi da terapija peptidom Lu-77 osigurava dulji život i bolju kvalitetu života, ublažava simptome i poboljšava biokemijske markere bolesnika s neuroendokrinim tumorom pozitivnim na receptor somatostatina. Nakon iskorištenja većine opcija liječenja, terapija Lu-177 PSMA osigurava učinkovit odgovor čak i kod pacijenata s metastatskim karcinomom otpornim na kastraciju, terapija se dobro podnosi zahvaljujući niskom profilu toksičnosti.

Budući da Lu-177 prodire u tkivo tek 2 mm, nefrotoksičnost je blaža. Ova značajka omogućuje ograničenu izloženost zračenju koštane srži bolesnika s difuznim metastazama u kostima.

Dokazano je da terapija Lu-177 PSMA ublažava bol zbog metastaza kod većine bolesnika s uznapredovalim stadijom karcinoma prostate. 

Nakon terapije, očitavanja PSA koja se koriste za praćenje raka prostate su niža. U literaturi su navedena mnoga istraživanja koja pokazuju da je život pacijenta s uznapredovalim karcinomom prostate dulji i bolje kvalitete.

Terapija lutecijem provodi se u 4 do 6 ciklusa u razmacima od 2 do 4 mjeseca. Varijacije ciklusa te ukupni broj ciklusa s intervalima između ciklusa ovise o stanju pacijenta.

Radioaktivni jod

U jedinici za liječenje karcinoma štitnjače na Odjelu za nuklearnu medicinu Acibadem Healthcare Group, koristi se terapija radioaktivnim jodom

Jedinica na odjelu ima dvije sobe za bolesnike presvučene slojem olova radi sigurnosti pacijenata i osoblja. Prostorije se putom kamere nadgledaju tijekom cijelog tretmana. Kad god to požele, pacijenti mogu nazvati medicinsku sestru i potražiti informacije. Medicinske sestre u određenim intervalima posjećuju bolesničku sobu kako bi obavile potrebne provjere. Nitko ne smije ući u sobu za pacijente izuzev liječnika i medicinske sestre.

TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search