MRIdian (ViewRay) - Acıbadem
MRIdian – ViewRay

MRIdian – ViewRay

MRIdian – ViewRay prvi je radioterapijski uređaj na svijetu s integriranim sustavom magnetske rezonance. Omogućuje liječenje tumora koji su se prije smatrali neizlječivim.

Što je MRIdian (ViewRay)?

Donedavno, liječnici su se služili magnetskom rezonancom (MRI) kako bi mogli vidjeti tumore i linearnim akceleratorima (LINAC) nužnim za njihovo liječenje. MRI Linac revolucionarno je rješenje koje kombinira obje tehnologije u istom uređaju. MRIdian iz tvrtke ViewRay prvi je sustav za terapiju zračenjem na svijetu koji vođen MR-om može istodobno snimati i liječiti onkološke pacijente. Ovo je rješenje za radioterapije koje integrira Linac s MRI tehnologijom u kompaktnom dizajnu, skupa sa softverom za lociranje, ciljanje te praćenje položaja i oblika tumora tijekom terapije zračenjem.

Kako MRIdian (ViewRay) funkcionira?

Kao i kod konvencionalne radioterapije, pacijent se postavlja na stol. MRI se izvodi za ciljana tkiva. Područje tumora i okolna zdrava tkiva mogu se jasno vizualizirati uz pomoć MRI. Snimanje u stvarnom vremenu pomaže liječnicima u nadzoru procesa tijekom zračenja. U slučaju otkrivanja klinički važnog pomicanja mete ili zdravoga tkiva, liječnici mogu prilagoditi cilj i ponovno započeti liječenje još dok je pacijent u poziciji za liječenje. Prije svake terapije provodi se magnetska rezonanca. Takvim pristupom osigurava se liječenje prilagođeno dnevnoj anatomiji pacijenta.

Uloga pacijenta tijekom MR-Linac radioterapije je aktivna. Tijekom procesa, pacijent može pratiti tumor na zaslonu te prilagoditi svoje disanje kako bi se tumor zadržao unutar označenog okvira. Nakon terapije, pacijent može odmah poći kući.

Razlike između MRIdian i konvencionalnih LINAC terapija

MRIdian je najnovija tehnologija koja se koristi u suvremenoj radioterapiji. Nova terapijska metoda proširuje granice radijacijske onkologije. Zbog svoje mogućnosti uočavanja mekih tkiva i stalnog nadzora rezultata zračenja u stvarnom vremenu, MRI vođena radioterapija omogućuje liječenje manjih ili teško dostupnih tumora, tumora koji se nalaze u blizini kritičnih struktura ili tumora koji se pomiču (na primjer, prilikom disanja).

U usporedbi s konvencionalnom radioterapijom, MRIdian nudi sljedeće napredne značajke:

 • Osigurava kontinuirano snimanje u stvarnom vremenu;
 • Liječnici sada mogu jasno uočiti tumore, čak i one u mekim tkivima;
 • Osigurava pristup teško dostupnim ili pokretnim tumorima u prsima ili abdomenu;
 • Može pratiti kretanje tumora i zdravih tkiva tijekom zračenja;
 • Osigurava prilagodljivo planiranje radioterapije u stvarnom vremenu;
 • Osigurava video snimanje tijekom procesa liječenja i omogućuje uvid u napredak.
 • Osigurava isporuku većih i preciznijih doza zračenja;
 • Osigurava izbjegavanje invazivnih i skupih markera, ekspandera tkiva.

Prednosti sustava MRIdian (ViewRay)

Određenim pacijentima sustav MRIdian Linac osigurava značajne prednosti u liječenju:

 • Poboljšava vizualizaciju tumora u stvarnom vremenu;
 • Uz znatno preciznije postavljene granice, zračenje okolnog zdravog tkiva je manje;
 • Smanjen je broj terapija;
 • Smanjen je broj nuspojava za pacijenta;
 • Veća sigurnost i učinkovitost terapije zračenjem;
 • Bolji rezultati u liječenju teško izlječivih tumora.

Što se sve može liječiti sustavom MRIdian (ViewRay)

MRI-LINAC može se upotrijebiti za liječenje tumora u čitavom tijelu. Osobito je prikladan za bolesnike s rakom pluća, karcinomom prostate, karcinomom abdomena, tumorima i metastazama jetre, posebice karcinomom gušterače. Opseg primjene uključuje također i: bolesti dojke, periaortne limfne čvorove, pluća, bubrege, mokraćni mjehur, limfne čvorove u zdjelici, područje glave i vrata, žučni vod, želudac, cerviks, nadbubrežne žlijezde, očne duplje, kosti, slezenu, ginekološke probleme, prsni koš, aortni luk, gušteraču, srce, prostatu, mezenterij, abdomen (meko tkivo), vratne limfne čvorove, rektum, parotidnu žlijezdu, zdjelicu, kralježnicu, jednjak, štitnjaču, debelo crijevo, jetra, ekstremitete, medijastinalne limfne čvorove, maternica, mozak, žučni mjehur, limfne čvorove jezika, nazofarinks, jajnike, rebra, timus.

Koje se vrste karcinoma mogu liječiti sustavom MRIdian?

MRIdian najčešće se koristi u liječenju:

 • karcinoma glave i vrata
 • karcinoma pluća
 • karcinoma prostate
 • karcinoma jetre
 • ginekoloških karcinoma
 • gastrointestinalnih karcinoma
 • karcinoma gušterače
 • karcinoma žučnih vodova (kolangiokarcinom)
 • karcinoma dojke
 • karcinoma bubrega
 • sarkoma mekih tkiva

MRIdian osigurava jasan uvid u meka tkiva i tumor u stvarnom vremenu te njihov nadzor. Po potrebi, time se osigurava mogućnost ponovnog planiranja već otpočetog postupka liječenja. MRIdian se može koristiti za liječenje svih tumora ali je osobito koristan na mjestima u tijelu te organima koji se donekle pomiču: tumori koji se nalaze u trbuhu, torakalnoj regiji, itd. Tumori u tim regijama pomiču se čak i tijekom normalnog disanja. Stoga se područje tumora i okolna zdrava tkiva mogu jasno prikazati (jasno su vidljiva) zahvaljujući sustavu MRIdian. Ako sustav opazi klinički značajno pomicanje mete ili zdravoga tkiva, liječnici mogu prilagoditi metu te ponovno započeti terapiju dok je pacijent još na stolu. Dobiveni nalazi svake sesije liječenja se nadziru, a nova MRI pretraga može se izvesti prije sljedeće terapije. Ovim postupkom osigurava se terapija prilagođena dnevnoj anatomiji pacijenta.

Zahvaljujući sustavu MRIdian tumor se može pratiti i nadzirati te tako osigurati adekvatnu, pravovremenu terapiju u ciljanom položaju. Sustav omogućuje liječenje teško dostupnih tumora koji se nalaze u blizini kritičnih struktura ili tumora koji se mogu pomicati tijekom normalnih tjelesnih funkcija poput disanja. Stoga je MRI vođena terapija jedinstveno, učinkovito rješenje u usporedbi s drugim tehnologijama. Štoviše, MRIdian terapija osigurava znatno bolje rezultate s malo ili nimalo nuspojava ili komplikacija.

Što mogu očekivati nakon terapije sustavom MRIdian?

Nakon što vaš onkološki konzilij odluči provesti liječenje s MRIdianom, liječenje se sastoji od 4 koraka: simulacija, planiranje, liječenje i praćenje. MRIdian terapija može trajati od jedne do pet sesija. S MRIdianom je moguće povećati dozu zračenja i sačuvati zdravo tkivo neozlijeđenim. Stoga se MRIdian radioterapija finalizira s manje frakcija od konvencionalne radioterapije. Ovisno o lokalizaciji i vrsti tumora, jedna sesija može trajati između 25 i 60 minuta. Nakon svake terapije možete otići u svoju hotelsku sobu ili doma. Nakon tjedan dana ponovno dolazite u bolnicu na kontrolni pregled i pretrage. U skladu s dobivenim nalazima te vrstom tumora, planira se daljnje liječenje. Primjerice, ako se MRIdian koristi za slučaj raka gušterače, pacijent će možda morati biti operiran nakon terapije. S druge strane, ako pacijent boluje od lokaliziranog karcinoma prostate, može se izliječiti MRIdianom te mu dodatno liječenje neće više trebati.

Ima li MRIdian nedostatke?

Sve vrste radioterapija mogu uzrokovati pojedine nuspojave. Nuspojave MRIdiana otprilike su slične drugim terapijama zračenjem. Obično su privremene i mogu rezultirati problemima dišnog, probavnog, mokraćnog ili reproduktivnog sustava. Osim toga, neki će pacijenti vjerojatno patiti od umora, mučnine, iritacije kože i gubitka kose. Međutim, MRIdian vidi i prati zdrava tkiva i tumore u stvarnom vremenu, te stoga zrači tumore s najvećom točnošću i minimalno oštećuje zdrava tkiva. Tijekom tretmana, zračenje je usmjereno isključivo na tumor. Ako je tumor izvan područja liječenja, sustav automatski zaustavlja zračenje čime se smanjuje rizik od toksičnosti. Moguće nuspojave ovise o području liječenja. Na primjer, nakon liječenja raka prostate, neki se pacijenti suočavaju s privremenim problemima s mokrenjem ili s čestim pražnjenjem crijeva.

TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search