Mako Rio robotska ruka - Acıbadem
Mako Rio Robotska Ruka

Mako Rio Robotska Ruka

Robotska tehnologija u ortopedskoj kirurgiji 

Što je Mako Rio Robotic-Arm sustav?

Ovaj sustav omogućuje kirurgu da izvede zahvat u skladu s planiranom operacijom. 

Sustav Mako odredit će najprikladniji implantat sukladno anatomiji pacijenta. Definirani parametri, poput fleksibilnosti zgloba te očuvanosti ligamenata, precizno se procjenjuju.

Mobilne i dinamičke strukture zglobova dobivaju se zahvaljujući sustavu Mako Rio Robotic-Arm koji će obnoviti samo oštećene dijelove. Tako se može eliminirati nejednaka duljina nogu.

Razdoblje oporavka pacijenata kraće je no nakon ostalih operacija, jer se ova operacija izvodi s malim kirurškim rezom. Rizik od krvarenja je manje izvjestan, te je u operacijama koje se izvode s malim rezom potreba za transfuzijom minimalna.

Procjenjuje se da će se sustav Mako Rio Robotic-Arm uskoro početi koristiti i za liječenje artroze u drugim zglobovima, poput ramena.

Kako operira sustav Mako Rio robotska ruka?

Prije operacije, putom MRI snimke dobiva se trodimenzionalni virtualni model zglobova; nakon procjene liječnika, pristupa se preciznom planiranju čitavog zahvata te implantata koji će biti korišten za operaciju.

Nako što operacija započne, kirurg bi prvo trebao uskladiti trodimenzionalni virtualni model zglobova spremljenih u memorijsku jedinicu na robotskoj ruci s anatomijom zglobova pacijenta u operacijskoj dvorani. Nakon što su oba modela usklađena, sustav Mako Rio Robotic-Arm počet će gledati zglob pacijenta u prostornom okruženju svojim očima – putom reflektirajućeg sustava za praćenje markera – u operacijskoj dvorani.

Prije pripreme šupljina implantata, robotski sustav vrlo pažljivo analizira biomehaniku zglobova, odnosno istegnuće ligamenata. Štoviše, kod operacija kuka, kirurg dobiva izvješće o duljini druge noge pacijenta. Nakon pregleda rezultata pretrage, kirurg donosi odluku o konačnom i biomehanički prikladnom pristupu postavljanju implantata.

Nakon obrade šupljina implantata pod pritiskom, kirurg uz pomoć robotske ruke postavlja unaprijed planirane implantate.

Kirurgija zamjene koljena i kuka 

Sustav Mako Rio robotska ruka koristi se za zamjenske postupke u liječenju osteoartritisa.

Zamjenska operacija ima za cilj smanjiti bol te zadržati pokretljivost i funkcionalnost oblaganjem uništenih zglobnih površina.

U zamjenskoj kirurgiji potrebno je poštivati određene standarde i postupke, ali kod svakog pacijenta treba provesti poseban postupak, jer je struktura zgloba osobna karakteristika svakog pacijenta.

TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search