Da Vinci - Acıbadem
Da Vinci

Da Vinci

Kako se koristi da Vinci robot?

Da Vinci robotski kirurški sustav napredna je robotska platforma osmišljena da proširi kirurške mogućnosti i ponudi mogućnost otvorene operacije. Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je Da Vinci robotski kirurški sustav 2000. godine. Tisuće kirurga diljem svijeta obučeno je za rad na da Vinci robotskim sustavima i dosad je zabilježeno više od 7 milijuna kirurških zahvata uz uporabu da Vinci robotskih kirurških sustava.

Tri su glavna integrirana podsustava da Vinci robotskog kirurškog sustava koji uključuju kiruršku konzolu, bočna kolica za pacijenta i elektronička kolica.

Kirurška konzola omogućuje kirurgu uvid u kirurško područje i kontrolu pomicanja endoskopskih instrumenata i endoskopa (uređaj koji omogućuje pregled pacijentovih unutarnjih organa i šupljina).

Bočna kolica za pacijenta s mehaničkim rukama koje podupiru endoskopski instrument i kameru tijekom operacije.

Elektronička kolica dio su sustava koji sadrži prateće sklopovlje. Elementi ove opreme su elektronična kirurška jedinica (ESU), pumpe za usisavanje/irigaciju, insuflator i izvor svjetla za endoskop.

Ergonomski dizajn robotskog sustava da Vinci omogućuje kirurgu operirati iz udobnog, sjedećeg položaja na konzoli, pogleda usmjerenog i ruku postavljenih u skladu s instrumentima. Kirurg može pomicati instrumente ili kameru kako želi, uz ručno upravljanje.

Da Vinci robotski sustav osigurava 3D prikaze visoke razlučivosti, i osigurava kirurgu kristalno jasan pogled na kirurško područje uvećano do 10 puta u odnosu na ono što ljudsko oko može vidjeti.

Osim toga što kirurzima omogućuje vrhunski uvid, znatno veću spretnost, preciznost i ergonomsku udobnost, da Vinci robotski kirurški sustav omogućuje većem broju kirurga izvođenje minimalno invazivnih zahvata koji uključuju složenu i delikatnu disekciju ili rekonstrukciju.

Koje operacije robot Da Vinci može izvesti?

Velik broj kirurških stručnjaka kaže da u nekim operacijama mogu lakše manevrirati u skučenom prostoru i mogu postići veću pokretljivost koristeći da Vinci robotske ruke, čak i u usporedbi s vlastitim rukama. U izvješćima se može vidjeti da su i uspješniji od drugih u određenim operacijama, posebice kolorektalnim (crijeva ili debelog crijeva), glavi ili vratu i srčanim zaliscima. Iako se operacije na otvorenom srcu još uvijek provode, kirurzi sve češće i radije koriste minimalno invazivne tehnike.

Kod operacija premosnice koronarne arterije, jedan od dva minimalno invazivna kirurška pristupa je robotski pomognuta operacija kirurškog robotskog sustava da Vinci. Dovoljno je samo nekoliko manjih rezova koje kirurzi koriste za umetanje kirurške opreme i kamere za nadzor. U torakoskopskoj operaciji srca liječnici koriste posebne alate tijekom operacije kako bi zahvaljujući video asistiranoj torakoskopskoj kameri mogli pratiti operaciju na većem zaslonu. Za popravak mitralnog zaliska također se može koristiti kirurški robotski sustav da Vinci.

Za mnoge zahvate na kolorektalnom području, želucu, gušterači, jetri, žučnom mjehuru i crijevima, kirurzi koriste minimalno invazivnu laparoskopsku ili robotski pomognutu kirurgiju robotskog sustava da Vinci umjesto velikih rezova na koži i mišićima.

Transoralna robotski pomognuta kirurgija (TORS) također ne zahtijeva rezove, ali koristi robotsku tehnologiju kao što je Da Vinci robot za izvođenje operacija koje obuhvaćaju rak usne šupljine, nepca, krajnika i nekancerogena stanja povezana sa ždrijelom, ustima, jezikom i grlom.

Zahvaljujući minimalno invazivnim tehnikama video-pomognute torakoskopije ili da Vinci robotske pomognute kirurgije, kirurzi mogu izvesti mnoge postupke u liječenju karcinoma pronađenih u bilo kojem području prsnog koša, gastroezofagealnu refluksnu bolest (GERB), plućne bolesti koje uključuju benigne tumore ili kroničnu opstruktivnu plućnu bolest (KOPB), hernije, traumatske ozljede i slično.

Robotski kirurški sustav da Vinci može se koristiti za liječenje ginekoloških problema kao što su jaka bol u zdjelici, endometrioza, fibroidi, abnormalno krvarenje, prolaps zdjeličnih organa i karcinoma.

Koje je prosječno vrijeme potrebno za izvođenje da Vinci robotske histerektomije?

Da Vinci robotska histerektomija osigurava jako precizan 3D prikaz operativnog područja. Postupak histerktomije proveden da Vinci robotskim kirurškim sustavom koja osigurava preciznije pokrete ljudske ruke, omogućena je uporaba kirurških instrumenata iz teško pristupačnih kutova i položaja.

Da Vinci robotska histerektomija osigurava brojne potencijalne prednosti u usporedbi s tradicionalnim pristupom vaginalnoj, laparoskopskoj ili otvorenoj abdominalnoj histerektomiji, osobito kada se izvode zahtjevniji zahvati poput radikalne histerektomije za ginekološke karcinome.

Pod općom anestezijom da Vinci robotska histerektomija obično traje 1-3 sata. (Ovisno o kirurgu i složenosti slučaja). Pacijent se hospitalizira najmanje jednu noć kako bi liječnici mogli pratiti daljnji napredak u oporavku. Većina pacijenata vraća se svakodnevnom životu unutar tjedan ili najkasnije deset dana.

Za složene histerektomije i druge ginekološke zahvate, operacija pomognuta da Vinci robotskim kirurškim sustavom može biti najučinkovitija i najmanje invazivna opcija liječenja. Kroz malene rezove od 1-2 cm, kirurzi koji koriste robotski sustav da Vinci mogu ostvariti veći stupanj preciznosti i kontrole, te minimizirati bol i rizike povezane uz velike rezove, i istodobno povećati vjerojatnost bržeg oporavka i izvrsnih rezultata.

Prednosti da Vincijeve robotske histerektomije uključuju manji gubitak krvi tijekom operacije, manje rezove te posljedično i manje ožiljke, manje postoperativne boli, smanjeni rizik od infekcije, kraći boravak u bolnici, kraće liječenje i brzi povratak u svakodnevni život.

TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search