» Cyber nož – liječenje
Cyber nož – liječenje

Cyber nož – liječenje

Cyber nož predstavlja naprednu tehnologiju za neinvazivnu, bezbolnu radiokirurgiju i izuzetnu milimetarsku preciznost u liječenju tumora bez obzira na položaj u tijelu.

Što je Cyber nož?

U biti, Cyber nož predstavlja napredni linearni akcelerator (LINAC) dizajniran za liječenje raka. Može liječiti maligne i benigne tumore i neka druga stanja za koje je terapija zračenjem prikladna. Cyber nož se sastoji od linearnog akceleratora težine 140 kg koji proizvodi 6 MV x-zraka, postavljenog na industrijskog robota sa 6 zglobova, i robotiziranog kreveta za pacijente koji se može kretati u 6 smjerova. Uz kompjuterski kontroliranu robotsku tehnologiju, uređaj se okreće oko pacijenta kao da pleše i usmjerava jake doze zračenja iz stotina kutova. Osjetljivost robota je visoka i iznosi 0,2 mm. S ovim sustavom, kancerogena područja u mozgu i po cijelom tijelu mogu se liječiti jakim dozama zračenja. Zdravo tkivo je maksimalno zaštićeno od posljedica zračenja. 

Kako Cyber nož fukcionira?

Nakon što se na pacijenta postavi plastična maska ​​ili imobilizator, Cyber ​​nož se primjenjuje bez kirurškog zahvata. Tijekom terapije pacijent se postavlja na robotski kontrolirani stol koji se može kretati u 6 pravaca. Sustav za snimanje locira tumor, prati i nadzire pokrete pacijenta kako bi po potrebi promijenio položaj. Precizno i sigurno određuje dozu zračenja u liječenju tumora pluća i jetre koji se tijekom disanja pomiču. Tijekom terapije pacijent ne treba zadržavati dah već može normalno disati. Sustav uspoređuje slike kompjuterizirane tomografije i magnetske rezonancije snimljene prije terapije s trenutačno dobivenim snimkama. Dobivene koordinate tumora se uz pomoć računala trenutačno procjenjuju, a doza zračenja se prilagođava. Na terapiju ne utječu sitni pokreti pacijenta. Zračenje je ograničeno na tumor, a oštećenja okolnog zdravog tkiva svedena su na minimum. Učinak i rezultati pristižu postupno u određenom vremenskom razdoblju, a tumor se smanjuje.

Stereotaksična ablativna radioterapija (SABR) 

Cyber nož se koristi za provođenje stereotaksične radiokirurgije (SRS) i stereotaksične ablativne radioterapije (SABR). SRS je alternativa operaciji u kojoj nema kirurških rezova. Umjesto toga terapija se, kirurškom preciznošću, provodi ciljanim zračenjem u području kancerogenog tkiva. Cilj je jakim dozama zračenja potpuno uništiti tumor tijekom jedne sesije. Kada se terapija provodi u više od jedne sesije (obično 3-5 sesija), to je onda stereotaksična radioterapija (SRT). Za razliku od Gamma noža, dizajniranom uglavnom za radiokirurgiju moždanih lezija, Cyber nož je prikladan za liječenje tumora bez obzira na poziciju. Naziv terapije je stereotaksična radioterapija tijela (SBRT) ili stereotaksična ablativna radioterapija (SABR). SABR iznimno precizno koristi jake doze zračenja na ciljanom području, te uzrokuje minimalna oštećenja okolnog zdravog tkiva.

Cyber nož – prednosti

 • Iznimna, milimetarska preciznost. Osjetljivi sustav provodi terapiju unutar jednog milimetra te smanjuje oštećenja zdravog tkiva na minimum.
 • Primjenjiv na čitavo tijelo. Cyber ​​nož omogućuje liječenje tumora ili lezija u cijelom tijelu.
 • Alternativa operaciji. Cyber ​​nož se posebno koristi kod višestrukih tumora koji zahtijevaju složenu operaciju te u liječenju tumora koji se ne mogu kirurški ukloniti.
 • Sinkroniziranost pokreta. Cyber ​​nož prati pacijentovo disanje i pokrete tumora, pravi precizne korekcije i u skladu s tim određuje zračenje.
 • Brže liječenje. Obično se za liječenje zračenjem određuje od 1 do 5 sesija.
 • Liječenje je bezbolno. Radiokirurški Cyber nož sustav ne izaziva bol tijekom terapije. Anestezija nije potrebna.
 • Ambulantno liječenje. Korištenjem Cyber ​​noža uvelike se smanjuje rizik od komplikacija i dugotrajnog oporavka povezanog s tradicionalnom kirurgijom. Nakon liječenja, pacijent se može vratiti kući i nastaviti sa svojim uobičajenim aktivnostima.

Cyber nož – liječenje raka

Cyber nož se može koristiti za liječenje bez obzira na to gdje se rak nalazi u tijelu nakon indikacije radioterapijom. Pogodan je za liječenje malignih i benignih tumora, metastaza, arteriovenskih malformacija i nekih funkcionalnih bolesti. Međutim, pacijenti bi se trebali posavjetovati sa svojim liječnicima kako bi utvrdili je li ovaj tretman prikladan. 

Stanja koja se liječe Cyber nožem obuhvaćaju:

 • Primarne i metastatske tumore mozga;
 • Tumore glave i vrata;
 • Tumore kralježnice;
 • Tumore mekih tkiva (pluća, bubrega, jetre, gušterače);
 • Akustične neurome;
 • Meningiome te tumore baze lubanje;
 • Tumore hipofize;
 • Tumore oka;
 • Rekurentne i rezidualne tumore;
 • Arteriovenske malformacije (AVM);
 • Funkctionalne poremećaje, poput trigeminalne neuralgije
 • Tumor prostate, itd.

Metoda se može koristiti i kod pacijenata koji su prethodno dobivali radioterapiju, ali se bolest vratila u isto područje.

Cyber nož i rak prostate

Liječenje Cyber nožem može se koristiti kao opcija u liječenju raka prostate u ranoj fazi, niskog ili srednjeg rizika. U slučajevima s uznapredovalim karcinomom prostate, ova metoda može pomoći u usporavanju progresije bolesti. Kirurgija i radioterapija uobičajene su opcije liječenja raka prostate. Cyber nož je jednako učinkovit u usporedbi s kirurškim zahvatom i točniji od konvencionalne terapije zračenjem. Prema kliničkim podacima, SBRT liječenje prostate nudi iznimno visoke stope preživljavanja pacijenata pet godina nakon liječenja. Osim toga, neinvazivan je, bezbolan i prikladan. Liječenje raka prostate Cyber nožem obično se završi u 4-5 sesija u razdoblju od 1-2 tjedna, dok tradicionalna radioterapija traje 8-10 tjedana.

Cyber nož i popratne pojave

Zbog svojih specifičnosti Cyber nož obično uzrokuje manje i blaže popratne pojave u odnosu na standardne metode radioterapije. Većina pacijenata prođe s malo ili nimalo popratnih pojava. No, kao i kod svake terapije zračenjem, Cyber nož prate i neki potencijalni rizici. Rizici se mogu razlikovati od pacijenta do pacijenta, ovisno o vrsti tumora, lokaciji, dozi zračenja te općem zdravstvenom stanju. U nekim slučajevima registrirani su privremeni zamor, iritacija kože, mučnina te povraćanje. Neki pacijenti također mogu naići na specifične probleme ovisno o području koje se liječi. O potencijalnim popratnim pojavama i načinu na koji se one mogu riješiti trebate detaljno razgovarati sa svojim liječnikom prije terapije.

Zašto izabrati Acibadem?

 • Međunarodno priznata stručnost u području onkologije. Pacijenti iz više od 40 zemalja dolaze u Acibadem onkološke centre radi liječenja. Napredne tehnologije, vrhunski medicinski stručnjaci i multidisciplinarni pristup naši su najbolji alati u borbi protiv raka.
 • Različite mogućnosti liječenja. Radioterapija se brzo razvija kako bi se osigurala veća sigurnost i učinkovitost u liječenju onkoloških pacijenata. U Acibademu imamo na raspolaganju najnovije uređaje i mogućnosti liječenja tako da naši liječnici uvijek mogu odabrati najprikladnije rješenje za svakog pacijenta.
 • Sveobuhvatna usluga za međunarodne pacijente. Naš međunarodni centar za pacijente osigurava kompletnu uslugu od 360 stupnjeva i brine za udobnost naših inozemnih pacijenata, od naručivanja termina za liječenje u Acıbademu do pomoći oko putovanja i smještaja.

Vezane vijesti i clanci

Kibernož – Metoda za liječenje višestrukih i tumora koji se ne mogu operirati
Kibernož – Metoda za liječenje višestrukih i tumora koji se ne mogu operirati

Kibernož je radiokirurška metoda koja se koristi pri liječenju višestrukih i tumora koji se ne mogu operirati bilo gdje u tijelu. Koristi se kao alternativa operaciji i usprkos nazivu ne zahtijeva rezove. Zahvaljujući Kibernožu, lezije koje se ne mogu operirati, koje su male ili teško dostupne, mogu se liječiti uz milimetarsku preciznost, čime se minimizira […] Saznajte više

TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search