Cyberknife

Cyberknife

Filigranska preciznost u liječenju kancerogenih tkiva

Cyber nož tehnološki je napredan radiokirurški sustav koji osigurava milimetarsku preciznost u liječenju karcinoma u bilo kojem dijelu tijela.

Cyber nož posebice se koristi u kompliciranim operacijama s više tumora, kao i kod liječenja tumora koji se ne mogu kirurški odstraniti. Svojom iznimnom, milimetarskom preciznošću smanjuje rizik od mogućih oštećenja zdravog tkiva oko tumora. Cyber nož prati i locira respiratorna pomicanja u korelaciji s pomicanjem tumora tijekom samog postupka i osigurava izuzetno preciznu terapiju zračenjem.

Cyber nož je bezbolan i tijekom operacije nije potrebna opća anestezija. Pacijenti se vrlo brzo nakon terapije vraćaju svojim svakodnevnim obvezama.

Što je cyber nož?

Cyber nož je radiokirurški sustav dizajniran za liječenje tumora izuzetne, milimetarske preciznosti. Sustav omogućava precizno usmjeravanje jakih doza zračenja kancerogenih tkiva u mozgu i tijelu. Istodobno, zaštita od posljedica zračenja zdravog tkiva na maksimalnoj je razini. Kontrolirana robotizirana tehnologija praktički poigrava i pleše oko pacijenta i dozira zračenje iz više stotina različitih kutova. U biti, cyber nož je napredni linearni akcelerator postavljen na robota koji se obično koristi u industrijskom sektoru. To je stereotaksični radiokirurški (SRC) uređaj koji koristi snopove zraka usmjerene na kancerogene zone u mozgu i tijelu, posebice na teško dostupna mjesta. Uređaj emitira jake doze zračenja dok istodobno maksimalno štiti zdravo tkivo. SRC, koji se može definirati i kao terapija za teško dostupne koordinate, podrazumijeva kompletno uništenje tumora u samo jednoj sesiji jakim dozama radijacije nakon određivanja 3D koordinata. Primjena ove terapije u više sesija (uobičajenood 3 do 5 sesija) naziva se stereotaksična radioterapija (SRT).

Koji specijalisti provode terapiju cyber nožem?

Specijalisti radiolozi onkolozi provode terapiju cyber nožem. Osim navedenih, tu su i specijalisti medicinske fizike koji vode računa o kvaliteti terapije, radioterapijski tehničari koji upravljaju uređajem, sestre koje asistiraju liječnicima koji prate napredak u liječenju pacijenta i službe za prijam pacijenata koje pomažu oko raznih pitanja i procedura kako bi samu terapiju učinili što učinkovitijom i ugodnijom za pacijenta i osigurali potporu radiologu onkologu.

Za koje tipove tumora se koristi cyber nož?

Cyber nož može se koristiti za terapije svih lezija mozga i regije vrata i glave bez ograničenja u smislu pozicije ili veličine. Preporučuje se upotrijebiti za terapije malignih i benignih tumora, metastaza, arterijsko-venskih malformacija i nekih funkcionalnih bolesti.

 • Može se koristiti i za tumore pluća, prostate, glave i vrata, kralješaka, gušterače i  metastaza sitnih s obzirom na dimenzije, ali koje se ne mogu liječiti drugim metodama, tumore pluća i jetara u kojima se pozicija tumora mijenja zbog respiratornih ili pomicanja u utrobi, za neke tumore za koje u prošlosti nije bilo terapije ili su se mogli liječiti kirurški uz popratne posljedice, tumore oko oka zbog kojih se moralo odstraniti oko kirurškim putem ili poremećaje kralježnice osjetljive na zračenje.
 • Ova metoda koristi se kod pacijenata koji su prethodno bili na radioterapiji, ali se bolest vratila u isto područje.

Što cyber nož osigurava pacijentu?

Cyber nož osigurava odgovarajuću terapiju za sitne  i teško pristupačne lezije koje se ne mogu se riješiti operacijom.

 • Opcija za tumore koje ne treba operirati, opcija za tumore za koje je potrebna komplicirana kirurška operacija ili se ne mogu uopće operirati.
 • Sustav provodi terapiju izuzetne submilimetarske osjetljivosti kako bi se šteta na zdravom tkivu svela na najmanju moguću mjeru.
 • Brza terapija osigurana je zahvaljujući malom broju sesija, od 1 do 5 sesija.
 • Tijekom terapije, pomicanje tumora i pacijenta prati se preko sustava za navođenje snimki i kontrolirane robotizirane tehnologije. Trenutačne promjene odmah se uočavaju i korigiraju.
 • Cyber nož prati respiratorno pomicanje pacijenta i posljedično pomicanje tumora, provodi osjetljive korekcije i usmjerava zračenje u skladu s korekcijama.
 • Višestruki tumori mogu se istodobno liječiti.
 • Terapija je bezbolna i ne zahtijeva anesteziju.
 • Hospitalizacija nije potrebna te se pacijent može vratiti svakodnevici vrlo brzo.

Detaljnije o cyber nožu

Cyber nož, radiokirurški sustav, uređaj je dizajniran za liječenje tumora. Najčešće ga čine linearni akcelerator, težak 140 kg koji proizvodi rendgenske zrake od 6 MV, postavljen na industrijski robot sa 6 zglobova i robotizirani ležaj za pacijenta koji se pomiče u 6 pravaca. Osjetljivost robota je 0.2 mm. Cyber nož snimanje, u kombinaciji s preciznim utvrđivanjem ciljane točke i robotiziranim sustavom koji osigurava navođenje, veoma precizno dozira zračenje ciljane zone.

Primjena cyber noža

Primjena cyber noža vrši se preko plastične maske postavljene na pacijenta i bez kirurškog postupka. Tijekom terapije pacijent leži na robotski kontroliranom stolu koji se pomiče u 6 pravaca. Sustav za snimanje locira tumor, prati i nadgleda promjene u pomicanju tumora kako bi, ako je potrebno, pomakao pacijenta te precizno ciljlao tumore u plućima i jetrima koji se zbog disanja također pomiču. Tijekom terapije pacijent ne treba zadržavati dah. Sustav uspoređuje snimke kompjutorizirane tomografije i magnetne rezonancije prije terapije s trenutačno dobivenim snimkama, tijekom terapije. Dobivene koordinate tumora trenutačno se procjenjuju računalom, a doza zračenja prilagođava. Terapija nije ugrožena sitnim pokretima koje pacijent izvodi. Tijekom terapije, oštećenja okolnog zdravog tkiva svedena su na minimum.

Cyber nož prvi je i jedini robotizirani radiokirurški sustav na svijetu dizajniran da liječi tumore u cijelom tijelu s milimetarskom preciznošću. Zahvaljujući ovom sustavu zone u mozgu zahvaćene karcinomom, kao i cijelo tijelo mogu se liječiti jakim dozama zračenja. Zaštita zdravog tkiva od posljedica zračenja na maksimalnoj je razini. Uređaj za terapiju okreće se oko pacijenta kao da pleše, zahvaljujući kompjutorski kontroliranoj robotskoj tehnologiji; oboljelo područje zrači se iz više od stotinu kutova. Cyber nož sadrži i podsustave s najnaprednijim tehnologijama. Cyber nož, zahvaljujući svom sustavu navođenog snimanja, može utvrditi poziciju tumora, predstavlja visokoprecizan kompjutorski kontroliran robotizirani sustav i moderan robotizirani sustav za pozicioniranje pacijenta. Svrha svih navedenih sustava liječenje je tumora uz veoma visok stupanj preciznosti.

Koja stanja su izlječiva?

Cyber nož ima odobrenje američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) za liječenje tumora i lezija u bilo kojem dijelu tijela, ako se radioterapija može primijeniti. U svakom slučaju, pacijenti bi se trebali konzultirati sa svojim liječnicima te utvrditi jesu li, s obzirom na svoje stanje, pogodni kandidati. Stanja koja se mogu liječiti cyber nožem su sljedeća:

 • primarni & metastatski tumori mozga
 • tumor kralježnice
 • tumor leđne moždine
 • tumori mekih tkiva (pluća, bubrega, jetre, pankreasa)
 • akustični neuromi
 • meningiomi & tumori u bazi lubanje
 • tumori hipofize
 • rekurentni & rezidualni tumori
 • arterijsko-venske malformacije (AVMs)
 • funkcionalni poremećaji, poput trigeminalne neuralgije.

Koje su prednosti cyber noža?

 • Bezbolna terapija
 • Nema bola povezanog s radioterapijom koja se primjenjuje preko radiokirurškog cyber nož sustava
 • Nema okvira
  Sposobnost cyber noža da korigira pokrete pacijenta tijekom terapije eliminira bol i nelagodu povezane s krutim metalnim okvirom za glavu koji se rabi za druge stereotaksične tehnike.
 • Primjena na cijelom tijelu
  Jedinstveni dizajn cyber noža omogućava terapije tumora ili lezija u cijelom tijelu,  potpuno je nov pristup u radiokirurgiji. Terapija zračenjem može se primijeniti na meka tkiva poput pluća, jetara, bubrega i drugih organa, u mozgu i na kralježnici.
 • Ambulantno liječenje
  Terapija cyber nožem u najvećoj mjeri smanjuje rizik od komplikacija i duga razdoblja oporavka koja su sastavni dio tradicionalne kirurgije. Cyber nož može izvesti i tzv. “faznu” radiokirurgiju ondje gdje je ukupna doza zračenja podijeljena u najmanje dvije a najviše pet manjih doza u razdoblju od nekoliko dana. Ovaj podatak veoma je bitan u terapijama većih tumora ili tumora koji se nalaze u osjetljivim područjima, uz osiguravanje bolje radijacijske onkologije na okolna tkiva. Nakon terapije, najveći broj pacijenata vraća se svojim svakodnevnim aktivnostima.

Tehnike u primjeni radijacijske onkologije:

SRT / SRS:

Stereotaksična radiokirurgija (SRS) može se objasniti kao terapija specifičnog područja određenog koordinatama, a odnosi  se na potpuno uništenja tumora tijekom jedne, jedine sesije, jakim dozama zračenja nakon određivanja 3-D koordinata ciljanog područja. Ako je terapija trajala dulje od jedne sesije (obično 3 do 5 sesija), onda je to stereotaksična radioterapija (SRT).

Vezane vijesti i clanci

Kibernož – Metoda za liječenje višestrukih i tumora koji se ne mogu operirati
Kibernož – Metoda za liječenje višestrukih i tumora koji se ne mogu operirati

Kibernož je radiokirurška metoda koja se koristi pri liječenju višestrukih i tumora koji se ne mogu operirati bilo gdje u tijelu. Koristi se kao alternativa operaciji i usprkos nazivu ne zahtijeva rezove. Zahvaljujući Kibernožu, lezije koje se ne mogu operirati, koje su male ili teško dostupne, mogu se liječiti uz milimetarsku preciznost, čime se minimizira […] Saznajte više

TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search