Brahiterapija - Acıbadem

BRAHITERAPIJA

Brahiterapija je metoda koja se koristi za povećanje razine lokalne kontrole poremećaja povećanjem doze zračenja tumora prije i nakon kompletirane eksterne radioterapije. Metoda se može koristiti i za liječenje onih pacijenata čija je situacija pogodna za takvo liječenje.

Brahiterapija predstavlja jedinstvenu metodu postavljanja radioaktivnog izvora u sam tumor ili u neposrednu blizinu tumora te se time osigurava očuvanje okolnog tkiva od veće doze zračenja.

Tehnike u primjeni radijacijske onkologije:

  • IGRT: slikom kontrolirana preciznost provođenja radioterapije
  • IMRT: intenzitetom modulirana radioterapija
  • konformalna radioterapija: 3D konformalna radioterapija
  • SRT / SRS : stereotaksično zračenje / stereotaksična radiokirurgija.

Oblasti primjene radioterapije

U ovisnosti o stanju bolesti, radioterapija se može podijeliti u dvije glavne grupe:

Radikalna ili kurativna radioterapija:

Na temelju dostupnih informacija, primjenjuje se u slučajevima kada se bolest može u potpunosti izliječiti. Može se primijeniti samostalno ili uz operaciju i/ili kemioterapiju.

Palijativna radioterapija:

Primjenjuje se u slučajevima kad nije moguće potpuno uništiti bolest. Cilj je sprječavanje i ublažavanje patnje i unaprjeđenje kvalitete života kod pacijenata koji se suočavaju s ozbiljnim, složenim bolestima. Na primjer, bol u kostima koju pacijent trpi, može se umanjiti radioterapijom. Gubitak krvi može se staviti pod kontrolu s pomoću radioterapije aplicirane na hemoragičnim tumorima. Doza zračenja kod ovog tipa radioterapije niža je nego što je to slučaj kod kurativne radioterapije. Sam tretman također kraće traje.

TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search