MALENI HEROJ I ZLOĆUDNA BOLEST - Acıbadem Healthcare Services (HR)
MALENI HEROJ I ZLOĆUDNA BOLEST

MALENI HEROJ I ZLOĆUDNA BOLEST

Trogodišnji Kuzej, sin para Sengezer, nastanjen u Adani, potražio je liječničku pomoć zbog vrućice. Obitelj odlazi u bolnicu Acıbadem Adana, gdje je, nakon svih napravljenih pretraga, njihovomu sinu Kuzeju dijagnosticirana Akutna limfoblastična leukemija, nakon čega započinje pravi maraton. Akutna limfoblastična leukemija, skraćeno (ALL), zloćudna je bolest krvi te koštane srži, potječe iz koštane srži i zahvaća bijele krvne stanice. Ovo je najčešća zloćudna bolest dječje dobi. Simptomi su iznenadni, nakon kojih ALL zna jako brzo uznapredovati. Za sve pacijente s dijagnozom ALL, što raniji početak liječenja jako je bitan kako bi se spriječilo daljnje uznapredovanja bolesti. 

Profesor Bulent Antmet, ravnatelj pedijatrijskog odjela za koštanu srž u bolnici Acıbadem Adana, sa svojom skupinom stručjnaka odmah je započeo s liječenjem malenog Kuzeja. Prvo je Kuzej dobio kemioterapiju, no transplantacija koštane srži bila je neophodna – kao jedina opcija za liječenje ALL. Postupak screeninga koštane srži otpočeo je prvo unutar TÜRKÖK-a, no zatim je proširen i globalno. 

Prikladni darovatelj (90%), Andreas iz grada Chania na grčkom otoku Kreta, pronađen je s početkom ožujka 2020. Uslijed trenutačne pandemije Coronavirusom, koštana srž nije mogla biti dopremljena jer su letovi bili otkazani.  Zahvaljujući združenim naporima banki krvi iz pupkovine u Istanbulu i Ateni te pomoći Ministarstva zdravstva koje je izdalo posebno odobrenje, koštana srž 35-godišnjeg darovatelja sa otoka Krete transportirana je kopnenim putem u Tursku. 

Nakon karantene darovatelja te negativnog testa na Covid-19, dana 20. svibnja, matične stanice skladištene na temperaturi od -170 C, transplantirane su Kuzeju tijekom procedure duge sat i pol koju je profesor Bulent Antmen sa odjela za pedijatrijsku hematologiju i onkologiju izveo sa svojom skupinom stručnjaka. 

Nakon transplantacije te dva mjeseca provedena u bolnici, Kuzej je kao izliječen, s početkom srpnja dobio otpust. Zbog mogućnosti da se bolest vrati, naredne tri godine profesor Bulent Antmen sa svojim timom nadzirati će zdravstveno stanje malenog Kuzeja. 

TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search