» TRODIMENZIONALNA LJEPOTA u plastičnoj kirurgiji
TRODIMENZIONALNA LJEPOTA u plastičnoj kirurgiji

TRODIMENZIONALNA LJEPOTA u plastičnoj kirurgiji

Zanima li vas kako biste izgledali nakon plastične operacije? Odgovor koji će zadovoljiti vašu radoznalost krije se u trodimenzionalnoj tehnici facijalne plastične hirurgije.

Trodimenzionalna (3D) tehnika snimanja, plastičnim kirurzima omogućava odličan uvid u određene dijelove operativnog zahvata i njegovo planiranje, dok pacijentu koji se sprema za intervenciju pruža sliku o tome kako će nakon nje izgledati. Profesor dr Halil İbrahim Canter, estetičar, plastični i rekonstruktivni kirurg Acıbadem Bakırköy bolnice, podijelio je s nama detalje o 3D snimaju lica, tehnici koja ima mnogo prednosti kada je u pitanju postizanje željenog izgleda.

Koju vrstu tehnologije predstavlja 3D snimanje?

Ljudsko lice ima vrlo kompleksnu anatomiju. Kada se kirurška procedura bazira samo na podacima iz jedne fotografije ili lijčeničkog pregleda, uvijek postoji mogućnost pogreške. Također, vrlo je važno pacijentima omogućiti povratak u prvobitno stanje, koliko god je to moguće, kao i pratiti promjene tijekom zahvata. Ovo je posebno važno kod onih ljudi koji se podvrgavaju operaciji iz estetskih razloga, da bi se, ukoliko postoji potreba, omogućilo ponovno planiranje postupka radi postizanja boljih rezultata. Upravo zato, inicijalna dokumentacija je od vrlo velike važnosti. Kada govorimo o naprednoj tehnologiji, sada možemo dobiti fotografije na osnovi kombiniranja snimki mekog tkiva i koštanih struktura pomoću 3D kompjuterskih uređaja za snimanje koji koriste 3D kamere. Ove slike se koriste i za planiranje i za izvođenje intervencije.

Kakve nam sve prednosti tehnologija nudi?

Metoda 3D fotografiranja  u estetskoj hirurgiji se ne koristi samo za potrebe dokumentacije pacijenata. Trenutno,  moguće je planirati operacije na bolji način korištenjem ove tehnologije. Odnedavno su u primjeni i  3D printeri. Ovi, 3D titanijski printeri  nam omogućavaju izradu čvrstih modela tkiva pacijenata, te da se na njima testiraju rezovi koji bi se izvršili tijekom operacije. Printeri, također, omogućavaju kirurzima izradu specifičnih 3D fiksator pločica i 3D kalupa za rezanje,  koji se koriste za držanje kostiju pacijenta na svome mjestu tijekom operacije i za simuliranje reza na kosti prije operacije.

 Kako izgleda proces 3D slikanja prije operacije?

Najprije se određuje hoće li se u postupak uključiti i meka tkiva i koštana struktura. Ukoliko se u postupak uključe samo meka tkiva, tada je nepotrebna kompjuterska tomografija (CT), čime se automatski izbjegava zračenje pacijenta. Ova napredna 3D tomografija može se koristiti u medicinske svrhe, ali samo ukoliko se za istu površinu koristi i 3D kamera. Jednom snimljena,  takva slika može se  koristi za rinoplastiku ili za mjerenje posebnih točaka estetske kirurgije i izračun volumena. S druge strane, CT skeneri su bitni za postupak koji uključuje koštane strukture.

U kojim se područjima ova tehnologija najviše primenjuje?

Često se koristi za rekonstrukciju donje i gornje vilice te  za operaciju kapaka. Tehnologija se koristi i za dokumentiranje rekonstrukcija operacijskih mjerenja kod pacijenata s rascjepom usne i nepca, te kod pacijenata koji imaju estetske probleme kao što su premale ili prevelike uši. Od velikog je značaja primjena 3D tehnologije u estetskim operacijama nosa i primjeni filera.

Konzultirate li pacijenta koji će se podvrgnuti operaciji?

Dok dijelim fotografije s našim pacijentima još uvek se suzdržavam od pokazivanja rezultata simulacije. Kada pacijentima pokažeš elektronsku simulaciju na kompjuteru, onda on očekuje da će tako i izgledati nakon operacije. Ispada, kao da mu garantiraš rezultat. Međutim, zbog kirurških komplikacija koje se ponekad događaju, ne mislim da trebam otići na operaciju sa obećanjima i mislim da to nije pravilno postupanje, posebice  kada se radi o kompliciranijim operacijama. S druge strane, koristim slike po pitanju planiranja operacije i informiranja pacijenata da će njihove slike biti korištene u te svrhe. Ukoliko oni to žele, pokazem im slike nakon operacije ili postupka.

 

TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search