» Važnost nuklearne medicine i najnovija zbivanja vezana uz rak prostate
Važnost nuklearne medicine i najnovija zbivanja vezana uz rak prostate

Važnost nuklearne medicine i najnovija zbivanja vezana uz rak prostate

Adenokarcinom prostate drugi je najčešći karcinom kod muškaraca

Rak prostate pojavljuje se uglavnom nakon 65. godine života i na ljestvici najčešćih vrsta raka, nalazi se na visokome 4. mjestu odmah nakon karcinoma pluća, dojke te debelog crijeva. Urinarni problemi te erektilna disfunkcija simptomi su koji pacijenta dovode liječniku. Utvrdi li se oboljenje prostate u ranom stupnju, uspješno liječenje ostvarivo je primjenom kemoterapije, radioterapije te kirurškom intervencijom. Medicinska dostignuća ostvarena u raznim slučajevima raka prostate također se primjenjuju i u liječenju uznapredovalih slučajeva. 

Unutar ACIBADEM klinika u Turskoj, za liječenje raka prostate angažira se čitava medicinska ekipa koju čine urolog, onkolog, imaging specijalist, kirurg, patolog te radijacioni onkolog. Posljednjih godina, velik doprinos u zaustavljanju bolesti te liječenju uznapredovalih slučajeva dala je nuklearna medicina

“Na našem odjelu koristimo protokol snimanja Ga 68-PSMA u bolesnika s dijagnosticiranim adenokarcinomom prostate, radi točnog određivanja stadija bolesti. Ako pacijent ima novu leziju, koristimo Ga 68-PSMA za ponovnu procjenu stadija bolesti. Ga 68-PSMA djeluje na sljedeći način: kad ubrizgamo pacijentu ovaj radiotracer, on se vezuje uz receptor u membrani adenokarcinoma prostate a zatim ulazi u citoplazmu. Tako uspijevamo vizualizirati stanice karcinoma prostate”, govori Dr. Kemal Unal, stručnjak za nuklearnu medicinu.

Provođenje protokola u kojima se koristi Ga 68-PSMA slijedi nakon veoma pažljivog odabira pacijenata, u ovisnosti o određenim parametrima te ne zahtijeva prethodnu pripremu i nema nikakve štetne posljedice.

Drugo učinkovito rješenje nuklearne medicine jest liječenje korištenjem Lutetium 177-PSMA. Ovaj radiofarmaceutski lijek osobito je koristan u liječenju metastaza. Pacijenti se pažljivo biraju na temelju krvnih pretraga te stanja jetre i funkcija bubrega. Razlog za to je terapija zračenjem koja može uzrokovati pogoršanje stanja pacijenta koji imaju probleme s bubrezima ili jetrom. Pacijenti će tijekom liječenja biti podvrgnuti pretragama u cilju što bolje procjene njihovoga zdravstvenoga stanja. Štetne posljedice mogu se pojaviti kod 3 do 5 posto pacijenata.

Pacijenti s metastazama te propisanom hormonskom terapijom ili kemoterapijom mogu postati otporni na navedene terapije (adenokarcinom prostate rezistentan na kastraciju) te je za takve pacijente jedino rješenje terapija u kojoj se koristi Lutetium-177. Trenutačno znamo da, usvoje li dobro tumorske stanice Ga 68-PSMA, tada će biti prikladne i za terapiju Lutetium-177. Takav protokol naziva se teranostika (theranostics), te predstavlja nov pojam u nuklearnoj medicini. Lutetium -177 terapije su personalizirane te se na taj način istodobno mogu liječiti sve lezije. Na primjer, ako pacijent ima 100 metastaza, vanjska terapija zračenjem ne može se primijeniti na svaku od tih lezija. No, ubrizgamo li Lutetium-177 u tijelo, tumori će absorbirati Lutetium i na taj način možemo ozračiti nekoliko lezija unutar jednoga ciklusa”, Dr. Kemal Unal pojašnjava blagodati terapije Lutetium-177.

Liječenje u kojem se koristi Lutetium 177, može se provesti u bilo kojoj dobi i ne utječe na dugoročnu plodnost. Trenutačno, nuklearna medicina osigurava rješenja za dijagnosticiranje te liječenje neuroendokrinih tumora. Rijetki su to karcinomi koji se razvijaju iz neuroendokrinih stanica u tijelu a pretežno se lociraju unutar pluća, slijepog i tankog crijeva, rektuma te gušterače. Pored hormonskih testova, imaging pretraga te biopsija obuhvaćenih protokolima za endokrine tumore, koristimo i protokol Ga 68- DOTATATE.

GA 68- DOTATATE predstavlja najsuvremeniju metodu koja osigurava najbolje rezultate kod dijagnosticiranja neuroendokrinih tumora. Koristi se u fazama staging, restaging te za procjenu terapijskog učinka. Također, postoje slučajevi kada se tijekom klasičnih slikovnih (imaging) pretraga, poput tomografije ili drugih radioloških pretraga, ne pojavljuju očigledne lezije. Ga 68- DOTATATE ne zahtijeva osobitu pripremu pacijenata koji ipak trebaju prekinuti s korištenjem analoga somatostatina jer se time ometa unos radiofarmaka te se utječe na pozitivan ishod liječenja. Imaju li pacijenti dugoročnu važeću terapiju u kojoj koriste analoge somatostatina, s terapijom trebaju prestati 4 tjedna prije pretraga u kojima se koristi Ga 68- DOTATATE. Oni pacijenti koji nemaju aktivne terapije u duljem vremenskom razdoblju, pretragama mogu pristupiti nakon jednodnevnog odmora”, Dr. Kemal Unal, stručnjak za nuklearnu medicinu.

TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search