» Tumori mozga mogu se uspješno ukoloniti u 99% slučajeva
Tumori mozga mogu se uspješno ukoloniti u 99% slučajeva

Tumori mozga mogu se uspješno ukoloniti u 99% slučajeva

Primjena napredne tehnologije, osobito intraoperativnog MRI, značajno pridonosi uspješnost operacija tumora mozga. Primjerice, ultrazvučna metoda koja se već 25 godina uspješno koristi u Acibademu omogućava da se vidi da li postoje tumori ili tragovi tumora na zahvaćenom dijelu prije ili poslje operacije. No, smatra se da je intraoperativna magnentna rezonanca najnaprednija tehnologija u ovom području medicine. Intraoperativnu 3 Tesla magnetnu rezonancu Acıbadem koristi još od 2004. godine.

Prof. dr. Necmettin Pamir, voditelj odjela za neurokirurgiju Acıbadem Altunizade bolnici u Istanbulu, navodi da je stopa smrtnosti koja se povezuje sa operacijama tumora mozga brzo smanjena primjenom mikrokirugije davnih šezdesetih godina prošlog stoljeća i da je trenutna stopa ispod 1 posto. Prof. dr. Pamir također navodi da se tumor mozga pojavljuju kod pet na svakih 100.000 ljudi godišnje.

Opći simptomi su slični kao kod svih vrsta tumora. Lubanja je kao zatvorena kutija, a mozak je smješten u njoj. Kada se na mozgu pojavi benigni ili maligni tumor, to zahtijeva dodatnu zapreminu unutar lubanje i stvara se povećani pritisak tlaka na mozak. Povećanje intrakranijalnog tlaka dovodi do specifičnih simptoma tumora mozga. Među njima su glavobolje, povraćanje, promjene u fundusu (papilarni stazis) i epileptični napadi. Mozak funkcionira uz pomoć električnog sustava, a kada postoji dodatna masa koja pritišće mozak, to utjeće na spomenuti sustav i izaziva napade kod pacijenata s tumorom mozga.

Bolesnici koji imaju benigni tumor manji od jednog centimetra najčešće ne trebaju operativni zahvat, dovoljne su samo redovite kontrole kod liječnika. Važan faktor prilikom donošenja odluke o operaciji jest starost pacijenta. Stariji pacijenti s benignim i primjereno malim tumorima mogu se pratiti i kontrolirati snimanjem jednom ili dvaput godišnje. Trenutno se sve izračuni rade pod pretpostavkom da će pacijent doživjeti 80 godina. Prema tome, planovi liječenja mogu se razlikovati čak i među pacijentima sa istom vrstom tumora koji imaju između 20 i 30 godina.

Više informacija o temi možete pronaći putem linka:

http://www.acibademinternational.com/treatment/neurology-and-neurosurgery/

TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search