Tri savjeta koja ženama mogu spasiti život - Acıbadem Healthcare Services (HR)
Tri savjeta koja ženama mogu spasiti život

Tri savjeta koja ženama mogu spasiti život

Rak vrata maternice, rak maternice, ciste na jajnicima, rak jajnika, endometrioza i miomi… Specijalisti uporno ukazuju na važnost redovnih pregleda i testova, uz krilaticu „Rana dijagnoza spašava živote.“ No, većina nas zanemaruje te životno važne savjete, što zbog straha, što nemara. Doista, rana dijagnoza i liječenje mogu izliječiti smrtonosne bolesti poput raka vrata maternice, maternice i jajnika. Moguće je spriječiti razvoj tipova raka maternice koji se prepoznaju na pregledima.

  1. Idite na redovne preglede ginekologa

Redovni pregledi nose sa sobom dvije važne prednosti. Prvo, imate priliku prepoznati bolest koja nije previše uznapredovala ili izazvala indikacije, te odmah započeti s liječenjem. Drugo, moguće je prevenirati bolesti i prije nego se razviju, na način da promijenite nezdrave navike i uklonite faktore rizika kojima ste trenutno izloženi.

Kako izgledaju pregledi?
Pregledi uključuju detekciju bolesti koje se mogu liječiti medikamentima, kao što su upale ili menstrualne nepravilnosti, te bolesti koje zahtijevaju operacije, poput cisti na jajnicima, mioma i prolapsa maternice. Uključuju i dijagnozu po život opasnih bolesti, poput raka vrata maternice, maternice i jajnika.

Kada bi žene trebale krenuti na preglede?
Suvremena medicina preporučuje da se na redovne ginekološke preglede  krene u dobi od 13 do 15 godina. Kod odraslih, na ginekološke preglede i ultrazvuk treba ići svake godine.

  1. Testirajte se na rak vrata maternice

Oko 500.000 žena u cijelome svijetu oboli od raka vrata maternice, a smatra se da je za njega odgovoran humani papiloma virus. Još gore, 250.000 od tih žena umre zbog prekasne dijagnoze. Rak vrata maternice je drugi najčešći ginekološki karcinom, a u Turskoj ga svake godine dobije 1500 žena. Preporuka je da  se svake godine redovito radi papa-test, jer on prepoznaje rak vrata maternice u predkanceroznom razdoblju, kada su prisutne samo promjene na stanicama. Znanstvenici iz SAD-a koji su pokrenuli istraživanje s ciljem prevencije bolesti, razvili su novu proceduru detekcije koja se naziva light scanning. Tim se zahvatom dolazi do rezultata bez potrebe za patološkom analizom.

Što uključuje detekcija?
Testovi za detekciju imaju dva cilja. Prvi je prepoznati sumnjive promjene na stanicama koje bi mogle biti prethodnici raka. Drugi je dijagnosticirati postojanje raka vrata maternice u ranom stadiju, ako je prisutan. Papa-test je dio detekcije tijekom kojega se prikuplja uzorak stanica s vrata maternice pomoću posebne četke. Uzorak se zatim šalje na patološku analizu, a rezultati su gotovi u roku od  2 do 7 dana. Metoda light scanning pak određuje postoje li problemi s vratom maternice već minutu do dvije nakon što vas polože na stol i skeniraju uređajem koji emitira svjetlost. Potom se na zaslonu uređaja prikazuju rezultati, koji mogu ukazati na nizak, umjeren ili visoki rizik. Na taj način se istog trena doznaje postoje li kakve indikacije. U slučaju sumnjivih indikacija, ide se na biopsiju vrata maternice za potrebe dijagnoze.

Kada bi žene trebale ići na detekciju?
Žene bi na ove testove trebale krenuti godinu dana nakon prvog spolnog odnosa, ili kada navrše 21 godinu, te nastaviti s testovima svaku 1 do 3 godine. Testiranje je neophodno sve do 70. godine. Papa-testove treba raditi kad nema vaginalnog krvarenja ili iscjedaka, najbolje 2 do 3 dana nakon snošaja ili primjene vaginalnih lijekova.

  1. Odmah se obratite liječniku ako imate neki od sljedećih simptoma

Uz rutinske godišnje ginekološke preglede, ženama se preporučuje da odmah idu na pregled u slučaju simptoma koji mogu ukazivati na bolest. Iako svaka tegoba ne znači da se razvija bolest, kod nekih simptoma potrebno je uputiti se ginekologu čim je to moguće. Odmah se posavjetujte  s liječnikom ako imate neki od sljedećih simptoma.

  • Iscjedak, bolovi u zdjelici, bolovi i peckanje tijekom spolnog odnosa mogu ukazivati na ginekološke upale.
  • Bolna menstruacija i bolovi tijekom spolnog odnosa mogu biti simptomi endometrioze, stanja u kojemu se tkivo koje treba biti unutar maternice nalazi izvan nje.
  • Obilno krvarenje tijekom menstruacije, opipljivo uvećanje maternice te bolovi u zdjelici mogu biti simptomi benignih izraslina u maternici koje se nazivaju miomi.
  • Krvarenje nakon spolnog odnosa i vaginalni iscjedak neugodnog mirisa mogu ukazivati na rak vrata maternice.
  • Krvarenje nakon menopauze mogu ukazivati na rak maternice.
  • Otekline i opipljive izrasline u abdomenu mogu biti simptomi raka jajnika.

TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search