Savjeti za zdravo srce - Acıbadem Healthcare Services (HR)
Savjeti za zdravo srce

Savjeti za zdravo srce

Slijedite naše jednostavne ali učinkovite preporuke za zdravlje vašeg kardiovaskularnog sustava. Tako možete smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Tajna zdravoga srca…

Bolesti srca i krvnih žila mogu se spriječiti. Prema studijama, promjene načina života mogu smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti za cijelih 82 posto. Obratite pozornost na sljedeće savjete za zdrav kardiovaskularni sustav.

Recite zbogom pušenju jednom zauvijek

Prestanite pušiti ili nemojte početi pušiti ako ste već prestali. Ako trebate pomoć da prestanete pušiti, obratite se našim savjetovalištu.

Šećite redovito

Priuštite si umjerene vježbe poput brzog hodanja 30 do 60 minuta svakodnevno. Pobrinite se da vježbate najmanje 150 minuta tjedno. Da ostvarite ovaj cilj, šećite 30 minuta dnevno 5 dana u tjednu. Ako ste pretili, svaku sesiju možete produljiti na 60 do 90 minuta.

Smršavite

Prekomjerna tjelesna težina jedan je od kritičnih čimbenika rizika za nastanak koronarnih bolesti. Istodobno, to je važan čimbenik rizika ne samo za bolesti srca, već i za dijabetes melitus i hipertenziju, koji utiru put srčanim bolestima. Znanstvene studije pokazuju da čak i gubitak od 5 posto viška kilograma povećava kvalitetu života, smanjuje rizik od dijabetesa i pozitivno utječe na profil lipida u krvi. Taloženje masti karakterizirano nakupljanjem masti u trbuhu vrlo je značajno za rizik od koronarne arterijske bolesti. Postoji pozitivna korelacija između indeksa tjelesne mase i mortaliteta. Indeks tjelesne mase <25 kg/m2 je normalan, 25-30 kg/m2 je prekomjerna težina, a >30 kg/m2 implicira pretilost. Štoviše, omjer struka i kukova iznad normalnih granica ili drugim riječima, abdominalna pretilost povećava rizik od koronarne arterijske bolesti. Normalan omjer struka i bokova je 0,9 kod muškaraca i 0,8 kod žena. Već i gubitak od 3 do 5 kg može u određenoj mjeri pomoći da regulirate krvni tlak. Ako je potrebno, posjetite dijetetičara za savjet.

Obavite pregled srca

Kontrolne pretrage srca trebate obaviti nakon 40. godine života (za muškarce) i 50. godine života (za žene). Pretrage trebate raditi u intervalima od 2 godine za osobe s niskim rizikom i jednom na godinu za one s visokim rizikom. Razlog tomu su promjene metabolizma koje u tom razdoblju mogu uzrokovati nastanak drugih bolesti. Jako je važno obaviti pretrage u dobi od 30 godina ako je obiteljska anamneza pozitivna na srčane bolesti u mlađoj dobi ili ako pacijent ili njegov srodnik u prvom stupnju ima dijabetes, hipertenziju i visok kolesterol.

*Informacije na našoj web stranici nemaju za cilj dati smjernice za dijagnozu i liječenje. Nemojte provoditi dijagnostičke i terapijske postupke prije savjetovanja s liječnikom. Članci sadrže informacije o terapijskim, zdravstvenim uslugama Acıbadem Healthcare Group.

TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search