» Terapija matičnim stanicama daje nadu oboljelima
Terapija matičnim stanicama daje nadu oboljelima

Terapija matičnim stanicama daje nadu oboljelima

Artritis u koljenima, odnosno propadanje hrskavice je bolest koja značajno smanjuje kvalitetu života zbog teških  bolova i  ograničenog kretanja. Iako je ovo dominatno bila bolest starije populacije, zadnjih godina javlja se i kod  mlađih od 35 godina, zbog prekomjernog bavljenja sportom ili prekomjerne tjelesne težine. Stoga su problemi s koljenima vrlo rašireni u današnjoj populaciji. Nažalost nema definitivnog lijeka za artritis u koljenima. Metode liječenja više su usmjerene  na vježbanje, lijekove protiv boli, fizikalnu terapiju, intraartikularne injekcije, pa čak i operacije na zadnjoj fazi. Dobra je vijest, da nedavno provedene  studije o liječenju artritisa koljena matičnim stanicama obećavaju. Ortopedi i specijalisti za traumatologiju, predvođeni prof. dr. Alper Kaya iz Acıbadem Altunizade bolnice, pokazali su da terapija matičnim stanicama donosi određena poboljšanja u funkcijama koljena, smanjujući tegobe i povećavajući pokretljivost zglobova, iako još nije donijela određeni lijek za artritis u koljenima.

“Vjerujemo da će se biološki tretmani poput terapije matičnim stanicama češće koristiti u bliskoj budućnosti”, kazao je dr. Kaya.

Budite oprezni ako imate bolove prilikom penjanja stepenicama!

Bol je glavni simptom artritisa u koljenima. Ona se najprije javlja pri kretanju, osobito prilikom penjanja i spuštanja stepenicama, a zatim čak i u mirovanju. Upozoravajući da je  postepeno povećavanje praćeno i ograničenom pokretljivošću u kasnijim fazama, prof. dr. Alper Kaya ističe kako su moguće i druge pritužbe oko koljena kao što su otekline, pucanje i blokada u  kasnijim fazama. „Kao rezultat svih tih pritužbi, pacijenti se osjećaju kao da moraju svakodnevno uzimati lijekove protiv bolova i postaje im nemoguće izaći iz kuće“, objasnila je prof. dr. Kaya.

Operacija može biti neophodna u kasnijim fazama bolesti

Ne postoji jedinstvena terapija za  artritis u koljenima. Liječenje se odabire prema dobi, težini boli, drugim bolestima, stilu života i dnevnim aktivnostima. U početnoj fazi bolesti, rade se  vježbe s ciljem jačanja mišića oko koljena. Gubitak  težine i ublažavanje  boli mogu biti korisne i dovoljne. Lijekovi koji podupiru hrskavicu mogu smanjiti bol kod nekih bolesnika. Nadalje, također se mogu primijeniti postupci fizikalne terapije i intraartikularne injekcije. Zatvorena operacija  artroskopije može se primjeniti kod bolesnika s kasnijim fazama bolesti ili kod onih kojima nisu pomogle druge metode liječenja, dok operacije kostiju mogu biti učinjene u slučajevima kada je nosač  koštane srži poremećen. Kada je razina artritisa veća i nema više hrskavice na površini kosti, potrebna je proteza.

Metoda liječenja matičnim stanicama obećava

Matične stanice obiluju koštanom srži i masnim  tkivom. Prema riječima prof. dr. Alper Kaya  terapija matičnim stanicama izvodi se ambulatno u dnevnoj bolnici, bez hospitalizacije pacijenta.

“U ovoj  se metodi matične stanice odvajaju iz koštane srži ili masti iz abdomena putem manjeg postupka u lokalnoj anesteziji, a zatim se proliferiraju u laboratoriju. Proliferacija se nastavlja nekoliko sati, a za to vrijeme pacijent se odmara u dnevnoj bolnici, te se potom proliferirane matične ćelije  ubrizgavaju  u zglobove u tekućem obliku istog dana. Nakon što se ovaj postupak dovrši, pacijent se odmah može otpustiti. “

Metoda koja smanjuje tegobe i uklanja bol

Matične stanice su posebne i razlikuju se od drugih stanica organizma, te se kao takve mogu proliferirati. Dosadašnji rezultati studije pokazuju da matične stanice smanjuju raspad hrskavice izlučivanjem određenih  tvari.  Od ove se metode očekuje oporavak i smanjenjenje tegoba, objašnjava prof. dr. Alper Kaya,  te dodaje  da premda problem  nije potpuno uklonjen, studije pokazuju da bi moglo doći do oporavka koji dovodi do poboljšanja u kvalitete života, smanjenja boli i povećanja pokretljivosti zgloba.

Iako je terapija matičnim stanicama obećavajuća metoda liječenja, potrebno je više dokaza i kliničkih studija od kojih se očekuje više konačnih rezultata u budućnosti“, upozorila je prof. Kaya.

Tko je kandidat za terapiju matičnim stanicama?

Prof. dr. Alper Kaya, specijalist ortopecije, upozorava da se terapija matičnim stanicama smatra alternativnom metodom liječenja, kada druge nekirurške metode nisu bile uspješne ili ako postoji artritis s blagom do umjerenom korozijom u hrskavi.

„Za pacijente mlađih dobnih skupina, koji imaju deformaciju hrskavice samo na određenom području, matične stanice mogu biti smještene u deformiranu hrskavicu unutar posebnog sintetskog tkiva putem kirurškog zahvata“, kazal je porf. Kaya, dodajući da terapija matičnim stanicama ne osigurava poboljšanje u vrlo kasnim fazama artritisa, kada je potreban kirurški zahvat protekcije. Stoga se u takvim slučajevima terapija matičnim stanicama ne preporučuje.

TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search