» Suvremeni tretmani za liječenje metastaze jetre
Suvremeni tretmani za liječenje metastaze jetre

Suvremeni tretmani za liječenje metastaze jetre

Jedan od najiskusnijih europskih liječnika koji mogu dijagnosticirati i liječiti metastaze na jetri je prof. dr. Güralp Ceyhan, poznati kirurg iz ACIBADEM-a. Profesor dr. Güralp Ceyhan dijeli neke pojedinosti o tumorima na jetri te suvremenim tretmanima za liječenje, dostupnim u ACIBADEM zdravstvenim centrima.

Koji su najčešći tipovi tumora jetre koje dijagnosticirate danas?

Prof. Dr. Güralp Ceyhan: Najčešći tumori s kojima se susrećemo su metastaze na jetri, pored drugih karcinoma. Najčešće se javljaju kod bolesti kolorektalnog karcinoma i to kod pacijenata koji trebaju multidisciplinarni pristup i kiruršku pomoć kako bi se oslobodili metastaza. Drugi veliki dio su karcinomi jetre koji dolaze direktno iz jetre. Ovo su hepatocelularni karcinomi (HCC). Treći dio su karcinomi povezani s žučnim protokom, unutar žučnih kanala, žučnim sustavom. Najčešći karcinomi žučnih kanala kolangiocelularni su karcinomi. To je bolest poput karcinoma gušterače: jednom dijagnosticiran, nema dobru prognozu. Kada se govori o učestalosti tumora, 50 do 60 posto tumora metastazira, 20 do 25 posto su hepatocelularni karcinomi, a 10 do 15 posto tumora jetre su kolangiocelularni karcinomi.

Koji su uzroci hepatocelularnih karcinoma i karcinoma žuči?

Prof. Dr. Güralp Ceyhan: HCC je često povezan uz hepatitis B i C. Pacijenti s cirozom jetre kao posljedicom hepatitisa ili alkoholne bolesti također su skloni hepatocelularnim karcinomima. Nažalost, puno je i pacijenata koji nemaju hepatitis, cirozu, ali ipak imaju HCC. Dakle, kod ovih pacijenata ne znamo zašto ih imaju. Kod kolangiocelularnih karcinoma, do sada ne znamo kako pacijenti dobivaju ovu vrstu tumora.

Koji su simptomi raka jetre?

Prof. Dr. Güralp Ceyhan: Kada govorimo o tumorima na jetri, većina njih je asimptomatska, tako da nemaju nikakve simptome. Kada su tumori veliki i u blizini žučnog sustava, pacijenti požute i dobivaju žuticu. Posebice kad postoji metastaza na jetri, pacijent to ne osjeti. Mora biti jako velika i naprezati jetrenu kapsulu da taj pacijent osjeti nelagodu ili osjećao bol. Ali to je vrlo rijetko; nažalost, većina tumora jetre je asimptomatska.

Postoje li skrining testovi uključeni u programe pretraga za takve vrste raka?

Prof. Dr. Güralp Ceyhan: Najveća grupa metastaza je kolorektalna grupa i za to radimo kolonoskopiju i druge pretrage za kolorektalne metastaze locirane u jetri. Za HCC postoji jedan marker, alfa fetoprotein, AFP, i prilično je specifičan za hepatocelularne karcinome. Ali to ne radimo za svaku osobu, već samo za visoko-rizične pacijente koji imaju promjene u jetri, hepatitis ili cirozu jetre. Nije baš tako specifičan kao PSA test za rak prostate.

Koji su pristupi u liječenju metastaza?

Prof. Dr. Güralp Ceyhan: Prije 15, 20 godina, pacijent s puno metastaza u desnom ili lijevom režnju jetre smatrao se „izgubljenim“. To se sada promijenilo jer imamo rješenja za ove pacijente. Danas liječenje metastaza na jetri uključuje multidisciplinarni pristup i zahtijeva timski rad. To znači da je kirurg važan, onkolog je važan, radio-onkolog je važan, te interventni radiolog. Kad ova ekipa djeluje, možemo se riješiti mnogih metastaza na jetri te pacijentu možemo dati bolju prognozu.

Koje su najnaprednije kirurške tehnike koje sada rabite u ACIBADEM-u?

Prof. Dr. Güralp Ceyhan: Velike resekcije izvode se na konvencionalni način, to znači otvorene operacije. Ovo je standard. Ono što postaje standard je da se sve ove intervencije izvode laparoskopskim postupkom. To znači da se operacije izvode na minimalno invazivni način te se pacijent nakon takve intervencije puno bolje i brže oporavlja. Ono što možemo ponuditi u ACIBADEM-u, a što je jako važno, je da u okviru jedne operacije izvodimo operativne zahvate te radio-interventne tretmane, sve češće rabimo i robotski-asistirane operacije, a također i neke CT i MR pretrage u operacijskoj dvorani. Dakle, tumor možemo identificirati putem kompjuterskih sustava koji nas mogu voditi i tijekom operacije. Jetra je u trodimenzionalnom tijelu, s žilama, venama i biosustavima. Sve je tu poput stabla te ima puno „stabala“ unutar ovog organa i ne možemo ih vidjeti sve spolja. Radimo li operaciju potpomognutu tomografijom, možemo izbjeći rezanje više no što je potrebno. I na taj način možemo očuvati zdravo tkivo.

Koji su programi praćenja stanja nakon liječenja?

Prof. Dr. Güralp Ceyhan: Najbolji program praćenja su magnetska rezonancija, i difuzijska magnetska rezonancija s kontrastom.

Što preporučate kao zdrav način života za zdravu jetru?

Prof. Dr. Güralp Ceyhan: Rekao bih: nemojte konzumirati previše alkohola, izbjegavajte zlouporabu alkohola. Alkohol je toksičan za jetru i otvara mnoga vrata bolestima jetre. Stoga, najtoksičnija i najopasnija stvar za jetru jeste alkohol. Ono što također utiče na funkciju jetre jeste previše masnoće, te se ne preporuča pretjerano konzumiranje masne hrane. Također, kombinacija pušenja i alkohola jako loše utječe na jetru i gušteraču. Pretilost je također opasna za jetru.

TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search