Sljedeća razina liječenja neplodnosti (IVF): Što nas čeka u budućnosti? - Acıbadem Healthcare Services (HR)
Sljedeća razina liječenja neplodnosti (IVF): Što nas čeka u budućnosti?

Sljedeća razina liječenja neplodnosti (IVF): Što nas čeka u budućnosti?

Zamislite budućnost u kojoj ljudski reproduktivni sustav može biti pokrenut matičnim stanicama, a liječenje neplodnosti pomognuto umjetnom inteligencijom kako bi se osigurala uspješna trudnoća parovima koji ne mogu začeti prirodnim načinom. Ovakvi znanstveno-fantastični zapleti uvelike se provode u nekima od najboljih reproduktivnih centara diljem svijeta, govori profesor dr. Ercan Bastu, specijalist za neplodnost u bolnici Acibadem Fulya u Istanbulu, Turska. U suvremenom svijetu, u kojemu obitelji teže odgađati roditeljstvo do ispunjenja svojih karijernih ili osobnih ciljeva, radi se na razvoju medicinskih rješenja koja zadovoljavaju njihove promjenjive potrebe.

Polovica svih IVF pacijentica u dobi je 40+

Problemi vezani uz plodnost pogađaju u prosjeku 10-15% svih parova. Posjeta liječniku preporuča se ako parovi redovito pokušavaju začeti dijete najmanje godinu dana, za slučaj da je žena mlađa od 35 godina. Kad je partnerica u dobi 35+, tada se već nakon šest mjeseci treba konzultirati s liječnikom vezano uz pojedine pretrage te procjene. U skorašnje vrijeme, pacijenti dobi 40+ postaju prevalentna skupina kandidata za vantjelesnu oplodnju (IVF). Prof. Ercan Bastu pojašnjava: “Na primjer, prošloga mjeseca, polovica mojih pacijentica bile su starije od 40 godina. Jako puno žena odgađa svoju trudnoću i to je uzrok zbog kojeg nemaju djecu. Njima je definitivno teže uspjeti u tome jer pronaći jajne stanice (oocite) dobre kvalitete u dovoljnoj količini nije toliko lagano u usporedbi s onima mlađe dobi.”

Vantjelesna oplodnja (IVF) nije dostatna, pristižu i nove tehnike

U našem promjenjivom okružju, najbolji stručnjaci za pomognutu reprodukciju prilagođavaju se novoj stvarnosti istodobno istražujući nove mogućnosti za liječenje. Najsuvremenije tehnološke naprave od osobite su pomoći, poput embrioskopa koji omogućava praćenje razvoja te kvalitete embriona. Genetske pretrage (PGD) omogućavaju procjenu genetike embriona te identificiranje svih abnormalnosti koje bi mogle utjecati na uspješnost trudnoće. 

Štoviše, odnedavna je dostupna nova opcija i onim muškarcima koji nemaju zrele stanice sperme – stanje nazvano azoospermia prethodno je povezivano s jako malim ili nikakvim izgledima za uspješno IVF liječenje. Napredna tehnika ROSI, električnim poticajem aktivira stanice sperme, pojašnjava Prof. Bastu jedan od začetnika u primjeni nove metode u Acibademu. “Za žene koje nemaju dostatne pričuve jajnika za liječenje, možemo pokušati s novim varijantama liječenja, te pribaviti jajne stanice dobre kvalitete, poput plazme bogate trombocitima ili matičnim stanicama. Trenutačno s Ministarstvom zdravstva radimo na dozvoli za matične stanice” dodaje stručnjak za plodnost. 

Sveobuhvatan pristup liječenju neplodnosti

Za uspješno pomognutu reprodukciju potrebno je fino razumijevanje zdravstvenih uvjeta koji  ometaju trudnoću. Stoga je sveobuhvatni pristup od ključne važnosti, navodi Prof. Ercan Bastu, s karijerom koja se razvijala preko magistrature iz kliničke embiologije na Sveučilištu Leeds, UK; napredne magistrature iz endoskopije na Sveučilištu Surrey u UK, te znanstvenim istraživanjima provedenim na Sveučilištu Harvard u SAD-u.

Uzroci zatajenja vantjelesne oplodnje ne mogu se navesti u svim slučajevima ali dodatne pretrage te promjena vrste liječenja mogu pomoći u povećanju izgleda za uspjeh. Endometrioza, začepljenje jajovodne cijevi, miomi te abnormalnosti maternice koji se trebaju ispraviti histeroskopijom, neki su od primjera stanja koja trebaju dobru kiruršku intervenciju.  Uz odgovarajuće liječenje, ovi pacijenti mogli bi čak prirodno začeti bez pomognute reprodukcije. U današnje vrijeme, laparoskopske tehnike te robotizirane kirurške intervencije čine operacije sigurnijima nego prije.

Što kliniku za vantjelesnu oplodnju čini dobrom?

Kvalitetna usluga te udobnost pacijenata ključni su preduvjeti za uspješnu vantjelesnu oplodnju, kaže Prof. Ercan Bastu. “Imamo dobru kvalitetu, to je poanta. Mi smo suvremena klinika te radimo jako puno istraživanja o neplodnosti. U našem laboratoriju imamo najsuvremenije tehnologije te najnovija dostignuća u medicini koja se mogu kupiti te koristiti. Pojavi li se nešto novo u Europi ili SAD-u, mi to priskrbimo i koristimo. Stopa našeg uspjeha sliči a možda je i viša u usporedbi s drugim zemljama. Stoga su naši pacijenti obično zadovoljni svojim liječenjem.”

Naši pacijenti najzadovoljniji su detaljnim odgovorima na pitanja koja imaju uz potpuni osjećaj ugodnosti tijekom liječenja. U Acibademu, svako putovanje započinje detaljnim razgovorom – na engleskom ili na maternjem jeziku pacijenta, uz pomoć iskusnog prevoditelja. Nakon toga, radi se ultrazvučno snimanje, rade se procjene rezultata pretraga te postavlja mapa liječenja koja se prezentira uz pojašnjenja pacijentima. Tijekom liječenja, parovi mogu direktno postaviti sva pitanja liječniku, koji će svoj osobni telefonski broj podijeliti s pacijentima, radi što veće ugodnosti.

Vantjelesna oplodnja poput priče sretnog svršetka

Prof. Dr. Ercan Bastu kroz svoju karijeru ima stotine sretnih priča ali jednu od njih jako dobro pamti – kaže da je to jednom i zauvijek promijenilo njegov pristup pacijentima.

“Došli s k meni jako tužni, gotovo plačući, govoreći da žele dijete. Žena je bila u dobi od 46 godina i ja sam rekao: Ne mogu vam osigurati vantjelesnu oplodnju, to je gotovo nemoguće, ne gubite svoje vrijeme i novac. Tada mi je žena rekla da su imali dječaka starog 19 godina te da su ga izgubili prije dva mjesseca. Oduvijek je želio brata ili sestricu i htjeli su probati, iako nisu imali gotovo nikakve izglede. Ja sam rekao: U redu, ako ste svjesni svojih izgleda, idemo napraviti to. Žena je imala tek jednu jajnu stanicu te smo je uzeli. Istoga dana muž je trebao dati spermu ali nije mogao jer je nakon smrti svoga sina počeo piti. Stoga smo trebali smrznuti jajnu ćeliju. Žena je nakon dva mjeseca ponovo bila ovdje s željom da pokuša iznova. Dobili smo dvije jajne stanice ali njihova kvaliteta ovoga puta nije bila dobra. Još dva mjeseca kasnije, napunila je 47. Inzistirala je na novom pokušaju te smo to napravili. Ovoga puta bile su dvije jajne stanice i ja sam uzeo onu koju smo smrznuli prvi puta. U ovom pokušaju, muž je uspio dati spermu. Dobili smo jedan embrion prosječne kvaliltete; Ja sam napravio transfer i ona je zatrudnjela. Prije dva mjeseca na svijet je donijela dječačića. Pogledajte na fotografije iznad mojeg stola – tamo nema fotografija pacijenata, tek ta jedna s njim. To je nevjerojatno, moja beba! Sad ne govorim “nemoguće”: kad kažu da žele pokušati, ja pomognem. Iako tek jedna, i dalje može pomoći.”

TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search