Savjeti za prehranu dijabetičara! - Acıbadem Healthcare Services (HR)
Savjeti za prehranu dijabetičara!

Savjeti za prehranu dijabetičara!

Iako ste dijabetičar, možete slobodno jesti svoju omiljenu hranu, no prvo trebate naučiti kako ju trebate jesti.

Ako ne možete bez smokava…

Konzumaciju sušenoga voća, poput smokve, svakako trebate izbjegnuti jer sadrži previše šećera. S druge strane, ako ne možete bez smokava, porcija bi trebala sadržati samo jednu smokvu i to obavezno konzumirati s tri oraha i jednom čašom mlijeka ili jednom zdjelom jogurta.

Dijabetes nije bolest za koju važe samo stroga ograničenja

Raširenost dijabetesa sve je veća. Alarmantni znakovi dijabetesa u ranoj fazi mogu pomoći da se što prije postavi dijagnoza a zatim da se bolest spriječi ili uspori. Također je uočeno da dijabetes mnogima predstavlja strašnu stvar. To je zato što se smatra da dijabetes uzrokuje velik broj izmjena načina života. Suprotno onome što se uglavnom vjeruje, dijabetes nije bolest koja uzrokuje stroga ograničenja i naporne svakodnevne rituale. Iako ste dijabetičar još uvijek možete jesti ono što želite jesti, ali prvo trebate naučiti kako jesti. Na primjer, mnoge vrste povrća, kao što su grašak i slanutak, ili voće poput banana i crnog grožđa, možete učiniti korisnijim za svoje tijelo, ne trebate ih izbjegavati. Trebate samo uzeti u obzir neke ključne savjete!

Otkrijte spoj crnog grožđa i bijelog sira

Crno grožđe je snažni antioksidans i donosi brojne prednosti u prevenciji kardiovaskularnih bolesti i raka. S druge strane, dijabetičari trebaju postupiti s oprezom, jer crno grožđe sadrži previše šećera. Na primjer, dobar međuobrok može biti malo crnoga grožđa i bijeloga sira, u porciji ne većoj od čaše za vodu i sve to u kombinaciji s kriškom kruha od cjelovitih žitarica. Određeno voće, poput smokve, banane i grožđa, može biti opasno kada se konzumira samostalno, jer vrlo brzo povećava razinu glukoze u krvi.

Birajte hladan krumpir umjesto vrućeg 

Krumpir ima visok glikemijski indeks, a to znači da ima tendenciju da brzo podigne razinu šećera u krvi. Krumpir se stoga ne savjetuje dijabetičarima, ali umjesto pomfrita ili pirjanog krumpira možete konzumirati hladnu krumpir salatu. Ohlađeni krumpir ima niži glikemijski indeks od vrućeg krumpira. Pojedete li dva manja kuhana krumpira u krumpir salati obogaćenoj zelenom salatom na primjer, dobit ćete zdrav međuobrok. Uz glavno jelo uz crveno meso, piletinu ili ribu uvijek možete dodati krumpir salatu. No, uvijek morate paziti na količinu koju pojedete. Previše salate može povisiti glukozu u krvi.

Kombinirajte mrkvu s jogurtom

Mrkva ima visok glikemijski indeks, ali to nikako ne znači da trebate propustiti dobrobiti mrkve i izbjegavati ju. Na primjer, naribate li pet-šest mrkvi za salatu u jednom obroku, glukoza u krvi će, nesumnjivo, postati visoka, ali zato možete odabrati umak od jedne ili dvije mrkve kojem ćete dodati orahe, bademe, lješnjak i jogurt za okrepu tijekom dana. Ovakav pristup koristan je i za dijabetičare. Jogurt, kao važan izvor proteina, čini dužim vrijeme transporta glukoze u krvotok. Međutim, također je jako važno biti oprezan s količinama i veličinom porcije, jer vas njezin okus može oduševiti.

Grašak možete jesti uz meso

Grašak je povrće bogato škrobom koje se ne preporučuje dijabetičarima, no 2 do 3 žlice pirjanog zelenog graška (kuhanog s mesom) i jogurtom nisu zabranjene. Budući da je vrijeme probave bjelančevina nešto dulje, u kombinaciji s mesom i jogurtom konzumirat će se s ugljikohidratima i proteinima. U tom slučaju može se spriječiti porast glukoze u krvi.

Bananu možete jesti s cimetom i jogurtom

Uopćeno, banana se ne preporuča dijabetičarima zbog previše šećera. Velika banana jednaka je dvema porcijama voća jer, drugim riječima, sadrži 30 grama ugljikohidrata. No, moguće je usporiti transport šećera u krvotok tijekom dana pojedete li pola banane s cimetom i jogurtom. Također, ovo je idealan međuobrok za postizanje sitosti jer može pomoći kada želite pojesti nešto slatko.

*Informacije na našoj web stranici nemaju za cilj dati smjernice za dijagnozu i liječenje. Nemojte provoditi dijagnostičke i terapijske postupke prije savjetovanja s liječnikom. Članci sadrže informacije o terapijskim, zdravstvenim uslugama Acıbadem Healthcare Group.

TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search