Rana dijagnoza karcinoma dojke & Prehrana za borbu protiv raka dojke
Redovni pregledi su veoma važni za ranu dijagnozu karcinoma dojke, koji je među najčešćim vrstama karcinoma kod žena. Kod žena s obiteljskom poviješću raka dojke neophodni su redovni pregledi nakon 25. godine, dok se ostalim ženama preporuča mamografija jednom godišnje, nakon navršene 40. godine života.
Zaštita od karcinoma dojke i nastojanje da tretman donese čim bolje rezultate zahtijeva od pojedinaca da izbjegavaju određenu hranu ili jedu obilje točno određene hrane. Povećanje tjelesne težine omjera masnog tkiva kod žena s karcinomom dojke može povećati rizik od raka u drugoj dojci. Stoga se uvodi prehrana koja smanjuje unos masnoća i štiti obrambeni sustav tijela.
- ‘Bijela hrana’, osobito rafinirani šećer, bijela riža i bijelo brašno, povećava rizik od raka.
- Zeleni čaj, koji je snažan antioksidans zbog polifenola u svom sadržaju, smanjuje omjer masnoća u tijelu.
- Riba, koja je zdrava za ljude svih dobi, sprečava širenje raka dojke.
- Povrće i voće bogato antioksidansima imaju veliku ulogu u borbi protiv raka dojke. Prokulice, brokula, cvjetača, repa, crveno grožđe, crne masline, trešnje, kupine, marelice, breskve, bundeve, peršin, luk i češnjak su bogati izvori antioksidansa.
- Rizik od raka dojke raste kod žena čiji je unos kalcija nizak. Mlijeko, jogurt, sir i drugi mliječni proizvodi su namirnice bogate kalcijem.
- Istraživanje je pokazalo da sirovi češnjak smanjuje mogućnost razvoja karcinoma dojke.