» RAK GUŠTERAČE MOŽDA VIŠE NIJE NAJSTRAŠNIJI RAK
RAK GUŠTERAČE MOŽDA VIŠE NIJE NAJSTRAŠNIJI RAK

RAK GUŠTERAČE MOŽDA VIŠE NIJE NAJSTRAŠNIJI RAK

Iako je danas četvrti najčešći uzrok smrti od malignih bolesti, u liječenju raka gušterače svakog sljedećeg dana svjetlost nade sjajnija je. Procijenjeno je da stopa pojavnosti i mortaliteta raka gušterače, koji ostaje asimptomatski sve do posljednjih stadija, raste u sljedećih 20 godina. Dobre su vijesti da je napredak u načinima liječenja unaprijedio ne tek kvalitetu života, već i očekivanu duljinu životnog vijeka pacijenta. Na otvorenom seminaru “Nada uvijek postoji”, kojeg su u kulturnom centru Yaşar Kemal organizirali centar zdravstvene njege Acıbadem Maslak i pokrajinska općina Sarıyer, diskutiralo se o svim aspektima raka gušterače. Profesor internističke onkologije, Dr Özlem Er, profesor opće kirurgije Dr Güralp Onur Ceylan, profesor radijacijske onkologije Dr Enis Özyar, profesor gastroenterologije Dr Bahattin Çiçek i dijetetičar Fatma Turanlı objasnili su sve aspekte raka gušterače na seminaru koji je moderirao Dr Özlem Cankurtaran, zamjenik glavnog liječnika bolnice Acıbadem Maslak.  

Obratite pozornost na ove simptome!

Prof. Dr Bahattin Çiçek, profesor gastroenterologije, ističe darak gušterače nema posebnih simptoma – pacijenti dolaze liječniku s kliničkom slikom simptoma, poput gasova, nadutosti, boli u leđima, te s gubitkom težine u naprednim stupnjevima, što se može javiti i kod drugih bolesti. Navodeći da se tumori glave i gušterače mogu dijagnosticirati u ranijem stadiju, s obzirom da se ispoljavaju žuticom izazvanom opstrukcijom žučnih putova, Prof. Dr Bahattin Çiçek dodaje: “Prema tome, neophodno je javiti se liječniku kad se tegobe smiruju kao odgovor na primjenu lijekova, ali, nakon toga, nastavljaju trajati.” Prof. Dr Bahattin Çiçek također isitče da pušenje, pretjerana tjelesna težina ili pretilost, šećerna bolest, konzumiranje alkohola, kronični pankreatitis te genetska predispozicija predstavljaju čimbenike rizika za rak gušterače.

Zapadnjačke prehrambene navike uvećavaju rizik!

Prehrambene navike važan su čimbenik mnogih malignih bolesti. “Ispitivanja pokazuju da zapadnjačke navike u prehrani, koje se zasnivaju na konzumiranju crvenoga mesa, prerađevina životinjskog podrijetla te pretjeranim količinama škroba i šećera, definitivno uvećavaju rizik od raka gušterače”, upozorava dijetetičar Fatma Turanlı, koja također ukazuje na ključnu važnost mediteranske prehrane u prevenciji raka gušterače, prehrane bogate povrćem, voćem te kašastom hranom na temelju cerealija. Navodeći također potrebu za izbjegavanjem hrane bogate masnoćama te alkohol, dijetetičarka Fatma Turanlı naglašava potrebu za što većim količinama raznobojnog povrća, voća te mahunarki bogatih antioksidansima. Dodatno, ostale mjere uključuju izbacivanje prerađevina bijele boje iz redovite prehrane te redovitu tjelesnu aktivnost.

Djelotvornost kemoterapije se povećava

Zbog duljeg životnog vijeka, danas se čini da je rak gušterače prerasprostranjen, ali se ne može dijagnosticirati u ranom stadiju, s obzirom da se simptomi javljaju u kasnijim stadijima, a mogući simptomi sliče simptomima nekih drugih bolesti. Ipak, pomak u liječenju uvećava nade u ovom području. “Mi trebamo znati stadij tumora da možemo odrediti najbolji način liječenja” kaže Prof. Dr Özlem Er, profesor internističke onkologije, koji dodaje da se u obzir uzima zahvatanje perifernih organa tumorom, poput žučnjaka. Primjetivši da je multidisciplinarni pristup, koji prije svega uključuje kirurgiju i kemoterapiju, zajedno uz radiologiju, nuklearnu medicinu te klinike za nutricionizam, od ključne važnosti u liječenju karcinoma gušterače, Prof. Dr Özlem Er ukazuje: “Učinkovitost kemoterapijskih agenasa za liječenje ovog karcinoma sve je veća. Novi lijekovi omogućuju primjenu i najagresivnijeg liječenja pacijenata svih životnih dobi, uz očuvanje kvalitete života.”

Petogodišnja stopa preživljavanja sad je veća do 40%

Profesor opće kirurgije, Prof. Dr Güralp Onur Ceylan, govori da kirurško liječenje ima značajnu ulogu u liječenju karcinoma gušterače, ukoliko je to izvodiva opcija, ovisno o odlikama tumora. Primjećujući da se gušterača nalazi u teško pristupačnom dijelu tijela, Prof. Dr Güral Onur Ceylan naglašava da su bili u stanju iz ovog dijela tijela izvaditi tumor koji je zahvatio gušteraču, s obzirom da suvremene tehnike i metode liječenja omogućuju fokusiranje, posebice na gušteraču. Prof. Dr Güralp Onur Ceyhan skreće pozornost na podatak da je napredak u metodama liječenja rezultirao nedavnim smanjenjem stope mortaliteta karcinoma gušterače za 20%, te dodaje: “Uspješnije kirurške tehnike uz nove lijekove za kemoterapiju povećavaju mogućnost postizanja čistih kirurških margina, bez tumora, te se zbog toga petogodišnje preživljavanje može ostvariti kod 30-40% pacijenata. Izgledi za izliječenje raka gušterače još su veći uz multidisciplinarni pristup koji se planira u suradnji općih kirurga, onkologa internista, gastroenterologa i radijacijskih onkologa, te rezultira duljim životom pacijenta”.

Dejstvo radioterapije također je od ključne važnosti

Radioterapija preuzima ključnu ulogu u liječenju raka gušterače. Profesor radijacijske onkologije Enis Özyar objasnio je da se radioterapija može primenjivati sama, ili u kombinaciji s kemoterapijom, prije i nakon kirurškog zahvata, ovisno o odlikama tumora i nastavio je sljedećim riječima: “Uz jasnu naznaku da se bolest ograničila na gušteraču, MR Linac (magnetskom rezonancijom linearni vođeni akcelerator) – jedno od novih medicinskih sredstava – omogućava ciljanje te zračenje samo tumora. Tumor možemo trenutačno i jasno vizualizirati. Možemo zračiti i uništiti solidne tumore organa uz potpunu preciznost, i onda kad se pacijent nevoljno miče. Također smo u mogućnosti veoma pažljivo sačuvati zdravo tkivo oko tumora”. 

O Grupi Acıbadem Healthcare: Grupa Acıbadem Healthcare, koja se ubrzano razvija od 1991. godine i postaje jednom od vodećih institucija u Turskoj u području privatnih zdravstvenih usluga, proširila se na globalnoj razini u partnerstvu s IHH Healthcare Berhad, jednom od najvećih grupacija na Dalekom Istoku 2012. godine. Uz 21 bolnicu i 16 ambulanti, Acıbadem postaje drugi najveći lanac zdravstvenih usluga u svijetu sporazumom pod pokroviteljstvom IHH Healthcare Berhad. Svake godine pacijenti iz različitih dijelova svijeta biraju doći u Tursku na liječenje, i to u Acıbadem. Svi zdravstveni centri unutar ove grupacije koji ispunjavaju svjetske standarde ističu se i kao centri izvrsnosti. 11 centara za liječenje karcinoma (kirurgija, radioterapija, kemoterapija), 16 zdravstvenih centara (pedijatrijska i kardiologija za odrasle te kardiokirurgija), 13 centara za In Vitro oplodnju (neplodnost – IVF), 5 centara za transplantaciju organa (jetra, bubrezi, koštana srž), 9 centara za kralježnicu, 18 zdravstvenih centara za bolesti dojke, 9 centara za pretilost, 5 centara za anoreksična oboljenja, 1 centar za sportsku medicinu koji je akreditirala FIFA, 10 centara za nuklearnu medicinu i 6 centara za robotsku kirurgiju državno i međunarodno su akreditirani i kvalificirani centri zahvaljujući naprednoj tehnološkoj opremi i ekspertima koji posjeduju značajno iskustvo u svojim područjima.

TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search