» Profesor Ali Rıza Kural: Kirurg koji je u 12 godina izvršio 1500 robotskih kirurških zahvata!
Profesor Ali Rıza Kural: Kirurg koji je u 12 godina izvršio 1500 robotskih kirurških zahvata!

Profesor Ali Rıza Kural: Kirurg koji je u 12 godina izvršio 1500 robotskih kirurških zahvata!

Profesor Ali Rıza Kural zahvaljujući svojem iznimnom iskustvu, jedan je od pet vodećih kirurga u Europi i među najtraženijim je instruktorima u području robotske kirurgije. U samo 12 godina, izvršio je 1500 robotskih kirurških zahvata! Ovom znamenkom oborio je rekorde u Turskoj, Istočnoj Europi te na Bliskom istoku. 

Zbog njegovih postignuća u području robotske kirurgije, CASE nastavni centar (Robotic Surgery Training Center of Clinic Simulation and Advanced Endoscopic-Robotic Surgery) koji funkcionira pod okriljem Sveučilišta Acıbadem, smatra se jednim od četiri najbolja centra te vrste u svijetu, i nosi ime profesora Kurala. Profesor Ali Rıza Kural navodi da nastavljaju držati obuke iz ovog područja u Turskoj i u inozemstvu, te dodaje: “Osim Sveučilišta Acıbadem, također obučavamo domaće i stručnjake iz inozemstva koji apliciraju u šest centara, javnih i privatnih bolnica u našoj zemlji. Također, osiguravamo obuke i u inozemstvu. Na primjer, samo smo u Grčkoj izvršili više od 100 robotskih operacija. Dodamo li na tu znamenku i sve one obuke te sesije provedene izvan našega nastavnoga centra, onda broj prelazi znamenku od 1700. Ta brojka uvrstila nas je u najboljih 5 u Europi”.  

„Da Vinci“ metoda robotske kirurgije trenutačno se smatra “zlatnim standardom” u području ginekoloških bolesti, opće te kardiovaskularne kirurgije, otorinolaringologije i urologije. Razlog tomu su sve one prednosti od vitalnoga značaja koje robotska kirurgija osigurava pacijentima. 

Rekordno velik broj robotskih operacija

Robotska kirurgija osobito uspješno se koristi za radikalnu prostatektomiju (uklanjanje prostate), kirurško liječenje raka prostate, ali i za mnoge druge urološke operacije. Profesor urologije Ali Rıza Kural u bolnici Acıbadem Maslak, podcrtava jako dobru poziciju Turske u robotskoj kirurgiji, osobito u području urologije. Navodeći da je prva robotska kirurška operacija provedena davne 2005. Godine, profesor Ali Rıza Kural kaže da je zbroj svih slučajeva koje su on i njegov tim dosad obradili 1500. Profesor urologije Ali Rıza Kural navodi da se najveći dio ovih operacija odnosi na kirurške procedure vezane uz rak prostate te kaže: “Od ostalih kirurških intervencija tu su rak bubrega te operacije ureteropelvičnih opstrukcija. Također, rađene su i operacije tumora mjehura”. 

Svaka od faza provodi se uz iznimnu preciznost

Robotska kirurgija novi je stupanj laparoskopije. Robotska kirurgija razlikuje se od konvencionalne laparoskopije po tome što obuhvaća 3D sliku koja se na zaslonu može uvećati do 12 puta. Sustav da Vinci za robotsku kirurgiju ima dvije optičke kamere visoke rezolucije. Kirurg na zaslonu operacijske konzole nadzire dobivenu 3D sliku koja osigurava potrebni osjećaj dubine. Spomenute kamere mogu povećati kirurško područje 10 do 12 puta. Kirurgu je time osiguran jasan te detaljan nadzor cijelog kirurškog područja. Štoviše, robotski instrumenti na krajevima sustava mogu se okretati pod kutom od 540 stupnjeva te približiti područjima kojima se manuelno ne može pristupiti te kirurgu osigurati veću pokretljivost od one u konvencionalnoj kirurgiji. Uz ove značajke, svaka od faza postupka provodi se uz iznimno visok stupanj preciznosti. 

Koje su prednosti robotske kirurgije?

  • Manji rezovi te estetske prednosti,
  • Smanjen gubitak krvi,
  • Manje boli,
  • Skraćen boravak u bolnici i ubrzani oporavak,
  • Lakše operacije kod pretilih pacijenata,
  • Odmah se može započeti s postoperativnim tretmanima kod pacijenata koji trebaju radioterapiju ili kemoterapiju.

Segment:

Nastavni centar za robotsku kirurgiju

CASE nastavni centar (Robotic Surgery Training Center of Clinic Simulation and Advanced Endoscopic-Robotic Surgery) koji funkcionira pod okriljem Sveučilišta Acıbadem, smatra se jednim od četiri najbolja centra te vrste u svijetu, i nosi ime profesora Kurala. Zahvaljujući svojem iznimnom iskustvu, profesor je jedan od pet vodećih kirurga u Europi i među najtraženijim je instruktorima u području robotske kirurgije. Izvršio je 1500 robotskih kirurških zahvata i to u samo 12 godina! Ovom znamenkom oborio je rekorde u Turskoj, Istočnoj Europi te na Bliskom istoku. Profesor Ali Rıza Kural navodi da nastavljaju držati obuke iz ovog područja u Turskoj i u inozemstvu, te dodaje: “Osim Sveučilišta Acıbadem, također obučavamo domaće i stručnjake iz inozemstva koji apliciraju u šest centara, javnih i privatnih bolnica u našoj zemlji. Također, osiguravamo obuke i u inozemstvu. Na primjer, samo smo u Grčkoj izvršili više od 100 robotskih operacija. Dodamo li na tu znamenku i sve one obuke te sesije provedene izvan našega nastavnoga centra, onda broj prelazi znamenku od 1700. Ta brojka uvrstila nas je u najboljih 5 u Europi”

TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search