» Prisilno putovanje za 16-godišnju djevojku koja je plesala i igrala nogomet:
Prisilno putovanje za 16-godišnju djevojku koja je plesala i igrala nogomet:

Prisilno putovanje za 16-godišnju djevojku koja je plesala i igrala nogomet:

MARIJINA PRIČA O SKOLIOZI: OD ISLANDA DO TURSKA

Maria, djevojka koja je plesala, bavila se sportom i četiri godine igrala nogomet, imala je samo 16 godina kada su ona i njezina obitelj čuli za dijagnozu “skolioze”, po prvi put u životu. Ostali su šokirani i prestrašeni. Odmah su počeli razmatrati opcije za liječenje. Najnovija metoda liječenja ove bolesti, koja je stara kao i ljudska povijest, pronađena je pomoću jedne od modernih metoda komunikacije, istražujući Facebook i Internet. Otkrili su i odlučili se za operaciju “tetheringa” koja omogućava rast kralježnice. Ova metoda u posljednjih se 5 godina primjenjuje na dvije lokacije u svijetu: SAD i Turska. Kao rezultat temeljitog istraživanja odlučili su se za put dr. Ahmetu Alanayu, profesoru ortopedije i traumatologije, Centru zdravlja kralježnice, Acıbadem Maslak Hospital. Maria i njezina obitelj vratili su se u svoju zemlju sretni i oduševljeni Turskom.

Turska, koja posljednjih godina privlači pozornost poput sjajne zvijezdu svojim probojem u zdravstvenom turizmu, daje nadu bolesnicima iz Europe zahvaljujući iskustvu liječnika, najnovijim tehnološkim uređajima i pristupačnim troškovima liječenja. Jedna od njih je i 16-godišnja pacijentica s Islanda Maria Arnarsdot. Kada se skolioza, definirana kao zakrivljenije kralježnice udesno ili ulijevo, a koje iskusi 3 od svako 100 djece, zadesila i Mariju, njezina obitelj temeljito je putem Interneta istražila sve opcije za liječenje i konačnu operaciju nakon čega su se odlučila za Tursku umjesto SAD-a. Liječenje je bilo moguće obaviti u bolnici Acıbadem Maslak kao i nekoliko centara u SAD-u. Međutim, u SAD-u su troškovi liječenja bili jako visoki, a mnogi ljudi koji su bili liječeni od skolioze istakli su na društvenim mrežama i Internetu prof. Dr. Ahmet Alanay, tako su se Maria i njeni roditelji odlučili za Istanbul, iako o njemu nisu mnogo znali.

“Čuli smo za skoliozu po prvi put i bili smo šokirani!”

Marija, koja se dugi niz godina bavila sportom, plesala, odlazila u gimnastiku od 6 do 11 godina nakon čega je četiri godine igrala nogomet, prije dvije godine počela je osjećati bol u struku i leđima kada bi trčala. Njeni roditelji su je odveli do liječnika na Islandu zbog zakrivljenosti koja se počela pojavljivati ​​na kralježnici te boli koja se postepeno povećavala i tijekom disanja. Liječnici su joj preporučili fusion operaciju (učvršćivanje kralježnice), što je uobičajeno kirurško rješenje za liječenje skolioze. Ipak, obitelj nije bila sklona ovoj metodi te su nadu potražila u drugačijoj metodi. “Do tada nismo imali pojma o skoliozi nismo čak niti čuli za njen naziv. Bili smo vrlo zabrinuti kada je ova bolest dijagnosticirana, bili smo uplašeni, čak i šokirani”, rekli su roditelji. Prijavili su Mariju na četverotjedni Schtorh program u Londonu, tražeći nadu u metodi fizikalne terapije. Međutim, kada problemi nisu riješeni, započela je dugo i pedantno istraživanje operacija i liječnika.

Brojna uspješna operacija i isplativost

Tražeći drugo rješenje osim fusion zahvata, obitelj je razgovarala s mnogim ljudima na Facebooku, koji imaju slične probleme i koji su izliječeni metodom “fusionless tetheringa”. Metoda nije implementirana u Europi. Za ovu metodu koja se u svijetu primjenjuje posljednjih 5 postojale su dvije mogućnosti: SAD ili Turska. Kao rezultat dugih i iscrpnih istraživanja, konzultirali su dr. Ahmeta Alanayja, profesora ortopedije i traumatologije u centru zdravlja kralježnice Bolnice Acıbadem Maslak. Arnarsdottir, Marijin otac koji živi u Londonu, rekao je: “Prošle smo godine posjetili liječnika koji je primijenio ovaj postupak u SAD-u i rekao da je Maria prikladna za liječenje, ali naše osiguranje nije pokrilo liječenje. Liječenje u SAD-u bilo je vrlo skupo. Kad smo istraživali alternative u Europi, grupe na Facebooku i Internetu, kao i naš vlastiti liječniku u SAD-u, uvijek su preporučali liječnika Ahmeta Alanayja. Kad smo ga upoznali, osjetili smo da se možemo osloniti na njegovo iskustvo te da bi on mogao pomoći našoj kćeri da se oporavi. Štoviše, njegov pristup bio je vrlo jasan i iskren. On nam nije oglašavao svoje usluge već nam je jasno objašnjavao bolest, liječenje i Marijino stanje”, rekao je izrazivši sreću koju je osjetio zbog uspješne operacije.

Nastavit ću se baviti sportom

Dok Mariji nije dijagnosticirana skolioza njena obitelj nisu uopće znali da je Turska napravila velik iskorak i postala sjajna zvijezda na području zdravstvenog turizma, te da brojni pacijenti odlaze u Tursku na liječenje. U pogledu jezika i kulture nisu bili skloni Turskoj, međutim, brojni uspjesi dr. Ahmeta Alanayja ublažili su njihovu zabrinutosti i povećali nade. I nisu se razočarali. Maria se brzo oporavila nakon posljednje uspješne operacije, otpuštena je te je izjavila da se jako dobro osjeća i da će se nastaviti baviti sport nakon povratka kući. “Acibadem ima vrhunsku strukturu i uslugu. Svi, od liječnika i medicinskih sestara do svih ostalih zdravstvenih djelatnika, prijateljski su nastrojeni; Oni smjesta zadovoljavaju sve potrebe pacijenta”, kaže ona.

Prof. dr. Alanay: “Metoda koju koristimo 3,5 godine”

Prof. dr. Ahmet Alanay izjavio je da je tehnika tetheringa (povezivanja), koja je po prvi puta uspješno primijenjena prije 3,5 godine, bila je revolucionarna metoda u skoliozi. Napomenuo je: “U Turskoj po prvi put prije 3,5 godine Primijenili ovu metodu, koja nije bila primijenjivana u Europi,  već samo u nekoliko centara u SAD-u, i ostvarili smo izvrstan rezultat. Bila je vrlo nova i u SAD-u. Zatim smo brzo napredovali s potrebnom opremom koju smo razvili u našoj zemlji. Marijina operacija je također bila vrlo uspješna. Za razliku od fusion kirurgije, što uključuje spajanje koštanih komada, tethering ne sprječava razvoj kralježnice. Mislim da će ovaj zahtjev postati još istaknutiji u liječenju skolioze u budućnosti”, kaže. Dr. Ahmet Alanay rekao je kako predstavljaju svoja postignuća ovom metodom na međunarodnim kongresima i da su pacijenti iz Europe počeli dolaziti na liječenje. Kaže: “Svi su shvatili da je Turska u puno bolja u usporedbi sa zapadnim bolničkim konceptom, najnovijim tehnologijama koje koristi i iskusnim liječnicima. U liječenju skolioze, Turska je sada postala vrlo popularna destinacija pacijentima iz mnogih zemalja diljem svijeta zbog uspjeha u liječenju skolioze”.

‘Tethering: Veća sposobnost kretanja, minimalno krvarenje, brzi oporavak!’

Zahvaljujući ovoj posebnoj metodi razvijenoj u Turskoj, po prvi put nakon SAD-a, dječja kralježnica se ne spoja. Stoga, ona mogu rasti i njihovo kretanje nije ograničeno.

Zakrivljenost se smanjuje istezanjem posebne poliesterske strune postavljenog na kralježnicu. Kako pacijent raste i postaje viši, zakrivljenost kralježnice oporavlja se iz dana u dan uz pomoć strune.

Krvarenje i bol se minimiziraju i postiže se vrlo brzo ozdravljenje, jer se u zatvorenoj metodi uvodi kamera kroz 6 malih rupa. Pacijent se vraća u normalni dnevni život ubrzo nakon što je ispušten.

Ovom postupak spašava pacijenta od dugog operacijskog ožiljka na leđima te ostavlja tek mali rez 3-4 cm koji je gotovo nevidljiv.

TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search