Pozor! Ne smije se zanemariti ni na trenutak! - Acıbadem Healthcare Services (HR)
Pozor! Ne smije se zanemariti ni na trenutak!

Pozor! Ne smije se zanemariti ni na trenutak!

10 VAŽNIH PRAVILA ZA ŽIVOT S PACIJENTOM POZITIVNIM NA  COVID-19!

Sve je više slučajeva oboljelih od koronavirusa u našim domovima! Navodeći da infekcija Covid-19, koja se svakodnevno sve više širi na svjetskim razmjerima, evoluira u stanje gdje je barem jedna osoba zaražena u gotovo svakom domu, Profesor infektivnih bolesti i kliničke mikrobiologije dr Çağrı Büke, iz Acıbadem Health Group dodaje: “ Uzmemo li u obzir činjenicu da se oko 80% pacijenata kojima je putem PCR testa dijagnosticiran Covid-19 može zbrinjavati kod kuće, uvijek trebate imati na umu da se Covidom-19 uglavnom možete zaraziti u zatvorenom okruženju. Ta nas činjenica tjera na razmatranje uvjeta zajedničkoga života s članom obitelji pozitivnim na koronavirus.” Dakle, što sve trebate razmotriti, a što ne trebate zanemariti ni na trenutak živite li s pacijentom pozitivnim na koronavirus? Profesor infektivnih bolesti i kliničke mikrobiologije dr Çağrı Büke navodi 10 zlatnih pravila uz važne savjete i skreće pozornost:  

Fizički se izolirajte od ukućana u zasebnim prostorijama

Osoba pozitivna na Covid-19 mora neko vrijeme živjeti u zasebnoj prostoriji. Vrata sobe uvijek trebaju biti zatvorena, a pacijent treba jesti u ovoj sobi, određeno vrijeme rezerviranoj za njega, podalje od ostalih članova obitelji. 

Maska je nužna pri ulasku u sobu

Nitko ne smije ulaziti u bolesnikovu sobu, osim ako to zaista nije nužno, dok pacijent ne smije napuštati sobu, osim ako to također nije nužno. Ako je nužno ući u bolesnikovu sobu, trebate nositi masku koja potpuno prekriva nos i usta. Pravilo nošenja maski ne smije se zanemariti ni na trenutak, kao ni fizička distanca.

Svaki put nakon uporabe kupaonu trebate očistiti

Najbolje rješenje je odvojena kupaona samo za pacijenta kako bi se zadovoljile potrebe za toaletom i higijenom. Ako to nije moguće i drugi članovi obitelji trebaju koristiti istu kupaonu, sve površine, zatim pod, toalet, umivaonik i slavine, nakon svake uporabe trebaju se očistiti sredstvom za dezinfekciju. 

Rublje te pribor za jelo ne smiju se dijeliti

Rublje, pribor za jelo i posuđe, poput čaša koje koristi pacijent, ne smiju se dijeliti. Rublje pacijenta trebate prati odvojeno u perilici, dok pribor za jelo trebate prati u perilici za posuđe ili ručno pod mlazom tekuće vode uz deterdžent.

Nakon kontakta u zajedničkim prostorijama ruke trebate oprati

Ruke trebate prati vodom i sapunom 20 sekundi neposredno nakon dodirivanja bilo koje površine ili predmeta u zajedničkim prostorijama, prije i poslije jela, nakon korištenja kupaone, prije i nakon kuhanja. Sredstva za dezinfekciju ruku možete koristiti i za higijenu ruku.

Pacijenti s koronavirusom trebaju nositi maske i kod kuće

Pacijenti s koronavirusom trebaju nositi masku tako da ona u potpunosti prekriva usta i nos, ako trebaju otići u kupaonu ili druge prostorije.

Sve površine trebaju se čistiti što češće

Kvake na vratima, električni prekidači i ostale površine koje se mogu dodirnuti trebaju se očistiti dezinfekcionim sredstvom i deterdžentom nakon svakog kontakta. 

Koristite zasebne ručnike

Ručnici predstavljaju visok rizik od prijenosa i svaki član obitelji u normalnim okolnostima trebao bi koristiti zasebni ručnik. Osobito kad je kod kuće pacijent s koronavirusom, ručnik se ne smije dijeliti. Izdvojite zasebni ručnik ili možete koristiti papirnati ručnik. Otpad od papirnatih ručnika i toaletnog papira trebate držati u zasebnoj vrećici i odlagati nakon što vrećicu dobro zatvorite.

Jastučnice mijenjajte svakoga dana

Jastučnice koje koristi pacijent s koronavirusom treba mijenjati svakoga dana i prati u perilici na barem 60°C, a posteljinu trebate mijenjati svaka tri dana i također ju prati na barem 60°C.

Prostorije trebate redovito provjetravati

Soba oboljelog od koronavirusa i sve ostale prostorije u domu trebate svakodnevno provjetravati, barem nekoliko minuta. Također, članovima obitelji negativnima na Covid ne treba dopustiti posjete oboljelom. Posjeti u zatvorenim prostorima predstavljaju visok rizik od daljnjeg širenja bolesti! Profesor infektivnih bolesti i kliničke mikrobiologije dr Çağrı Büke kaže: “ Takve mjere treba održavati neko vrijeme i nakon negativnog rezultata testa na Covid-19; ako test nije proveden, ove mjere trebate održavati 48 sati nakon što simptomi potpuno nestanu ili približno 14 dana nakon prve pojave simptoma. Ipak, ne smije se zaboraviti da tijelo može ponekad izlučiti virus i nakon duljeg intervala.” 

Više od 80% pacijenata pozitivnih na Covid-19 liječi se kod kuće. S tim u vezi, prof. Dr Çağrı Büke iz turske Acıbadem Health Group navodi 10 zlatnih pravila za život s oboljelim od koronavirusa. Saznajte više!

TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search