Jeste li ikada pomislili koliko je hrana koju jedemo korisna ili štetna za naše zdravlje? Vaša prehrana zapravo je investicija u vaše zdravlje.
Način prehrane ima svoju jako značajnu ulogu u nastanku raka, jednog od najvećih zdravstvenih problema. Znači, ono što jedete jednako je važno kao i količina koju konzumirate.
Zdrava prehrana podrazumijeva uporabu pet osnovnih skupina prehrambenih proizvoda potrebnih našem tijelu. Kao što mnogi od nas znaju, to su mlijeko, meso-riba, povrće-voće, žitarice i masti. Što se tiče mlijeka i mliječnih proizvoda, probiotičke namirnice reguliraju crijevnu floru. U tu svrhu potrebno je svakoga dana konzumirati jednu čašu kefira i četiri žlice jogurta. Druga skupina namirnica koja štiti crijevnu floru i pomaže rast korisnih bakterija zahvaljujući svojem sadržaju vlakana su mahunarke. Konzumacija mahunarki 2 do 3 dana tjedno osigurava brojne važne prednosti koje, među ostalim, obuhvaćaju regulaciju glukoze u krvi i prevenciju raka rektuma.
Losos, skuša i srdele, namirnice su s najvećom količinom omega-3 masnih kiselina učinkovitih u zaštiti stanica očiju i mozga. S druge strane, trebate pripaziti na crveno meso koje je bogato željezom, cinkom, magnezijem, kalijem i selenom. Svjetska zdravstvena organizacija priopćila je da 50 grama prerađenog mesa na dan povećava rizik od raka debelog crijeva za 18 posto. Opće je poznata znanstvena činjenica da česta konzumacija prerađenog mesa, poput kobasica, salama i šunke, može uzrokovati rak.
Važnost povrća i voća u vašoj prehrani osobito je učinkovita. Dnevno treba pojesti najmanje 3 do 5 porcija voća-povrća. Što više šarenog voća i povrća jedete, unosite više antioksidansa. Uvijek birajte voće i povrće tamnije boje. Vodite računa o količinama tamnozelenog povrća, poput blitve, špinata i kelja; tamnocrvena hrana, kao što su nar/šipak i borovnica; tamnožuto-narančaste, kao što su marelica, mrkva i bundeva; ljubičasta hrana, kao što je zelen; i bijelo kao što su češnjak i luk.
Žitarice koje sadrže ugljikohidrate, proteine, vitamine B i E te minerale, poput magnezija, željeza i cinka, najvažniji su izvor energije za naše tijelo. Ipak, trebali bismo izbjegavati jednostavne ugljikohidrate kao što su bijelo brašno, riža, šećer, med i džem. Ova hrana brzo podiže razinu glukoze u krvi i potiče tijelo na lučenje inzulina. Lučenjem inzulina, višak šećera skladišti se u krvi u obliku masti. Nažalost, povećana količina masti u tijelu otvara put bolestima i raku. Stoga je ključno jesti hranu pripremljenu od neprerađenih žitarica poput cjelovite pšenice, raži, zobi i bulgura.
Biljna ulja štite od raka. S druge strane, nemojte koristiti više od dvije žlice biljnog ulja dok kuhate količinu od jednog kilograma povrća, jer prekomjerno unošenje ulja može uzrokovati stres i oslabiti imunološki sustav. Ne smijete dodavati ulje dok kuhate hranu sa životinjskom masnoćom, kao što su meso, piletina i riba. Dodajte ulje nakon što je jelo kuhano, a ne prije kuhanja što je više moguće. Da spriječite gubitak vitamina E, ulja se mogu izložiti svjetlu i kisiku tijekom skladištenja.
Želite li zaštititi svoje tijelo od raka, iduće čudesne namirnice uvijek trebate imati kod kuće.
Proučite ponovno svoje prehrambene navike i postavite nova pravila prehrane u borbi protiv raka. Pridržavajte se idućih pravila za prehranu:
*Informacije na našoj web stranici nemaju za cilj dati smjernice za dijagnozu i liječenje. Nemojte provoditi dijagnostičke i terapijske postupke prije savjetovanja s liječnikom. Članci sadrže informacije o terapijskim, zdravstvenim uslugama Acıbadem Healthcare Group.