» Kirurgija: jedina opcija u liječenju dječije kile
Kirurgija: jedina opcija u liječenju dječije kile

Kirurgija: jedina opcija u liječenju dječije kile

PUPČANE KILE, koje se razvijaju kod mnoge djece koje su dobrog zdravlja također se mogu liječiti kirurškim zahvatom nakon kojeg nije potrebno zadržavanje u bolnici

Kila se često javlja i najjednostavnije se može opisati kao stanje u kojem neki unutrašnji organ izlazi kroz slabu točku u području tijela gdje se nalazi. Ona izaziva bol i smanjuje kvalitetu života. Kod najmlađih se najčešće javlja kao pupčana kila. Na ovu temu razgovarali smo sa prof. dr Selimom Aksoiekom, dečjim kirurgom u Acibadem Kozyatagi bolnici.

Koje vrste hernija se najčešće se javljaju kod djece?

Tipovi kila na koje se najčešće nailazi tijekom djetinjstva su pupčane kile i epigastrična kila, koja se razvija u gornjem dijelu trbuha, nedaleko od njegove sredine.

Jesu li  ingvinalni slučajevi kila česti?

Preponske kile razvijaju se kod 1 do 3% od ukupne populacije zdrave djece. Ovaj odnos je kod prijevremeno rođene djece oko 10 puta veći. Na sličan način,  odnos je 10 puta veći kod dječaka u odnosu na djevojčice. U 60% slučajeva one se javljaju na desnoj, a u 30% na lijevoj strani i u 10% slučajeva obostrano. Od 60 do 70% od ukupne populacije najmlađih s kilom u lijevom preponskom području, također, imaju kilu i s desne strane. Stoga se preporučuje da se kod ovakve djece odmah ustanovi  imaju li kilu i s druge strane prilikom prvog pregleda.

Mogu li se ingvinalne hernije ponovo javiti kod djece u kasnijem uzrastu?

Mogu. Nikada ne treba zaboraviti da djete koje operiralo indirektnu kasnije može razviti direktnu kilu, što je osnovna razlika između kila kod djece i odraslih.

Na koje simptome roditelji trebaju obratiti pažnju? Kada bi trebali konzultirati liječnike?

Ne postoji mogućnost da majka ne prepozna otok na preponi djeteta dok mijenja pelene. Male kile, s druge strane, mogu otkriti pedijatri tijekom rutinskih pregleda. Organi gdje se najčešće javlja kila su vrećice u tankom, i u manjem broju slučajeva kod debelog crevo. Kod djevojčica, najčešći organi su jajnici. U slučajevima pedijatrijske kile kada sadrži crijeva, liječnici ih pokušavaju vratiti u trbuh, dok u slučajevima kada je kila vezana za jajnike, od presudnog značaja je kriurški zahvat, umjesto da se crijeva vrate u trbuh.

Kako se izvodi operacija?

Nakon dijagnoze, neophodno je da se kirurški zahvat obavi što prije.  Ove vrste operacija, koje se još nazivaju i “ambulantne operacije”, ne zahtijevaju hospitalizaciju. Pacijent se prati u određeno vrijeme, nakon toga se operira u jutarnjim satima i otpušta istog dana nakon zahvata.

Kirurški zahvat izvodi se kroz mali rez na ingvinalnom području, koje nalazi u području od unutarnje prema vanjskokj strain trbuha. Kila se oslobođa odvajanjem od krvnihžila i sjemenovoda koji vodi do testisa, s velikim oprezom, i podvezuje nazad u točki što je moguće bliže unutrašnjosti abdomena. Ovaj postupak je praćen kozmetičkim procesom u području reza i zatvaranjem spomenutog područja  vodootpornim zavojem za ranu.

TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search