» Nova nada za pacijente s karcinomom gušterače
Nova nada za pacijente s karcinomom gušterače

Nova nada za pacijente s karcinomom gušterače

Zamislite sljedeću situaciju: pacijent je igrao golf u nedjelju i u ponedjeljak, koža mu postaje žućkasta, ima žuticu, tada liječnik dijagnosticira rak gušterače, metastaze jetre, a životni vijek pacijenta je manje od jedne godine. Dakle, govorimo o asimptomatskom pacijentu u poodmakloj fazi, situaciji s kojom se susrećemo u gotovo više od 50% slučajeva”, kaže Prof. Dr. Güralp Ceyhan, jedan od najboljih svjetskih stručnjaka u liječenju karcinoma gušterače. Profesor Ceyhan je kirurg s dugogodišnjim iskustvom u nekim od najpoznatijih klinika u Njemačkoj, a nedavno je bio na čelu hepato-pancretico-biliarne jedinice u bolnicama Acibadem Maslak i Altunizade u Turskoj.

Rak gušterače spada među najgore onkološke dijagnoze – obično se otkriva kasno i uspjeh liječenja još uvijek je nizak. Bolest je privukla pažnju javnosti kada su slavnim pacijentima poput Luciana Pavarottija i Patricka Swayzea dijagnosticirani ovakvi oblici i stanja. Ali sada postoje pozitivne vijesti za pacijente: nov pristup liječenju raka gušterače kirurzima omogućuje da operiraju sve više i više pacijenata, što rezultira spasavanjem ili produljenjem života pacijenata u slučajevima koji su se prije smatrali beznadnim. Pristup se primjenjuje na takozvanim granično podložnim ili lokalno uznapredovalim pacijentima s karcinomom gušterače. Istodobno, stopa uspješnosti značajno se povećava u liječenju pacijenata u ranoj fazi, kada nema metastaza ili vaskularne infiltracije.

“20% oboljelih od karcinoma gušterače ima tumor koji je karakteristično lociran u glavi, tijelu ili repu žlijezde, nema metastaza niti infiltracije u žilama. Kod ovih pacijenata lako možemo izvesti onkološku resekciju, možemo primijeniti adjuvantnu kemoterapiju nakon operacije, a 5-godišnja stopa preživljavanja u okružju s R0 resekcijom (bez vidljivih i mikroskopskih tumora) može ići i do 40% prema našoj vlastitoj seriji, nedavno objavljenoj u časopisu Annals of Surgery. To je veliko postignuće, jer je uobičajeno da 5-godišnja stopa preživljavanja, prijavljena na međunarodnoj razini, ide tek do 20%”, objašnjava Prof. Dr. Güralp Ceyhan.

Za drugu kategoriju pacijenata, karcinom se dijagnosticira u lokalno uznapredovalom stadiju. Ova skupina predstavlja 20-25% svih pacijenata u početnoj dijagnozi, a prije nekoliko godina sličila je trećoj skupini, koja nažalost predstavlja između 50 – 55% – pacijenata s karcinomom gušterače i uznapredovalim metastazama. “Ove dvije kategorije tretirane su na isti način, palijativnom kemoterapijom. Sada su se stvari drastično promijenile: ako se druga skupina s lokalno uznapredovalim karcinomom podvrgne neoadjuvantnom kemoterapijskom režimu, onda ovakvi, lokalno uznapredovali tumori, postaju znatno podložniji resekciji i to kod više od 50% pacijenata. Još jedanput trebamo naglasiti, ovi pacijenti u prošlosti nisu bili kadidati za recekciju i nismo im mogli pružiti šansu za izliječenjem. Zahvaljujući moćnim terapijskim režimima neoadjuvantne terapije, tumori se mogu smanjiti u veličini ili ostati stabilni ali bez aktivnih kancerogenih stanica i operacija se može izvesti”, ističe Prof. Ceyhan.

Za preostali dio pacijenata koji u smislu CT ili MRI analiza ne reagiraju na liječenje te im se oblik i veličina tumora ne promijeni, ne može se objektivno procijeniti je li neoadjuvantna terapija djelovala ili ne. “Nakon CT skeniranja, izgleda kao da imamo tumor bez ikakvih reakcija, ali kako je publikovano u velikim serijama, često imamo tumor koji zadržava svoj oblik i veličinu ali je tek prazna maska”, objašnjava Prof. Ceyhan. Ovakav se odgovor može dati samo kada se pacijenti, nakon neoadjuvantne terapije, kirurški pregledaju a intraoperativno prikupljeno tkivo pošalje u histopatološki labos na pretrage te se konačno ne potvrdi da nema ostataka tumora. “Dakle, ovim posebnim tipovima pacijenata moramo pružiti šansu za resekciju i ne smijemo prerano odustati. Rak gušterače je još uvijek opasna bolest, ali sada možemo pomoći pacijentima kojima prije nismo mogli pomoći”, navodi ovaj ekspert.

Prema podacima WHO-a, od ukupno 18 milijuna slučajeva karcinoma registriranih u svijetu tijekom 2018, gotovo 450,000 bili su pacijenti sa zloćudnim tumorom smještenim u gušterači – jednoj od najvažnijih žlijezda u tijelu. Čimbenici rizika uključuju pušenje, pretilost, kronični pankreatitis i genetsko naslijeđivanje. Nažalost, trenutačno ne postoje screening testovi za otkrivanje bolesti u ranoj fazi.

TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search