Ne treba odgađati liječenje raka zbog straha od Covid-19 virusa - Acıbadem Healthcare Services (HR)
Ne treba odgađati liječenje raka zbog straha od Covid-19 virusa

Ne treba odgađati liječenje raka zbog straha od Covid-19 virusa

Pacijenti oboljeli od raka među najugroženijim su skupinama u Covid-19 pandemiji koja je uzrokovala temeljite promjene na globalnoj razini. S druge strane, suzdržavanje od posjeta bolnici zbog rizika koje Covid-19 donosi utire put drugim rizicima, navodi onkolog Dr. Med. Rıza Umar Gürsu, iz bolnice Acıbadem Bakırköy u Turskoj. Pretrage i liječenje se provode u nepravilnim intervalima što dalje uzrokuje negativne učinke na liječenje bolesti, objašnjava onkolog. Dr. Rıza Umar Gürsu dao je važna upozorenja i prijedloge svim pacijentima oboljelim od raka u ovoj novoj normalnoj situaciji.

Dijagnostika i liječenje ne smiju se odgađati 

Oboljeli od raka trebaju postupati znatno opreznije jer tijekom liječenja njihov imunološki sustav slabi te tako postaju podložniji infekcijama. Ipak, svi trebaju nastaviti s liječenjem i redovitim pregledima što je puno bolje od strahovanja od Covid-19 pandemije za koju se ni ne zna kada će prestati, kaže Dr. Rıza Umar Gürsu. Medicinski onkolog iz bolnice Acıbadem Bakırköy pojašnjava: “Svi pacijenti koji primaju kemoterapiju, na ciljanim su tretmanima ili imunoterapiji, pacijenti koji su otpočeli s radikalnom radioterapijom ili pacijenti s malignitetima krvi ili koštane srži, svi oni u procesu aktivnog liječenja od navedenih stanja, pod većim su rizikom i trebaju se, ako je to moguće, izolirati nakon tretmana.” Svi pacijenti koji su u razdoblju praćenja nakon kemoterapije trebaju nositi maske, postupati prema higijenskim uputama te obratiti pažnju na socijalno distanciranje. Dr. Rıza Umar Gürsu dodaje: “U našim se bolnicama poduzimaju sve mjere opreza u cilju maksimalne zaštite naših pacijenata. Pored toga, naši pacijenti trebaju poštivati utvrđena pravila. Na primjer, pacijenti i članovi njihovih obitelji koji dolaze na ambulantne pretrage trebaju stalno nositi maske. Svi se trebaju pojaviti na kontrolnim pregledima na vrijeme, ni prije niti kasnije, i trebaju držati socijalnu distancu u čekaoni.”

Nemojte pretjerano brinuti!

Odjeli za kemoterapiju pažljivo su organizirani kako bi se zaštitili pacijenti koji mogu mirno primati svoje terapije, kaže onkolog Dr. Rıza Umar Gürsu. “Ipak, napravili smo izmjene kako bi se smanjili posjeti te skratio boravak u bolnici. Izmjene su napravljene sukladno uputama Ministarstva zdravstva i Udruge medicinskih onkologa Turske. Naše mišljenje je da svi pacijenti bez simptoma infekcije Covid-19 trebaju dobiti svoje tretmane. Redoslijed za ove pacijente može se modificirati, na primjer u obliku tableta, kako bi se smanjio broj posjeta bolnici. Svi tretmani nedavno dijagnosticiranih pacijenata planiraju se sukladno cilju liječenja. Prije donošenja odluke o fazama plana liječenja, pacijenti se trebaju uključiti u razgovor o svim pojedinostima. Sljedeća faza u liječenju metastatskih bolesti može se odgoditi, osobito u slučajevima u kojima se očekuje da će liječenje imati ograničen učinak, i o toj odluci unaprijed treba razgovarati s pacijentom. Svakako treba imati na umu da nije jasno kada će pandemija nestati te i o toj činjenici treba razgovarati s pacijentom,” dodaje specijalist onkologije.

Izolacija je presudna

Nakon sistemskog liječenja, pacijentu treba savjetovati cijepljenje radi povećanja bijelih krvnih zrnaca i loše krvne slike, uobičajenog ishoda nakon kemoterapije i posljedičnog povećanja rizika od infekcije. Dr. Rıza Umar Gürsu podcrtava da takvi pacijenti trebaju ostati doma i u razdoblju nakon kemoterapije maksimalno se izolirati. Specijalist onkolog kaže da sa svim pacijentim na suportivnoj terapiji te njihovim obiteljima treba blisko komunicirati kako bi se skratio boravak u bolnici te da plan liječenja treba planirati sukladno stanju pacijenta.

serbia@acibadem.com

www.acibadem.rs

TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search