NAJNOVIJE TERAPIJE ZA RAK GUŠTERAČE - Acıbadem Healthcare Services (HR)
NAJNOVIJE TERAPIJE ZA RAK GUŠTERAČE

NAJNOVIJE TERAPIJE ZA RAK GUŠTERAČE

Svakodnevno se rak gušterače dijagnosticira za oko 1.200 ljudi diljem svijeta. Od ukupno 18 milijuna slučajeva karcinoma globalno registriranih 2018., 450.000 bili su pacijenti s malignim tumorima jedne od najvažnijih žlijezda u tijelu: gušterače.

Gušterača igra dvije važne uloge u tijelu, pored ostalih funkcija: luči inzulin kako bi se održao prikladan nivo glukoze u krvi i luči nekoliko enzima potrebnih za probavu. Na gušterači se mogu pojaviti tumori, ali nažalost, do sada, nisu postojale pretrage kojima bi se rak mogao otkriti u ranom stadiju. Faktori rizika za rak gušterače uključuju pušenje, pretilost, kronični pankreatitits te genetsko naslijeđe.

Postoje dvije glavne vrste raka gušterače: neki tumori mogu zahvatiti glavni vod gušterače a drugi zahvaćaju manje vodove.  Ti koji utječu na glavni vod nose veći rizik od raka od onih koji se nalaze na manjim vodovima. U slučaju tumora na glavnom vodu, primjenjuje se liječenje kao kod raka, tako da se vrši resekcija. Tumori na manjim vodovima nisu toliko agresivni, tako da se i dalje raspravlja o temi: vršiti nadzor ili operirati. Osim ovih vrsta tumora, postoje i neuroendokrini, aktivni ili neaktivni. Još jedno stanje koje dijagnosticiramo je kronični pankreatitis, upalna tumorska masa koja nije rak, ali koja se treba prikladno liječiti. Ponekad i dijabetes može ukazivati na rak gušterače: kod pacijenata koji su konstantno imali normalan nivo šećera u krvi te iznenada dobili dijabetes. Ako te pacijente operiramo i uklonimo maligni tumor, dijabetes također nestaje. Stoga, iznenadni nastanak dijabetesa može biti simptom raka gušterače.

Sada te vrste tumora možemo dijagnosticirati jednostavnije negoli prije 20 godina, kad ih nismo uopće mogli vidjeti putem slikovne dijagnostike dostupne u to vrijeme. Zato broj slučajeva s ovim vrstama tumora raste – jer ih sad možemo jednostavnije dijagnosticirati. Jedan od vodećih svjetskih eksperata koji se uspješno bave tim slučajevima prof. dr. Güralp Ceyhan, trenutačno je član ekipe  ACIBADEM u bolnici Acibadem Maslak. Protokol moderne terapije obuhvaća neoadjuvantnu kemoterapiju koja smanjuje tumore i operacije koje se izvode najnovijim metodama i tehnologijama uz smanjene rizike od nuspojava.

Koje su prednosti rane dijagnoze raka gušterače?

Prof. dr. Güralp Ceyhan:  Ne postoji rutinski pregled kojim se otkrivaju tumori gušterače. Rak gušterače može se otkriti jedino slučajno: pacijent se javi na pregled, liječnik primijeti nešto na ultrazvuku a potom se potvrdi dijagnoza. Postoje i tumor markeri, poput CA 19-9, antigena determinanta koja ukazuje na stanovite vrste tumora. Kod raka gušterače njegova se vrijednost uvećava. Nakon operacije uklanjanja tumora, vrijednost markera se smanjuje. Uvećane vrijednosti CA19-9 mogu ukazivati i na druge probleme u tijelu poput upalnih procesa te se ne može ekstenzivno rabiti za otkrivanje ranih stadija raka gušterače, poput markera PSA kod karcinoma prostate.

 Pomažu li Vam suvremene tehnologije pri uspješnom izvođenju operacija?

Prof. dr. Güralp Ceyhan: Upute li se pacijenti u specijalistički operativni centar za gušterača ili jetru, uspješne intervencije izvodi multidisciplinarna ekipa. Važna je nazočnost iskusnog kirurga ali podjednako je važna nazočnost eksperta interventne gastrointestinalne kirurgije te eksperta interventne slikovne dijagnostike. Oni čine ekipu koja uspješno intervenira kod kroničnog pankreatitisa, raka gušterače i naprednih tumora jetara. Trenutačno u nekim slučajevima raka gušterače rabimo robotsku kirurgiju za uklanjanje tumora. Time se smanjuju nuspojave, poboljšava oporavak i ostaje manje ožiljaka.

Koji je najnoviji protokol u liječenju raka gušterače?

Prof. dr. Güralp Ceyhan: To je trenutačno izuzetno uzbudljiva tema jer se mijenja pristup karcinomu gušterače. Prvo pogledajmo pacijente: za 20 posto njih karcinom se izričito nalazi na glavi, tijelu ili repu žlijezde, nema metastaza, ni infiltriranja krvnih žila. Kod tih pacijenata vršimo resekciju, propišemo kemoterapiju i njihova prognoza dosta je dobra. Zatim, u drugoj kategoriji pacijenata, koji čine oko 20-25 posto svih pacijenata, karcinom je naprednoga tipa: postoji infiltracija krvnih žila u portalnoj ili mezenteričkoj žili i oko arterija, iznad mezenteričke žile, u trbušnom deblu, nalaze se tumori. Prije nekoliko godina ova druga kategorija pacijenata sličila je trećoj, koja čini oko 50-55%, sa karcinomom gušterače i metastazama. Prije 15 godina te su dvije kategorije tretirane identično, palijativnom kemoterapijom. Sada se situacija promijenila: ako druga grupa primi neoadjuvantnu kemoterapiju s Folfirinoxom ili Gemcitabine Abraxanom, dvijema supstancama koje su dokazano učinkovite, postoji mogućnost resekcije karcinoma kod preko 50 posto pacijenata, koji nisu bili kandidati za resekciju i koji se ranije nisu mogli spasiti. Pomoću tih najnovijih terapija, neki tumori se mogu smanjiti, te možemo izvršiti operaciju.

TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search