MR – Slikovno vođena radioterapija - Acıbadem Healthcare Services (HR)
MR – Slikovno vođena radioterapija

MR – Slikovno vođena radioterapija

  • Revolucionarna tehnologija koja kombinira radioterapiju s vizualnom snagom magnetne rezonancije mijenja sve što smo prethodno znali o radioterapiji: liječenja traju kraće, tumori postaju bolje vidljivi i jednostavnije ih je naciljati, smanjuju se nuspojave i radioterapija doseže do nedostupnih karcinoma.
  • Postoji samo 20 takvih uređaja na svijetu, i jedan je nedavno stigao u Istanbul, u bolnicu ACIBADEM Maslak. Stručnjak za radioterapiju – prof. dr. Enis Ozyar – govori o ovoj novoj eri u radioterapiji.

Nakon kardiovaskularnih bolesti, karcinom je druga po redu prijetnja po zdravlje u svijetu: globalno se procjenjuje da će koncem ove godine biti 18,1 oboljelih od karcinoma, uz više od 9 milijuna smrtnih slučajeva. Karcinom pluća najčešća je dijagnoza, uz ukupno 11,6 posto među muškarcima i ženama. Kod žena, najčešći tip karcinoma je karcinom dojke, a kod muškaraca je karcinom prostate. Liječnici također često dijagnosticiraju i kolorektalne, karcinome želuca ili karcinome jetre. Danas je moderna medicina nezamisliva bez tehnologije, i rane dijagnoze i tehnološki vođene terapije povećavaju šanse za uspješno liječenje karcinoma, čak i u naprednim stadijima. Jedna od najnovijih tehnologija koja predstavlja revoluciju u liječenju malignih tumora je radioterapija vođena magnetnom rezonancijom, to jeste, uređaj koji se koristi za radioterapiju koji primjenjuje i tehnologiju MR. Uz tu tehnologiju, onkološki radiolog može liječiti pacijente kao kirurg, jer ovaj uređaj omogućuje liječnicima da precizno vide tumor, čak i u mekim tkivima.

„Nova tehnologija, koja kombinira magnetsku rezonanciju u linearnom akceleratoru omogućuje da se tumor dobro vizualizira tijekom tretmana i da se liječi učinkovitije. Ta nam tehnologija omogućuje da liječimo tumore koji prethodno nisu bili dostupni tijekom radioterapije, kao što su tumori koji se nalaze u pankreasu. Sa starijim tehnologijama nismo mogli odrediti točan omjer radioterapije na pankreas uslijed okolnih tkiva ili organa. Ali s ovom tehnologijom, možemo primijeniti veće doze uslijed točnijeg nadzora nad tretiranim područjem“, izjavio je prof. dr. med. Enis Ozyar, šef Sveučilišta Acibadem Mehmet Ali Aydınlar, Medicinskog fakulteta, Odsjeka za radijacijsku onkologiju.

Radioterapija je važna komponenta u liječenju karcinoma, i njezina je uloga uništiti maligne tumore putem radijacije. Jedan od osnovnih izazova s kojim se suočavaju stručnjaci za radioterapiju je primjena radijacijske zrake što je točnije moguće kako bi se zaštitila zdrava tkiva i vitalni organi blizu malignih tumora. Radioterapija vođena magnetskom rezonancijom (MR Linac) može to osigurati. Ta je tehnologija prvi put primijenjena u Sjedinjenim Državama 2015. godine. Sada u svijetu postoji svega 20 takvih uređaja koje stručnjaci mogu koristiti kako bi prilagodili svaku sesiju tretmana. Acibadem Maslak je deveti centar MR Linac u svijetu.

„Prije radioterapije vođene magnetskom rezonancijom primjenjivali smo početno određen plan liječenja pri svakoj sesiji radioterapije. Ali poznato nam je da se u abdomenu, grudima tumori i unutarnji organi pomjeraju, mijenjaju svoj položaj, uslijed čega je radioterapija značajno otežana. Sada, uz uvođenje magnetske rezonancije u akcelerator, dobijemo preciznu sliku tumora svaki put. Ako su kritična tkiva ili strukture promijenile svoj položaj, prilagodimo plan liječenja i primijenimo tretman sukladno novim pozicijama. Stoga prilagođavamo i sukladno podatcima koje prikupimo tijekom svake sesije liječenja. Ovdje govorimo o prilagodljivoj radioterapiji, što predstavlja jedan izrazito novi algoritam“, dodaje stručnjak za radioterapiju ACIBADEM.

Stručnjaci također naglašavaju još jednu važnu prednost radioterapije vođene magnetskom rezonancijom: smanjuje nuspojave po pacijenta i smanjuje broj tretmana.

„Prije nam je trebalo 30 sesija za neke tumore, sada možemo primijeniti 5 frakcija, odnosno 5 sesija. To znači da se razdoblje liječenja smanjuje s 2 mjeseca na 2 tjedna, što je iznimna prednost, naročito za pacijente koji iz inozemstva dolaze u centre ACIBADEM u Turskoj. Osnovne indikacije za ovu vrstu radioterapije vođene magnetnom rezonancijom su karcinom dojke (određene vrste i mjesta), karcinom pluća (određeni slučaji), karcinom jetre, metastaze jetre, karcinom pankreasa, tumori u abdomenu i tumori prostate”, izjavljuje prof. dr. Enis Ozyar.

Tretman se također može primjenjivati na djecu i nije uvjetovan veličinom tumora. Stručnjaci procjenjuju da će u sljedećih 10 godina radioterapija vođena magnetnom rezonancijom (MRIdian Linac) biti široko rasprostranjena.

Bolnica Acibadem Maslak – jedna od bolnica u Europi u kojoj se koristi radioterapija vođena magnetnom rezonancijom dio je Acibadem Healthcare Group, jedne od vodećih institucija u Turskoj na polju pružanja privatnih zdravstvenih usluga. Sastoji se iz 21 bolnice i 16 medicinskih centara. Acibadem je potpisala sporazum o udruženom partnerstvu s IHH Healthcare 2012. koji joj je omogućio da postane dijelom svjetskog drugog po veličini lanca zdravstvenih usluga. Turska je trenutačno jedna od vodećih zemalja za zdravstveni turizam uslijed napredne dijagnostike i usluga liječenja koje se nude u zemlji.

TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search