» Ključni pristup kirurgiji mozga kod djece
Ključni pristup kirurgiji mozga kod djece

Ključni pristup kirurgiji mozga kod djece

Kirurgija mozga kod djece odnosi se na pacijente dobi od 0 – 18 godina. Ovi pacijenti podijeljeni su u pet velikih skupina: kongenitalne anomalije, što znači djeca koja su rođena s anomalijama mozga ili leđne moždine; tumori mozga ili leđne moždine; kirurgija spastičnih poremećaja; kirurgija epilepsije i trauma. Sve ove kategorije zahtijevaju kompleksni zdravstveni pristup, što je posljedica njihovih jedinstvenih značajki. Zbog toga što je dječji mozak jedan organ u razvoju, liječenje mozga kod djece kirurškim putom mora se razlikovati od liječenja kod odraslih. 

Razgovarali smo s Prof. Dr Memetom Özekom iz bolnice Acıbadem Altunizade, İstanbul, Turska, koji je opsežno odgovorio na sva naša pitanja vezano uz bolesti mozga kod djece te njihovome liječenju. Jedan je od najuglednijih liječnika u području pedijatrijske neurokirurgije i bivši je predsjednik Europske udruge za pedijatrijsku neurokirurgiju. Prof. Dr Memet Özek također je šef odjela za neurokirurgiju na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Acıbadem. 

Da li je moguće izbjeći tumore mozga u prenatalnom razdoblju?

Tijekom redovitih ultrazvučnih pretraga, ekspert iz područja perinatologije može otkriti abnormalnosti u tkivu mozga te zatražiti magnetsku rezonancu (MR) fetusa. MR fetusa podrazumijeva da trudnica ulazi u uređaj za MR, te se fetus pregledava postupkom magnetske rezonance. Otkrije li se tijekom ovoga postupka tumor, naša zadaća, kao neurokirurga, jest izvesti kirurški zahvat. Izvođenje kirurškog zahvata na novorođenčetu zahtijeva korištenje ozbiljne suvremene tehnologije i iskustvo. Unutar Sveučilišta Acıbadem, imamo tehnološke uvjete koji nam omogućavaju uspjeh kod ovakvih zahvata. 

Što je specijalnost odjela za pedijatrijsku neurokirurgiju?

Dijete nije tek malena inačica odrasle osobe. Razlike između novorođene bebe i odrasle osobe dobi od 30 godina sliče na razlike između miša i žirafe. Prije svega, postoje anatomske razlike. Nema nikakvih sličnosti u obliku i strukturi mozga, vrijednosti krvnoga tlaka ili tjelesne težine kod novorođenčeta i odrasle osobe. Na primjer, odrasla osoba od 80 kg može podnijeti gubitak krvi od pola litre tijekom operacije. Dojenče od 5 kg ne može podnijeti gubitak krvi od 40 ml, zato što je ukupna kapaciteta krvi 400 ml. Zato se kirurški pristup odraslima i djeci mora razlikovati. Također, zbog toga što beba ne može objasniti svoje probleme kako to može učiniti odrasla osoba, moramo definirati problem s govorom tijela bebe. Sukladno, morate raditi s iskusnom ekipom u pedijatrijskoj intenzivnoj njezi, kako bi mogli razumjeti jedinstvene potrebe djeteta.

Mišljenje je da vi u bolnici Acıbadem uspješno možete provoditi operacije koje su u drugim bolnicama ocijenjene kao prerizične. Možete li objasniti razloge koji stoje iza vašeg uspješnog pristupa?

Kirurgija tumora koji se nalaze u leđnoj moždini zahtijeva ozbiljnu ekspertizu. No, prije ove ekspertize, jako je važna i adekvatna priprema pacijenta prije operacije. Na primjer, MR danas možete naći u svakoj bolnici. No, postojanje ove tehnologije samo po sebi nije dovoljno. Morate imati iskusnog eksperta koji može koristiti ovu tehnologiju na najbolji mogući način. Također, tehnologija magnetske rezonance jako brzo se razvija, te se i eksperti moraju prilagodti ovom razvoju. Ukratko, uspješno provođenje kirurškog zahvata ovisi o iskustvu u uporabi suvremenih tehnologija na najučinkovitiji mogući način.

Možete li objasniti različite tumore i metode njihova liječenja?

Tumori se općenito dijele na benigne i maligne. No, za mene nema razlike između njih, zato što tumori prirodno ne pripadaju našemu organizmu. U području kirurgije mozga kod djece, tumori općenito potječu od stanica mozga fetusa u maternici, koje su u razvoju. Kao dio prirodnih razvojnih stadija, neke stanice iščezavaju. No, u našim slučajevima, susrećemo se s malignim stanicama koje potječu od onih stanica koje nisu u potpunosti nestale. Općenito, možemo definirati tumore visokog maligniteta, srednjeg stupnja maligniteta te niskog stupnja maligniteta. Naša prednost u bolnici Acıbadem je što imamo jako iskusnu ekipu koja može otkriti sve vrste tumora i koja koristi multidisciplinarni pristup u liječenju tih tumora. 

Možete li pojasniti sindrom cerebralne paralize i njeno liječenje?

Cerebralna paraliza nastaje kao posljedica oštećenja mozga novorođenčeta. Do ovog oštećenja dolazi u raznim stadijima trudnoće, a osobito tijekom poroda ili u razdoblju od mjesec dana nakon poroda. Dođe li do oštećenja mozga bebe tijekom ovoga razdoblja, takva stanja nazivaju se cerebralnom paralizom. Možemo reći da je najčešći uzrok cerebralne paralize pomanjkanje kisika kod bebe. Pomanjkanje se obično javlja kao posljedica omotavanja pupčanice oko vrata. Ljudsko biće može izdržati 3 minute bez kisika. Nakon 3 minute, mozak djeteta ili odrasle osobe biti će oštećen, zbog posljedica pomanjkanja kisika. 60% ovih oštećenja može uzrokovati spastičnost kod djece. Mi ne možemo popraviti oštećenja mozga, ali možemo liječiti probleme s kontrolom mišića, vezane uz spastičnost. Posljednjih godina došlo je do velikih postignuća u ovom području liječenja. U bolnici Acıbadem prilagođavamo najnovija tehnološka i znanstvena postignuća a naša iskusna ekipa upravlja se ovim metodama. Imamo i centar za analizu pokreta, u kojem radimo na otkrivanju i bilježenju kretnji kod djece s cerebralnom paralizom. S pomoću ove analize možemo izdvojiti problematične mišiće koji uzrokuju spastičnost. Tako smo organizirali naš program liječenja u okviru nalaza ove specifične analize. Izveli smo više od 1500 operacija vezano uz ovu problematiku.

Što je hidrocefalus i koji su pristupi liječenju hidrocefalusa?

U ljudskome mozgu postoje, da tako kažem, prazni prostori i kanali koji ih povezuju. U tim prazninama nalazi se tekućina koja se naziva likvor. U nekim slučajevima, ova tekućina počinje se nakupljati u mozgu kao posljedica problema s circulacijom likvora. Te nakupine uzrokuju oštećenja moždanog tkiva. Posljedica je da glava djeteta počinje rasti, pogled se počinje upravljati nadolje i dijete postaje pospano. Ne postavi li se dijagnoza na vrijeme, dijete se suočava s rizikom od smrti. Najčešća metoda liječenja je operacija izrade šanta, što znači da se u tijelo stavlja naprava koja nakupljenu tekućinu odvodi u trbušnu šupljinu. Ova metoda stvara dugotrajna neželjena dejstva.

U bolnici Acıbadem preferiramo endoskopsku metodu. Kod ove metode, u mozak ulazimo s kamerom od 2-2,5 cm i vodimo je uz prostor dok ne pronađemo i ne otvorimo blokirano područje. Također, pravimo premosnice da možemo obnoviti cirkulaciju tekućine. Ovaj endoskopski pristup primjenjujemo još od 1992. godine, te možemo reći da imamo više od 20 godina iskustva s ovom metodom liječenja. 

Ključni pristup kirurgiji dječjeg mozga

Izvođenje kirurške operacije na novorođenčadi zahtijeva ozbiljan tehnološki napredak i iskustvo. Unutar Sveučilišta Acıbadem imamo tehnološke mogućnosti koje nam mogu omogućiti uspjeh u takvim operacijama. Naša prednost u bolnici Acıbadem je jako iskusna ekipa eksperata koja može otkriti sve vrste tumora i koja se upravlja multidisciplinarnim pristupom u liječenje tih tumora.

TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search