Kibernož – Metoda za liječenje višestrukih i tumora koji se ne mogu operirati - Acıbadem Healthcare Services (HR)
Kibernož – Metoda za liječenje višestrukih i tumora koji se ne mogu operirati

Kibernož – Metoda za liječenje višestrukih i tumora koji se ne mogu operirati

Kibernož je radiokirurška metoda koja se koristi pri liječenju višestrukih i tumora koji se ne mogu operirati bilo gdje u tijelu. Koristi se kao alternativa operaciji i usprkos nazivu ne zahtijeva rezove. Zahvaljujući Kibernožu, lezije koje se ne mogu operirati, koje su male ili teško dostupne, mogu se liječiti uz milimetarsku preciznost, čime se minimizira oštećenje zdravih tkiva.

Kibernož se koristi za liječenje i kancerogenih i nekancerogenih tumora različitih veličina, metastaza, arterijskih i venskih malformacija i nekih funkcionalnih bolesti. Također se može koristiti i kod nekih vrsta raka pluća i metastaza koje se ne mogu liječiti drugim metodama i kojih nema mnogo; kod tumora na plućima i jetri koji mogu mijenjati položaj prilikom respiracije. Pored sesija od jednog tretmana uz visoke doze koje se nazivaju Radiokirurgija, također se može koristiti za višestruke sesije kao Stereotaktička radioterapija za tumore koji se nalaze blizu vitalnih organa za koje postoji mogućnost da budu oštećeni tijekom liječenja.

„Liječenje karcinoma sve je uspješnije i, zahvaljujući naprednim tehnologijama, izraz „nedostupni tumor“ uskoro će postati stvar prošlosti. Jedna od najznačajnijih prednosti u ovome području je uređaj kibernož kojim se radiokirurgija primjenjuje na tumore koji se ne mogu operirati klasičnim putem ili gdje operacija može uzrokovati značajne negativne posljedice za pacijenta“ – izjavljuje prof. dr. Enis Özyar koji radi u Bolnici Acıbadem Maslak.

Sistem radiokirurgije putem kibernoža u suštini se sastoji iz robotskog kreveta za pacijenta koji se može pomicati u šest pravaca, linearnog akceleratora koji proizvodi rendgenske zrake od 6 MV i teži 140 kg koji se smješta na 6-zglobnog industrijskog robota. Može se koristiti sustav slikanja, koji određuje lokaciju tumora i prati njegovo kretanje kako bi se po potrebi promijenila pozicija pacijenta. Uz pomoć ovoga sustava, tumori na plućima i u jetri koji mijenjaju svoju lokaciju uslijed respiracije mogu se liječiti putem SRS/SRT. Tijekom liječenja, pacijenti ne moraju držati dah ili disati ujednačeno. Sustav poredi slike snimljene putem kompjuterske tomografije i magnetske rezonancije prije liječenja uz snimke u realnom vremenu koje se snimaju tijekom tretmana. Koordinate tumora procjenjuju se uz pomoć kompjutora u realnom vremenu i potom se određuje doza zračenja. Stoga na liječenje ne utječu neznatne kretnje pacijenta. Liječenje je ograničeno na tumor i minimalno oštećuje zdravo tkivo. Robotski uređaj kojim upravlja kompjutor rotira se oko pacijenta i primjenjuje tretman iz stotine različitih uglova, uz stopu točnosti do 0.95 mm.

U bolnicama Acıbadem, liječenje putem kibernoža vrši tim koji se sastoji iz stručnjaka za radiološku onkologiju, stručnjaka za medicinsku fiziku odgovornih za kvalitetu primijenjenog liječenja, tehničara za radioterapiju, liječnika i medicinskih sestara. Liječenje je bezbolno i nije potrebna anestezija. Pacijenti ne moraju biti ležeći. Obično se mogu vratiti svomu svakodnevnom životu odmah nakon liječenja.

TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search