Rana dijagnoza i suvremene tehnologije spašavaju život djeteta - Acıbadem Healthcare Services (HR)
Rana dijagnoza i suvremene tehnologije spašavaju život djeteta

Rana dijagnoza i suvremene tehnologije spašavaju život djeteta

Uspješno liječenje duboko lokaliziranih tumora mozga kod djece u bolnici Acıbadem Altunizade
Rana dijagnoza i suvremene tehnologije spašavaju život djeteta
Dvije su ključne stavke u pedijatrijskoj neurokirurgiji: iskustvo kirurga i tehnologija

„Mozak upravlja tijelom kao dirigent koji upravlja orkestrom. Duboko lokalizirani tumori, za razliku od drugih tumora na mozgu, ranije se nisu mogli operirati i zahtijevaju mnogo više iskustva od onih ‘na površini’. Iskusni kirurzi bolnice Acıbadem, opremljeni novim tehnologijama, uklanjaju tumore kod većine pacijenata s uspješnim ishodom“, ističe prof. Memet Özek, načelnik Odjela pedijatrijske neurokirurgije u bolnici Acıbadem Altunizade.

Tumori mozga se posebice manifestiraju u djetinjstvu. Devedeset procenata tumora moždanog stabla, 85 procenata tumora hipotalamusa i 80 postotaka tumora talamusa javljaju se u ovome razdoblju. Duboko lokalizirani tumor nalazi se ispod moždanih vijuga i kako bi se došlo do njega, potrebno je da se moždano tkivo malo „rastegne“. Pošto se radi o moždanom tkivu, potreban je veliki oprez. I tu je od presudne važnosti, pored iskustva kirurga, i suvremena tehnologija.

Tri se vrste tehnologije koriste u tim slučajevima – sustav za inoperativno praćenje, intraoperativna magnetna rezonancija i suvremene ultrazvučne tehnike, navodi prof. Memet Özek.
Sustav za intraoperativno praćenje služi za sprječavanje oštećenja tkiva tijekom operativnog zahvata i njega koriste samo obučeni neurofiziolozi. Postoje funkcije među venama mozga koje se nalaze na mjestima prelaska. Primjerice, u moždanom stablu postoji jezgra mišića koji pomjeraju lice. Teoretski je lokacija ove jezgre poznata, ali kada je u blizini i tumor, jezgra može biti pomjerena udesno ili ulijevo. Sustav pomaže da se njezina lokacija definitivno utvrdi, tako da se tumor može uspješno odstraniti i izbjeći paraliza lica nakon operacije.

Intraoperativna magnetna rezonancija se već osam godina primjenjuje u bolnici Acıbadem. Snimak ovom magnetnom rezonancijom pravi se još na operativnom stolu, dok je operacija u tijeku. Snimak unutarnjosti mozga otkriva i najmanje, neprimjetne dijelove i time liječnicima otvara prostor za odluku o tome jesu li potrebne dodatne operacije dok je pacijent još uvijek na operativnom stolu.

Uporaba ultrazvučnih tehnika tijekom operacije također doprinosi njezinom uspjehu. Ove tehnike omogućuju praćenje pomjeranja tkiva.

TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search