DA LI VAŠE DIJETE IMA SKOLIOZU? - Acıbadem Healthcare Services (HR)
DA LI VAŠE DIJETE IMA SKOLIOZU?

DA LI VAŠE DIJETE IMA SKOLIOZU?

Kada se kralježnica, koja bi trebala biti ravna, nakrivi na jednu stranu (desnu ili lijevu), to stanje naziva se “skolioza”. Ona može biti urođena ili se može pojaviti tijekom djetinjstva ili adolescencije.

Postoji više vrsta skolioze. Najčešća, koja se naziva i “idiopatska skolioza” ili, drugim riječima, “skolioza nepoznatog uzroka” jer razlozi za njeno pojavljivanje nisu sasvim poznati, pojavljuje se kod 3 od 100 djece u pubertetu. Broj djevojčica i dječaka s ovim stanjem jednak je dok su mlađi, ali rizik od nastanka skolioze postaje 10 puta veći za djevojčice tijekom puberteta. Profesor Ahmet Alanay, ortoped i specijalista traumatolog u Centru za sveobuhvatno liječenje kralježnice bolnice Acıbadem Maslak, upozorava da, dok jednostavna skolioza ne uzrokuje nikakve probleme osim estetskih, uznapredovala skolioza može značajno ograničiti  svakodnevne aktivnosti i dovesti do psiholoških problema poput depresije i anksioznosti, te trajnog oštećenja srca i pluća. Iako skolioza nije stanje koje se može predusresti, rana dijagnoza i liječenje mogu otkloniti probleme. Profesor Alanay naglašava da zbog toga svi roditelji trebaju izvršiti redovne provjere svoje djece u dobi od 9 do 16 godina svakih šest mjeseci.

Najvažniji čimbenik koji utječe na napredak skolioze je potencijal rasta djeteta. Profesor Ahmet Alanay, ortoped i specijalista traumatolog, naglašava da je dob najvećeg rizika ona u razdoblju brzog rasta u pubertetu kad se zakrivljenost povećava za 1 ili 2 stupnja svakog mjeseca. Jedan od razloga zbog kojeg se skolioza pojavljuje češće kod djevojčica je taj što one završavaju razdoblje brzog rasta ranije i kralježnica se ne uspije prilagoditi brzini rasta. U svakom slučaju, najrizičnije razdoblje za skoliozu jeste razdoblje neposredno prije menstruacije kada se rast odvija najbrže.

Iako skolioza ima mnogo simptoma, nužno je obratiti pažnju na 3 posebna. Prvi je rame koje izgleda više od drugog. Drugi je da je jedna strana struka više zakrivljena, dok je druga izbočenija i izgleda punija. Posljednji simptom je da jedna strana leđa izgleda viša od druge, što se da primijetiti kada pogledate dijete s leđa i zamolite da savije kralježnicu dok ne bude paralelna s tlom. Ova pojava naziva se i “grba”. Ona se pojavljuje i kada se kralježnica uvije. U nekim slučajevima, zakrivljenost nalik grbi s jedne strane leđa može se vidjeti izvana i kada se dijete ne saginje. Ako je prisutan bilo koji od ovih simptoma, vaše dijete može imati skoliozu. U tom slučaju, ne oklijevajte se javiti specijalisti što je prije moguće.

Profesor Ahmet Alanay navodi da se ozbiljnost i vrsta deformiteta na tijelu koji se javljaju zbog skolioze razlikuju na temelju oblika i zakrivljenosti kralježnice. Kada je u opsegu od 0 do 20 stupnjeva, skolioza se ne primijeti s vanjske strane. Kada je u opsegu od 20 do 40 stupnjeva, primijeti se na golom tijelu, ali ne utječe negativno na svakodnevne aktivnosti. Ako skolioza ostane ispod 40 stupnjeva do kraja puberteta, dalje ne napreduje. Zakrivljenost leđa u opsegu od 40 do 50 stupnjeva do kraja puberteta treba se pažljivo pratiti. Zakrivljenost veća od 50 stupnjeva, s druge strane, nastavlja napredovati i tijekom odrasle dobi. Slučajevi skolioze u opsegu od više od 70 ili 80 stupnjeva mogu izazvati gubljenje stanovitih sposobnosti kod osoba uslijed boli i dovesti do ozbiljnog, trajnog oštećenja srca i pluća. Kada se skolioza pojavi u takvom stupnju prije dobi od 10 godina, može naglo napredovati tijekom odrasle dobi i skratiti životni vijek.

TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search