3D snimanje kod skolioze u ultra malim dozama - Acıbadem Healthcare Services (HR)
3D snimanje kod skolioze u ultra malim dozama

3D snimanje kod skolioze u ultra malim dozama

Mnoge ortopedske bolesti, naročito skolioza, kod kojih se dijagnoza postavlja konvecionalnim MRI ili metodama radiografije, sada je moguće dijagnosticirati  EOS uređajem kojeg karaterizira niska doza zračenja.

Mnoge bolesti u području ortopedije i traumatologije utvrđuju se dvodimenzionalnim metodama vizualizacije. Skolioza, inače, vrlo kompleksna trodimenzionalna deformacija kralježnice, jedna je od tih bolesti. Dijagnosticiranje skolioze do sada se uvijek obavljalo putem dvodimenzionalnih slika koje su se dobivale snimanjem pacijenta sprijeda i otraga, što je podrazumijevalo da on mora promijenti poziciju tijekom procedure snimanja. Slike dobivene na ovaj način omogućavale su isključivo dvodimenzionalnu analizu. Prof. dr Ahmet Alanai, ortoped i traumatolog Acibadem Maslak bolnice, objasnio je da se kompjutorizirana tomografija (CT), koja je bila jedini način za trodimenzionalnu snimku, ne može  koristi u analizi skolioze, jer metoda ne dopušta snimanje u stajaćem položaju, a uz to su i doze zračenja previsoke. Navedeni problemi sa EOS-om, uređajem  koji je nastao zahvaljujući pronalasku inspiriranom radom fizičara Georgesa Charpaka, dobitnika Nobelove nagrade, nestaju.

EOS uređaj funkcionira s dvije paralelne cijevi i snima pacijenta iz tri kuta – sprijeda, otraga i sa strane, bez promjene položaja tijela. Snimke su visoke kvalitete u svim dijelovima, što je važno za precizno postavljanje dijagnoze.

“Kvalitet slike je vrlo važna za kirurga, jer utječe na njegove odluke prije operacije. Recimo, hoće li je uopće raditi ili će pacijent nositi korektivni korzet. Odluka se donosi ovisno i o stupnju skolioze što se utvrđuje mjerenjem na osnovu snimki. Kada su slike loše kvalitete, identifikacija mjernih točaka postaje teška. Stoga, radiografski snimke imaju marginu od +/- O,5%  greške”, objasnio je  prof. Alanai.

VISOKA KVALITETA SNIMKI S NISKOM DOZOM ZRAČENJA

Uređaj PoverShot (EOS) radi  i 3D rekonstrukciju zahvaljujući posebnom softveru. Uređaj omogućava istodobno dvije različite slike pacijenta i tako daje priliku kirurgu da postupa na temelju analize 3D snimke. Samim tim liječnici bolje razumiju deformaciju kralježnice. Prof. Alanai operaciju skolioze opisuje kao fuziju na dijelu kraljležnice koja mora biti što je moguće manja, koja mora osigurati najbolju moguću korekciju i koja će pacijentu pružiti maksimalnu sposobnost kretanja. Prof. Alanai posebno naglašava kako i najmanja promjena u broju pršljenova, koji su spojeni, može biti od presudnog značaja kada je riječ o kvaliteti života pacijenta.

Najvažnije karakteristika EOS uređaja, koji se koristi u mnogim vodećim centrima širom svijeta, je  snimanje s vrlo niskom dozom zračenja. Poznato je da prva generacija EOS uređaja smanjuje dozu zračenja od 5 do 10 puta. EOS uređaj nove generacije, čija je upotreba počela u drugoj polovici 2015. godine, omogućava snimanje s još manjom dozom zračenja.

TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search