» 10 načina kako spriječiti rak
10 načina kako spriječiti rak

10 načina kako spriječiti rak

Čovječanstvo se nastavlja boriti protivu raka zahvaljujući napretku tehnologije i medicine. No, iako broj oboljelih od raka raste, raste i stopa preživljavanja.

Prestanite pušiti ili konzumirati alkohol i spriječite rak

U Turskoj svake godine od raka oboli dvjesto tisuća ljudi. Procjenjuje se da će jedna od svake 2 osobe dobiti rak u sljedeća dva do tri desetljeća. Stoga je potrebno postaviti više standarde u borbi protivu raka. Jednostavan način borbe protivu raka je pokušati spriječiti razvoj bolesti. Rak možete spriječiti usvojite li idućih 10 savjeta.

1- Nemojte pušiti

Pušenje je jedan od najvažnijih temeljnih uzroka raka. Znanstvene studije pokazuju da se 90 posto raka pluća razvije kao posljedica pušenja. Postoje i drugi karcinomi uzrokovani pušenjem: rak glave i vrata, rak jednjaka, rak mokraćnog mjehura itd. Rizik je izravno proporcionalan početku pušenja u ranoj dobi, broju popušenih cigareta u danu i vremenu koje je proteklo od prve cigarete. Štoviše, duboko udisanje dima također povećava rizik od raka. Najbolji način da se spriječi nastanak karcinoma povezanih s pušenjem, je uopće ne pušiti ili prestati pušiti. Rizik od nastanka bolesti postupno se smanjuje nakon prestanka pušenja. U razdoblju od 10 do 15 godina, dostiže razinu onih kojih nikada nisu pušili.

2- Lagana šetnja, vožnja biciklom

Redovite aktivnosti poput tjelovježbe mogu pomoći u održavanju optimalne tjelesne težine te snižavanju kolesterola, smanjenju rizika od srčanog udara i sprječavanju hiperglikemije. Održavanje zdrave tjelesne težine može smanjiti rizik od raka uzrokovanog pretilošću. Istraživanja pokazuju da tjelovježba može spriječiti rak i neovisno o tjelesnoj težini. Stoga je vrlo korisno vježbati jedan do dva sata, dva do tri dana tjedno ili vježbati pola sata kod kuće pet dana tjedno. Vježbanje također može biti svaka aktivnost koja vam se sviđa (plivanje, vožnja biciklom, tenis itd.).

3- Nemojte piti alkohol

Znanstvene studije otkrivaju da konzumiranje alkohola posebno povećava rizik od nastanka raka glave i vrata, raka jednjaka, raka gušterače, raka dojke te raka jetre i ciroze. Dugotrajna konzumacija alkohola i količina konzumiranog alkohola izravno su proporcionalni riziku od nastanka raka.

4- Održavajte optimalnu tjelesnu težinu

Optimalna tjelesna težina nije važna samo za prevenciju kardiovaskularnih bolesti, već i za borbu protiv raka. Prekomjerna tjelesna težina i pretilost mogu povećati rizik od raka dojke, jajnika, maternice, gušterače i debelog crijeva. S druge strane, optimalna tjelesna težina podrazumijeva stil prehrane bogat povrćem, žitaricama i mahunarkama kao i fizički aktivan život.

5- Smanjite izloženost suncu i zračenju!

Izloženost ultraljubičastom zračenju povećava rizik od nastanka raka kože. Izlaganje suncu osobito je opasno kada sunčeve zrake dolaze do Zemlje pod okomitim kutom. Dugotrajno kozmetičko izlaganje ultraljubičastom zračenju (npr. solarij) također je jako opasno po zdravlje. U razdoblju dana u kojem sunčeve zrake padaju pod okomitim kutom nosite odjeću dugih rukava, koristite kišobran i zaštitnu kremu za sunčanje što je dulje moguće. Izloženost zračenju javlja se kada je potrebno liječenje ili uslijed prirodnih čimbenika (emisija radona iz tla). Kod izloženosti zračenju tijekom terapije, ozračeni dio tijela u opasnosti je. Na primjer, oboljele koji primaju radioterapiju za rak štitnjače ili dojke, treba pomno pratiti u razdoblju nakon zračenja.

6- Jedite svježe sezonsko voće i povrće

Velik broj hormonskih dodataka i kemikalija koristi se za očuvanje svježine nesezonskoga voća i povrća. Dodatno, sezonsko voće i povrće imaju veće nutritivne vrijednosti. Na primjer, količina likopena u sezonskoj rajčici je veća. Stoga je važno konzumirati sezonsko voće i povrće. Nutritivne vrijednosti brzo smrznutog sezonskog voća i povrća također su prihvatljive.

7- Izbjegavajte prerađenu hranu

Važno je što više konzumirati svježe namirnice. Hrana se obrađuje na određene načine kako bi se produljio rok trajanja. Pesticidi koji se primjenjuju na povrće, voće i mesne proizvode za sprječavanje nametnika i gljivica također mogu povećati rizik od nastanka raka. Poliklorirani bifenil u prerađenim ribljim proizvodima i natrijev benzoat koji se koristi u drugim prehrambenim proizvodima mogu povećati rizik od raka. Potrošači se često upozoravaju da prerađeni mesni proizvodi (kobasice, salame, hrenovke, konzervirano meso) mogu biti štetni.

8- Roštilj nije zdrav

Prehrana bogata mesom ozbiljan je čimbenik rizika ne samo za prevenciju srčanih bolesti, već i raka. Crveno meso treba ograničiti na 3 do 4 porcije tjedno. S druge strane, roštilj nije prikladni način pripreme mesa. Policiklički aromatski ugljikovodonici koji nastaju tijekom pripreme mesa na roštilju povećavaju rizik od nastanka raka. Uželite li se roštilja i nakon ovih savjeta, pazite da vam meso ne zagori.

9- Pričuvajte se infekcija!

Istraživanja su pokazala da određene infekcije izazivaju rak i uzrokuju nastanak raka. Hepatitis B i C mogu uzrokovati rak jetre. Bakterija Helicobacter pylori može uzrokovati rak želuca. Ova bakterijska infekcija može se liječiti antibioticima. Humani papiloma virus čimbenik je rizika za rak vrata maternice, tumore analnog kanala i karcinom glave i vrata. Cjepivo razvijeno za ovaj virus predstavlja značajnu zaštitu. Osim toga, neki herpes virusi mogu uzrokovati rak kože. Virus humane imunodeficijencije (HIV) povećava rizik od leukemije i limfoma dovodeći do AIDS-a. No, svi trebaju znati da se infekcije koje dovode do raka mogu spriječiti i liječiti.

10-Izbjegavajte korištenje kemikalija

Azbest koji se ranije nalazio u bijeloj zemlji koja se koristila u izgradnji kuća u Anadoliji trenutno se koristi u industriji kao zvučna i toplinska izolacija u gradnji; izloženost ovoj tvari povećava rizik od raka. Dioksini, koji nastaju korištenjem ugljena, drveta i loživog ulja, također uzrokuju rak. Rak se češće javlja kod ljudi koji su jako izloženi ispušnim plinovima (na primjer, u blizini prometnih cesta). Teški metali (živa, olovo i arsen), aluminijski papir za pečenje i ftalati u nekim igračkama također mogu imati kancerogeni učinak.

Imunoterapija u liječenju raka

Imunoterapija predstavlja jedno od najvažnijih i najnovijih dostignuća u liječenju raka. Deaktivacija imunološkog sustava glavni je čimbenik u razvoju raka. Imunoterapija pomaže imunološkom sustavu, koji je deaktiviran rakom, da se ponovno aktivira i bori protiv raka. Time se osigurava dugotrajna antikancerogena zaštita. Imunoterapija ima manje nuspojava u odnosu na konvencionalnu kemoterapiju i pacijenti je obično bolje podnose. Rezultati studija pokazuju da ojačan imunološki sustav može biti učinkovit u borbi protiv gotovo svih vrsta raka. Imunoterapija je već uključena u standardni protokol liječenja nekih karcinoma (karcinom pluća, melanom, tumor mokraćnog mjehura, rak bubrega), dok se nastavljaju i istraživanja o drugim vrstama raka.

*Informacije na našoj web stranici nemaju za cilj dati smjernice za dijagnozu i liječenje. Nemojte provoditi dijagnostičke i terapijske postupke prije savjetovanja s liječnikom. Članci sadrže informacije o terapijskim, zdravstvenim uslugama Acıbadem Healthcare Group.

TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search