Rana dijagnoza i suvremene tehnologije spašavaju život djeteta

//Rana dijagnoza i suvremene tehnologije spašavaju život djeteta

Uspješno liječenje duboko lokaliziranih tumora mozga kod djece u bolnici Acıbadem Altunizade
Rana dijagnoza i suvremene tehnologije spašavaju život djeteta
Dvije su ključne stavke u pedijatrijskoj neurokirurgiji: iskustvo kirurga i tehnologija

„Mozak upravlja tijelom kao ravnatelj koji ravna orkestrom. Duboko lokalizirani tumori, za razliku od drugih tumora na mozgu, ranije se nisu mogli operirati i zahtijevaju mnogo više iskustva nego oni „na površini“. Iskusni kirurzi bolnice Acıbadem, opremljeni novim tehnologijama, uklanjaju tumore kod većine pacijenata s uspješnim ishodom“, ističe prof. Memet Özek, načelnik Odjela pedijatrijske neurokirurgije u bolnici Acıbadem Altunizade.

Tumori mozga posebice se manifestiraju u djetinjstvu. Devedeset postotaka tumora moždanog stabla, 85 postotaka tumora hipotalamusa i 80 postotaka tumora talamusa javljaju se u ovome razdoblju. Duboko lokalizirani tumor nalazi se ispod moždanih vijuga i, kako bi se došlo do njega, potrebno je da se moždano tkivo malo „rastegne“. Kako se radi o moždanom tkivu, potreban je veliki oprez. I tu je od presudne važnosti, pored iskustva kirurga, i suvremena tehnologija.

Tri se vrste tehnologije koriste u tim slučajevima – sustav za inoperativno praćenje, intraoperativna magnetna rezonancija i suvremene ultrazvučne tehnike, navodi prof. Memet Özek.

Sustav za intraoperativno praćenje služi za sprječavanje oštećenja tkiva tijekom operativnog zahvata i njega koriste samo obučeni neurofiziolozi. Postoje funkcije među venama mozga koje se nalaze na mjestima prelaska. Primjerice, u moždanom stablu postoji jedro mišića koji pomjeraju lice. Teoretski, lokacija ove jezgre je poznata, ali kada je u blizini i tumor, jezgra može biti pomjerena udesno ili ulijevo. Sustav pomaže da se njezina lokacija definitivno utvrdi, tako da se tumor može uspješno odstraniti i izbjeći paraliza lica nakon operacije.

Intraoperativna magnetna rezonancija već osam godina primjenjuje se u bolnici Acıbadem. Snimka ovom magnetnom rezonancijom pravi se još na operativnom stolu, dok je operacija u tijeku. Snimka nutrine mozga otkriva i najmanje, neprimjetne dijelove i time liječnicima otvara prostor za odluku o tome jesu li potrebne dodatne operacije dok je pacijent još uvijek na operativnom stolu.

Uporaba ultrazvučnih tehnika tijekom operacije također doprinosi njezinom uspjehu. Ove tehnike omogućuju praćenje pomjeranja tkiva.

2019-03-29T08:06:26+00:00 Hírek|